۹ دی ۱۴۰۲
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - دیگچهی دهانلولهای با سهپایه؛ هنر جهان پیشاتاریخ
باستانشناسان در تپههای حسنلو یادمان هایی یافتهاند که اکنون زینتبخش دیرینکدههای (موزه های) جهان است و نمایانگر هنری که باشندگان سرزمین ایران ارمغان جهان کردهاند. آنچه بهنام یافتههای تپهحسنلو آوازه یافته است، در شمار زیباترین دستسازهای باستانی است و نشانگر چیرهدستی استادان بیمانند آن تمدن است.
۸ دی ۱۴۰۲
۷ دی ۱۴۰۲
۶ دی ۱۴۰۲
۵ دی ۱۴۰۲
۴ دی ۱۴۰۲
۳ دی ۱۴۰۲
تاریخ و فرهنگ ایران - تندیس کورش بزرگ در تاجیکستان
تندیس کوروش بزرگ، بنیادگذار سامانه شاهنشاهی ایران، آدینه یکم دیماه 2582 شاهنشاهی، در شهر دوشنبه، پایتخت کشور تاجیکستان، رونمایی شد.
۱ دی ۱۴۰۲
۳۰ آذر ۱۴۰۲
۲۸ آذر ۱۴۰۲
۲۷ آذر ۱۴۰۲
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - دستهگلدان بُز کوهی؛ فرازین و سرکش
آثار هخامنشیان در جایجای دیرینکدههای اروپا و مجموعههای خصوصی باخترزمینیان پراکنده است؛ آثاری که در ساخت و جلوهگری چنان هستند که بخشی زرین از میراث باستانی ایران و جهان بهشمار میروند. یک اثر بازمانده از هنر هخامنشیان، «دستهگلدان بُز کوهی» است؛ اثری زیبا، خیالانگیز و درخشنده که بهتنهایی گویای استادی و دقت هنرمندان آن دوره است و یادگاری گرانبها از شاهنشاهی پهناور هخامنشی. این اثر در دیرینکدهی لوور در پاریس نگهداری میشود.
۲۵ آذر ۱۴۰۲
پانترکان و سرودهای از مولانا
شهربراز: خوانندهای نوشته است که برخی از ازبکان در کشور افغانستان از این رباعی مولانا جلالالدین بلخی نتیجه گرفتهاند که مولانا ترک بوده است و نظر مرا پرسیده است:
بیگانه مگیرید مرا، زین کویام / در کوی شما خانهی خود میجویم
دشمن نیام ار چند که دشمنرویام / اصلم ترک است اگر چه هندیگویام
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - جام هیولای دوسر و غزال؛ رمزگونهای از جهان باستان
۲۴ آذر ۱۴۰۲
۲۳ آذر ۱۴۰۲
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - تندیس فاخته لاجوردی؛ مرغ آوازخوان ایلامی
در دیرینکدهی لوور شهر پاریس، اثری زیبا و هنرمندانه از تمدن کهن ایلام (عیلام) نگهداری میشود. این اثر، نهتنها نشانهای از ذوق استادان چیرهدست تمدن دیرینهی ایلام در بیش از سههزار سال پیش است، بلکه گویای پیشگامی و سرآمدی ایلامیان باستان در بهکار گرفتن و ذوب فلزات گرانبها هم هست. این اثر به نام «تندیس فاخته لاجوردی» شناخته و نامیده شده است.
۲۲ آذر ۱۴۰۲
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - بشقاب نوازندگان؛ هنر والای ساسانی
در دیرینکدهی بریتانیا، یادمانی (اثری) بازمانده از شاهنشاهی ساسانی نگهداری میشود که به نام «بشقاب نوازندگان» آوازه پیدا کرده است. این یادمان، شاهکاری از هنر باستانی ایران در سدهی هفتم میلادی است.
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - پیش درآمد
یادمانهایی (آثاری) که از شهریگری (تمدن) دیرپای ایران برجای مانده، چنان پُرشمار است که در هیچ دیرینکدهی (موزهی) شناختهشدهای در جهان نیست که نتوان نمونههایی از آن را یافت. از دیرینکدهی لوور پاریس گرفته تا دیرینکدههای آرمیتاژ روسیه، لندن، نیویورک، و حتا دیرینکدههای ژاپن، بخش بزرگی از یادمانهای کهن و تاریخی ایران و شهریگری های بسیار کهن فلات ایران یافتنی است.
۲۱ آذر ۱۴۰۲
۲۰ آذر ۱۴۰۲
۱۹ آذر ۱۴۰۲
نقش تالشان ایران در شهریگری ایران و گیتی - استاد زرتشت ستوده
The role of Iran's Taleshes in the urbanization of Iran and the world
۱۸ آذر ۱۴۰۲
تاریخ و فرهنگ ایران - دستیابی به اسکلتی که تاریخ تخت جمشید را روشنتر میسازد
در ششمین فصل کاوش در آبراهههای تخت جمشید در چند روز گذشته، کاملترین اسکلت بر جای مانده به دست آمد. همچنین آزمایشهایی انجامشده روی DNA اسکلتهایی که در فصلهای پیشین بهدست آمده نشان میدهد نژاد افرادی که در دروازه ناتمام بودند بیشتر از ساتراپیهای نواحی سوریه و آناتولی تشخیص داده شدهاند.
۱۶ آذر ۱۴۰۲
۱۵ آذر ۱۴۰۲
تاریخ و فرهنگ ایران - جشن سده جهانی شد!
جشن سده به عنوان بیستوچهارمین عنصر میراث فرهنگی ناملموس ایران در هجدهمین نشست کمیته جهانی پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس یونسکو در بوتسوانا ثبت شد.
۱۴ آذر ۱۴۰۲
۱۳ آذر ۱۴۰۲
۱۱ آذر ۱۴۰۲
شگفتترین سازههای تاریخی ایران - بیشاپور؛ شهری کهن و یادمانهایی کممانند
آثار و یادمانهایی که از ساسانیان بهجا مانده است، ارزش والایی دارند و نمودار دورهای پانصدساله از تاریخ این سرزمین هستند؛ از دورانی که فرهنگ، هنر و تمدن ایرانی در اوج شکوفایی بود. برای آنکه بدانیم شهرهای ایران در روزگار ساسانیان چگونه طراحی و سازوکاری داشته است، نمونهای در دست هست که هنوز هم بخشی از شُکوه خود را از دست نداده است؛ آنجا را «شهر بیشاپور» مینامند: شهری با آوازهای جهانی!
تاریخ و فرهنگ ایران - آتش، جلوهگاه فروغ هستی
از ویژگیهای جشنهای ایرانی پیوند ناگسستنی آن با آتش است. حتا اگر آن جشن پیوند چندانی با آتش نداشته باشد اما فروزهای کوچک سپندینگی بیشتر به آن میبخشد. جشن آذرگان نیز بر همین بنیاد باورشناختی استوار شده است.