۷ مرداد ۱۳۹۸

عربی‌زدگی در گزارش و واکاویِ ادبِ پارسی

پارسی‌انجمن: از دیرباز، پاره‌ای از پژوهندگان بر این باورِ دروغ بوده‌اند که چامه‌سرایان و گویندگانِ ایرانی درونه‌ی کارهای خویش را وامدارِ چامه‌گویانِ عرب بودند تا آنجا که ادبِ پارسی را ریزه‌خوار و دریوزه‌گر ادبِ عربی برشمرده‌اند!
در این جُستار، وحید سبزیان‌پور، استادِ زبان و ادبیاتِ عربیِ دانشگاهِ رازی، برمی‌نماید که آنچه این پژوهندگان، به ناروا، عربی دانسته‌اند خود برگرفته از فرهنگِ ایرانیانِ پیش از اسلام بوده است.

۵ مرداد ۱۳۹۸

ایران من - کهن‌شهر شاهرود

شاهرود (حنچره، شخره و شاخره) از شهرستان‌های استان سمنان است که در 390 کیلومتری شمال خاوری (:شرق) تهران با 1400  متر بلندا از سطح دریا و آّب‌و‌هوای متفاوت جغرافیایی، بزرگترین پناهگاه‌های حیات وحش و منطقه‌های حفاظت شده را در خود جای داده است و با به‌شمار آودن منطقه‌های شکار ممنوع موجود به قار‌ه‌ی کوچک و سرزمین پنج اقلیم نامور است.
جنگل ابر شاهرود

۴ مرداد ۱۳۹۸

«انار»، آیینی‌ترین میوه‌ی جهان

«انار»، آیینی‌ترین میوه‌ی جهاندر فرهنگ زرتشتی، گیاه، چهارمین آفریده‌ی اهورامزدا در جهان گیتی است. ستوده بودن این پدیده‌ی اهوراآفریده در فرهنگ زرتشتی تا بدانجا است که در کتاب پهلوی «بندهش»، گیاه در سیمای نیای انسان، جلوه‌گر می‌شود و «مشی» و «مشیانه» (:نخستين زن و مرد) را رسته از شاخه‌های گیاهی ریواس‌گونه می‌شمارد. در این بخش از سلسله نوشتار«پیشینه‌ی برخی رستنی‌های زیست‌بوم ایران»، پیرامون «انار» سخن خواهیم گفت؛ گیاهی که خاستگاه آن سرزمین فرهنگ و تمدن زرتشتی است.

۱ مرداد ۱۳۹۸

اَمُرداد چیست و از آنِ کیست؟

ای مزدا ! ما را از حقیقت آگاه‌ساز تا به یاری اندیشه پاک، تو را به درستی ستایش کنیم.                          یسنا 33 بند 8
اَمُرداد چیست و از آنِ کیست؟

۳۰ تیر ۱۳۹۸

موزه شاهنامه و اسطوره‌های قزوین

موزه‌ی شاهنامه و استوره‌های قزوین مجموعه‌ای فرهنگی است که در سال 1394 خورشیدی، به دست رضا ازی‌محمدی هنرمند تندیس‌ساز گشایش یافت. در این موزه افزون‌بر چهره‌های شاهنامه، نام‌آوران فرهنگ و ادب ایران و بخش‌هایی از جلوه‌های مردم‌شناسی ایرانی به نمایش گذاشته شده است.
ورودی موزه راسته نگارالسلطنه در بازارکاروانسرای سعدالسلطنه قزوین
ورودی موزه راسته نگارالسلطنه در بازارکاروانسرای سعدالسلطنه قزوین

۲۶ تیر ۱۳۹۸

حسرت روزهای طلایی گردشگری در دوران پهلوی

- رئیس سازمان میراث فرهنگی می‌گوید آمار گردشگران ۵۲ درصد افزایش نشان داده، درحالی که پیشتر یک نماینده مجلس شورای اسلامی گفته بود این سازمان استاندارد آمارگیری را رعایت نمی‌کند و میزان گردشگران را بر اساس اقامت در هتل که در همه جا رایج است، در نظر نمی‌گیرد.
- فقط ۳۰ سنت برای جذب گردشگر در ایران هزینه می‌شود!
پیست اسکی آبعلی؛ پیش از انقلاب

بارگیریِ «فرهنگِ سنسکریت ـ فارسی» جلالی نائینی

پارسی‌انجمن: سنسکریت و اوستایی از کهن‌ترین زبانهای آریاییان هستند که فرهنگ و دینِ آریایی بدین دو زبان نوشته شده است و از این رو، اوستایی و سنسکریت نزدِ آریاییان جایگاهی بس ارجمند دارند.
جدای این، شناختِ ژرف از زبانِ پارسی بی شناختِ سنسکریت که خواهرِ زبانِ پارسه (پارسیِ باستان) است دشوار بُوَد.

ایران من - ییلاق رویایی جواهردشت

جواهردشت (به گیلکی: جئوَردشت) از روستاهای ییلاقی شهرستان رودسر است که در بلندای نسبی ۲۰۰۰ متری از سطح دریای کاسپین، نزدیک دهستان سیاهکلرود بخش چابکسر در استان گیلان جای دارد. این روستای ییلاقی که در زمستان به شوند (: دلیل) بارش سنگین برف خالی از سکنه است در فصل تابستان با طبیعتی بی‌مانند یکی از بهترین خواستگاه‌ها (:مقصدها) برای طبیعت‌گردی است.
جواهردشت، عروس دشت‌ها

۱۴ تیر ۱۳۹۸

همی‌راند تا خانِ آذرگشسب

Image result for ‫همی‌راند تا خانِ آذرگشسب‬‎سازه‌های باستانی و جهانی تخت سلیمان که در فهرست یونسکو جای گرفته، در 45 کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب در استان آذربایجان غربی با وسعتی معادل 5/12 هکتار با دریاچه‌ای زیبا (چشمه‌ای جوشان و نیلگون) در بلندای 2200 متری به عنوان یکی از دستاوردهای تاریخی و برجسته‌ی کشور به شمار می‌آید.

جنگل‌های هیرکانی ثبت جهانی شد

جنگل‌های هیرکانی به عنوان دومین اثر طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
جنگل‌های هیرکانی ثبت جهانی شد

جنگل‌های هیرکانی ایران در فهرست میراث جهانی قرار گرفت

- پیشتر قرار بود جنگل‌های هیرکانی به عنوان میراث مشترک دو کشور ایران و آذربایجان به ثبت برسد ولی به دلیل حل نشدن اختلافات میان دو کشور، اکنون جزو میراث مستقل ایران به ثبت رسیده است.
- ۹۵ درصد مساحت جنگل‌های هیرکانی در خاک ایران قرار دارد.

۱۰ تیر ۱۳۹۸

شاهزاده رضا پهلوی: راه جلوگیری از فاجعه‌ای دیگر، همبستگی، همدردی و اراده برای یک حرکت ملی است

- رضا پهلوی نتیجه سیاست‌های جمهوری اسلامی را ویرانی منابع طبیعی، به تاراج رفتن سرمایه‌های ملی، تهی شدن خزانه کشور و از همه مهمتر، کوچ اجباری میلیون‌ها نفر از ایرانیان به ویژه جوانان نخبه از میهن دانسته است.
- وی معتقد است در یک حرکت ملی و با نافرمانی مدنی و مبارزات خشونت‌پرهیز می‌توان بر سرنوشت خود حاکم شد و جایگاه ایران را در جامعه جهانی در اوج شکوفایی و سربلندی بازیافت.
Image result for ‫شاهزاده رضا پهلوی‬‎

تیرگان به یاد کماندارانی چون آرش نماد پایان جنگ و خشکسالی

ای نگار تير بالا روز تير
خيز و جام باده ده بر لحن زير
زرتشتیان در هر ماه، هنگامی که نام روز با ماه برابر می‌شود، آن روز را جشن می‌گیرند. نیاکان ما، روز تیر، سیزدهمین روز از تیرماه زرتشتی که با 10 تیرماه در سالنمای خورشیدی برابر است را جشن می‌گرفتند و به خجستگی جشن تیرگان به ستایش و نیایش پروردگار می‌پرداختند.