۹ اردیبهشت ۱۴۰۲

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

از ماهنوردی خمینی تا جویندگان رهبری در برابر صندلی های خالی - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

 

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - کانترا؛ جست‌وجوی دستنویس‌های اوستا

کانترا از برجستگان اوستاشناس کنونی اروپا است. او سال‌های بسیاری را در جست‌وجوی یافتن دستنویس‌های کهن اوستا و فراهم‌آوردن نسخه‌های دیجیتالی از آن متن‌ها، سپری کرده است، افزون بر این‌که مدیریت گروه ایران‌شناسی دانشگاه برلین آلمان را نیز بردوش داشته است. او در سال 1398 خورشیدی برای آگاهی افزون‌تر درباره‌ی اوستا و پژوهش‌های زرتشتی به ایران سفر کرد.

۷ اردیبهشت ۱۴۰۲

هومر آبرامیان و مانی - چگونه خدا را در زمین آفریدیم و به آسمان فرستادیم؟

پژوهشی در شاهنامه با هومر آبرامیان

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

ادعای خاموشی انقلاب توسط چپی روشنفکران - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

 

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - کامینسکی؛ برگرداننده‌ی بخش‌هایی از اوستا به زبان روسی

پیشینه‌ی آموزش زبان‌های باستانی ایران (به‌ویژه زبان‌های اوستایی و پهلوی) در روسیه به آغاز نیمه‌ی دوم سده‌ی نوزدهم میلادی بازمی‌گردد. پس از بنیان‌گذاری اتحاد جماهیر شوروی نیز رشته‌ی ایران‌شناسی و زبان‌های باستانی ایران با پیگیریی افزون‌تر دنبال شد و دانشمندان نامداری در این زمینه دست به پژوهش و بررسی‌های دانشگاهی زدند. از واپسین استادان و زبان‌شناسان روس که سال‌های پایانی زندگی‌اش را با برگردان بخش‌های از اوستا گذراند، کامینسکی را باید نام بُرد.

۵ اردیبهشت ۱۴۰۲

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - کارل هوفمان؛ کوشش‌ علمی برای شناخت دبیره و واج‌شناسی اوستایی

دبیره (:خط) اوستایی از دید آوایی (فونتیک) و ارزش‌های زبان‌شناختی، کم‌مانند است. این دبیره برخوردار از نوآفرینی‌ها برای ثبت واژگان است. پژوهش‌های علمی‌ای که در این زمینه انجام شده وامدار چندین دانشمندان زبان‌شناس است. از برجستگان این بخش، کارل هوفمان را باید نام بُرد و از کوشش‌های او یاد کرد.

۴ اردیبهشت ۱۴۰۲

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - دوشن‌گیمن؛ زرتشت‌شناس و نامدار در پژوهش‌های اوستایی

در سال 2012 میلادی، زمانی که ژاک دوشن‌گیمن درگذشت، جهان زبان‌شناسی دانشمندی سرشناس را از دست داد. او با انبوهی از پژوهش‌های علمی، جایگاهی برجسته و ارزشمند در میان دانشمندان زبا‌ن‌شناس یافته بود. برگردان چندین کتاب و جُستار او به زبان فارسی، دوشن‌گیمن را در میان ایرانیان نیز پُرآوازه ساخته است.

۱ اردیبهشت ۱۴۰۲

همراه با هومر آبرامیان - شاهنامه بخش 6

همراه با هومر آبرامیان و دکتر نوذری - شاهنامه بخش 5، آفرینش

هومر آبرامیان و مانی - نشانی دقیق خدا در هستی

چگونه خدا را از چنگال الله برهانیم؟
پژوهشی در شاهنامه با هومر آبرامیان

سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسراییل، نگاهی به فرصت سوزی ها و فرصت سازی های تاریخیِ ما - دکتر علی میرفطروس

 * محمد علی فروغی در یکی از تاریک ترین دوره های تاریخ معاصر ایران می گفت: « ملّت باید صدا داشته باشد!».

* سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل و دیدارِ وی با دولتمردان آن کشور جلوه ای از یک فرصت سازی تاریخی در امرِ سیاست ورزیِ ملّی است.

طرح از:کافه لیبرال

فراتر - خسرو فروهر: مسیح علی‌نژاد کوچک‌تر از آن است که برای ملت ایران تعیین سرنوشت کند

 

۳۱ فروردین ۱۴۰۲

سفر تاریخی شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل - شاهین نجفی

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

بازتاب جهانی سفر شاهنشاه رضا پهلوی و شهبانو یاسمین پهلوی به اسرائیل

سفر تاریخی شاهزاده رضا پهلوی به اسراییل و آنچه که درباره این کشور نمی دانید - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - هومباخ؛ کوشش خستگی‌ناپذیر برای برگردان گات‌ها

تفسیر و گزارش گات‌های اشوزرتشت کاری دشوار است و باید پژوهنده از دانش گسترده و آشنایی ژرف با زبان اوستایی برخوردار باشد. دشواری این کار را باید از زبان هومباخ شنید. او نوشته است که 25 سال، پیوسته، با گات‌ها به‌سر بُرده است تا توانسته برگردانی از آن ارایه کند.

۳۰ فروردین ۱۴۰۲

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - بارتولومه؛ جایگاهی والا در دانش اوستا و زرتشتی‌شناسی

بارتولومه در دانش اوستاشناسی دانشمندی شناخته‌شده و نامدار است. او از برجستگان پژوهش‌های خاورشناسی در آلمان شناخته می‌شود و در فراهم‌آوردن زمینه‌های علمی برای شناخت اوستا و زبان‌های باستانی ایران، جایگاهی بلند دارد.

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - ویلیامز جکسون؛ پایه‌گذار اوستاشناسی در آمریکا

جکسون را نخستین ایران‌شناس و اوستاپژوه آمریکایی دانسته‌اند. او استاد دانشگاه کلمبیا بود و در پیشبرد پژوهش‌های اوستاشناسی، از برجستگان علمی شناخته می‌شود.

۲۶ فروردین ۱۴۰۲

ایرانشهر و برخی بُن‌پارهایش

جاوید اشکانی: یکی از بُن‌‌پایه‌‌های کیستیِ‌ِ‌‌(هویتِ) باشندگان هر سرزمین «نام»هایی است که از هزاره‌‌های تاریخ بر جای مانده و در بر دارنده‌ی نشان مردمانِ آن ‌سرزمین است که نیاکانِ گذشته‌ی آنان پی ‌افکنده‌اند. روشن است که نام سرزمینها، شهرها و جاینامها برای هر پژوهنده کلیدی ارزشمند است؛ زیرا این ‌نامها بازگو‌کننده‌ی زیست‌بوم یا سرزمین و نشان‌دهنده‌ی زبان، فرهنگ، منش و شیوه‌های شهرآیینی آنان است. بر این‌ بنیاد، نام «ایرانشهر» یکی از آن ‌کلیدواژه‌های بر جای مانده‌ی تاریخ است که نام و نشان یا شناسنامه‌ی خود را در سنگ‌نبشته‌ها، نبیگها و دانگها(سکه‌ها) باز‌می‌‌گوید.

تاریخ و فرهنگ ایران - راز سنگ‌نوشته‌ی ساسانی پس از ۴۵ سال آشکار شد

راز سر به مُهرِ یک سنگ‌نوشته‌ی ساسانی بر فراز نقش رستم مرودشت پس از ۴۵ سال از سوی پژوهشگران آشکار شد.

۲۳ فروردین ۱۴۰۲

دژ استوار شلخته‌نویسی - نگاهی به زبان و بیانِ یکی از پربازدیدترین وبگاه‌های فارسی‌زبان

عباس سلیمی آنگیل (دبیر کارگروه آسیب‌شناسی پارسی‌انجمن): وبگاه ورزش سه از پربیننده‌ترین پایگاه‌های خبری ایران است و بیشتر مخاطبانش هم جوانان و نوجوانان‌اند. این رسانه، با این‌همه نام و آوازه، نه ویراستاری دارد و نه خبرنویسانش به چیزی که می‌نویسند اهمیت می‌دهند. درست آن است که بگوییم بیشتر خبرنگاران و یادداشت‌نویسان و دست‌اندرکاران وبگاه ورزش سه الگوهای شلخته‌نویسی هستند، اما این همه‌ی داستان نیست و آنان گاهی کم‌دانی (اگر نگوییم غرض‌ورزی) را هم بر شلخته‌نویسی می‌افزایند و چه گفتنشان هم همانند چگونه گفتنشان می‌شود.

۲۲ فروردین ۱۴۰۲

۲۱ فروردین ۱۴۰۲

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - ایلیا گرشویچ؛ کوشش علمی برای شناخت زبان‌های اوستایی

ایلیا گرشویچ از دانشمندان پُرآوازه‌ی جهان خاورشناسی بود. دل‌بستگی علمی او پژوهش درباره‌ی ایران باستان، به‌ویژه زبان‌های اوستایی بود. آثاری که گرشویچ در این باره پدیدآورده است از منابع مهم اوستاشناسی به‌شمار می‌رود.

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - گراردو نیولی؛ زرتشت‌شناسی ژرف‌نگر

گراردو نیولی، زاده‌ی شهر رُم در ایتالیا و از دانشمندان بزرگ در زمینه‌ی شناخت آیین و زبان‌های باستانی ایران بود. او در سال 2012 میلادی درگذشت، در حالی که پژوهش‌ها و نکته‌یابی‌های او آوازه‌ای بسیار برای این دانشمند ژرف‌نگر فراهم کرده بود. نیولی  بسترساز پژوهش‌های ایرانی در ایتالیا شناخته می‌شد.

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - مری بویس؛ پژوهش‌های بی‌مانند در شناخت آیین‌های زرتشتیان

مری بویس دانشمندی کوشا در شناخت تاریخ و آیین‌های زرتشتی بود. او که استعدادی شگفت‌آور در آموختن زبان‌های کهن و باستانی ایران داشت، در کنار پژوهش‌های باارزش کتابخانه‌ای به ایران نیز سفر کرد تا از نزدیک با زندگی ایرانیان زرتشتی، آداب و آیین‌های آنان، آشنا شود و دانسته‌های علمی خود را فزونی بخشد. بویس در کنار زندگی پُربار علمی‌اش به پرورش دانشمندانی متخصص نیز پرداخت. مهرداد بهار از شمار شاگردان و درس‌آموختگان در نزد او بود.

۱۵ فروردین ۱۴۰۲

پایتخت سازه های آبی جهان - ویدیویی تازه از علی آقاجانزاده

سازه های آبی شوشتر بزرگترین مجموعه صنعتی پیش از انقلاب صنعتی با 13 سازه است که از زمان هخامنشیان تا دوره قاجار ساخته شده است. شوشتر یکی از شهرهای کهن ایران زمین است که با استفاده از دانش آن زمان و ساخت این سازه ها، از آب کارون برای کشاورزی و چرخاندن آسیابها استفاده شده است. آبشارهای و آسیابهای شوشتر، پل شادروان، نهر داریون، رود گرگر، بند میزان، پل بند گرگر، پل لشکر، نیاشگاه صابین، و چند خانه قدیمی، جاهایی هستند که در این سفر از آنها بازدید شده است.

بازگشت به مشروطه و سازماندهی پادشاهی خواهان - گفتگوی آریا آریا فرپوری با خسرو فروهر در پشتیبانی از سخنان امیر طاهری

۱۳ فروردین ۱۴۰۲

گفتگوی تاریخی «امیر طاهری» با «محمدرضا شاه پهلوی» در آبان ۲۵۳۵ شاهنشاهی

پایگاه خبری تحلیلی یونیکا: امیر طاهری نخستین خبرنگار ایرانی بود که توانست با پادشاه فقید ایران یک گفتگوی مبتنی بر پرسش و پاسخ رسانه‌ای انجام دهد. این گفتگوی ارزشمند و تاریخی در آبان‌ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی (۱۳۵۵ خورشیدی) انجام شده است.

۱۲ فروردین ۱۴۰۲

اوستاشناسان و زرتشت‌پژوهان جهان - هوب مولتُن؛ نگارنده‌ی طلیعه‌ی زرتشت

در میان دانشمندان بریتانیایی که درباره‌ی اوستا پژوهش و مطالعه کرده‌اند، جیمز مولتُن از پیشگامان است. او هرچند زندگی طولانی‌ای نداشت اما در سال‌های نه‌چندان بلند زندگی علمی‌اش آثار نوشتاری مهمی از خود به‌جای گذاشت.