۹ شهریور ۱۴۰۲

بررسی خیزش ملت ایران در آستانه سالگرد انقلاب ملی ایران

سازمان فرهنگی سياسی ايران پاد دکتر سعید احمدی

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

گفتگوسعید احمدی با کوروش کلهر در باره تشکیل شبکه جهانی پادشاهی خواهان

سازمان فرهنگی سياسی ايران پاد دکتر سعید احمدی

جمهوری اسلامی در سالگرد قتل مهسا - خسرو فروهر

تاریخ و فرهنگ ایران - کهن‌ترین ساکنان مازندران شناسایی شدند

با پایان دومین فصل لایه‌نگاری غار شوپری، بیش از چهار متر نهشته‌های باستانی از دوره‌ی پارینه‌سنگی برای نخستین‌بار در یک محوطه‌ی غاری در استان مازندران شناسایی شد.

۷ شهریور ۱۴۰۲

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

«پارسی‌نویسی» پیش‌زمینه‌ی بازسازیِ آگاهیِ درهم‌شکسته‌ی ایرانشهری

بزرگمهرِ لقمان: این بهر را که برگرفته از پیش‌درآمدِ گویاییِ ارستو (بخشِ «درباره‌ی روش و زبانِ گردانش و چرایِ این») است از این روی بدین جای آوریم که کارهای دیگر را با چنین نگرشی به پارسی نوشته‌ یا گزارده‌ایم -باشد که پاسخی بوَد به پرسشهای آگاهی‌خواستاران.

۵ شهریور ۱۴۰۲

امیر طاهری: حیف از ایران با این نادانان

خبرگزاری یونیکا

تاریخ و فرهنگ ایران - مارکوه؛ دژی به بلندای تاریخ

دژ (:قلعه) مارکوه یکی از دیدنی‌های بی‌مانند در استان مازندران است. کسی را یارای رسیدن به آنجاست که دل در گرو تاریخ باستان ایران بزرگ داشته باشد. این دژ در نگاه نخست به شوند کاربرد لاشه‌سنگ و ملات ساروج و گچ بسیار یادآور دژ بابک خرمدین و برخی از آتشکده‌هاست؛ از این دید که مانند کلیبر در نوک کوه قرار گرفته با 320 پله صاف و کم ارتفاع که شاید مسیر را برای رفت و آمد نظامیان سواره آسان‌تر می‌کرده است.

۲ شهریور ۱۴۰۲

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

میرزاده عشقی و رضا شاه بزرگ، قاتلین راستین شاعر مشروطه از سفارت انگلیس تا ویکی پدیای فارسی - خسرو فروهر

اَخَوِینی بخارایی، پزشک هوشمند و نوآور ایرانی، ولی ناشناخته

اَخَوِینی بخارایی، همانگونه که از نامش پیداست، در بخارا می‌زیست، پایتخت سامانیان، از این‌رو کتاب‌هایش را به پارسی بخارایی نوشته است. نامش ربیع و پدرش احمد بود، او را به ابوحکیم نیز می‌شناختند.

۱ شهریور ۱۴۰۲

پیام یاشار تبریزی، مبارز پادشاهی خواه - می‌توانند جان ما را بگیرند، ولی سرزمین و آزادی ما را هـرگز!

خبرگزاری یونیکا

ایرانیان بنیادگذاران صنعت مد هستند - کاری نوآورانه با بهره‌گیری از داستان‌های شاهنامه

نگار نیک‌اندام، طراح ارشد مُد و دانش‌آموخته‌ی طراحی مُد از کانادا، دست به کاری نوآورانه و هوشمندانه زده است و در پی آن است که با بهره‌گیری از داستان‌های شاهنامه، نخستین جشنواره‌ی طراحی مُد و لباس شاهنامه را با نام زیبای «جمشا»، برگزار کند.

زیست بوم ایران را دریابیم - آمار آتش‌سوزی‌ جنگل‌های ایران در چند سال گذشته با مدیریت اهریمنان سرخ و سیاه

شمار آتش‌سوزی در جنگل‌های ایران، از اندازه گذشته است و دیگر نمی‌توان خوش‌باورانه آن‌ را در شمار «بلایای طبیعی» برشمرد و از زیر بار مسوولیت پدید آمدن آن شانه خالی کرد. آمارهایی که در سال‌های گذشته و حتا همین ماه‌ها و هفته‌ها از آتش گرفتن گستره‌های پُرشماری از جنگل‌های ایران منتشر شده است خود گویای ژرفای چنین فاجعه‌ای است؛ فاجعه‌ای ملی که زیست‌بوم ما را به ‌روزهای مبادا دچار کرده است. به‌گفته‌ی وحیده بهرامی، کارشناس جنگل‌داری، چهارده هزار مورد آتش‌سوزی در جنگل‌های کشور تنها در یک دهه‌ی گذشته رخ داده است. 

۲۹ مرداد ۱۴۰۲

کاروانسراهای تاریخی ایران - رباط انوشیروانی؛ یادمانی از روزگار ساسانی

در سده‌های دور تاریخی، رباط و کاروانسرایی در راهی که شهرهای سمنان و دامغان را به‌هم پیوند می‌دهد، ساخته شده است. یکی از این دو سازه که «رباط انوشیروانی» نام دارد، بازمانده از پادشاهی ساسانیان است و در گذر زمان آسیب‌هایی دیده است، اما هنوز رنگ‌وروریی از شکوه باستانی خود دارد.

2 23

۲۸ مرداد ۱۴۰۲

بزرگترین افسانه‌پردازی تاریخ معاصر ایران - امیرطاهری: افسانه کودتایی که کودتا نبود

خبرگزاری یونیکا

واکنش تند شاهزاده رضا پهلوی به پرداخت باج ۶ میلیارد دلاری دولت بایدن به رژیم جمهوری اسلامی

خبرگزاری یونیکا

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

غوغاسالاران و مدعیان طلوع دموکراسی از جان شاهزاده رضا پهلوی چه می‌خواهند؟

خبرگزاری یونیکا

۲۷ مرداد ۱۴۰۲

فرهنگستان زبان ترکی؟!

جواد رنجبر درخشی‌لر: هر از گاهی سخن از تاسیس فرهنگستان زبان ترکی می‌رود. این سخن، ایران‌دوستان را نگران و برخی ایران‌ستیزان را خوشحال می‌کند و روحیه می‌بخشد. همین خود نشانه آشکاری از نادرستی آن است اما چرا تاسیس فرهنگستان زبان ترکی کاری کاملاً خطاست؟ پیش از پاسخ به این پرسش باید بگویم که هیچ انسان خردمندی به جنگ هیچ زبانی برنمی‌خیزد. زبان‌ها دارایی فرهنگی هستند و هر کدام در جای خود مهم و موثر و زیبا هستند. بنابراین متهم کردن منتقدان تاسیس فرهنگستان زبان ترکی به نژادپرستی و فاشیسم و نقض حقوق بشر و مرکزگرایی سخت نخ‌نما و بیهوده و البته بی‌اهمیت است.

۲۵ مرداد ۱۴۰۲

برخی از جاهای باستانی ایران باستان - Some Ancient Places Of Iran

با زیر نویس به زبان انگلیسی
علی آقاجانزاده:
این ویدیو خلاصه سفرهای من به نقاط تاریخی و باستانی ایران در دو سال گذشته هست. قطعا دیدن این آثار از نزدیک حس و حال دیگه ای داره.
سعی کردم مهم ترین مکان هایی که رفتم و واقعا از هر نظر ارزش یکبار دیدن رو داره در این ویدیو براتون به نمایش بزارم. مکان هایی مثل پاسارگاد، تخت جمشید یا ارگ پارسه، نقش رستم، معدن سنگ هخامنشیان، تخت سلیمان، بیستون، طاق بستان، دژ و کاخ اردشیر بابکان، شهر باستانی گور و بیشاپور، غار شاپور و دژ های زیبا و باستانی که هر کدوم از نظر معماری و سبک کار حرفها برای گفتن داره، مثل دژ یزدگرد سوم ساسانی، دژ سر یزد، قصر قباد، لشتان و دارالامان حکومت شبانکاره.
امیدوارم که لذت ببرید و حتما برای بازدید از این مناطق برنامه ریزی کنید.

۲۳ مرداد ۱۴۰۲

پرچم Parčam - استاد زرتشت ستوده

کاروانسراهای تاریخی ایران - رباط طبسی؛ زیبایی در سادگی!

رباط‌ها سازه‌هایی همانند کاروانسراها با سازه و طرحی ساده‌تر و کوچک‌تر هستند. رباط نیز جایی برای باشندگی مسافرانی بود که از شهرهای دیگر راهی شهر خواستگاه (:مقصد) شده بودند و نیاز داشتند در جایی بمانند و رَخت و بار خود را در اتاقکی نگه‌دارند. سازه‌ای که در شهر تربت حیدریه هست و «رباط طبسی» نام دارد، نمونه‌ای از این فضاهای مهرازی است.

tabasi1

۲۲ مرداد ۱۴۰۲

کاروانسراهای تاریخی ایران - کاروانسرای مشیرالملک؛ یادمانی در آستانه‌ی ثبت جهانی

کاروانسرا تنها جایی برای باشندگی مسافران و ماندن زودگذر کاروانیان نبود؛ سرایی برای برخورد فرهنگ‌ها و اندیشه‌ها نیز شناخته می‌شد. از این‌رو، کاروانسرا در تاریخ اجتماعی ایران ارزش بسیار و نقش‌آفرینی دارد. نگاهبانی این سازه‌های دیرینه، نگه‌داری از بخشی از حافظه‌ی تاریخی و هویتی ماست. افزون بر این که در بررسی سازوکار این سازه‌ها، با بخشی از مردم‌شناسی ایرانیان در سده‌های گذشته آشنا می‌شویم. یک نمونه از چنین سازه‌هایی در جایی ساخته شده است که بوشهر و فارس (دو گستره‌ی مهم بازرگانی و فرهنگی) را به هم پیوند می‌داد. آنجا را «کاروانسرای مشیرالملک» می‌نامند.

moshirolmolk

۲۰ مرداد ۱۴۰۲

واژه کودتا برای رویداد 28 امرداد 32 نادرست است - گامی در تاریخ، دکتر علی میرفطروس

 * آن نیروی عظیم مردمی که یک سال قبل، «قیام حماسی 30 تیر» را آفریده بود، در روز 28 مرداد چه شد؟ و به کجا رفته بود؟

* خلیل ملکی در اعلامیّۀ حیرت انگیزی در بارۀ 28 مرداد از جمله نوشت: «تصوّر اینکه در روز 28 مرداد کودتاچیان با به راه‌انداختن دستجات اوباش قدرت را از دست جبهۀ ملی درآوردند تصوّرِ ساده ‌لوحانه‌ ای است».

* بابک امیر خسروی، کادر برجستۀ حزب توده می گوید: «به دور از تعصّباتِ سیاسی-ایدئولوژیک، اینـک مـن -بـیش از گذشـته- واژۀ کودتا را برای تبیین رویداد 28 مرداد 32 نادرست می دانم».

نشست ایران پاد به مناسبت سالگرد انقلاب مشروطه

سازمان فرهنگی سياسی ايران پاد دکتر سعید احمدی

بَرسَم Barsam - استاد زرتشت ستوده

ایران یکمین کشور جهان است. ایرانیان نخستین کسانی هستند که کشور ایران را بر پایه فرهنگ ایرانی بنیاد نهادند، و برای نگهداری کشور ایران، شاهنشاه و سامانه شاهنشاهی را پدید آورده اند.

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

۱۳ مرداد ۱۴۰۲

ترجمه گفتگوی بانو یاسمین پهلوی با هفته‌نامه فرانسوی پوئن دو وو

خبرگزاری یونیکا

«کودتا» برای دوستداران مصدق «سنگر»ی است که در پشت آن اشتباهات ایرانسوزشان را توجیه می کنند - گامی در تاریخ، دکتر علی میرفطروس

 * غلامحسین مصدّق: «در سراسرِ روزهای 25-28 امرداد پدرم در جستجوی شاه بود و می گفت: می خواهم ببینم حالا که مرا عزل کرده، کجا گذاشته رفته؟ چکار کنم؟».

* ابلاغ فرمان عزلِ مصدّق چرا در نیمه شب؟

* در تبیین رویدادِ 28 مرداد نگارنده به عامل مهمی معتقد است که سرنوشت دولت مصدّق را رَقَم زد و آن، انفعال عجیب و تصمیمات حیرت انگیز مصدّق بود. اعلامیّۀ شگفت انگیزِ خلیل ملکی در بارۀ 28 مرداد نیز قابل تأمّل است.

۱۰ مرداد ۱۴۰۲

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

کاروانسراهای تاریخی ایران - لاسجرد؛ گذر پُرهیاهوی کاروان‌ها

رد و نشان‌های تاریخی در روستای لاسجرد بسیار است. آن‌ پهنه جایی برای گذر کاروان‌ها بود. یکی از آن یادمان‌های دیرینه «کاروانسرای لاسجرد» است؛ سازه‌ای زیبا و دیدنی که بخشی از میراث تاریخی ایران است.

Lasjerd

تاریخ و فرهنگ ایران - دستیابی به مرکز اداری و آیینی اشکانیان در ویران‌شهر

پس از دستیابی به برجای‌مانده‌های (:بقایای) یک نیایشگاه در تپه‌ی مرکزی محوطه‌ی ویران‌شهر فاروج، نشانه‌هایی از مرکز اداری و مذهبی، و گردآوری مالیات در دوره اشکانیان پیدا شد.