۸ فروردین ۱۴۰۰

برخی از رویدادهای نوروزی در ایران باستان

نوروز و آیین‌های باشکوه آن، مسیری سه هزار ساله را پیموده تا به ما رسیده است. «نوروز» کهنسال‌ترین آیین ملی در جهان است که جاودانه مانده و یکی از عوامل ماندگاری فرهنگ ایرانیان و مردمی است که در گستره‌ی فرمانروایی ایرانشهر زندگی می‌کنند.

تاریخ ایران در جهان - هنر ایرانی

شکوه تمدن ایران به ویژه در روزگار باستان بر هیچ کس پوشیده نیست. این تمدن کهن که آمیخته با فرهنگی دیرینه به درازای زمان است آثاری را در خود پرورانده و به آفرینش درآورده است که هرکدام به تنهایی گویای تاریخی درازدامن است. این آثار نه‌تنها بیانگر تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم، که آینه‌ای تمام قد از هنر مردمان این سرزمین هستند. هنری که بازتاب اندیشه و کوششی است که به یاری سرانگشتان آفرینش‌گر مردان و زنان ایرانی نماد و نمود یافته‌اند.

۲۸ اسفند ۱۳۹۹

هر روزتان نوروز، نوروزتان پیروز !

جشنِ «نوروز» در نخستین روزِ بهار از باشکوه‌ترین و برجسته‌ترین یادگارهای ایرانشهریان است که سالهایی فراوان را پشتِ سر نهاده و یکی از کهن‌ترین جشنهای جهان به شمار می‌رود.

۲۷ اسفند ۱۳۹۹

تخت‌جمشید شکوهی به بلندای تاریخ ایران‌زمین

تخت‌جمشید بر فراز صخره‌ای؛ که از سمت خاور (:شرق) پشت به کوه رحمت (شاید این نام برگرفته از کوه مهر(میترا) بوده باشد؛ شواهد تاریخی نشان می‌دهد که این کوه از دید سپندینگی (:تقدس) و اهمیت ریشه‌ای کهن داشته است) و از شمال،  جنوب و مغرب، درون جلگه مرودشت در استان فارس با مساحت ۱۴۰۰۰مترمربع، به شكل چهارضلعی قرار دارد وبی‌گمان این سازه از دل‌انگیزترین ویرانه‌های جهان کهن است.

۲۶ اسفند ۱۳۹۹

چهارشنبه‌سوری شما آتش افروز باد!

چهارشنبه‌سوری یکی از جشن‌ها پیشواز نوروز است که در شب واپسین چهارشنبه‌ی سال برپا می‌شود. در شاهنامه فردوسی اشاره‌هایی درباره‌ی بزم چهارشنبه‌ای در نزدیکی نوروز وجود دارد که نشان دهنده‌ی کهن بودن جشن چهارشنبه‌سوری است. آیین سنتی درپیوند با این جشن ملی، از دیرباز در فرهنگ سنتی مردمان ایران زنده نگاه داشته شده‌ است.

۲۰ اسفند ۱۳۹۹

پادشاهی بهرام چهارم (بهرام کرمان‌شاه)

1633 سال پیش در چنین روزی، 20 اسپند 946 شاهنشاهی (388 میلادی)، درپی درگذشت شاپور سوم، برادرش بهرام، فرمانروای دیار کرمان، پادشاه ایران‌زمین شد. وی به شوند دلبستگی که به کرمان داشت در همه زندگانی فرانام (:لقب) «کرمان‌شاه» را برای خود نگه داشت. تاریخ‌نگاران رومی نیز در نوشته‌های خود او را «بهرام کرمان‌شاه» نوشته‌اند.

۱۹ اسفند ۱۳۹۹

پایان ساخت تاق کسرا در چنین روزهایی

1470 سال پیش در چنین روزهایی، در اسپند سال 1109 شاهنشاهی (551 میلادی)، کار ساختن تالار تازه در کاخ پادشاهی تیسفون (در 36 کلیومتری جنوب بغداد)، به پایان رسید و برای آیین‌های نوروزی آن سال آماده شد. این کاخ 772 سال پایتخت ایران بود که بازمانده‌های آن هنوز پابرجاست و به تاق کسرا «ایوان مدائن» آوازه یافته است.