۹ آذر ۱۴۰۲

پیشینه و تاریخ درفش کشور شاهنشاهی ایران - استاد زرتشت ستوده

شگفت‌ترین سازه‌های تاریخی ایران - میل‌ میلونه؛ سازه‌ای پُررمز و راز از روزگار باستانی ایران

سازه‌هایی که از ایران باستان به‌جا مانده است، حتا اگر در گذر از سده‌ها و هزاره‌ها آسیب دیده باشند، شُکوه و عظمتی دارند که نادیده‌گرفتنی نیستند. این سازه‌ها از روزگارانی یادها در درون خود نهفته‌اند که آباد و سرافراز و نمایی از بزرگی سرزمین ما بودند. «میل میلونه» نمونه‌ای از آن سازه‌هاست که رازها با خود دارد؛ هرچند از ویرانگری زمانه در امان نمانده است.

۴ آذر ۱۴۰۲

شگفت‌ترین سازه‌های تاریخی ایران - گرداب‌سنگی خرم‌آباد؛ سازه‌ای آبرسان از روزگار ساسانیان

سازه‌های شگفت‌آور ایران اندک نیستند؛ سازه‌هایی که نشان از هوشمندی ایرانیان برای گذشتن از سد دشواری‌های زندگی دارند و جُستن راهکاری برای بهتر و آسوده‌تر زیستن. نمونه‌ای از آن سازه‌ها را در شهر خرم‌آباد باید دید؛ شهری که در روزگاران باستان به آن شاپورخواست می‌گفتند. سازه‌ی «گرداب‌سنگی» یکی از آن بازمانده‌ی دیرینه‌ی شاپورخواست پیشین و خرم‌آباد کنونی است.

۲ آذر ۱۴۰۲

رضا شاه پیش از پادشاهی - خسرو فروهر

 

تاریخ و فرهنگ ایران - رد پای هخامنشیان در نزدیکی تهران

باستان‌شناسان پس از نزدیک به سه ماه کاوش در محوطه‌ی «ازبکی» در دشت نظرآباد استان البرز، درحالی که در جست‌وجوی یک محوطه‌ی «عصر آهن  III یا ماد» بودند، یک سازه‌ی معماری متفاوت را شناسایی کردند. گمان نخستین آن‌ها بر این است که این سازه‌ی خشتی از دوره‌ی هخامنشی‌ باشد.

۳۰ آبان ۱۴۰۲

کور خواندید ای ایران ستیزان

خبرگزاری یونیکا

دشمنی بی‌پرده‌ی اهریمنان طالبان با زبان پارسی

اهریمنان طالبان در دیدار با اهریمنان جمهوری اسلامی ایران از مترجم بهره بردند. این شاید برای بسیاری خبری کوتاه و کم‌اهمیت باشد؛ ولی دوستداران زبان پارسی می‌دانند که این کنش نمادین تا چه اندازه درنگیدنی و نگران‌کننده است. طالبان از آغاز روی کار آمدنش نشان داد که بی‌هیچ پرده‌پوشی سیاستی قومی را پیش می‎برد و پارسی‌زدایی یکی از برجسته‌ترین نمودهای این سیاست است.

۲۹ آبان ۱۴۰۲

آرامگاه شهردار ایرانی، پایاوا در زنتوس، لیکیه - استاد زرتشت ستوده

جنگ قادسیه - دکتر سعید احمدی

شگفت‌ترین سازه‌های تاریخی ایران - بوینی‌یوغون؛ رازی چندهزار ساله

یکی از شگفت‌ترین دژهای ایران را باید در استان اردبیل دید. اردبیلی‌ها به آن دژ باستانی «بوینی‌یوغون» می‌گویند. مهرازی (:معماری) آن شگفت‌آور و خیال‌‌آفرین است!

۲۶ آبان ۱۴۰۲

بارگیریِ «از عجم تا پارسی» شکیبیِ گیلانی

پارسی‌انجمن: از «عجم» تا «پارسی» (کالبدشناسیِ سنجشیِ زبانِ عجم و پارسی) دستاوردِ پژوهشی نویسنده و پژوهشگرِ زبانْ پزشک «جامیِ شکیبیِ گیلانی» است و دربردارنده‌ی دو دفتر است که با هم به ریختِ نبیگِ کنونی درآورده شده‌اند.

۲۲ آبان ۱۴۰۲

ایران و هنر ایران در نیایشگاه ترسایی در لندن - استاد زرتشت ستوده

شگفت‌ترین سازه‌های تاریخی ایران - دژ کنگلو؛ پایدار در برابر یورش‌گران

آنچه اکنون در «دژ کنگلو»، در رشته کوه‌های البرز به‌جای مانده، بازمانده‌ی باستانی قلعه‌ای است که در برابر یورش تازیان و مغولان پایداری کرد و دروازه‌های خود را به روی آنان نگشود. این پایداری به سبب پوشش جنگلی، استواری سازه و دیدبانی دژنشینان بود که می‌توانستند از باروهای دژ، پهنه‌ی گسترده‌ای را در دیدرس داشته باشند.

۲۱ آبان ۱۴۰۲

طرح ملی! ویرانگر اثر ملی!

روستای زرتشتی‌نشین شریف‌آباد در جنوب‌ خاوری شهرستان اردکان در استان یزد جلوه‌‌ای از هم‌زیستی آشتی‌جویانه‌ی (:مسالمت‌آمیز) پیروان دین‌های اسلام و زرتشت و یکی از ارزشمندترین جاذبه‌های گردشگری آن به شمار می‌رود. ویژگی برجسته‌ی این گستره به پویایی آیین و فرهنگ زرتشتیان ساکن آن است؛ به گونه‌ای که بسیاری از دوستداران را برای دیدنِ آثار فرهنگی زرتشتیان فرامی‌خواند.

۲۰ آبان ۱۴۰۲

موسولیوم در هالیکارناس، نماد دادگستری ایران در گیتی - استاد زرتشت ستوده

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

شگفت‌ترین سازه‌های تاریخی ایران - خورهه؛ جایی برای برآمدن خورشید

رازگونگی سازه‌ای باستانی در شهرستان محلات، نام آن را بر سر زبان‌ها انداخته است. آنجا را «خورهه» می‌نامند؛ نامی بسیار کهن و اوستایی که هنوز به‌درستی نمی‌توان دریافت کاربری‌ آن از چه دست و گونه‌ای بوده است.

تاریخ و فرهنگ ایران - دیرینگی 50 هزار ساله تفرش

بررسی‌های باستان شناسی در دو غار علی خورنده و گاوخور شهرستان تفرش نشان از یافته‌های انسانی با بیش از ۵۰ هزار سال دیرینگی دارد.

۱۸ آبان ۱۴۰۲

همه آنچه شاهزاده رضا پهلوی در گفتگو با پیرز مورگان گفته اند - زمان تغییر فرا رسیده است!

پادکست به زبان پارسی از خبرگزاری یونیکا

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

وجه مشترک باقرخان سالار ملی، گلپایگانی هنرمند ملی، و حقوق بشر ملت ایران چیست؟ - خسرو فروهر

شگفت‌ترین سازه‌های تاریخی ایران - شهر بلقیس؛ هزار سال پویایی زندگی

اسفراین، در جنوب استان خراسان شمالی با رویدادهای تاریخ کهن ایران پیوندی ناگسستنی دارد و نشانه‌هایی آشکار و فراوان در آن می‌توان یافت که گویای کهن‌دیاری آن سرزمین چندهزار ساله است. نمونه‌ای از دیرینگی اسفراین، پهنه‌ای‌ست که آن را «شهر بلقیس» نامیده‌اند.

تاریخ و فرهنگ ایران - گور دختر نشان و یادگاری بازمانده از ایران باستان

آشنایی فرزندان ایران‌زمین با آثار گران‌بهای باستانی و یادگارهای هنری و فرهنگی نیاکان‌مان می‌تواند پیوند آنان را با گذشته باشکوه ایران‌زمین استوار کند. سرزمین پهناور و باستانی فارس، گاهواره‌ی نخستین شاهنشاهی بزرگ ایران و بلکه جهان است که بازمانده‌های باستانی آن همچون کاخ‌ها، آتشکده‌ها، نقش برجسته‌ها، ساختمان‌ها و آرامگاه‌های پارسیان، گوشه‌ای از آبادانی، بزرگی و زیبایی ایران‌ باستان را نشان می‌دهد.

۱۱ آبان ۱۴۰۲

کورش نامه با هومر آبرامیان، 6

هفته پادشاهان - دکتر سعید احمدی

سازمان فرهنگی سياسی ايران پاد

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

چگونه سمت درست را انتخاب کنیم؟ اسرائیل یا حماس، شاه یا خمینی، میهن یا جهان وطن - خسرو فروهر