۱۷ بهمن ۱۴۰۲

تاریخ و فرهنگ ایران - فراخوانِ «کارگروهِ پایشِ زبانِ پارسی»

یاری‌جُستن از برابرنهادهایی باتبار و سَره، پیشنهادِ واژه‌های نوساخته برای روان‌شدن در زبانِ همگان و بازداری از گسترشِ واژه‌های بیگانه از کُنش‌های شایسته برای پاسداری از فرهنگ و زبانِ پارسی است. چنین آرمانی بی واکنشِ بهنگام دربرابرِ آمدنِ واژه‌های تازه و همچنین پاسداری از دستورزبانِ پارسی دست‌یافتنی نخواهدبود.

به‌سخنِ‌دیگر، هرچند نهادی چون فرهنگستانِ زبانِ فارسی ــ با همۀ خُرده‌هایی که می‌توان به برخی از شیوه‌های کارش گرفت ــ درزمینۀ ساختِ واژه‌های پارسی کوشاست، چون پیوندی شایان و پویا با پارسی‌زبانان ندارد، هم از گسترشِ واژه‌های تازۀ بیگانه در زبانِ مردمان دیر آگاه می‌شود و هم‌آنکه پشتوانۀ انجامیِ شایسته‌ای برای جاانداختن برابرنهادهای تازه و پیشنهادی‌اش ندارد. ازاین‌رو، فرهنگستانِ زبانِ فارسی پایگاه و جایگاهی برای پایشِ زبان نیست. نیز، کوشندگان در زمینه‌های گوناگون شاید از بودنِ چنین برابرنهادهایی ناآگاه باشند. کمبودِ پیوند میانِ این دو بخش یکی از آسیب‌های بنیادین برای توانمندسازی و پاسداریِ زبانِ پارسی ا‌ست.

ازسویِ‌دیگر، آگاه‌کردنِ همۀ مردمان به بایستگیِ برخوردِ پویا با چنین گزاره‌هایی و آشناکردنشان با بایستگیِ بهره‌بردن از نام‌ها و واژه‌های پارسی از دیگر خویشکاری‌هایی‌ است که هرچند پارسی‌دوستان جَسته‌وگریخته انجام می‌دهند، هرآینه در نبودِ نهادی سازمانمند است.

«کارگروهِ پایشِ زبانِ پارسیِ» پارسی‌انجمن خواهدکوشید که پاسخ‌گوی چنین نیازی باشد.

از این رو، دلبستگانِ پارسی که در زمینه‌ی واژه‌گزینی و دستورزبانِ پارسی آگاهی دارند، می‌توانند درخواستِ همکاریِ خود را به نشانی تلگرامِ پارسی‌انجمن (https://t.me/ParsiAnjoman) بفرستند.

خواهشمندیم، در درخواستِ همکاری، جدا از نام و نامِ خانوادگی، در ۵۰ تا ۱۰۰ واژه، از چندوچونِ آروین و دانشِ خود در زبانِ پارسی بنویسید.



تارنمای پارسی انجمن

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر