۳ شهریور ۱۴۰۳

شـاهنامه با هومر آبرامیان، بخش 65 - سیاوش 21

سیاوش گرد

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

نقش و نقشۀ دکتر مصدّق در ۲۸ مرداد ۳۲ - دکتر علی میرفطروس

 مهم ترین «میراث ۲۸ مرداد» این بود که با تبلیغات حزب توده جامعۀ سیاسی و روشنفکری ایران دچارِ نوعی «امتناع تفکر» شد. فاجعۀ انقلاب اسلامی محصول این «امتناع تفکّر» بود. 

برخی صاحب نظران و شاهدان عینی، از جمله بابک امیرخسروی (عضو برجستۀ حزب توده) وقوع «كودتا در روز ۲۸ مرداد» را  غیر ممکن و نادرست دانسته اند.

* احمد زیرک زاده (یارِ وفادارِ دکتر مصدّق): «در روز ۲۸ مرداد  مصدّق نقشۀ خود را داشت و حاضر نبود در آن تغییری دهد».

* تحوّلات سال های اخیر و خصوصاً شعارهای جنبش «زن، زندگی، آزادی» نشان می دهند که نسل کنونی ضمن عبور از ۲۸ مرداد ۳۲ دست آوردهای دوران رضا شاه، محمد رضا شاه و شخصیّت هائی مانند محمد علی فروغی را مورد ارزیابی های تازه قرار می دهد.

۲۷ مرداد ۱۴۰۳

شـاهنامه با هومر آبرامیان، بخش 64 - سیاوش 20

ستاره شناسان، پیشگویان

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

بارگیری «آتورپاتکان و چیچست و سولان و سهند» - نوشته استاد پورداود

پارسی‌انجمن: استاد زنده‌یاد ابراهیم پورداود در جستارِ «آتورپاتکان و چیچست و سولان (سبلان) و سهند» از دریچه‌ی زبانشناسی و تاریخ به این چهار جایگاه ایرانشهر پرداخته است.

۲۱ مرداد ۱۴۰۳

تاریخ و فرهنگ ایران - ایستادگی آریو برزن در برابر اسکندر مقدونی

2354 سال پیش در چنین روزی، 21 امرداد 229 شاهنشاهی، آریو برزن، یکی از فرماندهان دلیر ارتش شاهنشاهی هخامنشی، در نبرد دربند پارس با همه توان خود در برابر نیروهای اسکندر مقدونی ایستادگی کرد. این نبرد که در تنگه تکاب در نزدیکی بهبهان کنونی رخ داد، یکی از واپسین ایستادگی های بزرگ ایرانیان در برابر یورش مقدونیان بود.

۱۱ مرداد ۱۴۰۳

زبان پهلوی، دَبیرِ روُن / راز دبیرِ،ایران و اَن ایران - دانشور زرتشت ستودِ با میزبانی کدبان موتای آقایِو

زبان گفتمان: آذری

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

تاریخ و فرهنگ ایران - پیروزی نادرشاه در میان‌رودان

لشکرکشی نادر شاه افشار به میان‌رودان (بین‌النهرین) در سال 2292 شاهنشاهی، (1733 میلادی) یکی از مهم‌ترین عملیات‌های نظامی او بود. در آن زمان، نادر هنوز به فرنام شاهنشاه تاج‌گذاری نکرده بود و به عنوان فرمانده نظامی و نایب‌السلطنه فعالیت می‌کرد. او در سال 2295 شاهنشاهی در دشت مغان تاج‌گذاری کرد و از آن زمان به عنوان شاهنشاه ایران شناخته شد.