هوشنگ یابندهی آتش در استورهی ایرانی است. هوشنگ برای از میان بردن یک مار، سنگی به سوی او میاندازد و به گونهی اتفاقی چگونگی ساخت آتش را درمییابد. از آن پس ایرانیان برای بزرگداشت یافتن آتش هر ساله در آن روز جشن سده را برپا میدارند.
نام هوشنگ در اوستایی هئوشینگهه (Haošyaŋha) آمده است. فرنام (:لقب) پیشداد هم در اوستایی، پرهذاته (Para δāta) آمده است.
نام اوستایی او به چم (:معنای) کسی است که خانههای خوب میسازد و فرنامش به چم نخستین قانونگذار است. پیشداد یا پرهداته را گاه با پارالاتوس، نیای خاندان سکایی پارالاتیان نیز همسنجی کردهاند. این پارالاتوس در استورههای سکایی نخستین انسان دانسته شده است.
چهرهای که ما از هوشنگ میشناسیم، آخرین نسخهی استورهی ملیمان است که به نظم فردوسی جاودانه شده است، ولی یاد و نشان از هوشنگِ پیشدادی تا به دوران اوستایی میرسد.
در زامیادیشت، هوشنگ پادشاه هفت کشور خوانده شده که بر کَویهای ستمکار و دروندان و جادوگران چیره شده و دو سوم دیوان مَزَندَری را برانداخته است.
در آبانیشت گزارش شده او در پای کوه البرز برای اَناهید پیشکشی کلان آورده تا او را در پیروزی بر دیوان یاری دهد.
یعقوبی، هوشنگ را دومین پادشاه ایران میخواند که چهل سال بر تخت نشسته است. در «نوروزنامه»ی منسوب به خیام، هوشنگ جانشین کیومرث است و نهصد و هفتاد سال پادشاهی میکند.
آنچه در بالا آمده است بخشی از نوشتاریست با عنوان «ز هوشنگ ماند این سده یادگار»، به قلم اردلان کوزهگر که در تازهترین شمارهی امرداد چاپ شده است.
خبرنگار امرداد: بامداد رستگار
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر