۹ اردیبهشت ۱۴۰۲
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - کانترا؛ جستوجوی دستنویسهای اوستا
کانترا از برجستگان اوستاشناس کنونی اروپا است. او سالهای بسیاری را در جستوجوی یافتن دستنویسهای کهن اوستا و فراهمآوردن نسخههای دیجیتالی از آن متنها، سپری کرده است، افزون بر اینکه مدیریت گروه ایرانشناسی دانشگاه برلین آلمان را نیز بردوش داشته است. او در سال 1398 خورشیدی برای آگاهی افزونتر دربارهی اوستا و پژوهشهای زرتشتی به ایران سفر کرد.
۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
۷ اردیبهشت ۱۴۰۲
هومر آبرامیان و مانی - چگونه خدا را در زمین آفریدیم و به آسمان فرستادیم؟
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - کامینسکی؛ برگردانندهی بخشهایی از اوستا به زبان روسی
پیشینهی آموزش زبانهای باستانی ایران (بهویژه زبانهای اوستایی و پهلوی) در روسیه به آغاز نیمهی دوم سدهی نوزدهم میلادی بازمیگردد. پس از بنیانگذاری اتحاد جماهیر شوروی نیز رشتهی ایرانشناسی و زبانهای باستانی ایران با پیگیریی افزونتر دنبال شد و دانشمندان نامداری در این زمینه دست به پژوهش و بررسیهای دانشگاهی زدند. از واپسین استادان و زبانشناسان روس که سالهای پایانی زندگیاش را با برگردان بخشهای از اوستا گذراند، کامینسکی را باید نام بُرد.
۶ اردیبهشت ۱۴۰۲
۵ اردیبهشت ۱۴۰۲
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - کارل هوفمان؛ کوشش علمی برای شناخت دبیره و واجشناسی اوستایی
دبیره (:خط) اوستایی از دید آوایی (فونتیک) و ارزشهای زبانشناختی، کممانند است. این دبیره برخوردار از نوآفرینیها برای ثبت واژگان است. پژوهشهای علمیای که در این زمینه انجام شده وامدار چندین دانشمندان زبانشناس است. از برجستگان این بخش، کارل هوفمان را باید نام بُرد و از کوششهای او یاد کرد.
۴ اردیبهشت ۱۴۰۲
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - دوشنگیمن؛ زرتشتشناس و نامدار در پژوهشهای اوستایی
در سال 2012 میلادی، زمانی که ژاک دوشنگیمن درگذشت، جهان زبانشناسی دانشمندی سرشناس را از دست داد. او با انبوهی از پژوهشهای علمی، جایگاهی برجسته و ارزشمند در میان دانشمندان زبانشناس یافته بود. برگردان چندین کتاب و جُستار او به زبان فارسی، دوشنگیمن را در میان ایرانیان نیز پُرآوازه ساخته است.
۲ اردیبهشت ۱۴۰۲
۱ اردیبهشت ۱۴۰۲
هومر آبرامیان و مانی - نشانی دقیق خدا در هستی
سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسراییل، نگاهی به فرصت سوزی ها و فرصت سازی های تاریخیِ ما - دکتر علی میرفطروس
* محمد علی فروغی در یکی از تاریک ترین دوره های تاریخ معاصر ایران می گفت: « ملّت باید صدا داشته باشد!».
* سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل و دیدارِ وی با دولتمردان آن کشور جلوه ای از یک فرصت سازی تاریخی در امرِ سیاست ورزیِ ملّی است.
۳۱ فروردین ۱۴۰۲
رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - هومباخ؛ کوشش خستگیناپذیر برای برگردان گاتها
تفسیر و گزارش گاتهای اشوزرتشت کاری دشوار است و باید پژوهنده از دانش گسترده و آشنایی ژرف با زبان اوستایی برخوردار باشد. دشواری این کار را باید از زبان هومباخ شنید. او نوشته است که 25 سال، پیوسته، با گاتها بهسر بُرده است تا توانسته برگردانی از آن ارایه کند.
۳۰ فروردین ۱۴۰۲
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - بارتولومه؛ جایگاهی والا در دانش اوستا و زرتشتیشناسی
بارتولومه در دانش اوستاشناسی دانشمندی شناختهشده و نامدار است. او از برجستگان پژوهشهای خاورشناسی در آلمان شناخته میشود و در فراهمآوردن زمینههای علمی برای شناخت اوستا و زبانهای باستانی ایران، جایگاهی بلند دارد.
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - ویلیامز جکسون؛ پایهگذار اوستاشناسی در آمریکا
جکسون را نخستین ایرانشناس و اوستاپژوه آمریکایی دانستهاند. او استاد دانشگاه کلمبیا بود و در پیشبرد پژوهشهای اوستاشناسی، از برجستگان علمی شناخته میشود.
۲۹ فروردین ۱۴۰۲
۲۶ فروردین ۱۴۰۲
ایرانشهر و برخی بُنپارهایش
جاوید اشکانی: یکی از بُنپایههای کیستیِِ(هویتِ) باشندگان هر سرزمین «نام»هایی است که از هزارههای تاریخ بر جای مانده و در بر دارندهی نشان مردمانِ آن سرزمین است که نیاکانِ گذشتهی آنان پی افکندهاند. روشن است که نام سرزمینها، شهرها و جاینامها برای هر پژوهنده کلیدی ارزشمند است؛ زیرا این نامها بازگوکنندهی زیستبوم یا سرزمین و نشاندهندهی زبان، فرهنگ، منش و شیوههای شهرآیینی آنان است. بر این بنیاد، نام «ایرانشهر» یکی از آن کلیدواژههای بر جای ماندهی تاریخ است که نام و نشان یا شناسنامهی خود را در سنگنبشتهها، نبیگها و دانگها(سکهها) بازمیگوید.
تاریخ و فرهنگ ایران - راز سنگنوشتهی ساسانی پس از ۴۵ سال آشکار شد
راز سر به مُهرِ یک سنگنوشتهی ساسانی بر فراز نقش رستم مرودشت پس از ۴۵ سال از سوی پژوهشگران آشکار شد.
۲۳ فروردین ۱۴۰۲
دژ استوار شلختهنویسی - نگاهی به زبان و بیانِ یکی از پربازدیدترین وبگاههای فارسیزبان
عباس سلیمی آنگیل (دبیر کارگروه آسیبشناسی پارسیانجمن): وبگاه ورزش سه از پربینندهترین پایگاههای خبری ایران است و بیشتر مخاطبانش هم جوانان و نوجواناناند. این رسانه، با اینهمه نام و آوازه، نه ویراستاری دارد و نه خبرنویسانش به چیزی که مینویسند اهمیت میدهند. درست آن است که بگوییم بیشتر خبرنگاران و یادداشتنویسان و دستاندرکاران وبگاه ورزش سه الگوهای شلختهنویسی هستند، اما این همهی داستان نیست و آنان گاهی کمدانی (اگر نگوییم غرضورزی) را هم بر شلختهنویسی میافزایند و چه گفتنشان هم همانند چگونه گفتنشان میشود.
۲۲ فروردین ۱۴۰۲
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - مری ست تگاست؛ شناخت زمان و زندگی اشوزرتشت
مری ست تگاست، تاریخشناسی است که برای شناخت تاریخ و زمان زندگی اشوزرتشت بررسیهای علمی انجام داده است و پس از سالها پژوهشهای دانشگاهی، به دستاوردهای باارزشی دست یافته است. او درسخواندهی دانشگاههای کالیفرنیا، برکلی و کلمبیا است.
۲۱ فروردین ۱۴۰۲
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - ایلیا گرشویچ؛ کوشش علمی برای شناخت زبانهای اوستایی
ایلیا گرشویچ از دانشمندان پُرآوازهی جهان خاورشناسی بود. دلبستگی علمی او پژوهش دربارهی ایران باستان، بهویژه زبانهای اوستایی بود. آثاری که گرشویچ در این باره پدیدآورده است از منابع مهم اوستاشناسی بهشمار میرود.
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - گراردو نیولی؛ زرتشتشناسی ژرفنگر
گراردو نیولی، زادهی شهر رُم در ایتالیا و از دانشمندان بزرگ در زمینهی شناخت آیین و زبانهای باستانی ایران بود. او در سال 2012 میلادی درگذشت، در حالی که پژوهشها و نکتهیابیهای او آوازهای بسیار برای این دانشمند ژرفنگر فراهم کرده بود. نیولی بسترساز پژوهشهای ایرانی در ایتالیا شناخته میشد.
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - مری بویس؛ پژوهشهای بیمانند در شناخت آیینهای زرتشتیان
مری بویس دانشمندی کوشا در شناخت تاریخ و آیینهای زرتشتی بود. او که استعدادی شگفتآور در آموختن زبانهای کهن و باستانی ایران داشت، در کنار پژوهشهای باارزش کتابخانهای به ایران نیز سفر کرد تا از نزدیک با زندگی ایرانیان زرتشتی، آداب و آیینهای آنان، آشنا شود و دانستههای علمی خود را فزونی بخشد. بویس در کنار زندگی پُربار علمیاش به پرورش دانشمندانی متخصص نیز پرداخت. مهرداد بهار از شمار شاگردان و درسآموختگان در نزد او بود.
۲۰ فروردین ۱۴۰۲
۱۵ فروردین ۱۴۰۲
پایتخت سازه های آبی جهان - ویدیویی تازه از علی آقاجانزاده
۱۳ فروردین ۱۴۰۲
گفتگوی تاریخی «امیر طاهری» با «محمدرضا شاه پهلوی» در آبان ۲۵۳۵ شاهنشاهی
۱۲ فروردین ۱۴۰۲
اوستاشناسان و زرتشتپژوهان جهان - هوب مولتُن؛ نگارندهی طلیعهی زرتشت
در میان دانشمندان بریتانیایی که دربارهی اوستا پژوهش و مطالعه کردهاند، جیمز مولتُن از پیشگامان است. او هرچند زندگی طولانیای نداشت اما در سالهای نهچندان بلند زندگی علمیاش آثار نوشتاری مهمی از خود بهجای گذاشت.