شمار آتشسوزی در جنگلهای ایران، از اندازه گذشته است و دیگر نمیتوان خوشباورانه آن را در شمار «بلایای طبیعی» برشمرد و از زیر بار مسوولیت پدید آمدن آن شانه خالی کرد. آمارهایی که در سالهای گذشته و حتا همین ماهها و هفتهها از آتش گرفتن گسترههای پُرشماری از جنگلهای ایران منتشر شده است خود گویای ژرفای چنین فاجعهای است؛ فاجعهای ملی که زیستبوم ما را به روزهای مبادا دچار کرده است. بهگفتهی وحیده بهرامی، کارشناس جنگلداری، چهارده هزار مورد آتشسوزی در جنگلهای کشور تنها در یک دههی گذشته رخ داده است.
از آنجا که شوربختانه سال 1402 خورشیدی هم جنگلهای ایران از شعلههای سرکش آتش در امان نماندند، گزارشی که در سال 1399 خورشیدی، از آمار آنشسوزیها تهیه شده بود تا پایان امردادماه امسال، بهروز شده است.
آمار آتشسوزی جنگلها و گسترههای طبیعی ایران در سال1402 خورشیدی (به گزارش ایسنا)
– 25 امرداد- آتشسوزی در گسترههای جنگلی ونستان و چایکندی، در مرز میان شهرستانهای خداآفرین و ورزقان، روز گذشته مهار شده بود، اما بامداد سهشنبه به سبب گرمی هوا، بار دیگر آتشسوزی روی داد.
– 23 امرداد- بیش از ۲۰۰۰ مترمربع از زمینهای پارکملی بوجاق کیاشهر، در استان گیلان، دچار آتشسوزی شد.
– 17 امرداد- آتشسوزی در پناهگاه حیاتوحش بیستون، در استان کرمانشاه، پس از نزدیک به دو روز تلاش، خاموش شد. در این آتشسوزی ۱۸۰ هکتار از گسترهی این منطقه در آتش سوخت، اما آسیب جدی به گونههای جانواری وارد نشد و تنها حشرات و شمار اندکی از خزندگان آسیب دیدند.
– 16 امرداد- آتشسوزی در سه هکتار از نیزارهای چافوچمخاله در استان گیلان. پس از دو ساعتونیم تلاش، آتش خاموش شد.
– 13 امرداد- آتشسوزی در جنگلهای درکش در شهرستان مانه و سملقان، رویین و سالوک در اسفراین، گریوان و آخرداغ در شهرستان بجنورد، در استان خراسان شمالی. آتشسوزی در گسترهی درکش ادامه آتشسوزیها در دو روز گذشته بوده که سبب شده ۱.۵ هکتار از آن در آتش بسوزد.
– 13 امرداد- آتشسوزی در پنج نقطه از جنگلهای مریوان، در استان کرمانشاه، رخ داد که در چهار نقطه خاموش شده است. یکی از آتشسوزیها در گسترهی «درهوران» است که خاموش شد اما بهسبب وزش باد شدید و گرمای هوا، دوباره شعلهور شد.
– 12 امرداد- آتشسوزی جنگلهای ارتفاعات کوه «نارک» شهرستان گچساران، در استان کهگیلویهوبویراحمد.
– 8 امرداد- آتشسوزی در هفت هکتار از زمینهای کشاورزی و مراتع روستای کردلر در شهرستان اهر، در استان آذربایجان شرقی. این آتشسوزی در اثر شدت گرما، خشکسالی و آسیبپذیر بودن بوتهزارها و علوفههای خشک، روی داد.
– 4 امرداد- آتشسوزی سبب نابودی درختان ۵۰۰۰ متر از باغات پولگان شهرستان محلات، در استان مرکزی، شد.
– 3 امرداد- از ساعت ۱۰ بامداد،۱۰ هکتار از زمینهای بوتهزار میانکاله، در استان مازندران، در آتش سوخت.
– 27 تیر- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا گفت: امسال ۴۹۰ هکتار از جنگلومرتع استان دچار آتشسوزی شدند که بیشتر آنها سطحی بودند. او در ادامه افزود: تاکنون ۶۲ فقره آتشسوزی در استان گزارش شده است که از مجموع ۴۹۰ هکتار زمینهای جنگلی و مرتعی دچار آتشسوزیشده، ۳۴۶ هکتار جنگل و ۱۴۴ هکتار مرتع بوده است.
– 26 تیر- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان از خاموشکردن کامل آتشسوزی در شهرستان چگنی خبر داد. چگنی یکی از گسترههای بحرانی در بحث آتشسوزی بهشمار میرود.
– 19 تیر- آتشسوزی در سطح جنگلهای دستکاشت کاج در گسترهی هفتدغنان از توابع رضوانشهر در استان گیلان. آتشسوزی عامل انسانی داشت و سبب خسارتدیدن پوستهی درختان شد.
– 10 تیر- جانشین فرماندهی یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه گفت: تا این هنگام از سال، 6 آتشسوزی در عرصههای منابع طبیعی استان شکل گرفته است. در جریان این آتشسوزیها ۱۶ هکتار از سطح زمینی، جنگلها و مراتع استان با سطوح گوناگونی دچار آتشسوزی شده است.
– 30 خرداد- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان گفت: بیشترین نقاط بحرانی آتشسوزی در شهرستان الیگودرز و کمترین در ازنا است. گستردگی این منطقههای بحرانی در مجموع ۶۰۰ هزار هکتار است.
– 24 خرداد- پدیدآمدن آتشسوزی در جنگلها و مراتع راه گچساران- شیراز. این آتشسوزی تاکنون در سه مرحله مهار و خاموش و دوباره شعلهور شد.
– 20 خرداد- آتشسوزی در گسترهی حفاظت شده خامی شهرستان باشت، در استان کهگیلویهوبویراحمد خاموش شد. در پی این آتشسوزی یک هکتار از زمینهای پهنهی حفاظتشده خامین دچار خسارت شد. چند روز پیش نیز یک آتشسوزی در پهنهی حفاظت شده خامین خاموش شد که در آن آتشسوزی ۲ هکتار از عرصه های طبیعی این منطقه زیان دید.
– 8 خرداد- فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی گیلان در گفت وگو با خبرگزاری ایسنا گفت: سال گذشته ۱۳۱ آتشسوزی در سطح ۳۸۰ هکتار از زمینهای جنگلی استان گیلان پدید آمد. این آتشسوزیها کاهش پنج درصدی در سنجش با سال ۱۴۰۱ داشته است.
– 5 اردیبهشت- مدیرکل محیط زیست استان مرکزی با اشاره به وجود ۲۲۰ تالاب در کشور، گفت: از سال 1396 تا سال گذشته، ۱۷۳ بار تالابها دچار آتشسوزی شدند که بیشترین آتشسوزی با ۳۹ مورد مربوط به تالاب میانکاله بوده است.
– 3 اردیبهشت- آتشسوزی تالاب میقان اراک، در استان مرکزی، به کمک ۲۵ تیم آتشنشانی خاموش شد. تالاب میقان اراک پسین شنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ بر اثر صاعقه، دچار آتشسوزی در بخش نیزارهای خشک این گستره شد. به سبب باتلاقیبودن راه، خاموشکردن آتش با سختی انجام شد. آتشسوزی در گسترهی میان ۵ تا ۱۰ هکتاری از تالاب برآورد شده است. در سال ۹۶ نیز ۵۰ هکتار از تالاب میقان در ۱۶ ساعت سوخت.
آمار آتشسوزی جنگلها و گسترههای طبیعی ایران در سال 1401
– 15 اسفند- نزدیک به ۱۰ هکتار از تالاب بین المللی انزلی آتش گرفت.
– 3 اسفند- پدیدآمدن 8 آتشسوزی در زمینهای جنگلی چهار شهرستان استان گیلان. مساحت درگیر با آتش 6 هکتار برآورد شده است. شهرستانهای ماسال، رضوانشهر، سیاهکل و تالش درگیر آتشسوزی جنگلهای طبیعی شدند.
در ماههای دی و بهمن 1401، وقوع آتشسوزی گزارش نشده است.
آمار آتشسوزی جنگلها و گسترههای طبیعی ایران در آذرماه 1400 خورشیدی (به گزارش مهر)
10 آذرماه – گرم شدن چند درجهای دما، در آستانهی زمستان و فصل سرد سال، جرقههای آتش را در دل جنگلهای هیرکانی مازندران شعلهور و بخشی از آن را خاکستر کرد.
10 آذرماه- از بامداد چهارشنبه ۶ نقطه از جنگلهای گلستان دچار آتشسوزی شد. این آتشسوزی در جنگل روستای برفتان علی آبادکتول رخ داده است.
10 آذرماه- آتش به جان گسترهی بمپوچال جنگل ثبتجهانی شدهی ابر شاهرود افتاد و بخشی از پوشش گیاهی اورس و درختان جنگلی را طعمهی خود کرد. همچنین سه منطقه در مینودشت و دو منطقه در گالیکش هم در همان روز دچار آتشسوزی شد.
9 آذرماه – سه هکتار از عرصه های جنگلی بهشهر دچار آتشسوزی شد.
9 آذرماه – آتش سوزی در یکهزار و ۵۰۰ مترمربع از ییلاقات چره پشت و خال پشت شهرستان ماسال رخ داد.
یکم آذرماه – جنگلهای بلم جرک مینودشت از روز یکشنبه دچار آتشسوزی شد.
آمار آتشسوزی جنگلها و گسترههای طبیعی ایران مهرماه 1400 خورشیدی (به گزارش مهر)
6 مهرماه- آتشی که از روز یکشنبه چهارم مهرماه، جنگلهای کوه سفید شهرستان لنده را در برگرفته بود، پس از مهار سهشنبه، ششم مهرماه، دوباره با شعلهور شدن کندههای سوختهی درختان به جان این گستره افتاد.
3- مهرماه- آتشسوزی منطقه کوه دیل در گچساران از پسین آدینه آغاز شد. سختگذر بودن، وزش باد و تراکم پوشش جنگلی مهار آتش را با مشکل روبهرو کرد و بر دامنه آتش افزود.
2 مهرماه- آدینه، سوم مهرماه، دو هکتار نخلستان در منطقهی گردشگری بنو در بلندیهای شمال شهر پارسیان در آتش سوخت. این آتشسوزی پس از جند ساعت کوشش مهار شد.
2 مهرماه- پسین (بعد از ظهر) آدینه، دوم مهرماه، آتشسوزی در بلندیهای سختگذر بالای معدن سنگ آب اسک آغاز و خوشبختانه با کوششهای انجام شده خاموش شد.
2 مهرماه– آتشسوزی گسترههای طبیعی در جنگلهای کردکوی پس از گذشت دو روز همچنان ادامه دارد.
بهگفتهی کارشناسان منابع طبیعی درختانی از گونههای ممرز، ارس و بلوط در این آتشسوزی دچار آسیب شدهاند.
1مهرماه– از نیمروز پنج شنبه، یکم مهرماه آتشسوزی در بلندیهای جنگلی منطقهی یانه سر کردکوی آغاز شد.
یکم مهرماه- آتشسوزی در جنگل کردکوی از روز پنجشنبه، یکم مهرماه 1400، آغاز شده و پس از گذشت دو روز همچنان این گسترههای طبیعی در آتش میسوزد.
برپایهی گفتهی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان تاکنون (آدینه، دوم مهرماه) ۱۵۰ هکتار از مناطق جنگلی درازنو آسیب دیده است و کوشش برای مهار و خاموش کردن آتش ادامه دارد.
آمار آتشسوزی جنگلها و گسترههای طبیعی ایران امرداد و شهریورماه 1400 خورشیدی (به گزارش مهر)
12 شهریورماه- مهار آتش و خسارت به ۱۵۰ هکتار ازجنگلهای جهاننما.
محدودهی درگیر در آتشسوزی منطقهی جهاننما ۱۵۰ هکتار و بهصورت پراکنده و نقطهای بوده است.
گفتنی است آتشی که نیمروز پنجشنبه، 11 شهریورماه در منطقه حفاظتشدهی جهاننما آغاز شده بود، هماکنون مهار شده است.
12 شهریورماه- آتش منطقهی حفاظتشدهی جهاننمای کردکوی را دربَر گرفت.
آتشسوزی از ساعت 13 پنجشنبه 11 شهریورماه، در گسترهی جهاننما آغاز شد.
آتش تااندازهای نزدیک ساعت ۱۲ شب گذشته مهار شد و با کوششهای صورت گرفته نیروهای حاضر در منطقه از گستردگی آن جلوگیری شد.
10 شهریورماه- آتشسوزی نیزارهای تالاب انزلی مهار شد.
پس از گذشت ۷۷ ساعت کوشش همگانی و بهرهگیری از هواپیمای آتشنشان آتش نیزارهای تالاب بینالمللی انزلی مهار شد.
10 شهریورماه- ۹۰ درصد آتش تالاب انزلی مهار شد.
سرهنگ جمشید محبتخانی، فرمانده یگاه محیط زیست از اطفای حریق در تالاب انزلی خبر داد و گفت: ۹۰ درصد از آش مهار شده و گمان میرود تا پایان امشب این آتش خاموش شود.
سرهنگ جمشید محبتخانی
10 شهریورماه- آتش 12 هکتار از زمینهای تالاب انزلی را بلعید.
تاکنون ۱۲ هکتار از زمینهای تالاب انزلی در آتش طمع سودجویان سوخته و با توجه به گستردگی و نبود دسترسی به مرکز آتش با درخواست مسوولان گیلان هواپیمای «ایلوشین» برای مهار آتش به منطقه رسید..
9 شهریورماه- آتش همچنان در جان تالاب انزلی زبانه میکشد
با وجود خبرهایی مبنی بر خاموش شدن آتش، آتشسوزی در نیزارهای تالاب انزلی هنوز مهار نشده است و بهدلیل عدم دسترسی مناسب به مرکز آتشسوزی، همچنان مهار آتش به سختی انجام میشود.
نیزارهای تالاب بینالمللی انزلی در منطقه چراغ پشتان بهدست افراد سودجو و با هدف تصرف اراضی و زمینخواری طعمهی آتش شد و تا شامگاه بیش از ۵ هکتار از نیزارهای این تالاب بینالمللی از میان رفت.
5 شهریورماه- آتش دوباره به جان طبیعت فیروزآباد افتاد.
آتش بازهم طبیعت فیروزآباد را درنوردید تا این بار کوههای «برز» طعمهی آتشسوزی شود.
پنجشنبه (چهارم شهریورماه) دوباره آتش به دامان عرصههای طبیعی شهرستان فیروزآباد افتاد. آتشی که چندین هفته پیش مردم این شهرستان را داغدار و چهار تن از کنشگران زیست محیطی این شهرستان را آسمانی کرد.
گفته شده این آتشسوزی مهار شده است.
4 شهریورماه- هفت هکتار از نیزارهای تالاب انزلی در آتش سوخت.
سید فرشید فلاح، سرپرست ادارهی محیط زیست انزلی با اشاره به کوشش ۱۲ ساعته برای مهار آتشسوزی در نیزارهای تالاب، گفت: بر اثر این آتشسوزی هفت هکتار از نیزارها در آتش سوختند.
3 شهریورماه- آتش طمع سودجویان به جان تالاب انزلی
پنج هکتار از نیزارهای تالاب بینالمللی انزلی در آتش حرص و طمع سودجویان متصرفان اراضی ملی طعمه آتش شد.
گفتنی است؛ شواهد موجود دلالت بر عمدی بودن این آتشسوزی دارد که انتظار میرود دستگاه قضا این بار با جدیت بیشتری با متخلفان برخورد کند.
3 شهریورماه- آتش دامان تالاب انزلی را هم گرفت.
سرپرست ادارهی محیط زیست بندر انزلی با اشاره به وقوع آتشسوزی در نیزارهای تالاب، گفت: کوششها برای مهار آتشسوزی ادامه دارد.
2 شهریورماه- آتش در کوه «کرک بناری» شهرستان چرام کهگیلویه و بویر احمد دوباره شعلهور شد.
آتشسوزی در مناطق مرتفع این کوه، مهار شده بود اما به دلیل وزش باد دوباره شعلهور شد.
1 شهریورماه- ۲۷۰ هکتار مراتع آذربایجان غربی در آتش سوخت.
مدیرکل منابع طبیعی و ابخیزداری آذربایجان غربی از وقوع آتشسوزی در ۲۷۰ هکتار از مراتع و جنگلهای استان در سال جاری خبر داد.
هادی قاسمی با بیان اینکه امسال به دلیل خشکسالی در استان وقوع حوادث آتشسوزی در مراتع و جنگلهای استان افزایش یافته است، گفت: میزان آتشسوزی در مراتع و جنگلهای استان امسال سه برابر رشد داشته است.
31 امردادماه- آتشسوزی در بلندیهای (:ارتفاعات) مرزی تمرچین پیرانشهر مهار شد.
آتشسوزی از نیمروز آدینه (29 امردادماه) در بلندیهای مرزی «تمرچین» پیرانشهر روی داد و به دلیل پوشش گیاهی انبوه و ورزش باد شدید گسترش یافت.
28 امردادماه- ۲۰ هکتار از علفزارهای رشت دچار آتشسوزی شد.
شهرام مومنی، رییس سازمان آتش نشانی رشت با اشاره به وقوع آتشسوزی در ۲۰ هکتار از علفزارهای این شهر، گفت: با کوشش آتشنشانان آتشسوزی مهار شد.
28 امردادماه- آتش در تالاب هشیلان کرمانشاه خاموش شد.
آتشسوزی تالاب هشیلان شهرستان کرمانشاه که از بامداد ۲۷ امرداد ۱۴۰۰ آغاز شد، ساعت ۲۱:۳۰ همان شب بهگونهی کامل خاموش شد.
27 امردادماه- تالاب هشیلان کرمانشاه از بامداد چهارشنبه ۲۷ مردادماه ۱۴۰۰ دچار آتشسوزی گسترده شد.
ساعت 11 روز چهارشنبه ۲۷ امردادماه ۱۴۰۰ منطقهی شکار و تیراندازی ممنوع تالاب هشیلان کرمانشاه دچار آتشسوزی شد.
26 امردادماه- آتشسوزی بلندیهای ممسنی مهار شد.
داوود ایوبی، فرماندار ممسنی گفت: آتشسوزی در ارتفاعات ممسنی مهار شده اما در انتظار نیروهای تازه نفس هستیم تا کار پایش منطقه را از امشب آغاز کنیم.
این آتشسوزی بهدست چهار تَن از معتادان محلی رخ داده است.
26 امردادماه- آتشسوزی گسترههای جنگلی شهرستان ممسنی از نیمروز 25 امردادماه در منطقه دره مارو و گوسنگان آغاز شده و کوششهای عوامل امدادی برای خاموش کردن آتش همچنان ادامه دارد.
26 امردادماه- آتشسوزی در منطقه کُنارک روستای «دره مارو» ممسنی ادامه دارد.
آتش سوزی در منطقه کُنارک روستای «دره مارو» همچنان وجود دارد و وزش باد و سختگذر بودن منطقه باعث کندی مهار آتش شده است.
آتشسوزی درکوههای کُنارک روستای «دره مارو» از روز گذشته (25 امرداد) آغاز شده است.
26 امردادماه- عملیات خاموش کردن آتش جنگلهای ارسباران در پی آتشسوزی در این گستره انجام شد.
دوشنبه، 25 امردادماه، آتشسوزی در محدودهی چایکندی و تیروان در محدودهی شهرستانهای ورزقان و خداآفرین آغاز شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجانشرقی از خاموش کردن موفقیتآمیز آتشسوزی جنگلهای ارسباران به صورت شبانه برای نخستینبار خبر داد.
25 امردادماه- آتش جنگلهای ممسنی را دربر گرفت.
جنگلهای برخی از روستاهای ممسنی دچار آتشسوزی شده است.
آتش به جان جنگلها و عرصههای طبیعی روستاهای دره مارو و گوسنگان تنگ خاص شهرستان ممسنی افتاد.
21 امردادماه- 35 هکتار از جنگلها و مراتع شهرستان کهگیلویه طعمهی آتشسوزی شد.
۳۵ هکتار از جنگلها و مراتع کوه «شره منطقه دشمن زیادی» و «شیخ هابیل» شهرستان کهگیلویه طعمه آتش شد.
این آتشسوزی از سه روز پیش (18 امردادماه) آغاز شده و با وجود کوششها شعلهور شده و ادامه پیدا کرد.
21 امردادماه- ۱۵ هکتار از گسترههای جنگلی در گلستان در آتش سوخت.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان از خاموش کردن آتش در جنگلهای استان خبرداد و گفت: در این آتشسوزیها به ۱۵ هکتار از عرصههای جنگلی آسیب وارد شد.
چهارشنبه 20 امردادماه، دو نقطه از جنگلهای گلستان در شهرستان کردکوی و رامیان دچار آتشسوزی شد..
بهگفتهی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، بامداد پنج شنبه، 21 امردادماه، آتش به تمامی خاموش شده است.
20 امردادماه- آتشسوزی جنگلهای کردکوی و رامیان مهار شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان از مهار آتش در جنگلهای کردکوی و رامیان خبرداد.
چهارشنبه 20 امرداد، آتشسوزی در عرصههای جنگلی «گهواره کوه» بخش یانهسر شهرستان کردکوی آغاز شد و به دلیل گرمای هوا و وزش باد به سرعت پیشروی کرد.
برپایهی گفتههای عبدالرحیم لطفی، نزدیکبه ۱۰ هکتار از گسترههای جنگلی اُرس و شاخه زاد در آتش سوخت.
20 امردادماه- آتشسوزیهای زاگرس درس عبرت نمیشود.
یک کنشگر حوزهی محیط زیست در گفتوگو با خبرنگار مهر پیرامون آتش سوزی جنگلها در استان فارس با اشاره به جنگل هایقر فیروزآباد گفت: متاسفانه در حادثهی آتشسوزی جنگل در این منطقه چهار تَن از مردم جان خود را در حالی از دست دادند که به عنوان شهروند و نوک پیکان بدون هیچگونه امکاناتی وارد آتش شدند و جان خود را از دست دادند.
17 امردادماه- آتشسوزی در گسترههای طبیعی کلیبر با هواپیمای ایلوشین خاموش شد.
خلبان نوری آلآقا رییس مرکز کنترل و اطفاء حریق هوایی وزارت دفاع از اطفاء آتشسوزی در مناطق طبیعی کلیبر با هواپیمای ایلوشین و با ظرفیت 40 تُن آب خبر داد.
17 امردادماه- چهارده هزار مورد آتشسوزی در جنگلهای کشور در یک دهه!
یک کارشناس جنگلداری با بیان اینکه در یک دههی گذشته نزدیکبه ۱۴ هزار مورد آتشسوزی در جنگلهای کشور گزارش شده است، بر بایستگی بهرهگیری از پهپادهای تخصصی در این حوزه پافشاری کرد.
وحیده بهرامی، هموند (:عضو) کارگروه تنوع زیستی کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: سالانه یک درصد از سطح جنگلهای جهان تحت تاثیر پدیده آتشسوزی قرار دارد. عامل ۹۰ درصد از کل آتش سوزیهای سالهای گذشته بهویژه در ایران عامل انسانی است. سالانه ۱۵ تا ۱۶ هزار هکتار از منابع طبیعی (جنگل و مرتع) کشور دچار آتشسوزی میشوند. در یک دههی گذشته (۹۸-۱۳۸۸) نزدیکبه ۱۴۰۰۰ مورد آتش سوزی در جنگلهای کشور گزارش شده است.
16 امردادماه- مسوول آتشنشانی کلیبر از کنترل آتشسوزی در جنگلهای ارسباران با کمک باران خبر داد و گفت: بالگرد در تخلیه آب بسکت خطا کرد. بالگرد ۳ سورت اطفای حریق هوایی انجام داد و هر سه سورت در محلهایی که آتش وجود نداشت خالی شد.
وی افزود: خوشبختانه بارش باران و نعمت خدادادی به یاری نیروهای مردمی و امدادی که چند روز است برای مهار آتشسوزی تلاش میکنند آمد و به مهار کامل آتشسوزی در جنگلهای ارسباران کمک کرد.
16 امردادماه- عملیات خاموش کردن آتشسوزی جنگلهای ارسباران با بیل و کلنگ
عملیات اطفای حریق جنگلهای ارسباران در محدودهی شهرستان کلیبر به کندی و با بیل و کلنگ انجام میشود.
16 امردادماه- هشتبار آتشسوزی در تابستان ۱۴۰۰ در مراتع کرمانشاه رخ داده است.
انشاالله کولانی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه گفت: هشت فقره آتشسوزی در تابستان ۱۴۰۰ در مراتع این استان رخ داده است.
انشاالله کولانی افزود: در تابستان ۱۴۰۰ هشت فقره آتش سوزی در سطح مراتع شهرستانهای پاوه، صحنه و ثلاث باباجانی با ۴۶.۵ هکتار سطح سوخته رخ داده است.
16 امردادماه- آتشسوزی در جنگلهای ارسباران ادامه یافت ولی بالگردها منطقه را ترک کردند.
فرماندار کلیبر با انتقاد از ضعیف بودن اطفای هوایی آتشسوزی جنگلهای ارسباران گفت: آتش سوزی در جنگلهای ارسباران پس از سه روز همچنان ادامه دارد و شاهد گسترش آتش هستیم..
وی افزود: متاسفانه بالگرد اطفای حریق جنگلهای ارسباران پس از ۲ بار پرواز به دلایل ناروشنی به اطفای حریق ادامه نداد.
16 امردادماه- بالگردها توان اطفای حریق جنگلهای ارسباران را نداشتند.
آتشسوزی گسترههای جنگلی بابایلو، قاسم کندی و کیارق کلیبر از ساعت ۴ پسین پنجشنبه 14 امردادماه رخ داد و نیمهشب پنجشنبه آتشسوزی به طور کامل مهار شده بود.
آدینه 15 امردادماه، نزدیک ساعت 16:3۰ دقیقه، گزارش دوبارهی آتش سوزی در منطقه کیارق اعلام شد.
16 امردادماه- آتشسوزی در منطقه تنگ بستانک پس از دو ساعت مهار شد.
منطقه حفاظتشدهی تنگ بستانک، پیرامون چشمه مزارع و بلندیهای مشهدی بیلو در استان فارس دچار آتشسوزی شد.
این آتشسوزی که بامداد آدینه رخ داده بود در کمتر از دو ساعت مهار شد.
14 امردادماه- آتشسوزی جنگلهای ارسباران از شامگاه 14 امردادماه در محدودهی روستای بابایلی و قاسم کندی کلیبر آغاز شد.
15 امردادماه- آتشسوزی جنگلهای ارسباران با کوشش نیروهای مردمی و سازمانهای مربوط خاموش شد.
آتشسوزی جنگلهای ارسباران در محدودهی کلیبر که از شامگاه پنجشنبه آغاز شده بود صبح آدینه به صورت کامل مهار و خاموش شد.
13 امردادماه- آتشسوزی بلندیهای (:ارتفاعات) منطقهی هایقر جان چهار تَن را گرفت.
بامداد چهارشنبه در ادامهی مهار آتشسوزی گسترده در بلندیهای منطقهی هایقر شهرستان فیروزآباد پس از جانباختن سه امدادرسان، یکی دیگر از امدادرسانان که به دلیل سوختگی ۵۰ درصد به بیمارستان منتقل شده بود جان باخت.
11 امردادماه- آتش به جان پارک جنگلی توس نوذر سنندج افتاد. بخش بزرگی از پارک جنگلی توس نوذر سنندج در شعلههای آتش سوخت و کوششهای نیروهای آتشنشانی و گروههای مردمی از سوختن این گستره جلوگیری نکرد.
خشکسالی و بیتوجهی شهرداری سنندج نسبت به این پارک جنگلی موجب شده است که این پارک چند صد هکتاری به مکانی متروکه برای جولان معتادان متجاهر تبدیل شود.
آتش سوزی گسترده روز دوشنبه 11 امردادماه، در پارک جنگلی توس نوذر به دلیل خطای انسانی بوده است.
11 امردادماه– آتش در منطقهی کوه پهن گچساران دوباره شعلهور شد.
این آتشسوزی که از 10 امردادماه آغاز شده بود با کمک نیروهای امدادی و مردمی مهار شد اما روز بعد دوباره شعلهور شد.
گفته شده با مهار آتش، کندههایی که در بالادست بودند به پاییندست سقوط کرده و سبب شعلهور شدن دوبارهی آتش شدهاند.
11 امردادماه- رشد 20 درصدی آتشسوزی جنگلهای مازندران
بهگفتهی سرهنگ مجید ذکریایی فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی مازندران میزان آتشسوزی در جنگلهای استان در سال 1400 نسبت به زمان همانند (:مدت مشابه) سال پیش ۲۰ درصد بیشتر شده است.
1 امردادماه – آتشی که به جان جنگلهای گالیکش افتاده بود مهار شد.
آتشی که از ساعت ۱۱ روز پنجشنبه در جنگلهای گالیکش در محدوده روستای گوگل بزرگ و ترجنلی اتفاق افتاده بود، بامداد آدینه ساعت سه و نیم مهار شد.
در این آتشسوزی ۱۲ هکتار از جنگلهای گالیکش آسیب دید که بیشتر تنههای خشک درختان و علفزارها بوده است.
سهلانگاری کشاورزان در آتش زدن برجایماندههای گیاهی را سبب کشیدهشدن (:سرایت) آتش به جنگل اعلام کرد.
1 امردادماه – از ساعت ۱۲ و ۴۰ دقیقه روز پنجشنبه، جنگلهای گالیکش دچار آتشسوزی شدند.
بهگفتهی رییس جمعیت هلال احمر شهرستانهای مینودشت و گالیکش هفت تن از تیمهای اطفای آتش در جنگلهای گالیکش دچار آسیب شدند.
آتشسوزی جنگلها (از فروردین تا پایان تیرماه 1400 خورشیدی)
– 31 تیر- آتشسوزی در جنگلهای گالیکش در استان گلستان. آتشسوزی از زمینهای کشاورزی روستای گوگل گالیکش به جنگل گسترش پیدا کرد. خشک بودن علفها، سبب افزایش سطح آتشسوزی شد.
– 23 تیر- مهار آتشسوزی در دو گسترهی حفاظت شده دیل و کوه خامی در استان کهگیلویه و بویراحمد. آتشسوزی منطقه حفاظت شده دیل از مزارع پیرامون آغاز شده بود که به سبب سهلانگاری کشاورزان بوده است. هر دوی این آتش سوزیها از 6 روز پیش شروع شد. آتشسوزی در منطقه کوه خامی نیز از منطقه آزاد جنگلی نارک به این منطقه حفاظت شده محیط زیست سرایت کرد. از میزان خسارات ناشی از این آتشسوزی و وسعت آن آگاهی دقیقی هنوز ثبت نشده اما پوشش مرتعی و جنگلهای بلوط در این آتشسوزی آسیب دیدهاند.
– 19 تیر- دهها هکتار از جنگلهای گستره نارک گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد در آتش سوخت. در سال گذشته نیز 606 هکتار از جنگلها و مراتع این شهرستان دچار آتشسوزی شدند. آتشسوزی جنگلهای نارگ از 17 تیر در ارتفاعات این منطقه آغاز شد. این آتشسوزی تا 21 تیرماه همچنان ادامه داشت.
– 18 تیر- آتشسوزی در مراتع و جنگلهای شمال دامغان در استان سمنان. این آتشسوزی به برخی درختان سیاه بید خسارت وارد کرد اما از سرایت آتش به دیگر درختان و مراتع جلوگیری شد.
– 16 تیر- بخشی از جنگلهای بکر گسترهی نانه ویژ پاوه در استان کردستان در آتش سوخت. آتشسوزی با وسعتی نزدیک به 400 هکتار رخ داد. سوختن کامل پوشش سطحی این بخش از جنگل که پوشش گیاهی بلوط و ون دارد، گزارش شده است.
– 16 تیر- بیش از 5 هکتار از کشتزارها و باغهای سقز و کلیایی در استان کرمانشاه در آتش سوخت. در پی این رویداد یک هکتار از مزارع گندم، چهار هکتار جار و دو هزار متر از باغات روستای خوشیار شهرستان سنقروکلیایی طعمهی آتشسوزی شد.
– 14 تیر- آتشسوزی در مراتع ارسنجان در استان فارس. آتش مراتع ارسنجان چند روز گسترهی وسیعی از طبیعت منطقه را طعمهی خود کرد.
– 13 تیر- آتشسوزی در جنگلهای شهرستان مریوان در استان کردستان. آتشسوزی در بخشی از جنگلهای مناطق مرزی و در نزدیکی روستایی دوله بید گسترش پیدا کرد. به دلیل آلوده بودن منطقه به مینهای دوران جنگ تحمیلی امکان اعزام نیروی انسانی وجود نداشت و به همین دلیل بالگرد به این منطقه اعزام شد. تاکنون آتشسوزی به بیش از 200 هکتار از جنگلهای این منطقه خسارت وارد کرده و با خاموش کردن و مهار آتش در یک منطقه در منطقهای دیگر دوباره زبانههای آتش شعلهور میشود.
– 12 تیر- ارتفاعات پیرامون مردوشت و پاسارگاد در استان فارس در آتش سوخت. بهگفتهی مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس بیش از 150 نیروی آتشنشان، بومی و امدادی برای خاموش کردن آتش و جلوگیری از گسترش آن در منطقه حضور داشتتند.
– 8 تیر- 9 آتشسوزی در پناهگاه حیات وحش میانکاله در استان مازندران. معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: 50 هکتار از این اراضی در سال جاری دچار آتشسوزی شد. از اول سال 1400 تاکنون هزار مترمربع از جنگلهای آمل و نوشهر دچار آتشسوزی شدند که با باشندگی به موقع محیط بانان منطقه، آتشسوزی بهطور کامل مهار شد.
– 8 تیر- آتش در جنگل دست کاشت عرب داغ کُلاله در استان گلستان. این آتش از مزارع به جنگل سرایت کرده بود که به دلیل وزش باد و حساس بودن نوع درختان سوزنی برگ، بالگرد به منطقه اعزام شد. بر اثر این آتشسوزی یک هکتار از جنگلهای سوزنی برگ در آتش سوخت.
– 6 تیر- مدیر منابع طبیعی شهرستان فاروج، در استان خراسان شمالی، گفت: 5 آتشسوزی در دو هفته اخیر در مراتع شهرستان روی داده است که سهلانگاری بهرهبرداران عامل آن بوده است. این آتشسوزیها در سطح مراتع شاه کاسه، قره شاهوردی، آرمود آغاجی و خسرویه در مجموع به مساحت یک هکتار اتفاق افتاده که وجود همیاران طبیعت، مانع از افزایش سطح حریق بوده است.
– 5 تیر- 10 هکتار از پوشش گیاهی بکر استان آذربایجان شرقی در آتش سوخت. آتشسوزی در منطقه حیاتوحش کیامکی، میان شهرستان جلفا و خاروانا، خاموش شد. این آتشسوزی در در گستره سخت گذر و بکر پارک ملی کیامکی به مسافت 4 ساعت کوهپیمایی در ارتفاعات روی داده بود.
– 2 تیر- صد اصله درخت در روستای رشمه شهرستان گرمسار در استان سمنان بر اثر آتش سوزی، از میان رفت. رییس آتشنشانی گرمسار گفت: در مورد علت حادثه هنوز نمیتوان اظهار نظر کرد و کارشناسان در حال یافتن دلایل پدیدآمدن این آتشسوزی هستند.
– 2 تیر- مراتع و جنگلهای گسترهی چالل، در بخش پاتاوه، شهرستان دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد در آتش سوخت.
– 30 خرداد- مهار آتشسوزی در جنگلهای منطقه سقزچی شهرستان نمین در استان اردبیل.
– 26 خرداد- 10 هزار هکتار از از اراضی منابع طبیعی استان فارس در آتش سوخت. مدیرکل منابع طبیعی فارس گفت: از آغاز امسال تاکنون 117 مورد آتشسوزی در استان ثبت شده که برپایهی نقشههای دقیق هوایی 10 هزار هکتار از اراضی تحت پوشش منابع طبیعی فارس در آتش سوخته است.
– 26 خرداد- آتشسوزی در جنگلهای کوه حاتم در استان کهگیلویه و بویراحمد. این آتشسوزی 24 خرداد ماه روز دوشنبه آغاز شده و تا26 خرداد ادامه داشت. آتشسوزی از سمت استان خوزستان به عرصههای منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد سرایت کرده بود.
– 26 خرداد- 29 هکتار از پوشش گیاهی استان اصفهان در آتش سوخت. این آتشسوزی در اراضی رودآباد سمیرم رُخ داده است. مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره به اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون 16 مورد آتشسوزی در مراتع و پوششهای گیاهی باختر و جنوب استان رخ داده است، گفت: در مجموع در 29 و نیم هکتار از پوششهای گیاهی دچار آتشسوزی شده است.
– 20 خرداد- 15 هکتار از گندمزارهای و زمینهای پیرامون امامزاده آق امام آزادشهر، در استان گلستان در آتش سوخت.
– 20 خرداد- نابودی 1767 هکتاراز جنگلها و مراتع استان کردستان بر اثر آتشسوزی از آغاز سال 1399 تاکنون. سعدی نقشبندی، مدیر کل منابع طبیعی کردستان، با بازگویی این خبر، افزود: در سالهای گذشته به دلیل افزایش دما و غفلت مردم، شاهد آتشسوزیهای گوناگونی در سطح جنگلها و مراتع استان هستیم. در سال 1399 در مجموع 1445هکتار از جنگلها و مراتع استان طعمه آتشسوزی شدند. از آغاز سال جاری نیز تاکنون 322 هکتار از اراضی جنگلی و مراتع استان در آتش سوخت.
– 20 خرداد- 20 هکتار از مراتع و کشتزارهای شهرستان مهران، در استان ایلام، در آتش سوخت. فرمانده انتظامی شهرستان مهران به سوختن 20 هزار متر مربع از مزارع گندم و شمار 6 تخته چادر عشایر و یک دستگاه موتور آب در این آتش سوزی، اشاره کرد.
– 19 خرداد- قدرتالله مهدیخانی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین گفت: 95 درصد آتشسوزیها در مراتع قزوین ناشی از بی احتیاطی است. او گفت: با توجه به میزان کمآبی نگرانی ما مسالهی آتشسوزی است که این مساله در سال گذشته حدود 3 هزار هکتار از اراضی و باغات استان قزوین را به آتش کشید. با توجه به میزان کمآبی در استان احتمال افزایش آتشسوزی و آغاز زودهنگام آن در سال جاری نگرانی ما را دو چندان میکند. افراد به روشهای مختلف مانند انداختن تهسیگار در جاده، روشنکردن آتش توسط چوپان و افرادی که برای تفریح در منطقه حاضر میشوند و همچنین شکارچیان غیرمجازی که شلیک میکنند در ایجاد آتشسوزی نقش دارند.
– 15 خرداد- دو نمونه آتشسوزی در مراتع سمیرم و لنجان در استان اصفهان. این رویداد در 3 هکتار از مراتع ونک روی داد. همچنین آتشسوزی در 7 هکتار ار مراتع هاردنگ شهرستان لنجان روی داد.
– 14 خرداد- آتشسوزی دوباره در جنگلهای سمیرم در استان اصفهان. تاکنون 13 هکتار دچار آتشسوزی شد. گرما و خشکی هوا، وزش بادهای گرم، عدم بارشهای فصلی و خشکی پوششهای گیاهی شرایط پدیدآمدن آتشسوزی در عرصههای طبیعی زیست محیطی و گیاهان مرتعی، جنگلی و باغات را افزوده است.
– 13 خرداد- بیش از سه هزار هکتار از بخش ایرانی تالاب هورالعظیم در آتش سوخت.
– 12 خرداد- 4 هکتار از ذخیرگاه جنگلی سمیرم در استان اصفهان در آتش سوخت. این رویداد در ذخیره گاه جنگلی داغباشی در شهرستان سمیرم رخ داد.
– 10 خرداد- ده هکتار از گندمزارهای کلاله در استان گلستان در آتش سوخت. این گندم زار در حالی که کمباین در مزرعه در حال برداشت بود، طعمه آتش شد و افزون بر آن، بیش از ۱۰ هکتار از کاه و کلش باقی مانده در مزرعه هم خاکستر شد.
– 9 خرداد- 50 هکتار از کشتزارهای شهرستان ایوان غرب، در گسترهی دهستان چشمه سفید سراب، در استان ایلام، در آتش سوخت.
– 9 خرداد- آتشسوزی در باغات روستاهای اردستان در استان اصفهان به از میان رفتن پوشش گیاهی آن گستره انجامید. این آتشسوزی امروز در روستای سرهنگآباد بخش زواره سفلی شهرستان اردستان گزارش شد.
– 9 خرداد- آتش جنگل و ارتفاعات پارک ملی بمو در استان فارس را درنوردید. این آتش بزرگ که از حاشیه جاده آغاز شده، به دلیل وزش شدید باد به ارتفاعات رسیده است و چندین هکتار از ارتفاعات بمو را در برگرفت.
– 8 خرداد- 60 هکتار از مرتعهای درختدار سردشت در استان آذربایجان غربی در آتش سوخت. این آتشسوزی از جنگلهای منطقه کولسه و زیر میرگ این شهرستان آغاز شد. با وجود کوشش مردم و نیروهای امدادی آتشسوزی گسترش یافت. هرچند این آتشسوزی بیشتر به گونهی سطحی بود، اما درختان جنگلی را نیز طعمهی خود کرد.
– 8 خرداد- آتشسوزی در ارتفاعات ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه. گستره آتشسوزیها در مراتع ارتفاعات دری در گستره ی روستاهای بستان آباد، وانیسر، ظلمه سور و کیسله در شهرستان ثلاث باباجانی روی داد.
– 8 خرداد- خبرگزاری مهر نوشت: در دو ماههی آغازین سال 1400 خورشیدی، 2700 فقره آتشسوزی در جنگلها و مراتع پدیدآمده است. برپایهی گزارش «فائو» سالانه 6500 هکتار از عرصههای جنگلی در پی آتشسوزی عمدی یا طبیعی از میان میرود. 950 هکتار سال 1395، 700 هکتار در سال 1396، 364 هکتار در سال 1398 و نزدیکبه 25 هزار هکتار از جنگلها، سال گذشته طعمهی آتشسوزی شدند.
– 25 اردیبهشت- آتشسوزی در جنگلهای استان کهگیلویه و بویراحمد. در روزهای پایانی خردادماه، شهرستان باشت که عرصهی وسیعی از جنگل و مرتع را در خود دارد، شاهد آتشسوزی برخی از گسترهی خود بود. این آتشسوزی که در کوههای شاه بهرام رخ داد و پس از دو روز به کمک نیروهای امدادی خاموش شد. شماری از کشاورزان با آتش زدن پسماند کشتزارهای خود که همراه با وزش باد بود، آتش از کنترل کشاورزان خارج و به کوهها و زمینهای پیرامون رسید. این آتشسوزی سبب وارد آمدن خسارت به 300 هکتار از عرصههای جنگلی و مرتعی شهرستان باشت شد.
– 23 اردیبهشت- آتش گرفتن صد درخت نخل در روستای مگتوع (جاده اهواز خرمشهر، نزدیک ام الطمیر). گرما و آتش زدن زمین های کشاورزی سبب پدیدآمدن این رویداد گسترده بود.
– 22 اردیبهشت- آتشسوزی در ارتفاعات دامنهی جنوبی سیاهکوه در شهرستان دهلران، در استان ایلام. در ارزیابیهای انجام گرفته نزدیک به 2 هزار متر مربع از مراتع سیاه کوه دچار آتشسوزی شد.
– 18 اردیبهشت- کوههای منطقه باغتاج بخش ارم در شرق شهرستان دشتستان، در استان بوشهر، از ساعت شش بامداد 18 اردیبهشت دچار آتشسوزی شد. در سه آتشسوزی در سال جاری، 135 هکتار از مراتع استان بوشهر تحت تاثیر قرار گرفته است.
– 6 اردیبهشت- 10 هکتار از مراتع پارک ملی بمو در استان فارس در آتش سوخت. آتشسوزی در مساحت نزدیک به 10 هکتار که مراتع را در بر میگرفت، روی داد. به شوند شعله باز در کنار خار و خاشاک و درختان خشکیده حریق ایجاد شده و با توجه به استعداد محیطی محل رویداد، شعلههای آتش به سرعت گسترش و تمامی محیط را در بر گرفته بود و به سرعت در حال گسترش و سرایت به پیرامون بود. این آتشسوزی مهار شد.
– 4 اردیبهشت- آتشسوزی در هفت هکتار گندم زارهای شهرستان زرین دشت استان فارس. در پی پدیدآمدن صاعقه بیش از هفت هکتار از مزارع گندم روستای میانده از توابع بخش مرکزی این شهرستان در اثر برخورد صاعقه در آتش سوخت. سطح زیر کشت گندمزارهای این روستا ۵۰۰ هکتار است که از این مقدار ۷ هکتار طعمه آتشسوزی شده است.
– 28 فروردین- آتشسوزی در جنگلهای کوهسیاه شهرستان چرام استان کهگیلویه بویراحمد.
– 23 فروردین- آتشسوزی در ارتفاعات گاوکار قیر و کارزین استان فارس. این آتشسوزی از ارتفاعات کوه گاوکار از توابع دهستان هنگام، مرز مشترک شهرستانهای قیروکارزین و فراشبند، آغاز شد. در این آتشسوزی 180 هکتار از طبیعت ارتفاعات هنگام از دست رفت.
– 20 فروردین- آتشسوزی عمدی در جنگلهای نومل گرگان. ساعت ۹ و نیم بامداد آدینه، آتشسوزی در دو نقطه از ارتفاعات جنگلی نومل گرگان توسط ماموران منابع طبیعی دیده شد. به شوند گرمای هوا، دشوار گذر بودن منطقه و فاصله طولانی تا نقطه آتشسوزی، عملیات خاموش کردن آتش طولانی شده است. در این رویداد، یک هکتار دچار حریق شده بود که بیشتر کفسوزی بوده است. آتش عمدی و به دست کسانی که قصد تخریب جنگل را دارند، ایجاد شده بود.
– 12 فروردین- آتشسوزی درختچههای گز بندر ترکمن. آتشسوزی تودههای درختچههای گز در مجاورت مجموعه سوارکاری بندرترکمن رخ داده است. این آتشسوزی نزدیک ساعت ۱۲ و ۳۰ دقیقه پنج شنبه در درختچهزارهای جنوب شهر ترکمن روی داد که بر اثر آن چند اصله درختچهی گز و نزدیکبه دو هزار متر از پوشش سازیل و علفزارهای یکساله منطقه دچار آتشسوزی شد. برپایهی گزارشها، آتشسوزی عمدی بوده است.
– 5 فروردین- هشت نمونه آتشسوزی تنها در 72 ساعت در عرصههای طبیعی تحت پوشش استان مازندران رخ داد. سطح آتشسوزی نزدیک به سه هکتار بود. این رویداد در بهشهر، ساری، سوادکوه شمالی، سوادکوه، بندپی بابل، آمل و نور روی داد. بیشترین میزان آتشسوزی در بهشهر بوده است.
– 5 فروردین- شش هزار متر مربع از عرصههای جنگلی گیلان در آتش سوخت. آتشسوزیها به صورت لکه و در سطح کف جنگلها و برگهای ریخته شده و یا درختان افتاده، بوده است. آتشسوزیها در گسترههای کیاباد تخت، دیلم ده شهر بیجار و قلعه کول شهرستان رودبار، منطقه سراوان شهرستان رشت و منطقه پانسی (روستای تیکسر) اطاقور شهرستان لنگرود رخ داد.
آستینمان پُر از آمارهایی است که مسوولان گزارش کردهاند و خبرگزاریها بازتاب دادهاند، حتا در بیشتر موارد گستردگی آتشسوزی به درستی اعلام نشده است. اینگونه بهگمان میرسد که ارادهای برای نگاهبانی از جنگلها وجود ندارد و هکتار، هکتار جنگل است که میسوزد، بیآنکه خم به ابروی مسوولان بیاورد. تنها به یک نمونه اشاره کنیم که همین روزها خبرش آه از نهاد ما برآورد: در 11 خرداد امسال جنگلهای زاگرس طعمهی آتش شد و بخش بزرگی از سرمایهی بزرگ ملی در چند روز از میان رفت. دامنهی این آتشسوزی سهمگین، گسترههای جنگلی استانهای کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، خوزستان، بوشهر، فارس، لرستان و بهاباد در استان یزد را درنوردید و حتا تهران هم از این فاجعه بیبهره نماند.
پوشیده نیست که از میانرفتن جنگلها زندگی زمین را به خطر میاندازد. اینکه آتشسوزی جنگلها چه بر سر حیات وحش میآورد و جانوران آن گستره را به چه مرگ دردناکی دچار میسازد، خود داستان دلخراش دیگری است.
دشواری اینجاست که خبر آتش گرفتن جنگلهای ایران، هیچ ماه و سالی نیست که به گوش نرسد. آیا نیاز هست یادآوری کنیم: جنگلها دارایی ملی ماست، آتشسوزی آنها را از میان میبرد و آسیبی جبرانناپذیر به طبیعت و آدمی است. با آنکه بارها شنیدهایم و میدانیم، چرا دست روی دست گذاشتهایم؟ نه تجهیزات و ابزار کارآمد داریم، نه به درستی آگاهیرسانی میکنیم تا مردم بدانند که آتشسوزی جنگلها چه پیامدهای هولناکی دارد و نه در میان مدیران آمادگی هوشیارانهای در برخورد با چنین پدیدهای سراغ داریم. اینها دست روی دست گذاشتن نیست؟
آنچه باید پیش کشید این پرسش است که چرا شمار آتشسوزی در جنگلهای ایران تا این اندازه فراوان و فراگیر است؟ آیا این رخداد را باید در شمار رویدادهای طبیعی بر اثر گرم شدن هوا و نمونههای ناخواستهای از آنگونه دانست؟ یا دست ناکارآمد کسانی در میان است که مسوولیت نگاهبانی از جنگلها را بر دوش دارند اما خویشکاری خود را نادیده میگیرند؟ آسیبها را باید به پای طبیعت گذاشت و زیرکانه مسوولیت را از خود دور کرد؟ یا پای نابخردی آگاهانه و ناآگاهانهی انسان را پیش کشید و پاسخ خواست؟
آتشسوزی جنگلها را میتوان در دو بخش ساده جای داد: یا ناخواسته (:سهوی) است یا خواسته و آگاهانه (:عمدی). شماری از آنهایی که از جنگلها بهره میبرند تا این اندازه هوشیار نیستند و نمیدانند که کوچکترین غفلتی چهبسا میتواند به فاجعهای هولناک بینجامید و زبانههای آتش هکتارها جنگل را در آن و دمی از میان بردارد. تهماندهی سیگاری که خاموش نشده است، خرده شیشهها و بطریهایی که در جنگل رها شدهاند و با تابش آفتاب مانند عدسیهای ذرهبینی میشوند که علوفههای خشک را به آتش میکشند، تنها دو نمونه از سهلانگاریهایی است که آتش را به جان جنگل ها می اندازد.
از آتش سوزی های آگاهانه نیز چه میتوان گفت، جز آنکه آن را نشانهای از نادانی و نابخردی انسانهایی بدانیم که نمیدانند، یا میدانند و خود را به نداستن میزنند، که چنان رفتاری تا کجا میتواند آیندهی مردمان این سرزمین را به خطر بیندازد و زیانهایی به زیستبوم ما بزند که جبرانناپذیر است. گزارشهایی که دربارهی آتشسوزی گسترهی حفاظتشدهی خائیز در خردادماه امسال میرسید، حکایت از درگیری دو عشیرهای داشت که مراتع آزاد یکدیگر را به آتش کشیده بودند (خبرگزاری مهر). شعلههای آتش دامنه گرفت و به گسترهی حفاظتشده رسید. سرانجام، شد آنچه نباید روی میداد. اینکه ما بهدرستی یا نادرستی با هم کشاکش داریم چه پیوندی با جنگلها دارد که باید در آتش نادانی ما بسوزند و از میان بروند؟ سوزاندن درختان و به آتش کشیدن جنگل چه دردی از دردهای ما را درمان میکند؟ از چه کسی انتقام میگیریم؟ از خود؟ از زیستبوم که بودن ما و آیندگان وابسته به آن است؟
اما دشواریها افزونتر از اینهاست. گاه شیوهی خاموش کردن آتشسوزی جنگلها چنان شده است که نیشخندی تلخ بر لب مینشاند. در تابستان 1398، هنگامی که جنگلهای ارسباران در آتش میسوخت، کوشش شده بود آتش را با خاک و بیل مهار کنند! (خبرگزاری مهر). همان زمان برخی به طنز و کنایه پرسیدند: «در سدهی بیستویکم هم آتشسوزی در جنگل را با بیل خاموش میکنند؟».
یک سبب طولانی شدن آتشسوزی جنگلهای ما، نبود سایتهای امدادرسانی هوایی است. برخی گسترههای جنگلی دشوارگذر هستند و جز با بالگردهای آبپاش و کمکرسانی هوایی، نمیتوان آتش را مهار کرد. روشن است که در گسترههای جنگلی باید چنین سایتهایی راهاندازی شود.
آگاهیبخشی به مردم بومی برای نگاهبانی از جنگلها و شیوههای پیشگیری از پدید آمدن آتش در جنگل، یک راه حل دیگر است که با اندکی هزینه میتوان بهکار گرفت. سازمانهای مردمنهاد میتوانند در این زمینه پیشگام و کمکرسان باشند.
ناکارآمدی برخی مسوولان اجرایی را هم باید به آن دشواریها افزود. این کارنابلدی و سهلانگاری نمونههایی دارد و چیزی نیست که به چشم نیاید یا بتوان از آن چشم پوشید. در گسترههای جنگلی بایستگی بهکارگیری مدیران توانمند و کارا درستترین و نخستین کاری است که باید انجام داد. اینکه جنگلها هکتار هکتار در آتش بسوزند و در برابر چنین رویداد ویرانسازی آنچه از مسوولان شنیده شود تنها دریغ گفتن و افسوس خوردن باشد، دردی از زیستبوم زخمخوردهی ما را دوا نمیکند و چارهای برای نجات جنگلها نیست.
گرم شدن کرهی زمین خطر آتشسوزی جنگلها را دوچندان کرده است. پس نیاز است که مدیران تصمیمگیرنده، برای رویدادهایی از این دست، آماده باشند و به بهانهی همیشگی «غافلگیری»، جنگلها را به شعلههای آتش نسپارند.
کشور ما در کمربند خشک زمین و ناحیهی پُرفشار حارهای جای گرفته است. طبیعی است که گرمای هوا و وزش بادهای گرم، سبب آتشسوزی جنگلها خواهد شد. پس ما باید برای آتشسوزیهای احتمالی آماده باشیم. چنین آمادگیهایی در مدیران ما هست؟ آمارها و نمونههای فراوان آتشسوزیها با هزار زبان میگویند: نه!
آمار آتشسوزی جنگلها در سالهای گذشته برگرفته از گزارشهای «خبرگزاری مهر»
تاریخ / محل / مقدار آتشسوزی
آمار آتشسوزی جنگلهای ایران در سال 1396 خورشیدی:
19 اردیبهشتماه / جنگل میناب، هرمزگان / ؟
24 اردیبهشتماه / جنگل حاجی آباد، هرمزگان / 7 هزار متر مربع
2 خردادماه/ جنگل مختار، بویراحمد / کمتر از 4 هزار هکتار
3 خرداد / جنگل کبیرکوه، ایلام / 3 هکتار
5 خرداد / جنگل بدره، ایلام / بخشی از جنگل
6 خرداد / جنگل خامین، کهگیلویه / 30 هکتار
7 خرداد / جنگل حاتم و تلرش، کهگیلویه / بخشی از جنگل
8 خرداد / منطقهی شرشر و گنجعلی کوهدشت، لرستان / ؟
9 خرداد / جنگل امالدبس دشت آزادگان، خوزستان / بخشی از جنگل
10 خرداد / جنگل شلم، ایلام / بخشی از جنگل
11 خرداد / جنگلهای ایوان، ایلام / چندان آسیب ندیدهاند
15 خرداد / جنگلهای دره گلی، کهگیلویه / ؟
16 خرداد / جنگلهای بازیدراز، کرمانشاه / ؟
16 خرداد / جنگهای هردریژ، ایلام / ؟
16 خرداد / جنگلهای ده بکری، کرمان / 4 هزار متر مربع
17 خرداد / جنگلهای مهریان، کهگیلویه / ؟
18 خرداد / جنگلهای پیرچوپان / کهگیلویه؟
21 خرداد / جنگل کرخه، خوزستان / نیم هکتار
22 خرداد / جنگلهای دیل و آور گچساران، کهگیلویه / ؟
22 خرداد / جنگل تشتان بهبهان، خوزستان / ؟
22 خرداد / جنگل بابکان، بویراحمد / ؟
22 خرداد / جنگلهای لنده، کهگیلویه / ؟
23 خرداد / جنگلهای کلگه و پیرچوپان / کهگیلویه / ؟
23 خرداد / جنگل مانشت، ایلام / ؟
25 خرداد / جنگل دیل، کهگیلویه / 25 هکتار
26 خرداد / جنگل رتیه درهشهر، ایلام / ؟
27 خرداد / جنگلهای دنا و پراشکفت و دشت کلاچو، کهگیلویه / ؟
27 خرداد / جنگل دوپشته دشتروم، کهگیلویه / ؟
31 خرداد / جنگلهای تسوج و بیدگره و بیاوریشم، کهگیلویه / ؟
4 تیر / جنگل منگره اندیمشک، خوزستان / ؟
8 تیر / جنگل چاوونی اندیمشک، خوزستان / ؟
9 تیر / جنگل کوهعنا باشت، کهگیلویه / ؟
11 تیر / منطقهی جنگلی سرمیدان، ایلام / ؟
14 تیر / جنگلهای پارک ملی دنا / کهگیلویه / ؟
15 تیر / جنگلهای استان گلستان / 12 هکتار
27 تیر / جنگل الوار اندیمشک، خوزستان / ؟
27 تیر / جنگلهای سرپل ذهاب کرمانشاه / ؟
30 تیر / جنگل دالاهو، کرمانشاه / ؟
30 تیر / جنگل کلم، ایلام / ؟
31 تیر / جنگل دلا اندیکا، خوزستان / ؟
4 امرداد / جنگل دهستان گیلانغرب، کرمانشاه / بیش از 10 هکتار
5 امرداد / جنگلهای حاشیهی رود ارس، اردبیل / ؟
8 امرداد / جنگل باینگان پاوه، کرمانشاه / 35 هکتار
11 امرداد / جنگلهای گیلانغرب، کرمانشاه / 2 هکتار
11 امرداد / جنگل الوار گرمسیری اندیمشک، خوزستان / ؟
12 امرداد / جنگلهای سرپل ذهاب، کرمانشاه / 60 هکتار
12 امرداد / جنگل بانمیدان گیلان غرب، کرمانشاه / 150 هکتار (بیشتر مرتع)
13 امرداد / جنگل سوهانک، تهران / 2 هکتار
14 امرداد / جنگلهای ورودی سیسخت، کهگیلویه / ؟
15 امرداد / جنگل چرمین، ایلام / ؟
16 امرداد / جنگل های لاهرود، اردبیل / 7 هکتار
19 امرداد / جنگل اندیکا، خوزستان / ؟
19 امرداد / جنگلهای باشت، کهگیلویه / ؟
19 امرداد / جنگل گوریشه ثلاث باباجانی، کرمانشاه / ؟
19 امرداد / جنگلهای سلیمانآباد تنکابن، مازندران / 2500 هکتار
31 امرداد / جنگلهای خرفکل شفت، گیلان / 40 هکتار
2 شهریور / جنگل پیش کمرکلاه، گلستان / 5 هکتار
4 شهریور / جنگل سرکش گیلان غرب، کرمانشاه / حدود 50 هکتار
7 شهریور / جنگل وزگف بویراحمد / ؟
11 شهریور / جنگل فندقلو نمین، اردبیل / یک هکتار
11 شهریور / جنگل جاده میناب – بندرعباس، هرمزگان / ؟
11 شهریور / جنگل پیکوله گیلان غرب، کرمانشاه / ؟
12 شهریور / جنگلهای ماهیدشت، کرمانشاه / ؟
13 شهریور / جنگل باینگان پاوه، کرمانشاه / ؟
16 شهریور / جنگل داربادام، شالان دالاهو، کرمانشاه / بیش از 3 هکتار
18 شهریور / جنگلهای تنگ تامرادی، بویراحمد / ؟
22 شهریور / جنگل تنگه مرصاد، کرمانشاه / ؟
22 شهریور / جنگل چارزبر، کرمانشاه / 15 هکتار
29 شهریور / جنگل مراوه تپه، گلستان / ؟
31 شهریور / جنگل چالا و بکر اسلام آباد، کرمانشاه / ؟
13 مهر / جنگل کوهبیل، فارس / درختان کهنسال
17 مهر / جنگلهای ملکشاهی، ایلام / ؟
22 مهر / جنگلهای کوه خامی، کهگیلویه / ؟
22 مهر / جنگل وزگ و تنگ سریز، کهگیلویه / 5 هزار متر مربع
9 آبان / جنگلهای استان گیلان / 5 هکتار
10 آبان / جنگل دشتشاه میامی، سمنان / حداقل 5/ 2 هکتار
10 آبان / جنگل کوهسفید لنده، کهگیلویه / ؟
29 آبان / بخشی از جنگلهای ارسباران، آذربایجان شرقی / ؟
2 آذر / جنگلهای گالیکش، گلستان / 180 هکتار
3 دی / جنگل ابر شیرین آباد، سمنان / ؟
8 دی / جنگلهای رودبار، گیلان / 6 هکتار
29 دی / جنگلهای شفت، گیلان / ؟
آمار آتش سوزی جنگلها
سال 1397 و 1398 [ برگرفته از گزارشهای خبرگزاری مهر ]
تاریخ / محل / مقدار آتش سوزی
آمار آتشسوزی جنگلهای ایران در سال 1397 خورشیدی:
5 فروردین / جنگلهای گیلان / 250 هکتار
5 فروردین / چهار نقطه از مناطق جنگلی گلستان / ؟
7 فروردین / جنگلهای میناسک و لزیرک، مازندران / 3 هکتار
10 فروردین / جنگلهای بهشهر، مازندران / 4 هکتار
10 فروردین / جنگل باران کوه، گلستان / ؟
24 خرداد / جنگلهای بلوط پلدختر، لرستان / ؟
27 خرداد / کوهستان دراک، فارس / 3 هکتار
31 خرداد / جنگلهای کوه حاتم، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
1 تیر / جنگلهای شلم، ایلام / ؟
4 تیر / جنگلهای ملکشاهی، ایلام / 1 هکتار
6 تیر / جنگلهای قلا و ارغوان چوار، ایلام ؟
9 تیر / جنگلهای سوزنی برگ کلاته، گلستان / ؟
11 تیر / جنگلهای گومله لنگرود، گیلان / 50 هکتار
11 تیر / پارک ملی گلستان / ؟
15 تیر / جنگلهای پیرچوپان یاسوج، بویراحمد / ؟
28 تیر / جنگلهای نیل کوه گالیش، گلستان / ؟
1 امرداد / جنگلهای بلوط سماق و زمگه پلدختر، لرستان / ؟
5 امرداد / جنگلهای دهلیج پلدختر، لرستان / ؟
6 امرداد / جنگلهای بلوط دلی دشته رومشکان، لرستان / ؟
3 شهریور / پارک ملی تندوره، خراسان رضوی / 25 هکتار
9 شهریور / جنگل های هانیوان، ایلام/ 5/2 هکتار
9 شهریور/ جنگلهای کبیرکوه ملکشاهی، ایلام / ؟
17 شهریور / جنگل ابر منطقه یخام، سمنان / ؟
22 شهریور / بخشهایی از جنگل و مراتع ارغوان، ایلام / ؟
1 مهر / جنگلهای ملهکوه پلدختر، لرستان / ؟
1 مهر / جنگلهای آبزا چوار، ایلام / 10 هکتار
4 آبان / زمینهای جنگلی و مرتع گلستان / 2 هکتار
11 آبان / جنگلهای امام زاده عبداله، مازندران / هزار متر
17 دی / جنگلهای عباس آباد، مازندران / ؟
26 دی / بخش لوندویل آستارا، گیلان / بیش از 9 هکتار
آمار آتشسوزی حنگلهای ایران در سال 1398 خورشیدی:
5 خرداد/ مراتع و جنگلهای لرستان / ؟
7 خرداد / کوه خامی گچساران، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
17 خرداد / جنگلهای خائیز، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
20 خرداد / مراتع کوههای بدیل بهبهان، خوزستان / ؟
20 خرداد / مراتع دهلران، ایلام / ؟
26 خرداد / بلندیهای وزکو کوهدشت، لرستان / 3 هکتار
29 خرداد / ارتفاعات درام بهمئی، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
1 تیر / کوههای سپیدان، فارس / ؟
1 تیر / جنگلهای چالوس، مازندران / 5/ 1 هکتار
6 تیر / جنگلهای کوه مورد گچساران، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
8 تیر / جنگلهای دینارکوه آبدانان، ایلام / ؟
11 تیر / جنگلهای بلوط لردگان، چهارمحال و بختیاری / ؟
16 تیر / جنگلهای دز، خوزستان / 300 متر مربع
16 تیر / کوه لنه کارزان، ایلام / ؟
16 تیر / کوه کلهمرغان پلدختر، لرستان / 5 هکتار
17 تیر / مراتع سیروان، ایلام / 30 هکتار
18 تیر / جنگلهای کوه دیل گچساران، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
21 تیر / جنگل چم گرداب پلدختر، لرستان / 100 هکتار
27 تیر / جنگلهای بولی، ایلام / ؟
29 تیر / جنگلهای باشت، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
31 تیر / جنگلهای کوه خامی، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
31 تیر / جنگلهای خداآفرین، آذربایجان شرقی / 200 هکتار
2 امرداد / مراتع هوراند، آذربایجان شرقی / 30 هکتار
11 امرداد / جنگلهای چوار، ایلام / ؟
11 امرداد / جنگل های سردشت، آذربایجان غربی / 20 هکتار
11 امرداد / جنگلهای کوهمره، فارس / ؟
12 امرداد / جنگلهای وزکور، لرستان / 50 هکتار
13 امرداد / جنگل چهل میر، خراسان رضوی / 2 هکتار
13 امرداد / جنگلهای خان زینان، فارس / ؟
23 امرداد / جنگلها و مراتع بن لار پلدختر، لرستان / ؟
30 امرداد / جنگلهای کهوا یاسوج، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
30 امرداد / جنگلها و مراتع دیل گچساران / 10 هکتار
31 امرداد / جنگلهای ارسباران / ؟
23 شهریور / جنگلهای الوار اندیمشک، خوزستان / ؟
26 شهریور / جنگل ابر منطقه سرخ دره، سمنان / ؟
29 شهریور / مراتع سالندکوه دزفول، خوزستان / ؟
3 دی / اراضی جنگلی گلستان / 4 هکتار
4 دی / جنگلهای سنگ برنجه، گلستان / 5 هکتار
5 دی / جنگلهای النگدره گرگان / 105 هکتار
19 بهمن / جنگلهای گیلان / 100 هکتار
آمار آتشسوزی جنگلهای ایران در سال 1399 خورشیدی تا کنون:
5 اردیبهشت / جنگل خسرج، خوزستان / ؟
9 اردیبهشت / جنگل و نخیلات هشت بندی، هرمزگان / 20 هکتار
28 اردیبهشت / جنگل سیریک، هرمزگان / 4 هکتار
3 خرداد / جنگل خنگ بار گچسارن، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
5 خرداد / جنگل های بدره، ایلام / ؟
6 خرداد / جنگل کوهسار، تهران / 2 هکتار
9 خرداد / جنگل خاییز، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
9 خرداد / جنگل های دیل گچساران، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
15 خرداد / جنگلهای سمنان / 8 هزار متر مربع
15 خرداد / جنگلهای ماهور باشت، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
16 خرداد / جنگلهای فراشبند، فارس / ؟
18 خرداد / جنگلهای کرمانشاه / 23 هکتار
18 خرداد / جنگلهای دنا، کهگیلویه و بویراحمد / ؟
22 خرداد / جنگلهای سفیدکوه پلدختر، لرستان / 5 هکتار
22 خرداد / جنگلهای زیودار پلدختر، لرستان / ؟
علامت (؟) به این معناست که در گزارش خبری اندازهی گستردگی آتشسوزی اعلام نشده است.
خبرنگار امرداد: سپینود جم
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر