۱۷ فروردین ۱۴۰۴

تاریخ و فرهنگ ایران - نگاره‌های شاهنامه در صفحه‌ی ساعت‌های ژاگر-لوکولتر

نگاره‌هایی از داستان‌های شاهنامه‌ی فردوسی بر صفحه‌ی ساعت‌های لوکس «ژاگر-لوکولتر» نقش بسته و دل‌ربایی می‌کنند.

کمپانی سوئیسی «ژاگر-لوکولتر» از نام‌آورترین تولیدکننده‌های ساعت‌های لوکس با الهام‌گیری از سروده‌ها و داستان‌های شاهنامه، سری تازه‌ای از ساعت‌های لوکس خود رو وارد بازار کرده تا فرهنگ و ادب پارسی را در کنار هنر طراحان و هنرمندانِ خود به نمایش بگذارد.

خانه ساعت‌سازی معتبر «ژاگر-لوکولتر»  (Jaeger-LeCoultre) از مجموعه‌ای محدود و فوق‌العاده با الهام از شاهنامه فردوسی با نام «ساعت یادبود ریورسو با میناکاری شاهنامه»  (Reverso Tribute Enamel Shahnameh) پرده برداشت؛ مجموعه‌ای چهارگانه که میراث فرهنگی ایران را با ظرافت هنری بی‌مانند به نمایش می‌گذارد.

به گزارش فرارو، این ساعت‌های کم‌مانند با الهام از نگاره‌های نسخه شاهنامه طهماسبی، یکی از ارزشمندترین نسخه‌های مصور دوره صفوی، طراحی شده‌اند؛ نسخه‌ای که به سده‌ی ۱۶ میلادی بازمی‌گردد و امروزه از آن به‌عنوان یکی از اوج‌های هنر نگارگری ایرانی یاد می‌شود.

در هر یک از این چهار ساعت، یک صحنه متفاوت از شاهنامه با ریزبینی بی‌مانند و با تکنیک میناکاری (انامِل) بر پشت قاب ساعت نقش بسته است. برپایه‌ی تصویرهای منتشرشده، یکی از ساعت‌ها صحنه نبرد رستم و دیو سفید را به تصویر می‌کشد. این آثار هنری بی‌مانند نه تنها پاسداشت شاهنامه، بلکه نمایشگر مهارت‌های خارق‌العاده هنرمندان «ژاگر-لوکولتر» در پیوند زدن هنر خاورزمین (شرقی) با مهندسی دقیق ساعت‌سازی سوئیسی هستند.

«ژاگر-لوکولتر» در توضیح نگاره‌های این مجموعه نوشته است: «در پشت قاب ساعت، داستانی از شاهنامه بازسازی شده است: فریدون، برای سنجش شایستگی فرزندانش، خود را به اژد‌هایی افسانه‌ای (اژدها) بدل می‌کند. در این تصویر، سه پسر جوان در مقابل اژد‌ها قرار گرفته‌اند؛ یکی می‌گریزد، دیگری آماده نبرد می‌شود، و سومی با آرامش ایستاده، که نشان‌دهنده شایستگی او برای پادشاهی است. این صحنه، مفاهیمی، چون خرد، شجاعت و وفاداری فرزند به پدر را در فرهنگ ایرانی به تصویر می‌کشد».

در شرح ساخت این ساعت آمده است: «آسمان طلایی پشت ساعت با مینای طلاکاری‌شده از جنس طلای خالص ۲۴ عیار (با خلوص ۹۹۹ از ۱۰۰۰) ساخته شده است. اجرای این نقاشی مینیاتوری حدود ۱۰۰ ساعت کار متمرکز و استفاده از بیش از ده رنگ مختلف را می‌طلبد. در تکنیک ظریف «پیوناژ» (Paillonnage)، تکه‌های بسیار ریز ورقه‌های طلا به شکل دقیق نقش مورد نظر برش خورده و به‌صورت دستی روی سطح چیده می‌شوند».

«ژاگر-لوکولتر» یکی از نامدارترین و معتبرترین نشان‌های تجاری ساعت‌سازی سوئیس است که از سال ۱۸۳۳ میلادی فعالیت خود را آغاز کرده است. ساعت‌های این نشان تجاری بسته به مدل، پیچیدگی مکانیزم و محدود بودن نسخه، بهایی میان  ده هزار تا بیش از صد هزار دلار دارند. نسخه‌های هنری مانند مجموعه شاهنامه در زمره گران‌قیمت‌ترین تولیدات این خانه ساعت‌سازی قرار می‌گیرند.



خبرنگار امرداد: سپینود جم

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر