۱۰ آبان ۱۴۰۳
ایران نامی کهنتر از پارس
سرزمینی که اکنون در نقشههای جغرافیایی و مرزبندیهای سیاسی اجتماعی و جهاني ایران نام گرفته، كموبيش یکسوم سرزمین اصلی ایران بزرگ است، که امروزه بخشهایي از آن کشورهای دیگري شدهاند. کشورهایی چون افغانستان، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، آذربایجان، ارمنستان، کردستان (شمال عراق)، بخشی از ترکیه، عراق و کشورهای نوپای جنوبی خلیجفارس و دریای پارس (عمان) مانند بحرین و امارات، همگی در گذشتهی نهچندان دور که گاهی دیرینهگی آنان حتا به یک سده هم نمیرسد، از استانها و خاک ایران بهشمار میآمدند. با اینکه هنگام رویدادهای سیاسی، نظامی، اقتصادی و جریانهای تاریخیِ خاورمیانه این استانها به نامهای خود و یا دیگری از ایران جدا شده و کشورهای جداگانهاي شدند، همچنان آثار و نمودهای تاریخی، فرهنگی و بهویژه زبان ایرانی را آشکارا در فرهنگ مردمان این کشورها ديده ميشود.
۸ آبان ۱۴۰۳
۷ آبان ۱۴۰۳
۶ آبان ۱۴۰۳
۵ آبان ۱۴۰۳
۴ آبان ۱۴۰۳
۳ آبان ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - شهر سوخته؛ درخشش در ایتالیا، غربت در میهن
شهرسوخته شاید همچون تخت جمشید، شوش و میانرودان (بینالنهرین) آنچنان که باید شناخته شده و پرآوازه نباشد اما باستانشناسانی که از دهه ۷۰ در سرزمین باد و آفتاب، عمر خود را گذاشتهاند بر این باورند که «شهر سوخته هیچچیز از میانرودان و تخت جمشید کم ندارد». نتیجه این سه دهه کاوش چندی پیش در شهر لچه ایتالیا به نمایش گذاشته شد که استقبال پرشوری را به همراه داشته است، درحالیکه همین نمایشگاه سال گذشته در ایران در مهجوریت برگزار شد.
۲ آبان ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - نادرشاه افشار؛ شاهنشاهی که تاریخ ایران را دگرگون کرد
آبان 2247 شاهنشاهی (1067 خورشیدی)، زادروز نادرشاه افشار، یکی از بزرگترین فرمانروایان تاریخ ایران است.
کشورهای عربی بازارهای حراج آثار تاریخی ایران
فرنشین (رییس) پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به اینکه هنوز خیلیها میراث فرهنگی را گنج، دفینه و زیرخاکی میدانند، گفت: حفاران قاچاق در حال زیرورو کردن گورها هستند، جوهرهی میراثی کشور در حال نابودی است و کشورهای عربی بازارهای مرزی حراج آثار تاریخی ایران شدهاند.
۱ آبان ۱۴۰۳
۳۰ مهر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - هنر قلمزنی اصفهان به ثبت جهانی رسید
فرنشین (:رییس) اتحادیه صنایعدستی شهرستان اصفهان از ثبت هنر قلمزنی اصفهان و دستیابی این هنر به نشان جغرافیایی بینالمللی خبر داد.
تاریخ و فرهنگ ایران - آغاز فرمانروایی فریدون دادگر
سرزمینهایی با پيشينهي کهن تاریخی برای نگهداری و پاسداشت تاریخ، هویت و فرهنگ خود چه از راه نوشتاری و چه سینهبهسینه، راه درازی را در این امانتداری ارزشمند گذراندهاند تا بتواند آن را به نسلهای آينده برسانند.
۲۸ مهر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - آیا در آموزش و پرورش برنامهی برای نابودی زبان فارسی در دست است؟
بر پایهی پژوهشهای انجام شده، دانشآموزان در مهارتهای نوشتن، شنیدن و سخن گفتن به زبان فارسی کمترین امتیاز را گرفته و «تنها از سطح ناتوانی عبور کردهاند».
تاریخ و فرهنگ ایران - دستیابی به دروازهی 12 متری پارسه
دوازده سال کاوش و بررسی دانشگاههای شیراز و بلونیای ایتالیا، به کشفیاتی برای بازسازی شهر باستانی پارسه تخت جمشید انجامید و ویرانههای دروازه ۱۲ متری این شهر زیبا و باشکوه پدیدار شد.
۲۷ مهر ۱۴۰۳
۲۶ مهر ۱۴۰۳
دکتر فرزانه گشتاسب: دستنویسهای اوستا؛ میراث گرانبها و ارزشمند
دکتر فرزانه گشتاسب در سخنرانی خود در پژوهشکده علوم انسانی، از اهمیت بازچاپ نسخ کهن اوستا و حفظ میراث دستنویسهای اوستایی گفت. وی به بیان دو تفاوت مهم بین نسخههای اوستای گلدنر و اوستای جدید پرداخت و تاکید کرد که این نسخ میراثی گرانبها و بیهمتا از فرهنگ و تاریخ ایرانزمین هستند که هریک داستانی برای خود دارند.
۲۵ مهر ۱۴۰۳
۲۴ مهر ۱۴۰۳
۲۳ مهر ۱۴۰۳
۲۲ مهر ۱۴۰۳
۲۱ مهر ۱۴۰۳
۲۰ مهر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - ویرانی در کمین آرامگاه اردشیر دوم
بخشی از سقف آرامگاه اردشیر دوم هخامنشی در میراث جهانی تخت جمشید (پارسه) با تهدیدی ویرانی روبهرو است.
۱۹ مهر ۱۴۰۳
۱۷ مهر ۱۴۰۳
۱۶ مهر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - جایگاه آیین مهر و مهرگان در ایران باستان
سرزمینهایی با پیشینهای کهن تاریخی برای نگهداری و پاسداشت تاریخ و هویت و فرهنگ خود چه از راه نوشتاری و چه سینهبهسینه راه درازی را در این امانتداری مهم طی کرده است تا بتواند آن را به نسلهای بعد برساند.