۹ دی ۱۴۰۲

گفتمانِ کانال ایران آریایی، آتورپاتکان - استاد زرتشت ستوده

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

خلیفه درمانده اصلاح طلبی - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

یادمانهای شهریگری ایران در جهان - دیگچه‌ی دهان‌لوله‌ای با سه‌پایه؛ هنر جهان پیشاتاریخ

باستان‌شناسان در تپه‌های حسنلو یادمان هایی یافته‌اند که اکنون زینت‌بخش دیرینکده‌های (موزه های) جهان است و نمایانگر هنری که باشندگان سرزمین ایران ارمغان جهان کرده‌اند. آنچه به‌نام یافته‌های تپه‌حسنلو آوازه یافته است، در شمار زیباترین دست‌سازهای باستانی است و نشانگر چیره‌دستی استادان بی‌مانند آن تمدن است.

۳ دی ۱۴۰۲

تاریخ و فرهنگ ایران - جشن کریسمس و ریشه های ایرانی آن 1

سخنان شنیدنی از استاد هومر آبرامیان

پاسخ دندان‌شکن امیر طاهری به خرواری از ادعاهای بی‌پایه و کینه‌ورزی‌ها علیه هواداران پادشاهی مشروطه

خبرگزاری یونیکا

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

تاریخ و فرهنگ ایران - تندیس کورش بزرگ در تاجیکستان

تندیس کوروش بزرگ، بنیادگذار سامانه شاهنشاهی ایران، آدینه یکم دی‌ماه 2582 شاهنشاهی، در شهر دوشنبه، پایتخت  کشور تاجیکستان، رونمایی شد.

۲۷ آذر ۱۴۰۲

هرکولِس، هرکول، وِرَترَقنا / وَرَهرام - استاد زرتشت ستوده

یادمانهای شهریگری ایران در جهان - دسته‌گلدان بُز کوهی؛ فرازین و سرکش

آثار هخامنشیان در جای‌جای دیرینکده‌های اروپا و مجموعه‌های خصوصی باخترزمینیان پراکنده است؛ آثاری که در ساخت و جلوه‌گری چنان هستند که بخشی زرین از میراث باستانی ایران و جهان به‌شمار می‌روند. یک اثر بازمانده از هنر هخامنشیان، «دسته‌گلدان بُز کوهی» است؛ اثری زیبا، خیال‌انگیز و درخشنده که به‌تنهایی گویای استادی و دقت هنرمندان آن دوره است و یادگاری گران‌بها از شاهنشاهی پهناور هخامنشی. این اثر در دیرینکده‌ی لوور در پاریس نگهداری می‌شود.

۲۵ آذر ۱۴۰۲

بیست و یکم آذر، سالروز رهایی آذربایگان - استاد زرتشت ستوده

گفتمان با نهاد پادشاهی اروپا

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

پان‌ترکان و سروده‌ای از مولانا

شهربراز: خواننده‌ای نوشته است که برخی از ازبکان در کشور افغانستان از این رباعی مولانا جلال‌الدین بلخی نتیجه گرفته‌اند که مولانا ترک بوده است و نظر مرا پرسیده است:

بیگانه مگیرید مرا، زین کوی‌ام / در کوی شما خانه‌ی خود می‌جویم

دشمن نی‌ام ار چند که دشمن‌روی‌ام / اصلم ترک است اگر چه هندی‌گوی‌ام

یادمانهای شهریگری ایران در جهان - جام هیولای دوسر و غزال؛ رمزگونه‌ای از جهان باستان

آ‌نچه از کاوش‌های باستان‌شناسی در مارلیک (در رودبار گیلان) پیدا شده است از تمدنی خبر می‌دهد که در اوج شکوفایی هنر و اندیشه بود و سازوکاری پیچیده داشت. مردمان آن تمدن، اندیشه‌ها و باورهای خود را با ساخت هنرمندانه‌ی آثاری عرضه می‌کردند که حتا انسان کنونی را هم به شگفتی وامی‌دارد. «جام هیولای دوسر و غزال» که در چشم‌نوازی کم‌مانند است، یکی از آثار باستانی آن تمدن پویا است.

۲۳ آذر ۱۴۰۲

نوبل صلح یا مسابقه زیبایی سیاسی!؟ - امیر طاهری

خبرگزاری یونیکا

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

کاسبان خون در مهمانی صلح نوبل نرگس محمدی، گلشیفته فراهانی، عبدالله مهتدی، و شرکا، و ادعای رهبری - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

 

یادمانهای شهریگری ایران در جهان - تندیس فاخته لاجوردی؛ مرغ آوازخوان ایلامی

در دیرینکده‌ی لوور شهر پاریس، اثری زیبا و هنرمندانه از تمدن کهن ایلام (عیلام) نگهداری می‌شود. این اثر، نه‌تنها نشانه‌ای از ذوق استادان چیره‌دست تمدن دیرینه‌ی ایلام در بیش از سه‌هزار سال پیش است، بلکه گویای پیشگامی و سرآمدی ایلامیان باستان در به‌کار گرفتن و ذوب فلزات گران‌بها هم هست. این اثر به نام «تندیس فاخته لاجوردی» شناخته و نامیده شده است.

۲۲ آذر ۱۴۰۲

شـاهنامه با هومر آبرامیان، بخش 34 - فرمانروایی ضحاک بر ایران 2

از نرگس محمدی و گلشیفته تا نوبل و باند هاشمی و تجزیه‌طلبان - شاهین نجفی

یادمانهای شهریگری ایران در جهان - بشقاب نوازندگان؛ هنر والای ساسانی

در دیرینکده‌ی بریتانیا، یادمانی (اثری) بازمانده از شاهنشاهی ساسانی نگهداری می‌شود که به نام «بشقاب نوازندگان» آوازه پیدا کرده است. این یادمان، شاهکاری از هنر باستانی ایران در سده‌ی هفتم میلادی است.

یادمانهای شهریگری ایران در جهان - پیش‌ درآمد

یادمانهایی (آثاری) که از شهریگری (تمدن) دیرپای ایران برجای مانده، چنان پُرشمار است که در هیچ دیرینکده‌ی (موزه‌ی) شناخته‌شده‌ای در جهان نیست که نتوان نمونه‌هایی از آن را یافت. از دیرینکده‌ی لوور پاریس گرفته تا دیرینکده‌های آرمیتاژ روسیه، لندن، نیویورک، و حتا دیرینکده‌های ژاپن، بخش بزرگی از یادمانهای کهن و تاریخی ایران و شهریگری های بسیار کهن فلات ایران یافتنی است.

نجات آذربایجان از چنگال استالین و کارگزاران بومی‌اش - امیر طاهری

خبرگزاری یونیکا

۱۸ آذر ۱۴۰۲

شـاهنامه با هومر آبرامیان، بخش 33 - فرمانروایی ضحاک بر ایران

پشت پرده کلیدواژه های حقوق بشر و دموکراسی – گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

 

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

تاریخ و فرهنگ ایران - دستیابی به اسکلتی که تاریخ تخت‌ جمشید را روشن‌تر می‌سازد

در ششمین فصل کاوش در آبراهه‌های تخت جمشید در چند روز گذشته، کامل‌ترین اسکلت بر جای مانده به دست آمد. همچنین آزمایش‌هایی انجام‌شده  روی DNA اسکلت‌هایی که در فصل‌های پیشین به‌دست آمده نشان می‌دهد نژاد افرادی که در دروازه ناتمام بودند بیش‌تر از ساتراپی‌های نواحی سوریه و آناتولی تشخیص داده شده‌اند. 

۱۵ آذر ۱۴۰۲

تاریخ و فرهنگ ایران - جشن سده جهانی شد!

جشن سده به عنوان بیست‌و‌چهارمین عنصر میراث‌ فرهنگی ناملموس ایران در هجدهمین نشست کمیته جهانی پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس یونسکو در بوتسوانا  ثبت شد.

۱۱ آذر ۱۴۰۲

درباره پرویز ثابتی، ساواک، و مستند منوتو - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر


شگفت‌ترین سازه‌های تاریخی ایران - بیشاپور؛ شهری کهن و یادمان‌هایی کم‌مانند

آثار و یادمان‌هایی که از ساسانیان به‌جا مانده است، ارزش والایی دارند و نمودار دوره‌ای پانصدساله از تاریخ این سرزمین هستند؛ از دورانی که فرهنگ، هنر و تمدن ایرانی در اوج شکوفایی بود. برای آنکه بدانیم شهرهای ایران در روزگار ساسانیان چگونه طراحی و سازوکاری‌ داشته است، نمونه‌ای در دست هست که هنوز هم بخشی از شُکوه خود را از دست نداده است؛ آنجا را «شهر بیشاپور» می‌نامند: شهری با آوازه‌ای جهانی!

تاریخ و فرهنگ ایران - آتش، جلوه‌گاه فروغ هستی

از ویژگی‌های جشن‌های ایرانی پیوند ناگسستنی آن با آتش است. حتا اگر آن جشن پیوند چندانی با آتش نداشته باشد اما فروزه‌ای کوچک سپندینگی بیشتر به آن می‌بخشد. جشن آذرگان نیز بر همین بنیاد‌‌‌ باورشناختی استوار شد‌‌‌ه است.