جنگل های بلوط زاگرس از منابع ارزشمند طبیعی در گسترههای باختری کشور بهشمار میآید. ولی اکنون در حال نابودی است و گذران (:معیشت) بیش از ۵۰ درصد مردم منطقه را با خطر روبهرو کرده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، ارزش جنگلهای بلوط زاگرس برای هرکسی که اندکی با محیط زیست آشنا باشد، پوشیده نیست، اما این منبع طبیعی ارزشمند در وضعیت خوبی نیستند. نقی شعبانیان، معاونت امور جنگلها در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، دربارهی بلوطهای زاگرس میگوید: جنگلهای بلوط زاگرس تحت عنوان جنگلهای بلوط غرب کشور مساحتی نزدیک به ۶ میلیون هکتار دارد که در ۱۱ استان پراکنده است. این جنگلها نقش مهمی از دید اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و گذران مردم دارند. اما هم به بهرهبرداری نادرست وهم به سبب استفاده بیش از اندازه، دچار مشکل شدند و تعادل زیستی آنها به هم خورده است. از نمونه بهرهبرداریهای نادرست میتوان به شمار دام اضافهتر از حد مجاز اشاره کرد و بهرهبرداری نادرست از سرشاخهزنی درختان و چگونگی شخمزدن غلط نام برد.
شعبانیان افزود: به سبب همین بهرهبرداری زیاد و نادرست، تعادل جنگلها بههم خورده است و میتوان گفت که این جنگلها دچار ضعف اکولوژیکی شدهاند و زادآوری به حدود صفر رسیده است. یکی از سببهای این کاهش زادآوری پیر شدن این درختها است.
وی دربارهی راهکار برونرفت از این بحران گفت: اگر بهراستی بهدنبال نجات این جنگلها هستیم، باید تعادل اکولوژیک این جنگل را برگردانیم. اگر این کار را کردیم موفق شدهایم وگرنه کارهایی مانند مبارزه با آفات به صورت کوتاه مدت، مُسکنوار است و اثر بلند مدت نخواهد داشت.
شعبانیان در ادامه افزود: در صد سال اخیر ما فقط از این جنگلها بهرهکشی کردهایم، بدون اینکه کمک کنیم تا این جنگل سرپا بماند. این کار سببشده هنگامی که در جنگلهای زاگرس قدم می زنیم، پیری بلوطها را ببینیم. زمانی که برنامههای بنیادین نداشته باشیم، سال به سال با دشواریهایی روبهرو خواهیم شد که حل آنها زمانبر است. هر موجود زندهای وقتی به پیری میرسد با بیماریهای مختلفی روبرو میشود.
او گفت: جوانهخارهای بلوط، برگخوارهای بلوط و بیماری ذغالی از شمار آفات و بیماری هستند که گریبانگیر درختان جنگلهای بلوط شده است. تا زمانی که تعادل جنگل را در سالهای آتی بر نگردانیم، با دشواریهای بیشتری روبهرو خواهیم بود.
آتشسوزی در 10 هکتار از مرتعهای کجین دشت دامغان
رییس اداره منابع طبیعی دامغان از آتشسوزی در ۱۰ هکتار از مراتع ییلاقی کجیندشت، در شمال شهرستان دامغان، خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر، علیاکبر عباسیراد با اشاره به آتشسوزی در مراتع کجیندشت، یکی از مناطق ییلاقی شمال شهرستان دامغان، گفت: این آتشسوزی از میان رفتن گونههایی مانند درمنه، گون، اسپرس، گندمیان و شماری درخت جنگلی منطقه را در پی داشته است.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری دامغان با گفتن اینکه ۵۴۳ هزار هکتار وسعت مراتع این شهرستان است، افزود: از این میزان هفت هزار و ۹۴۴ هکتار آن را مراتع کجین دشت شکل میدهد.
خبرنگار امرداد: سپینود جم
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر