پژوهشگران باستان شناس دانشگاه تهران، به سرپرستی دکتر رحیم ولایتی، هموند گروه علمی گروه باستانشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی، پس از ۱۰ سال بررسی و کاوش میدانی، توانستند شهر تاریخی اوجان و پایتخت تابستانی ایلخانان در استان آذربایجان شرقی را کشف کنند و بخشی از ارگ حکومتی آن را از دل خاک بیرون بکشند.
اوجان یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی در دورهی سلجوقیان و ایلخانان مغول بوده که در زندگی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن دوره نقش بسیار باارزشی داشته است، بهگونهای که غازان خان، ایلخان فرهنگدوست مغول، در این شهر ساخت و سازهایی انجام داده است.
ولایتی گفت: شهر تاریخی اوجان سراسر در خاک پنهان است که با کوششها و پژوهشهای انجام شده از سوی گروه باستانشناسی دانشگاه تهران، بخشی از شهر، مانند دژ فرمانروایی، کاوش و از دل خاک بیرون آورده شده است.
سرپرست این تیم باستانشناسی با گفتن اینکه این کشف تاریخی با بررسی بیش از ۷۰۰ محوطه تاریخی منطقه انجام گرفته است، افزود: در چهار فصل بررسی حدود ۷۰۰ محوطه تاریخی با بهرهگیری از مستندات مهم و توصیفهای آمده از شهر اوجان در نوشتههای تاریخی و جغرافیایی، بهویژه تصویری که نصوح مطراقچی، نقاش سلطان سلیمان عثمانی، از این شهر کشیده است، جای دقیق شهر تاریخی اوجان بهدست گروه باستانشناسی دانشگاه تهران شناسایی و مکانیابی شد.
وی به کشف برخی اشیا در این گستره ، مانند ظرف شکسته فقاع ایلخانی با آرایههای سنگ فیروزه، اشاره کرد و گفت: این کاوش از دید معماری بسیار مهم است، هر چند سفالینهها و اشیایی نیز در این منطقه کشف شدهاند اما آنچه که این کاوش را مهم میسازد ارزش معماری و آثار معماری این شهر و دژ حکومتی ایلخانان است.
وی افزود: نشانههایی از دو برج آرامگاهی از دورهی سلجوقی و ایلخانی و جای دستکندی در جبهه باختری شهر به دست آمده است که گمان میرود کارکرد غار معبد بودایی دوره ایلخانی داشته است.
سرپرست گروه باستانشناسی دانشگاه تهران یادآور شد: پس از ادامهی کاوش روشن شد که در دورهی صفویه ورودی خاوری دژ پس از یک زلزله شدید و ویرانی گستردهی دژ با یک دیوار سنگی به سبک صفوی بسته شده و در ازای آن از جبههی باختری ورودی دیگری به سبک معماری صفوی باز شده است.
خبرنگار امرداد: سپینود جم
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر