۱۱ دی ۱۴۰۳
۹ دی ۱۴۰۳
۸ دی ۱۴۰۳
فروغی در ظلمات، (بخش سوم و پایانی) - دکتر علی میرفطروس
* روابط نزدیکِ حسین گل گلاب و کلنل علینقی وزیری با فروغی این گمان را تقویت می کند که فروغی از تدوین و تنظیمِ سرودِ «ای ایران» باخبر بود.
* جایگاه محمدعلی فروغی درتاریخ و فرهنگ ایران چنان والا است که در آینده، دانشگاه ها و دانشکده ها به نام فروغی نامگذاری خواهند شد.
* فروغی، فرهنگمَرد و سیاستمدار بزرگی بود که پیروزی اش پس از مرگ بوده است.
۷ دی ۱۴۰۳
۵ دی ۱۴۰۳
۳ دی ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - پیدا شدن نیایشگاه زرتشتی در گذرگاه ابریشم
گروه باستانشناسی چین و ازبکستان به برجایماندهی سازهی بزرگی در سایت «منگچاکتپه» در ازبکستان دست یافتند.
۲ دی ۱۴۰۳
۱ دی ۱۴۰۳
فروغی در ظلمات، (بخش دوم) - دکتر علی میرفطروس
* کمال آتاتورک: «من تاکنون مردی به جامعیّت و وطنپرستیِ فروغی ندیده ام. کاش مملکت من هم یک فروغی داشت».
* فروغی پیوندگاهِ فرهنگ و ادبیّاتِ فاخرِ ایران و فرهنگ پویای غرب بود و این دو را چنان در خود هضم وُ جذب کرده بود که فاقد برتری جوئی های قومی یا احساس حقارت در مقابل غرب بود.
* در آن «زمستانِ بی برگی»، فروغی اعتقاد داشت که فردوسی با سرودنِ شاهنامه نه تنها «ملّیّت ایرانی را إحیا کرده» بلکه «قباله و سندِ نجابتِ ملّت ایران را تنظیم فرموده است».
۲۹ آذر ۱۴۰۳
۲۸ آذر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - نمرود داغ؛ فرهنگ و هنر هخامنشی در دوران هِلنیسم
نمرود داغ نام مجموعهای باستانی در جنوب خاوری ترکیه و در نزدیکی شهر آدیامان در 700 کیلومتری مرز ایران است که تاریخ آن به دوران پادشاهی کوماژن و حکومت آنتیوخوس اول کوماژن (نزدیک به 36-69 پ.م) بازمیگردد. مجموعه آثار به دست آمده در این گستره دربرگیرنده تندیسها، استلها و سازههایی است که همگی از برگزاری آیینهای تشریفاتی گوناگون در این مجموعه باستانی خبر میدادهاند.
۲۷ آذر ۱۴۰۳
۲۶ آذر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - بازتاب گذشتهی ایران در سرودههای خیام و حافظ
جاوید اشکانی: از برآیشِ پیشدادیان تا کیانیان، از فراشُدِ (بامداد) هخامنشیان تا فروشُدِ (شامگاه) ساسانیان، آفتابِ زرینِ ایرانشهر آنچنان درخشش دیرپا و پایداری داشت که جنگها و تازشهای ویرانگرِ سالهای دراز نتوانست گوهر درونیاش را در گذرِ زمان بزُداید و از میان بردارد. این گوهرها، کارْنشانِ کیستی شهریاران[۱]، کشوربُدان (شاهان)، پهلوانان، دلاوران، موبدان، دهگانان و دیگر باشندگانی بود که توانستند یادگارها، برماندها و یادْنگاشتْهای خود را در دلِ کوهها، سنگنبشتهها، تندیسها، دشتها و دانگها(سکهها) برنمایانَند[۲]، تا فروغ رخشان آن، چراغ راه باشندگان فردای ایرانیان باشد.
۲۴ آذر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - ایران نامی به دیرینگی تاریخ
فرمانروايي در ایران، که با پادشاهی پیشدادیان و کیانیان آغاز میشود تا به امروز بارها دستبهدست چرخیده است. هرازگاهی مردمی از بخشی و سرزميني، نیرو و توان یافته و پادشاهی را به دست گرفتهاند، اما هیچگاه نام تيره (:قوم) و تبار خود را بر روی ایران نگذاشتند. حتا هنگامی که بیگانگان بر ایران فرمانروايي ميكردند، باز هم نام ایران دگرگون نشد و همین نام کهن همواره بر روی آن بوده است.
۲۳ آذر ۱۴۰۳
۲۲ آذر ۱۴۰۳
۲۱ آذر ۱۴۰۳
۲۰ آذر ۱۴۰۳
۱۹ آذر ۱۴۰۳
۱۸ آذر ۱۴۰۳
۱۷ آذر ۱۴۰۳
۱۵ آذر ۱۴۰۳
۱۴ آذر ۱۴۰۳
۱۲ آذر ۱۴۰۳
زیست بوم ایران - گونههای گیاهی مهاجم آلاینده زیستبوم جنگلهای هیرکانی
رامتین هوشنگی دبیرِ خانهی محیطزیست رامسر در نوشتاری با جستار هجوم گونههای مهاجم به معرفی گیاهانی که سبب نابودی خاموش زیستبوم (بیوتروریسم) میشوند، پرداخته است.