همهی آنچه دربارهی خبر فروریختن بخشی از ایوان کسرا میتوان گفت در عنوانی که یکی از خبرگزاریها برگزیده بود، نمایان است. این خبرگزاری با اشاره به غفلتها و دستبهدست کردنهای بسیار میراثفرهنگی کشور، آورده بود: «صدای تاق کسری را نشنیدیم»!
یکشنبه 14 دیماه، کاربران شبکههای اجتماعی عراق خبر از ریزش بخشی از سقف سازهی ایوان کسرا دادند. این خبر در یکی از خبرگزاریهای داخلی بازتاب یافت و به سرعت در دیگر تارنماها و خبرگزاریها بازنشر شد. واکنش دوستداران میراث تاریخی ایران به این خبر کوتاه، نشان از دلواپسیها و نگرانیهایی داشت که از 16 سال پیش آغاز شده بود. با همهی درخواستها و پافشاریها برای انجام کارهای بایسته و ضروری، میراث فرهنگی گام موثری برنداشت و برای مرمت این سازهی تاریخی شرطهایی گذاشت که پیدا بود دولت بحرانزدهی عراق توان انجامش را ندارد. شرط میراثفرهنگی «تامین هزینههای متخصصان ایرانی از سوی عراق» بود. پرسش اصلی همین بود که آیا ما باید هزینههای میراث تاریخی و ملی خود اگرچه بیرون از مرزهای کنونی باشد را تامین می کردیم یا دولت عراق که غرق در دشواریهای بسیار سیاسی است؟ آیا بایستگی و اهمیتی که ایوان کسرا برای تاریخ و فرهنگ ما دارد ارزش این را نداشت که هزینهی مرمت آن را پرداخت میکردیم و آن را به دوش دولت عراق نمیگذاشتیم؟
درخواستی که شنیده نشد
پویش مردمی برای نجات ایوان کسرا
بی درنگ پس از انتشار این خبرها بود که پویشی مردمی برای نجات و مرمت بزرگترین تاق خشتی جهان (ایوان کسرا) شکل گرفت. مردم از دولت عراق و ایران خواستند که نه تنها ثبت منظر فرهنگی تاق کسری را در فهرست میراث جهانی یونسکو به سرانجام برسانند، بلکه «اقدامات لازم برای احیا، حفاظت، مرمت و نگهداری دایمی از ایوان مداین را انجام و با ایجاد پایگاه حفاظت و پژوهش تاق کسری برنامهریزی و اقدامات اجرایی مناسب برای گسترش گردشگری پایدار با هدف معرفی این اثر ارزشمند به جهانیان را در دستور کار قرار دهند». (روزنامه همشهری، 16 دی)
کاربران پویش مردمی نجات تاق کسرا در نامهای به مسوولان دو کشور ایران و عراق نوشتند: «بنای تاریخی ایوان تاق کسری نهتنها یک یادگار بسیار ارزشمند از تمدن بزرگ ساسانی-ایرانی است که برای نسلهای حال و آینده به جای مانده، که حتا بهعنوان تنها اثر باقیمانده از شهر باستانی تیسفون، بزرگترین شهر تمدن میانرودان، نماد پیوستگی میان فرهنگ و تمدن امروز دو ملت ایران و عراق است و یکی از مولفههای مهم تامین منافع فرهنگی و ملی دو کشور در جغرافیای سیاسی منطقه به شمار میرود».
پویشگران این کارزار که سرگرم گردآوری امضا هستند، افزودهاند: «با توجه به اینکه اثر ارزشمند تاق کسری بهدلیل عوامل مخرب طبیعی و فعالیتهای زیانبار انسانی بهویژه مخاطرات و تهدیدهای گوناگون جنگ در معرض آسیبهای جدی و خطر تخریب و نابودی قرار گرفته است، ما امضاکنندگان حاضر از دو دولت ایران و عراق درخواست میکنیم با بازاندیشی در مورد ارزشهای این اثر، همه اقدامات لازم و فوری را برای ثبت منظر فرهنگی تاق کسری در فهرست میراث جهانی یونسکو، اتخاذ اقدامات لازم برای احیا، حفاظت، مرمت و نگهداری دایمی اثر؛ ایجاد پایگاه حفاظت و پژوهش تاق کسری برنامهریزی و اقدامات اجرایی مناسب برای گسترش گردشگری پایدار با هدف معرفی این اثر ارزشمند به جهانیان بهکار بندند». (روزنامه همشهری، 16 دی)
با این همه، نمیتوان از گفتن این نکتهی تاسفبار خودداری کرد که به گمان میرسد خبر فروریختن بخشی از ایوان کسرا آنگونه که انتظار میرفت در خبرگزاریهای داخلی بازتاب نیافت. میتوان گفت یا اهمیت این خبر برای ما آشکار نیست یا هنوز درنیافتهایم که نگاهبانی میراث فرهنگی و تاریخیمان در گسترهی ایران فرهنگی، تا چه اندازه برای هویت و شناسهی ما ارزش و اعتبار دارد.
ما بارگه دادیم، این رفت ستم بر ما
بر قصر ستمکاران تا خود چه رسد خذلان …
خبرنگار امرداد: نگار جمشیدنژاد
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر