۲۶ تیر ۱۳۹۸

حسرت روزهای طلایی گردشگری در دوران پهلوی

- رئیس سازمان میراث فرهنگی می‌گوید آمار گردشگران ۵۲ درصد افزایش نشان داده، درحالی که پیشتر یک نماینده مجلس شورای اسلامی گفته بود این سازمان استاندارد آمارگیری را رعایت نمی‌کند و میزان گردشگران را بر اساس اقامت در هتل که در همه جا رایج است، در نظر نمی‌گیرد.
- فقط ۳۰ سنت برای جذب گردشگر در ایران هزینه می‌شود!
پیست اسکی آبعلی؛ پیش از انقلاب
کیهان لندن- در حالی‌ که مصوبه هیئت دولت برای عدم درج ویزای ایران در گذرنامه گردشگران خارجی نشان از افول ارزش این ویزا را بیش از پیش نشان می‌دهد، اسناد «سازمان جلب سیاحان» حاکی از آمار رویایی گردشگری در دهه ۴۰ و ۵۰ خورشیدی و رتبه سوم سفر شهروندان آمریکایی به ایران است.
پس از آنکه طی ماه جاری ثبت ویزای ایران بر گذرنامه‌ گردشگران خارجی به دلیل تبعات ناشی از آن از جمله مشکلات سفر به آمریکا، با دستور هیئت دولت حذف شد، وبسایت گردشگری «چمدان» در گزارشی نوشته است که ایران در دو دهه ۴۰ و ۵۰ خورشیدی بالاترین میزان ورود گردشگر به کشور را داشته است.
بر اساس این گزارش، با استناد به آمارهای موجود از سازمان «جلب سیاحان ایران»، از اواخر دهه چهل خورشیدی گردشگری در ایران رو به رشد گذاشته بود و بیشترین مسافران خارجی شامل افغان‌ها، پاکستانی‌ها، آمریکایی‌ها و کویتی‌ها بوده‌اند.

در سال ۱۳۴۸ حدود ۳۱ هزار آمریکایی وارد ایران شدند و در سال‌ها ۴۹ و ۵۰ این آمار به ترتیب ۳۴ هزار و ۳۹ هزار نفر بوده است. افغان‌ها در سال ۴۸ حدود ۲۵ هزار نفر به ایران سفر داشتند که این آمار در سال‌های بعد به بالای ۵۰ هزار نفر می‌رسد.
دو کودک آمریکایی در اصفهان/۱۳۴۲
بر اساس این آمار، ایران در سال ۱۳۴۸ در مجموع ۲۴۱ هزار و ۱۹۸ گردشگر ورودی داشته است. این آمار در سال ۱۳۴۹ به ۳۲۲ هزار نفر و در سال ۱۳۵۰ به ۳۵۰ هزار نفر می‌رسد.
بر مبنای اسناد موجود سازمان برنامه و بودجه سال ۱۳۴۷، تعداد گردشگران ایران در سال ۱۳۴۶ از ۲۱۰ هزار نفر به ۵۲۰ هزار نفر در سال ۱۳۵۱ با تأکید بر کشورهای اروپایی و آمریکایی رسیده است. اقامت این گردشگران در ایران معمولا بیشتر از ۸ روز بوده است.
از سوی دیگر، طی سال‌های ۱۳۴۳ تا ۱۳۵۷ موافقت‌نامه‌های جهانگردی با کشورهای مختلف جهان و عضویت در سازمان بین‌المللی جهانگردی و اتحادیه جهانی سازمان‌های رسمی جهانگردی توسط سازمان جهانگردی و وزارت اطلاعات به امضا رسید.
توریست‌های آمریکایی در منطقه شهرری تهران/ دهه ۴۰ خورشیدی
بر مبنای این قوانین، ایران با کشورهای لبنان، سنگال، سوریه، تونس، اردن، مصر، رومانی، بلغارستان، یوگسلاوی، فرانسه، عراق، اتریش، یونان، و رومانی موافقتنامه‌های همکاری جهانگردی امضا کرد و در چارچوب سازمان عمران منطقه‌ای نیز با پاکستان و ترکیه همکاری سه‌جانبه‌ای را اجرا کرد. علاوه بر این، با کشورهای ایتالیا، پاکستان، اسپانیا، آفریقای جنوبی، و کنیا قراردادهای دوجانبه همکاری جهانگردی به ثبت رسید.
این در حالیست که در دوران پس از انقلاب سطح گردشگری خارجی به شدت کاهش یافت و آمار دقیق و قابل استنادی نیز از تعداد گردشگران خارجی در ایران ثبت نمی‌شود. آمار منتشرشده توسط سازمان میراث فرهنگی هم همواره با ابهاماتی روبروست.
پیشتر یعنی در سال ۹۷، مونسان رئیس سازمان میراث فرهنگی گفته بود که ۵ میلیون گردشگر خارجی وارد ایران شده است. در حالی‌ که، مهرداد بائوج لاهوتی عضو فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی ورود این تعداد گردشگر به ایران را آماری «غیرواقعی» خواند و گفت که این سازمان برعکس روش استاندارد محاسبه گردشگر خارجی در دنیا که بر اساس قرارداد هتل‌ها به دست می‌آید، فقط ورود شهروندان خارجی از مرزها را در نظر می‌گیرد.
بائوج اضافه کرده بود که به همین دلیل است که سازمان گردشگری جهانی در محاسبه نرخ در آمدهای گردشگری، آمار گردشگران خارجی ایران را حدود یک میلیون نفر محاسبه کرده است!
محمدابراهیم لاریجانی مدیرکل دفتر بازاریابی و تبلیغات گردشگری ۲ اردیبهشت ۹۸ با اعلام اینکه سال گذشته حدود ۸ میلیون گردشگر خارجی وارد ایران شدند، گفته بود که «عراقی‌ها و آذربایجانی‌ها در صدر این لیست قرار دارند.»
به گفته وی، بیش از ۲.۵ درصد این گردشگران شهروندان عراقی بودند که عمدتا به قصد زیارت وارد ایران شدند.
حالا فراتر از اینها، ۲۴ تیرماه، علی‌اصغر مونسان رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آمار عجیبی از افزایش ۵۲ درصدی گردشگران خارجی داده و گفته است که «میزان ورود گردشگران خارجی به کشور در سال گذشته با رشد ۵۲ درصدی به هفت میلیون و ۸۰۰ هزار گردشگر افزایش یافت!»
این در حالیست که در پی خروج آمریکا از برجام و تحریم‌های این کشور علیه جمهوری اسلامی، هیئت دولت مصوبه عدم درج ویزای ایران در گذرنامه گردشگران خارجی را بطور علنی رسانه‌ای کرد و پس از آن نیز مشخص نیست اختلاف ۴ میلیون آمار گردشگران خارجی با سقوط گردشگران به چه رقمی برسد.
در این بین، باید به وعده و وعیدهای اجرا نشده توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هم اشاره کرد که برای تبلیغ و جذب گردشگر در بودجه ۹۷، به ازای هر نفر فقط ۳۰ سنت در نظر گرفته شده بود!

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر