۱۳ فروردین ۱۳۹۶

روز سيزده به در شـاد بـاد!

روز سيزده به در شـاد بـاد!

تارنمای پـارســی - يکی از آيين های نوروزی ديد و بازديد است. همه کسانِ (افراد) خانواده که به هنگام دگرگونی (تحويل) سال در کنار خوان هفت‌ سين هستند، با آغاز سال نو همديگر را در آغوش می گيرند و با شادباش نوروزی سال خوبی را برای هم آرزو می کنند. پس از آن ديد و بازديدها آغاز می شود که در آن، همه نزديکان، دوستان، و همسايگان برای شادباش نوروزی به ديدار همديگر می روند. در اين آيين، نخست کوچکترها به بازديد بزرگترها می روند. ديد و بازديدهای نوروزی از شور فراوانی به ويژه برای کودکان و نوجوانان برخوردار است. چرا که ارمغان های ويژه نوروزی از سوی بزرگترها به آنها داده می شود.


گروهی از مردم به هنگام نوروز به گردش (سفر) می روند. از کرانه های دريای مازندران (خزر) در استان های گيلان و مازندران گرفته تا جاهای ديدنی تاريخی و فرهنگی در سراسر ايران بزرگ، به ويژه جاهايی چون آرامگاه کورش بزرگ و تخت جمشيد که نوروز يادگاری بر جای مانده از آن تاريخ با شکوه است، پذيرای گردشگران نوروزی است. در فرتورهای (عکس های) زير چند نمونه از گردهمايی گردشگران نوروزی را در اين گونه جاها می بينيد.







 








جشن نوروز با برگزاری آيين سيزده به در به پايان می رسد. واژه «سيزده به در» به آرش (معنی) «رفتن به سوی در و دشت در روز سيزدهم نوروز يا سيزدهم فروردين» است. ايرانيان باستان در آغاز سال نو پس از دوازده روز جشن و شادی که به ياد دوازده ماه سال است، روز سيزدهم نوروز را به باغ و دشت می‌رفتند و شادی می‌کردند، و با اين روش دوره نوروز را به پايان می رساندند.


بنابر اين، شماره 13 که در برخی کيش ها (اديان) و فرهنگ ها ناخجسته (نحس) ناميده می شود، در فرهنگ ايرانيان، نه تنها روز سيزدهِ نوروز ناخجسته نيست که روز فرخنده ای است، روز شادی است، و روز پيوند ميان مردم و جهان پيرامون آنهاست.


در کنار سرگرمی ها، بازی های گروهی، خواندن آواز و پايکوبی، آيين‌های ويژه‌ای در روز سيزده به در انجام می گيرد. سبزه ای که در خوان هفت سين بوده است، در روز سيزده به در به آب انداخته می شود. خوردن خوراک‌های گوناگون به ويژه آش رشته، و خوردن کاهو و سکنگبين (سکنجبين) از آيين‌های ويژه‌ی روز سيزده به در است. يکی ديگر از آيين‌های ويژه‌ی در اين روز "سبزه گره زدن" است. در اين آيين برگهای سبزه به هم گره يا پيوند زده می شوند. اين کار بيشتر از سوی (بوسيله) دختران و پسران دم بخت انجام می‌ گيرد. آنها با اين کار آرزو می کنند که در اين سال پيوند زناشويی ببندند (ازدواج کنند).






روز سيزده به در را به همه شما شاد باش می گويیم و برای همه دختران و پسران دم بخت آرزوی خوشبختی می کنیم! 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر