۲۹ مرداد ۱۴۰۱

ناواسارد؛ جشنی با ریشه‌های تاریخی مشترک میان مردم ایران و ارمنستان

واژه ناواسارد ریشه‌ای در زبان پهلوی دارد و از دو کلمه ناوا به معنای «نو» و «سارد» به معنی سال تشکیل شده است. شوند نام‌گذاری این روز به‌نام سال نو، رسیدن دست‌چین‌های باغی کشاورزی و میوه‌ها در سرزمین ارمنستان در این هنگام از سال و در این تاریخ است که می‌توان آن را سال نو کشاورزی، یادگاری از دوران باستان دانست.

این جشن که تاریخ 11 آگوست (20 امردادماه) برگزار می‌شود و یک هفته ادامه داشته ، برابر است با پدیدار‌شدن ستاره‌ی هایک و دیدن آن از بلندی‌های شهر سیسیان ارمنستان و در نقطه‌ای مشخص.

از بررسی منابع تاریخی و پژوهشی این‌گونه نمایان است که ریشه‌ی این رویداد به دوران مادها باز می‌گردد و دارای بنیاد، ریشه و آبشخوری ایرانی است که از دیرین‌ترین جشن‌های ایرانی در روزگار مادها بوده و با الهه‌های باروری ، باران و فراوانی در پیوند است.

ارمنیان این جشن را با گردهمایی پخت و ارایه‌ی خوراکی‌های گوناگون و فراورده‌های کشاورزی، رقص و شادی، پایکوبی و اجرای نمایش برگزار می‌کنند، نکته مهم و درخور نگرش اینکه مردم ارمنستان آن را هم‌ریشه و مشترک با ایرانیان می‌دانند و گرامی می‌دارند.

برگزاری نخستین دوره‌ی فستیوال فرهنگی و غذایی مشترک ایران و ارمنستان در شهر سیسیان ارمنستان می‌توانست بر غنای روابط فرهنگی، تجاری، گردشگری و دیپلماتیک دو کشور بیفزاید و پایه‌های این روابط تاریخی دیرین را مستحکم‌تر و گسترده‌تر کند و با بهره‌جستن از این دست همانندی‌های فرهنگی تاریخی و برگزاری متقابل آن روابط میان دو کشور را ژرفای بیشتری بخشید.

باید افزود شوربختانه تیم ایرانی شرکت‌کننده در فستیوال غذا و فرهنگ دو کشور، چه از دید کمی و چه از دید کیفی در سطح بسیار پایینی در این جشنواره بین‌المللی حاضر شد و با چیدمان چند غرفه‌ی محدود نتوانست در بخش خوراک نماینده‌ای شایسته از سوی کشورمان با این گستردگی و گوناگونی خوراک جذاب در ایران باشد. در بخش فرهنگ هم از سخن و دست‌مایه‌ی درخور توجه و نگرشی که نشان از توانمندی و پرمایه‌بودن (:غنای) کشورمان در این زمینه باشد، خبری نبود.

هرچه بود از سوی ارمنی‌ها تدارک و به اجرا درآمد، جای شوربختی است کشور ایران با بیش از 80 میلیون تَن جمعیت و این پهنه‌ی گسترده از اقوام و فرهنگ، خوراک، اقلیم و پوشش‌های گوناگون این‌چنین نمایان شد و در برابر کشوری نزدیک‌به 3 میلیون تَن جمعیت و تنها با پشتیبانی تیم فدراسیون گردشگری ارمنستان (بخش خصوصی) اینچنین سامان‌مند (:منظم)، توانمند با برنامه و به شایستگی به میزبانی و اجرا پرداختند به‌راستی این بی‌توجهی و بی‌مسوولیتی را چه کسی باید پاسخ‌گو باشد؟ جایی که به جایگاه و اعتبار کشورمان آسیب می‌رسد، به هرروی امیدوار هستیم در مسیر اجرای متقابل این رویداد در کشورمان بی‌برنامگی‌ها، حلقه‌های بسته و تنگ‌نظری‌ها کنار گذاشته شوند و با به‌کارگیری و استفاده از افراد توانمند و توانمندی‌های فراوان بالقوه در کشورمان ایران با این گستردگی و پیشینه‌ی تاریخی فرهنگی و متنوع در این رویداد و جشنواره‌های مشترک و جهانی حضوری درخور، برجسته و شایسته داشته باشیم.

در پایان بایسته و شایسته است از فدراسیون گردشگری کشور ارمنستان که هماهنگی، اجرا و برگزاری این فستیوال را به شایستگی بر دوش داشتند، سپاسداری کرد.



امرداد - فرهاد رهبری، کارشناس مدیریت گردشگری

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر