۸ اردیبهشت ۱۳۹۸
دریای پارس، نامی به درازای تاریخ
دریای پارس نامی است که دیرینگی آن به تاریخ ایران میرسد. تاریخنگاران از روزگاران پیشین، به هنگام پرداختن به تاریخ ایرانزمین و بهویژه ایالت پارس نگاهی ویژه برای توصیف این پهنهی آبی داشتند. آنان در توصیف این پهنه آبی، از واژگانی بهره میبردند که برابر واژهی امروزی «دریا» در زبان پارسی است، چراکه رواج واژهها و تعریفهای جغرافیایی نوین، هنوز صورت نگرفته بود. با اینکه میتوان در برخی از نوشتههای یونانی و لاتین، ردپای واژگانی را یافت که برابر واژههای امروزی «شاخابه، خور و شاخاب» هستند، ولی دیدگاه همگانی چنین بود که این پهنهی آبی را چونان یک دریا بشناسانند.
۷ اردیبهشت ۱۳۹۸
نگاهی به یک عارضهء تاریخی! - دکتر علی میرفطروس
* جامعهء ایران در طول تاریخ -غالباً- جامعه ای نابسامان وُ نامتعارف بوده و طبیعی است که در شرایط نامتعارف همه چیز (ازجمله اخلاق) می تواند «نامتعارف» باشد.
* پس از شکست جنبش مشروطیّت نوعی ادبیّات درعرصهء سیاست و مطبوعات ایران رواج یافت که می توان آنرا «ادبیّات دشنام» نامید.
* آنهمه سوز وُ گداز وُ حرمان وُ هجران درموسیقی و شعر -خصوصاً درغزل پارسی- درواقع، بازتاب شرایطِ سیاه وُ سوخته وُ سوگوارِ تاریخ ایران است.
***
همانندی زبان بلوچی با فارسی دری خراسان بزرگ
زبان بلوچی، از گذشتههای دور از زبان فارسی بهره گرفته است. میزان واژههای فارسی در بلوچی گذشته و معاصر، ژرفای این تاثیرپذیری را نشان میدهد. این پیوند واژگانی تنها به فارسی معاصر محدود نیست بلکه صدها واژه مشترک میان بلوچی و فارسی دری وجود دارد، که بسیاری از آنها در فارسی کنونی فراموش شدهاند و جای آنها را واژههای بیگانه گرفته است، ولی در زبان و ادب بلوچی همچنان کاربرد دارند.
براینپایه زبان و ادب بلوچی گنجینهای بزرگ از واژههای فراموششدهی فارسی نیز است. چون بسیاری از این واژهها نمونههای اندکی در فارسی دارند شاید از نظر معنی و مفهوم به گونهای که باید روشن نباشند، دراینباره واژههای بلوچی میتوانند راهنمای بجا و شایستهای باشند. بلوچها ادبیات پُرباری دارند، دیرینگی نوشتارهای نظم آنها به چند سدهی پیش برمیگردد، اگرچه عمدهی این نوشتارها شفاهی گفته شدهاند، اما بخش شایان نگرشی از آنها را پژوهشگران معاصر گردآوری و چاپ کردهاند، با بررسی دقیق این نوشتارها میتوان به نتایجی دربارهی ساختار این زبان و تحول زمانی آن پی برد.
۴ اردیبهشت ۱۳۹۸
ای اردیبهشت، دروغ را از سرزمین پارس بران
بدیدنم اگر میآیی با چراغ بیا كه پشت گرد و غبار روزگار گم شدهام. با خود چراغ بیاور شاید مرا بیابی. مرا كه بهترین «راستی»ام و امروز كمتر كسی از من نشان میگیرد.
۳ اردیبهشت ۱۳۹۸
اندر بایستگیِ پارسیگآگاهی
پیشدرآمدِ نبیگِ «زبانِ پارسیگ (پهلوی)»
زبانِ «پارسی» دنبالهی زبانِ «پارسیگ» (پهلوی) و آن نیز دنبالهی زبانِ «پارسه» (پارسیِ باستان) است. زینرو، پارسیشناسی بی پارسیگشناسی شدنی نباشد. با پارسیگآگاهی است که به شناختی ژرف از پارسی توان دست یازیدن. چه نه تنها از چشمِ پارسیگ به پارسی نگریستن نگریستن به جان و جهانِ خویش با چشمانِ خویشتن است که با پارسیگدانی است که اندریافتِ چگونگیِ دستورِ زبانِ پارسی آسان شود و بسیاری از گرههای ناگشوده نیز گشوده گردد.
۳۱ فروردین ۱۳۹۸
ایران در دوران اشغال توسط جمهوری اسلامی؛ دولت بیتفنگ و دولت باتفنگ به رهبری خامنهای شبهنظامیان خارجی را وارد کشور کردند
- این نیروهای خارجی حتی اگر برای کمک به ایران آمده باشند، چه مقام یا نهادی مجوز ورود آنها را صادر کرده است؟
- اصل ۱۴۲ قانون اساسی، وظیفه «پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی» کشور را به ارتش سپرده است. چرا ارتش در مقابل ورود نیروهای مسلح بیگانه سکوت اختیار کرده و واکنشی نشان نمیدهد؟
- چرا به کولبران که در تلاش برای لقمهای نان هستند در مرزهای کشور شلیک میشود اما نیروهای بیگانه میتوانند در خاک ایران رژه بروند؟!
احمد بارکیزاده kayhan.london©
۲۹ فروردین ۱۳۹۸
۲۸ فروردین ۱۳۹۸
دریغا فیلسوف ایران، سیدجواد طباطبائی
دریغا «فیلسوف ایران» که در دههی اخیر هر چه نوشته برای این میهن بوده است؛ باید در ینگه دنیا در صف بیمارستانها باشد و در میهن خویش بدون یک دفترچهی بیمه از درمان محروم باشد و دوست و دشمن از اصلاحطلب و اصولگرا و انحلالطلب و تجزیهطلب همگی او را به سبب زبان سرخ و بیمجاملهاش، انکار کنند و به سبب آنکه تنها روشنفکر معاصر ایران است که موضوع کارش “ایران” است، فاشیست بخوانندش.
شهر باستانی بیشاپور و گنجخانه آن
شهر باستانی بیشاپور که یکی از ارزندهترین یادمانهای تاریخی کشور به شمار میآید را باید به همراه گنجخانهی (:موزه) آن دید تا به ارزش و اَرج این میراث جهانی پی برد.
۲۶ فروردین ۱۳۹۸
نمایشگاهی با نام «عشق به تاریخ و فرهنگ ایران»
بخشی از آثار گرانبار حجت شکیبا با نام «نمایشگاه عشق به تاریخ و فرهنگ ایران» در تالار فرهنگسرای نیاوران از روز آدینه 22 فروردین به نمایش درآمد.
۲۰ فروردین ۱۳۹۸
پروژه کارشناسان اقلیم کردستان؛ آخرین امید برای جلوگیری از انقراض پلنگ ایرانی
- حنا رضا و کورش آرارات دو کارشناس ارشد سازمان حفاظت از محیط زیست اقلیم کردستان عراق با مشاهده نخستین عکس از پلنگ ایرانی چنان تحت تاثیر قرار گرفتند که عزم خود را برای جلوگیری از انقراض نسل این جانور زیبا جزم کردند. برای تحقق این هدف آنها میکوشند مقامات محلی را به ایجاد یک منطقه حیات وحش با نام «پارک صلح» در ارتفاعات میان کردستان عراق و ایران مجاب کنند. طرح آنها مراحل مستندسازی، توجیه اقتصادی و درخواست بودجه را طی کرده است. سازمان محافظت از محیط زیست سازمان ملل متحد معتقد است در حال حاضر 1290 پلنگ ایرانی در ارتفاعات این منطقه وجود دارند که همواره از سوی انسانها تهدید میشوند.
۱۹ فروردین ۱۳۹۸
محمد مصدق و تروریست های اسلامی – خسرو فروهر
شرح کاملی از همکاری مصدق با اسلامیون و گروه های مختلف تروریستی مانند رفسنجانی، کاشانی، فداییان اسلام، و موتلفه اسلامی
۱۸ فروردین ۱۳۹۸
رهام اشه «زبانِ سُغدی» را در تاجیکستان آموزش داد
در این دورهی فشرده، رَهام اَشه، استادِ نامدارِ فرهنگ و زبانهای آریایی، به دانشجویان دبیره، دستورِ زبان، واژهسازی و واجشناسیِ زبانِ سغدی را آموزش داد و نمایشگاهی از بَرماندهای سغدی نیز برپا داشت. در این راستا، «فرهنگِ ریشهشناختیِ زبانِ سغدی» ایشان نیز، در آیندهای نزدیک، چاپ خواهد شد.
۱۷ فروردین ۱۳۹۸
شکوه و بزرگی پاسارگاد و پارسه در جشن جهانی نوروز
جشن جهانی نوروز که فرا میرسد، گردشگران و مردمان بیشماری از محوطههای باستانی به ویژه از میراث جهانی پاسارگاد و پارسه در سرزمین همیشه پارس دیدن کرده و زمانی را در کنار یادگارهای نیاکانی خود سپری میکنند.
گسترش پزشکی پورسینا در دانش اروپا
الحکیم الوزیر الدستور، شرف الملک، حجه الحق، شیخ الرئیس، ابوعلی حسین بن عبدا... بن حسن بن علی بن سینا نامی است که دانشمندان اروپایی بر نابغهی فرزانهی ایرانی نهادند. دانشنامهی پزشکی ابن سینا با نام «قانون» و كتابهای النبض (در دَوَران خون)، تشریح الاعضا، جودیه در طب، الاغذیه و الادویه، الاقراباذین، البول، تبدیرسیلان المنی، رساله فی تخلیط الاغذیه، الخمر، السکنجبین، سیاسه البدن وفضائل الشراب (رساله الخمریه و سیاسه البدن)، الادویه القلبیه از دیگردفترها و پژوهشهای وی است.
۱۶ فروردین ۱۳۹۸
ما و «نفرین شدگان تاریخ» - دکتر علی میرفطروس
*با شکستِ احزاب و ایدئولوژی های فریبا،سخن گفتن از محمدعلی فروغی،سیدحسن تقی زاده،دکترمظفّربقائی، حسین مکّی،خلیل ملکی و دیگر«نفرین شدگان تاریخ معاصر» یک ضرورت تاریخی و اخلاقی است.
*افرادی – درهیأتِ«موسی چومبه» – کوشیده اند تا «لومومباهای میهن»رابا اسیدِ قلم هاشان محو وُ نابود کنند.
۱۵ فروردین ۱۳۹۸
تأملات بهنگام؛ «تربت حسین» جایگزین کاترپیلار!
- شوربختانه ما ایرانیجماعت، میراثدار فرهنگی هستیم که پرداختن به ماورای طبیعت را ارجمندتر از شناختن خودِ طبیعت میداند. تاریخ ما پر است از شارلاتانهای طاق و جفتی که در عین ناتوانی از علاج سلسله بول یا قبض مزاج خودشان، ادعای تصرف در طبیعت و خرق عادت داشتند. هنوز هم مُلک ایران پر از هزار جور دکان دو نبش است که به واسطهی جهل جاری در میان عوام و خواص جامعه، رونق دارند.
استان گلستان؛ ۲۲ مارس ۲۰۱۹؛ عکس از تسنیم
ریچارد فرای؛ ایرانشناسی که خود را ایرانی میپنداشت - بهمن زبَردست
ریچارد فرای، ایرانشناس آمریکایی بود، که به دلیل سالها زندگی و فعالیت در ایران، خود را يك ايرانی میپنداشت و علاقهاش به مردم، زبان، فرهنگ و تاريخ ايران به حدی بود که وصیت میکند جسدش را در ایران و شهر اصفهان به خاک بسپارند. به مناسبت پنجمین سالگرد درگذشت او در هفتم فروردینماه، بهمن زبردست، مترجم کتاب «خاطرات ریچارد فرای»یادداشتی نوشته است.
۱۴ فروردین ۱۳۹۸
۱۲ فروردین ۱۳۹۸
ایران من - کوه نمکی؛ نگین بلورین هرمز
جزیرهی هرمز با خاک رنگارنگ و طبیعتی شگفت امروزه بیش از پیش مورد توجه گردشگران قرار گرفته است. این جزیزهی بیمانند در 18 کیلومتری بندرعباس در استان هرمزگان جای دارد.
اشتراک در:
پستها (Atom)