۱۲ تیر ۱۴۰۰

بارگیریِ «گویشهای پیرامونِ کاشان و محلات»

پارسی‌انجمن: یکی از خویشکاریهای فرهنگستانِ زبانهای ایران نمونه‌برداریِ همه‌سویه از گویشهای ایرانی بود. در این راستا کوشش شد تا از شماره‌ی گویشهای ایرانی، شماره‌ی سخنگویانِ هر یک از این گویشها، سرزمین و پراکندگیِ هر یک از گویشهای ایرانی و ویژگیهای بنیادیِ هر یک از آنها آگاهیهایی درخور گردآوری و نوشته شود.

در این برنامه بود که این نبیگ (گویشهای پیرامونِ کاشان و محلات) سامان یافت و بررسی گویشهای افتری، اورامانی یا اورامی، گویشِ بهدینانِ یزد، سمنانی، شوشتری، شهسواری، کردیِ سنندج، کردیِ مهاباد، کرمانشاهی، گیلانی، مازندرانی، گویشهای جهودانِ سپاهان و بروجرد و همدان و … هم به انجام رسید. این برنامه با پیروزیِ انقلاب نابونده(ناکامل) ماند و پس از آن نیز دیگر دنبال نشد.

محمدرضا مجیدی در پیشگفتار گویشهای پیرامونِ کاشان و محلات نوشته است: «منظور از بررسی نخست ضبط و ثبتِ گویشهای رو به فراموشی نهاده‌ی نراق و محلات و پس از آن برآوردِ شماره‌ی گویشهای زنده و نمونه‌برداری از آنها در منطقه‌ای بوده است که از شمال به قم، از خاور به تفرش و اراک و خمین، از جنوب به اصفهان و گلپایگان، و از باختر به کاشان محدود می‌گردد. گویشهایی که در این بخش بدانها سخن گفته می‌شود، در همه جا راجی یا رایجی نامیده می‌شود. … گویشِ راجی و نیز گویشهای مرکزیِ ایران دنباله‌ی زبانِ مادی است. واژه‌ی راجی نیز از raga پایتختِ مادِ باستان است و سرزمینِ گویشهای مرکزیِ ایران نیز برابر با سرزمینِ دولتِ ماد باستان است.»

فهرستِ گویشهای پیرامونِ کاشان و محلات چنین است:

پیشگفتار

نشانه‌های آوانویسی

بخش نخست

سرزمین و گویشوران

ویژگیهای سرزمین

شهرستانِ محلات

کهکِ قم

بخشِ قمصرِ کاشان

بخشِ دوم

گویشهای پیرامونِ کاشان و محلات و کهکِ قم

الف: گویشِ راجی

گویشِ فراموش‌شده‌ی نراق و محلات

گونه‌های گویشِ راجی

ب: گویشهای لری و لکی

کتابشناسی

نقشه

گویشهای پیرامونِ کاشان و محلات را از «این جای» بارگیرید.

 


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر