۲۹ اسفند ۱۴۰۳

نـوروز خجستـه بـاد!

گاه شمار ايرانی بهترين گاه شمار جهان

همواره ایرانیان به هنگام دگرگونی (تحويل) سال در کنار خوان هفت‌ سين هستند. اين سال ها بسياری از مردم به ويژه جوانان، پيش از دگرگونی سال در آرامگاه کورش بزرگ گرد هم می آيند. آنها با چيدن خوان هفت سين در آنجا، آغاز سال نو را در کنار آرامگاهِ بنيان گذار شاهنشاهی هخامنشی جشن می گيرند.

جشنِ نوروز، یادگارِ خسروان، خجسته باد!

جشنِ «نوروز» در نخستین روزِ بهار از باشکوه‌ترین و برجسته‌ترین یادگارهای ایرانشهریان است که سالهایی فراوان را پشتِ سر نهاده و یکی از کهن‌ترین جشنهای جهان به شمار می‌رود.

۲۸ اسفند ۱۴۰۳

نوروز یکی از نشانه‌های ملیت ماست - دکتر پرویز ناتل خانلری

تقدیر چنان بود که ایرانیان نگهبان فروغ ایزدی، یعنی دانش و فرهنگ، باشند. میان جهان روشنی که فرهنگ و تمدن در آن پرورش می‌یافت و عالم تیرگی که در آن کین و ستیز می‌رویید سّدی شوند و نیروی یزدان را از گزند اهریمن نگهدارند. پدران ما، از همان آغاز کار، وظیفه‌ی سترگ خود را دریافتند. زردشت از میان گروه برخاست و مأموریت قوم ایرانی را درست و روشن معین کرد و فرمود که باید به یاری یزدان با اهریمن بجنگند تا آنگاه که آن دشمن بدکنش از پا درآید.

تاریخ و فرهنگ ایران - پیر ما گفت …

مسعود لقمان: نوروز پیر یگانه‌ای است که ایرانیان او را در تیره‌ترین شب‌های میهنشان نیز پاس داشته‌اند و با آن نه‌تنها شادی نو را به خانه‌هایشان آورده‌اند، که به نبرد دشمنانِ تاریخ و فرهنگ و هویت ملی‌شان نیز رفته‌اند.

تاریخ و فرهنگ ایران - جشنهای ایرانی

مسعود لقمان: «جشن» واژه‌ای ایرانی است از ریشه‌ی «یَز-»، به چِمِ «پرستیدن، ستودن و نیایش کردن». جشن در آغاز به چمِ «انجامِ آیینهای دینی» بوده، ولی اندک‌اندک گسترش چمِی پیدا کرده و به بزم و مهمانی و سور هم گفته شده است؛ چرا که در فرهنگِ ایران، انجامِ آیینِ دینی و نیایش و ستایشِ ایزد همان جشن و بزم و شادی و شادخواری بوده و شگفت این که «جشن» با واژه‌های «یزد» و «ایزد» هم هم‌ریشه است و به دیگر سخن، جشن و ایزد هر دو از یک ریشه‌اند. چنین، در فرهنگ زندگی‌سِتای ایرانِ باستان جشن کاری اهورایی و روشی برای مبارزه با اهریمن بوده و در برابر، سوگ و اندوه کنشی اهریمنی و سخت نکوهیده بوده است.

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

۲۵ اسفند ۱۴۰۳

نوروز و چنگ‌نوازِ سیستانی - دکتر علی میرفطروس

در یادداشتی نوشته ام: من سیستانی ها و بلوچ ها را به شرافت و شجاعت و جوانمردی  می شناسم؛ مردمی که از دوران داستانی(اسطوره ای) و باستانیِ تاریخ ایران تا امروز، مرزبانان غیور و صبور این آب و خاک بوده اند. 

تاریخ و فرهنگ ایران - پرده‌خوانی شاهنامه‌ای، از دیروز تا امروز

در این جهان پرشتاب هنوز هم می‌توان با بازآفرینی هنرهای سنتی، میان گذشته و امروز پل زد. پرده‌خوانی شاهنامه، یکی از یادمان‌های فرهنگی کهن ایرانی‌ست که اکنون در قالب‌های نوین و جذاب می‌تواند به نسل جوان و نوجوان معرفی شود.

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

بارگیری «فرهنگ گویشی خراسان بزرگ» شالچی

پارسی‌انجمن: «فرهنگ گویشی خراسان بزرگ» گردآورده‌ی امیر شالچی است.