نهم شهریورماه با نام یکی از جانوران زیبای ایرانی گره خورده است؛ «روز ملی حفاظت از یوزپلنگ ایرانی»، جانداری که بیم از میانرفتن آن نگرانی سالیان دور همهی دوستداران زیستبوم و حیات وحش کشور است.
۹ شهریور ۱۴۰۰
۶ شهریور ۱۴۰۰
۵ شهریور ۱۴۰۰
۳ شهریور ۱۴۰۰
۳۱ مرداد ۱۴۰۰
مظهر کاریز قصبه گناباد به زیر خاک رفت
خبرها در این روزها پر از ویرانی یادمانهای نیاکانیمان است. ایران ستیزان تیشه بر ریشهی ایران میزنند. این زخمی جانکاه هربار از گوشهای از ایرانمان سر برمیآورد و لرزه بر جان مینشاند. اینبار دردمان زخم کاری زدن بر کاریز قنات جهانی قصبهی گناباد است.
۳۰ مرداد ۱۴۰۰
روزی که نیشابور پایتخت ایران شد
1580 سال پیش در چنین روزی، 30 امرداد سال 1000 شاهنشاهی (441 میلادی)، یزدگرد دوم پادشاه ساسانی بر آن شد که برای نزدیک بودن به شمال خاوری کشور و جلوگیری از ورود بازماندهی هونها به فرارود (بخش شمال خاوری خراسان بزرگ) برای کوتاه مدت، پایتخت را از تیسفون (نزدیک بغداد) به نیشابور (از شهرهای خراسان) جابجا کند.
۲۸ مرداد ۱۴۰۰
پیدا شدن تکوک سفالی دوره اشکانی در مرسینچال
سومین فصل از کاوشهای باستانشناسی گورستان مرسین چال در استان سمنان به کشف یک ریتون (تکوک) از جنس سفال با نقش بزکوهی بازمانده از دورهی اشکانی و آثار ارزشمند دیگری انجامید.
۲۷ مرداد ۱۴۰۰
۲۴ مرداد ۱۴۰۰
پیدا شدن 19 گور اشکانی در گنجینهی کهن گیلان
در ادامهی کاوشهای باستانشناسی در مجموعهی باستانی لیارسنگبن املش گیلان، 19 گور تاریخی سر از خاک برآوردند.
۲۳ مرداد ۱۴۰۰
۲۲ مرداد ۱۴۰۰
عصرِ عُسرت و معمّای ۲۸ مرداد، (بخش چهارم و پایانی) - دکتر علی میرفطروس
* در آستانۀ 28 مرداد، تهران تحت تدابیر شدید حکومت نظامیِ دولت مصدّق بود و لذا، تانک ها و زره پوش های حاضر در خیابان های تهران واحد های نظامیِ وفادار به دکتر مصدّق بودند.
* چرا سربازان و درجه داران از دستورات فرماندهان خود سرپیچی کردند!
* اعلامیّۀ حیرت انگیز خلیل ملکی در بارۀ 28 مرداد!
۲۱ مرداد ۱۴۰۰
جانفشانی آریوبرزن در حماسه دروازه پارس
۲۰ مرداد ۱۴۰۰
۱۹ مرداد ۱۴۰۰
زیست بوم ایران و روز جهانی شیر
روز 19 امرداد (10 آگوست) روز جهانی شیر نامگذاری شده است. آرمان از نامگذاری این روز همراهکردن مردم، دولتها و سازمانهای در پیوند با محیط زیست برای پشتیبانی و نگهداری از این گربهسان در خطر انقراض است.
۱۸ مرداد ۱۴۰۰
یادروز پيروزی ایرانیان در نبرد ترموپيل
2501 سال پیش در چنین روزی، 18 اَمُرداد سال 79 شاهنشاهی (480 پیش ازمیلاد)، یگانهای كوهستانی ارتش ایران – تنها ابر قدرت وقت جهان – در جریان لشكركشی خشایارشا به یونان و اروپای جنوبی، پس از یک رشته جنگ شدید در بلندیهای مشرف بر تنگهی ترموپیل نظامیان اسپارت را از میان برداشت و راه را برای گذر یگانهای پیاده و سوار فرمانروای ایران باز كردند تا به سوی آتن به پیشروی خود ادامه دهند.
۱۷ مرداد ۱۴۰۰
شکست رومیان از ایران در روزگار اشکانیان
۱۶ مرداد ۱۴۰۰
زیست بوم ایران - ایران بزرگترین زیستگاه پرندگان خاورمیانه
فراوانی و گوناگونی زیستگاههای پرندگان در کشور ما، شناخت آنها را به کاری بایسته تبدیل ساخته است. کمتر کشوری در آسیا خواهیم یافت که از این دید با کشور ما درخور سنجش باشد. تنها بسنده است بدانیم که گوناگونی (:تنوع) پرندههای ایران با همهی گونههای پرنده در اروپا برابری میکند.
۱۵ مرداد ۱۴۰۰
عصرِ عُسرت و معمّای ۲۸ مرداد، (بخش سوم) - دکتر علی میرفطروس
* جُدا از بحث های بی پایانی که حدود ۷۰ سال جامعۀ سیاسی ایران را به خود مشغول کرده، ابتداء به پرسش های اصلی و مقدّم بر بحثِ «کودتا» باید پاسخ داد!
* خلیل ملکی به دکتر مصدّق: «در شرایط فعلی هیچ کس از وضع خود و از وضع کشور راضی نیست و موجِ نارضایتیِ وخیم سراسر کشور را فراگرفته است».
* مصدّق خطاب به دکتر سنجابی: «آقا! جنابعالی امروز صبح، چَرس(مادۀ افیونی) كشیدهاید!، شاه فرمان عزلِ مرا نمیتواند بدهد و بر فرض هم بدهد ما به او گوش نمی كنیم!».
بیادِ هرات - حمیرا نکهت دستگیرزاده، شاعر بزرگ افغانستان
ای همدم همیشۀ من آشنای من
بی تو هزار غصه دمد از نوای من
ای شهر پر سخاوت من ، بارگاه نور
در تو نهفته است بهار صدای من
خاموش میشوم ز تو تا دور ماندهام
آغاز هر ترنّمِ من هر نوای من!
در مستی حضور تو آواز میشوم
ای احتیاج جاری بی انتهای من