۲ اردیبهشت ۱۴۰۰

ایران باید صدا داشته باشد! - دکتر علی میرفطروس

 به شاهزاده رضا پهلوی گفتم: وظیفۀ شما این نیست که هر از گاهی بیائید و «فیل»ی هوا کنید و بروید! وظیفۀ شما تشکیل یک «کمیتۀ نجات ملّی» یا یک «دولت موقّتِ در تبعید» است. بقول محمدعلی فروغی: ایران باید صدا داشته باشد!

در پشت پرده ماندگاری رژیم چه خبر است؟ - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

افشای مستند نقش شهریار آهی و یارانش در نابودی ارتش ایران، به قدرت رساندن آخوندها، و ادامه حکومت آنها در ایران!

۱ اردیبهشت ۱۴۰۰

حقایق جزئیات تاریخ امپراطوری هخامنشی - جایگاه ویژۀ زنان

مریم دارا، استادیار پژوهشکده زبان شناسی، متون و کتیبه ها پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، با بیان اینکه الواح هخامنشی حقایق جزئیات تاریخ این امپراطوری را حتی درباره زنان بازگو می کنند تصریح کرد: مادرانی که در تخت جمشید کار می کردند پس از فرزند دار شدن پاداش می گرفتند و زنان نقش مهمی در اقتصاد این دوران داشتند.

۲۹ فروردین ۱۴۰۰

تاریخ ایران و جهان - بیرون راندن تازیان از میش‌ماهیگ

1690 سال پیش در چنین روزی، 29 فروردین سال 890 شاهنشاهی (331 میلادی)، شاهپور دوم، پادشاه ساسانی، پس از سركوب یورش‌گران تازی به میش‌ماهیگ (جزیره بحرین) و کرانه های غربی خلیج فارس، دستورداد كه هزاران تَن از آنان به روستاهای دوردست كرمان و مكران، جنوب بلوچستان ـ پاکستان امروز، رانده (:تبعید) شوند.

۲۳ فروردین ۱۴۰۰

زبان فارسی بیش از ۸۰۰ سال زبان رسمی هند بوده است

کارگاه مجازی زبان و ادبیات فارسی با بررسی جایگاه زبان و ادبیات فارسی در هند و نیز پیشنهاد ایجاد پلی میان دانشگاه‌های تهران و دانشگاه حیدرآباد برگزار شد.

۱۹ فروردین ۱۴۰۰

روسپیان وطنی از چین تا لندن - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

 

شبکه‌های اجتماعی با خط و زبان ما چه می‌کنند؟

- متأسفانه زبان و خط فارسی متصدی و مسئول مشخصی ندارد. هیچ نهادی نیست که اصولی را برای استفاده از زبان و خط فارسی برای رسانه‌ها و فضای مجازی مدون کند.
- در مدرسه‌های ما درباره خط، زبان و ادبیات فارسی بسیار اهمال می‌شود. در آموزش و پرورش ما چنان که شایسته زبان و خط و ادبیات فارسی است، به آن توجه نمی‌شود؛ آخرین درسی که به آن اهمیت داده می‌شود، ادبیات فارسی و درس انشا است.

۱۷ فروردین ۱۴۰۰

ارتش هخامنشیان در اروپا

2535 سال پیش در چنین روزی، 17 فروردین سال 45 شاهنشاهی (514 پیش از میلاد)، ارتش داریوش بزرگ، شاهنشاه هخامنشی، با گذر از دریای مرمره، اروپای جنوب خاوری را به تصرف درآوردند.

۱۵ فروردین ۱۴۰۰

بارگیریِ «فرهنگِ شاهنامه‌ی فردوسی»، و سرانجام دردناکِ نویسنده آن

پارسی‌انجمن: «فریتز ولف»، زبان‌شناسِ آلمانی، نویسنده‌ی فرهنگِ گرانسنگِ شاهنامه‌ی فردوسی (Glossar zu Firdosis Schahname) است؛ فرهنگی که با گذشتِ سالیانی بسیار هنوز هم نه تنها ابزارِ دست هر شاهنامه‌پژوهی است که یکی از برجسته‌ترین کارهایی است که بر شاهنامه‌ی فردوسی انجام شده.

سرنوشتِ تاجیکان در چنبره‌ی دبیره‌ی سیریلیک

پارسی‌انجمن: دبیره‌ی سیریلیک در تاجیکستان نه تنها پارسی‌زبانانِ فرارود را از هم‌زبانانشان در ایران، افغانستان و دیگر سرزمینها جدا کرده که به تازشِ افسارگسیخته‌ی زبانِ روسی در زبانِ پارسیِ تاجیکستان و نیز بی‌دانشیِ فراگیر در آن سرزمین انجامیده، و این همان آروینِ شومی است که برخی آرزویش را برایِ ایرانیان در سر می‌پرورند و خواهان آن‌اند که دبیره‌ی لاتین به جایِ دبیره‌ی پارسی نشیند تا چنین نه تنها رشته‌ی پیوندِ ایرانیان با دیگر همزبانانشان و نیز ترادادِ کهنشان گسسته شود که راهِ اندرشدِ واژه‌های انگلیسی در پارسی نیز هموارتر گردد!

تندیس رودکی در شهر دوشنبه

۱۳ فروردین ۱۴۰۰

سیزده‌به‌در جشن آب و سبزه؛ هماره روزت باد خجسته

یکی از آیین‌های نوروزی در فروردین‌ماه آیین «سیزده‌به‌در» است. آیینی سرشار از شور و شادی و سرزندگی از گذشته‌ی تاریخ تاکنون ماندگار. نهاده‌‌‌ای ارزشمند در فرهنگ ایرانیان. یکی از کهن آیین‌های نیاکان ما ایرانیان است که از هزاره‌های دور فرازونشیب‌های بسیاری را گذرانیده‌ و با همازوری و همبستگی آن را به نیکی پاس داشته‌ایم.

۱۲ فروردین ۱۴۰۰

نگاهی به قرارداد چین، پیامدها و واقعیات - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

تاریخ ایران در جهان - هنرهای ارزشمند ایرانی

آثار تاریخی و هنری ایران با دیرینگی چندهزارساله یادمان‌های ارزشمندی از تمدنی جهانی هستند که برآمده از اندیشه‌مندی نیاکان خردمند ماست. برخی از این یادمان‌ها اکنون در موزه‌های نامور جهان به نمایش گذاشته شده‌اند.

در این گزارش از برخی از این آثار ارزشمند و ماندگار یاد شده است.

روزی که پول ایران جهانی شد

43 سال پیش در چنین روزی، 12 فروردین سال 2537 شاهنشاهی (1978 میلادی)، صندوق بین المللی پول در جریان نشست عمومی خود «ریال ایران» را وارد گروه 16 پول مهم جهان کرد.