شاهرود (حنچره، شخره و شاخره) از شهرستانهای استان سمنان است که در 390 کیلومتری شمال خاوری (:شرق) تهران با 1400 متر بلندا از سطح دریا و آّبوهوای متفاوت جغرافیایی، بزرگترین پناهگاههای حیات وحش و منطقههای حفاظت شده را در خود جای داده است و با بهشمار آودن منطقههای شکار ممنوع موجود به قارهی کوچک و سرزمین پنج اقلیم نامور است.
جنگل ابر شاهرود
پیشینهی تاريخي سکونت در منطقهی شاهرود برپایهی گمانهزنیهای باستانشناسان و کاوشهای انجام شده به هزار سال پیش از زایش مسيح (:میلاد) ميرسد. آثار به دست آمده در کاوشهای «تپه بلوار» گواهی بر این پیشینه است. بر پایهی یافتههای تاريخي موجود، هستهی نخستینِ شهر شاهرود برای دفاع در برابر مهاجمان روي تپههاي كم ارتفاع در دامنهی كوه شمالي و باختری (:غربی) این منطقه بنا شد و به تدريج همراه با برقراري امنيت رشد و گسترش پیدا کرد. به استناد برخي اشارههاي تاريخي در متنها و برخي یافتههای باستانشناختي و معماري بهدست آمده قافلهها و كاروانهايي كه از بزرگراه خاور به باختر (جادهی ابريشم) میگذشتند، از آبادي شاهرود گذر میکردند. با این همه وجود چاپارخانه و كاروانسرا در اين آبادی، آن را به يكي از مراكز مهم يكجانشيني در منطقه تبديل كرد.
کویر چاه جام شاهرود
ویژگیهای جغرافیایی شاهرود:
گوناگونی آبوهوایی در شاهرود به اندازهای آشکار است که کوتاهترین فاصلهی کویر تا جنگل در این شهرستان جای دارد، به گونهای كه با گذر از مسافتی کوتاه نزدیک به 45 كيلومتر از شاهرود به شمال، به جنگلهای هیرکانی ابر (کهنترینجنگلهای جهان) با زیباترین چشم اندازها روبهرو میشویم و با گذر از همين مسافت به سوی جنوب به کویر و زیباییهای منطقهی چاهجام و در پایان به طرود و نخلستانهای آن میرسیم. این گوناگوني زیستبومی درکنار گوناگونی گروههای قومی و زبانی، ویژگی و توانمندی گسترش گردشگری را در این شهرستان رقم زده است. همچنین این شهرستان با جای گرفتن در مسیر تهران-مشهد و نیز هممرز بودن با استانهای مرکزی و شمالی کشور به عنوان یکی از مرکزهای اکوتوریسم ایران شناخته ميشود.
نخلستان طرود شاهرود
صنایع دستی شاهرود:
نمدمالی روستای ابرسج، بافت گلیچ، جاجیم و چوقا (نوعی پارچه پشمی) درشهر مُجن، منبت چوب، ساخت سازهای سنتی، گلیمبافی، تراش سنگهای نیمه قیمتی، هنر ساخت سرامیک در شاهرود و ابرسج، سفالگری شاهرود، تابلو فرش، معرق کاشی، خراطی چوب (از فنهای کهن شهر شاهرود) و رودوزیهای سنتی از رشتههای فعال در صنایع دستی این منطقه است. شایان یادآوری است صنعت سرامیکسازی این شهر از اهمیت ویژهای برخوردار است. از دیگرصنایع دستی شهرستان میتوان از دستبافتههای سنتی شهر کلاته خیج، جاجیم پر نقشونگار منطقهی کالپوش، جاروبافی زنان روستای طرود و سوزندوزی زنان منطقهی کویری خوارتوران یاد کرد.
سوغات شاهرود:
از مهمترين سوغات شاهرود ميتوان از قيسي، برگه و انگور نام برد كه به خاطر كيفيت و گوناگونی، افزون بر سوغات داخلی، صادرات چشمگيری هم دارد.
خبرنگار امرداد: بامداد رستگار
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر