۱۲ فروردین ۱۴۰۳
۱۱ فروردین ۱۴۰۳
۹ فروردین ۱۴۰۳
۸ فروردین ۱۴۰۳
۷ فروردین ۱۴۰۳
۶ فروردین ۱۴۰۳
۵ فروردین ۱۴۰۳
نگاهی تازه به حلّاج (بخش 1) - دکتر علی میرفطروس
(به مناسبت ۶ فروردین ، سالروزِ قتل حلّاج)
* جغرافیای متفاوت ایران و صحرای سوزانِ عربستان موجب پیدایش دو دیدگاهِ متفاوت معنوی به نام «تصوّف اسلامی» و «عرفان ایرانی» گردید.
* حلّاج فرزند زمانۀ خود بود؛ عصری که شک گرائی، مجادلات فلسفی، رونقِ باورهای کُفرآمیز، انسانگرائی، ظهور قیام زنگیان (زنج)، جنبش قرمطیان و پیدایش حکومت ایرانگرای سامانیان از مشخّصات آن بود.
* پس از قتل فجیع حلّاج: «ناشران، ورّاقان و کتابفروشان را احضار کردند و از آنان تعهّد گرفتند تا دیگر رسالات حلّاج را نفروشند و منتشر نسازند.»
۴ فروردین ۱۴۰۳
۲ فروردین ۱۴۰۳
۱ فروردین ۱۴۰۳
۲۹ اسفند ۱۴۰۲
۲۸ اسفند ۱۴۰۲
تاریخ و فرهنگ ایران - جشنهای ایرانی
مسعود لقمان: «جشن» واژهای ایرانی است از ریشهی «یَز-»، به چِمِ «پرستیدن، ستودن و نیایش کردن». جشن در آغاز به چمِ «انجامِ آیینهای دینی» بوده، ولی اندکاندک گسترش چمِی پیدا کرده و به بزم و مهمانی و سور هم گفته شده است؛ چرا که در فرهنگِ ایران، انجامِ آیینِ دینی و نیایش و ستایشِ ایزد همان جشن و بزم و شادی و شادخواری بوده و شگفت این که «جشن» با واژههای «یزد» و «ایزد» هم همریشه است و به دیگر سخن، جشن و ایزد هر دو از یک ریشهاند. چنین، در فرهنگ زندگیسِتای ایرانِ باستان جشن کاری اهورایی و روشی برای مبارزه با اهریمن بوده و در برابر، سوگ و اندوه کنشی اهریمنی و سخت نکوهیده بوده است.
نوروز یکی از نشانههای ملیت ماست - دکتر پرویز ناتل خانلری
تاریخ و فرهنگ ایران - پیر ما گفت …
نوروز، پادشاه جشنها
رودخانهی پهناور و فرحبخش نوروز هر بهار، همه را دربر میگیرد، میشوید، میبوسد و برای سالی پُر کشش و کوشش آماده میسازد. آیینهای نازشخیز و روشنگر از یکسو در روان و جان ما لانه میکند و دل را میرباید از دیگرسو به گوشهگوشهی این سرزمین پا مینهد و میهمان هر خانه و خیمه میشود و فراگیرترین نماد پیوند و همبستگی را پدیدار میسازد.
۲۶ اسفند ۱۴۰۲
۲۴ اسفند ۱۴۰۲
۲۳ اسفند ۱۴۰۲
۲۲ اسفند ۱۴۰۲
۲۰ اسفند ۱۴۰۲
شوشتر، شهر سازههای کهن
شوشتر پُرآوازهتر از آن است که بخواهیم جایگاه جغرافیاییاش را یادآور شویم. همهی شهرهای خوزستان چنین هستند و یادآور گسترههای دیدنی و تاریخی و آثار و سازههای یگانهاند. شهر شوشتر کمتر از صد کیلومتر از اهواز، مرکز استان، دوری دارد و دسترسی به آن آسان است.
سنجش میان چند بانوی برجسته در تاریخ کهن
۱۹ اسفند ۱۴۰۲
تاریخ و فرهنگ ایران - فرهنگِ سغدیِ رهامِ اشه چاپ شد
پارسیانجمن: فرهنگِ زبانِ سُغدیِ رهامِ اشه، A Compendious Sogdian Dictionary، به زبانِ انگلیسی، در دو پوشینه، ۱۶۷۱ رویه و در اندازهی بزرگ چاپخش شد.
۱۸ اسفند ۱۴۰۲
۱۷ اسفند ۱۴۰۲
۱۶ اسفند ۱۴۰۲
تاریخ و فرهنگ ایران - خِرد شاهنامه؛ پیروی از باورمندیها یا سازگاری و مدارا؟
پیشینیان اندیشهورز ایرانی در کهننوشتههای خود، برخورداری از خِرد و فرزانگی را شیوه و رفتاری سازگار با انسانیزیستن دانستهاند. در شاهنامهی فردوسی نیز بارها و بارها از خِرد و خِردورزی یاد شده است؛ تا بدان اندازه که خِرد از پُربسامدترین واژگان شاهنامه است.
ارایه پژوهشی درباره شناخت اوستا
سخنرانی مهربد خانیزاده، پژوهشگر و دانشآموختهی دکتری علوم دینی، پیرامون «شناخت اوستا» در دانشگاه سواس SOAS لندن برگزار میشود.