۹ مرداد ۱۴۰۰
هفت خان 64، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان
گذری در تاریخ: تاریخ معاصر کردستان وافشای تجزیه طلبان (بخش دوم) - خسرو فروهر
یکی از مستند ترین برنامه ها در اثبات خیانت تجزیه طلبان خجالتی!
محیطبانان، نگاهبانان میراث طبیعی کشور
14 سال پیش در چنین روزی، 09 امرداد 2566 شاهنشاهی (2007 میلادی)، «اتحادیه جهانی محیطبانان» بنیادگذاری شد. تصمیم جامعهی جهانی بر آن شد که این رویداد را روزی برای بزرگداشت محیطبانان بشناسد تا یادآور فداکاریها و از خودگذشتگیهای آنان در نگاهبانی از میراث طبیعی جهان باشد. اهمیت و یادآوری این روز برای ما که مدتهاست دچار دشواریهای زیستمحیطی شدهایم و هکتارها از جنگلها و منابع طبیعی خود را بر اثر آتشسوزیها و بیتدبیریهای مدیریتی از دست دادهایم، بایستگی افزونتری دارد.
۷ مرداد ۱۴۰۰
عصرِ عُسرت و معمّای ۲۸ مرداد، (بخش دوم) - دکتر علی میرفطروس
* از فروردین تا 28 مرداد 32 سازمان ها، احزاب و شخصیّت های سیاسی – در قهر وُ غوغا – نوزادِ نیمه جانِ جنبش ملّی شدنِ صنعت نفت را به گورِ ناکامی و شکست کشاندند.
* در آن دوره گروه های مختلفِ سیاسی برای پیشبُردِ هدف های خود از «چماقداران» استفاده می کردند. این پدیدۀ شوم – بعدها – در سازمان کمونیستی «احیا» حضوری خونین داشت.
طرح از: کافه لیبرال
۶ مرداد ۱۴۰۰
هفت خان 63، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان
بارگیریِ «واژهنامهی گویشِ بردسیر»
پارسیانجمن: بردسیر در نیمروزِ(جنوبِ) کرمان جای دارد و همسایه با شهرستانهای رفسنجان، سیرجان، بافت و جیرفت است. گویا بنیادِ این شهر را اردشیرِ بابکان نهاده و در زمانِ ساسانیان «وِهاردشیر» نام داشته است. از این شهر بزرگانی چند چونان میرزا آقاخانِ کرمانی برآمدهاند.
۵ مرداد ۱۴۰۰
هورامان ایران، در فهرست جهانی یونسکو جای گرفت!
در روز دوازدهم چهلوچهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو پرونده منظر فرهنگی اورامانات/هورامان به عنوان بیست و ششمین اثر تاریخیفرهنگی ایران ثبت جهانی شد.
۴ مرداد ۱۴۰۰
یادگار رضاشاه بزرگ، راهآهن سراسری ایران، در فهرست جهانی یونسکو جای گرفت!
- سرانجام پس از شش سال سستی و کوتاهی مقامات مسئول در سازمان میراث فرهنگی کشور، «راهآهن ایران» در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسید.
پیروزی ارتش ساسانی در نبرد با رومیان
1724 سال پیش در چنین روزی، 04 امرداد 856 شاهنشاهی (297 میلادی)، ارتش ایران در دوره ساسانی، در نقطهای نه چندان دور از رود فرات، میان حرّان Harran (در جنوب ترکیه امروز) و الرقه Arragheh (شمال مرکزی سوریه و شرق حلب) ارتش روم به فرماندهی گالریوس Galerius را شکست سختی داد.
۲ مرداد ۱۴۰۰
هفت خان 62، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان
۳۱ تیر ۱۴۰۰
عصرِ عُسرت و معمّای ۲۸ مرداد، (بخش نخست) - دکتر علی میرفطروس
*نظریۀ «پوپر» مبنی بر«نِسبی بودنِ حقایق تاریخی» پژوهشگران تاریخ معاصر ایران را باید فروتن کند تا تحقیقاتِ خود را در بارۀ این یا آن رویداد تاریخی، «حقایقِ مُسلّم» نپندارند!
* با کمک ابزارهای ایدئولوژیک (چه دینی و چه لنینی) «تاریخ» به «افسانه» آغشته شده است.
* عنایت به رضا شاه ،محمّد علی فروغی، قوام السلطنه، سید حسن تقی زاده و خلیل ملکی نشانۀ رشد آگاهی ملّی در «نگاهِ مادرانه به تاریخ» است.
۳۰ تیر ۱۴۰۰
هفت خان 61، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان
۲۹ تیر ۱۴۰۰
وقتی که کار تمام شد: حزب توده و سقوط دولت مصدق - بهمن زبردست
بخشی از کتاب در دست انتشار «اسناد محرمانۀ حزب تودۀ ایران»
این پرسش که حزب تودۀ ایران در رویارویی با سرنگونی دولت دکتر مصدق چه باید میکرد؟ و اینکه حدود امکاناتش برای چنین رویاروییِ تاریخسازی تا کجا بود؟ پرسشی است که با گذشت بیش از هفت دهه از آن تاریخ، هنوز محل بحث و جدل تاریخدانان و علاقمندان به تاریخ معاصر ایران است. به بهانۀ انتشار قطعنامهای که در 23 اسفند 1335 به تصویب کمیتۀ مرکزی حزب تودۀ ایران رسیده و برای کمیتۀ مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی فرستاده شده و حال توسط مرکز ویلسون از بایگانی دولتی تاریخ معاصر روسیه و بایگانی دولتیِ تاریخ اجتماعی-سیاسی روسیه استخراج و منتشر شده است و در آن همۀ تصمیمات رهبری حزب در ایران برای رویارویی با دولت سپهبد زاهدی اشتباهآمیز و حادثهجویانه دانسته شده، نگاهی به روایتهای مختلف این موضوع میاندازیم.
۲۸ تیر ۱۴۰۰
بارگیریِ «فرهنگِ شاهنامه» نوشتهی رضازادهی شفق
۲۶ تیر ۱۴۰۰
هفت خان 60، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان
۲۵ تیر ۱۴۰۰
۲۳ تیر ۱۴۰۰
هفت خان 59، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان
۲۰ تیر ۱۴۰۰
رضا خسروی، جان باخته در راه پاسداری از زیستبوم ایران
زیستبوم ایران بار دیگر به سوگ یکی از فرزندان دلسوز خود نشست. فرزندی که 29 سال فداکارانه از محیط زیست این مرز و بوم نگاهبانی و نگاهداری کرد و سرانجام جان شیرین و ارجمندش را در این راه از دست داد.