۹ آذر ۱۳۹۶

از ایرانم از شهر آزادگان

فردوسی امروز -  اردوان مفید
پادشاهی فریدون و تقسیم سرزمین پهناورش بین فرزندان، آغاز عداوت دو برادر بزرگ بر، بردار جوان تر بود و سرستیز داشتن!
مرز توران و ایران اهمیت خاصی را داراست و هیچ پهلوانی را جرأت آن نیست که از این خط بگذرد!
 مرزبانان ایران همواره نام آوران ایران بودند، و این ایجاد خط مرزی و جدا کردن دو ناحیه و دو کشور ایران و توران در شاهنامه پس از فریدون، پادشاهی که در جوانی با ارداه ای آهنین با همراهی کاوه آهنگر ضحاک ماردوش را بند کرده و در کوه دماوند حبس می کند آغاز می گردد و با این اشاره که فریدون پس از سامان دادن کشور ایران و آباد کردن گوشه و کنار به این پهناور کشور زیبا را به سه فرزندش ایرج و سلم و تور تقسیم می کند.

۸ آذر ۱۳۹۶

قنات‌های همدان عمدا با فاضلاب آلوده می‌شوند

-از حدود ۷۹ قنات همدان فقط ۱۸ قنات سالم است.
-مردم همدان همچنان از قنات‌ها بهره‌برداری می‌کنند.
-به گفته‌ی مسئول خانه کشاورز همدان، وزرا از موضوع آب سررشته ندارند.
-قنات‌ها حتی ثبت ملی نشده‌اند.

کیهان لندن - در حالی که قنات‌های همدان باید به عنوان منابع ملی ایران به ثبت ملی برسند، با سرازیر کردن عمدی فاضلاب‌ها، آلوده می‌شوند. این در حالیست که بخش عظیمی از آنها نیز به مرور زمان خشک شده‌اند. چنانکه به گفته مسئول خانه کشاورزی، از حدود ۷۹ قنات همدان، فقط ۱۸ قنات دائر است.

رزم و بزم در مَتَل‌های بختیاری

خبرنگار امرداد: فرزانه خسروی
در میان بختیاری‌ها تفاوت بزرگی میان قصه، داستان و افسانه نیست؛ همه را یک‌جا متل می‌خوانند. متل‌هایی که در دورهمی‌ها با خوانش باشندگان(:حضار) جان می‌گیرند و شب‌ها را به صبح پیوند می‌دهد. متل‌های بختیاری از نگاه فولکورشناسان بختیاری گاه پندارین(:خیالی)‌اند، گاه واقع‌بینانه‌اند و گاهی هم باستانی، مانند کتاب فلک ناز و کتاب حیدربک که  بازگوکننده‌ی زندگی پهلوان‌ها و بزرگان بر مدار رخداد‌های کهن‌اند.
با گرمای داستان‌های «حیدربک و سمن بر» و یا کتاب «فلک ناز» بود که از بلندی شب‌های سرد زمستان کاسته و بر گرمی و شور شب‌نشینی‌ها افزوده می‌شد. بختیاری‌ها افزون ‌بر دل‌بستگی بسیارشان به پهلوانی‌ها و عاشقانه‌های کتاب شاهنامه، که آن را «هفت لشکر» می‌خوانند، به کتاب فلک ناز و کتاب حیدر بک نیز بسیار دل‌بسته بودند. تا چهل - پنجاه سال پیش، این کتاب‌ها هنوز هم در دورهمی‌ها و شب‌نشینی‌های بختیاری‌ها زمزمه می‌شدند؛ شب‌نشینی‌هایی که بیشتر خانوادگی و فامیلی بودند و کسی از بزرگان که چکامه(:شعر) خواندن را به خوبی می‌دانستند مجلس را به دست می‌گرفت و شورآفرینی می‌کرد. چکامه و نگاره‌های کتاب همه از پهلوان‌هایی می‌گفتند که خوی پهلوانی داشتند و به جنگ دیو، پلیدی و سیاهی می‌رفتند و یا داستان از دل‌بستگی قزلباشی داشتند که از ایران تا کشمیر برای رستن دلبر از بند غم راه می‌سپرد.

۷ آذر ۱۳۹۶

دژ مهربین

تارنمای امرداد - سوده حاجی‌کرم
آتشگاه یا دژ مهربین بنایی است مربوط به روزگار ساسانی که بر روی کوه مخروطی ساخته شده است. این دژ کهن در غرب اصفهان بنا شده است. واپسین بازسازی که روی این بنا انجام شده‌ است به روزگار پهلوی بازمی‌گردد. 
دژ پیر مهربین این روزها حال خوشی ندارد و مورد بی‌مهری برخی جویندگان گنج و بازدیدکنندگان این بنا قرار گرفته‌ است ولی هم‌چنان پابرجا است. 
در دنباله فرتورهایی از این بنای خشتی بی‌مانند می‌بینیم:

نمای کوه آتشگاه از خیابان آتشگاه اسپهان

۶ آذر ۱۳۹۶

سیمرغ نماد بالندگی درونی در ادبیات فارسی

خبرنگار امرداد: فرشته جمشیدی
واژه‌ی سیمرغ در زبان اوستایی «سَئِنَ مِرِغو» است. «سَئِنَ» به‌چم (:به‌معنی) چکاد کوه است که امروزه در نام‌های سنندج و سایین دژ به جا مانده است. «مِرِغو» همان مرغ است. پس سَئِنَ مِرِغو یا سیمرغ می‌شود مرغ چکاد کوه. فراگفت دیگر سَئِنَ، سایین است که چون «س» به «ش» فراگرد می‌شود، سایین، شاهین می‌شود. در میان  شاهین‌ها، گاه شاهینی یافت می‌شود که همه‌ی پرهای آن سفید است و همین پرنده است که همای نام دارد و در فرهنگ و در باورهای دیرین ایرانی نماد خوشبختی بوده است که سایه‌ی آن بر سر هر کس افتد او را به خوشبختی و گاه به شاهی می‌رساند. حافظ گوید:
همایی چون تو عالی‌قدر و حرص استخوان تا کی / دریغ آن سایه دولت که بر نااهل اندازی
واژه‌ی سیمرغ در فرهنگ ایرانی برای نخستین بار در اوستا و در «بهرام یَشت» می‌آید. در این یشت می‌خوانیم:
کرده‌ی 7: «آنگاه پیروزی اهورا داده برای بار هفتم تازان در پیکر مرغ شاهین نیرومند درآمد که با بال‌های گسترده به پایین سرازیر می‌شود و به شکار رو می‌کند و آن‌ را می‌زند. مرغی که تندروترین و سبک‌بال‌ترین وبلندپروازترین پرندگان است و چونان تیر تیزرو می‌پرد. او به هنگام سپیده‌دم و در تاریک و روشن که خورشید بر ندمیده به پرواز در می‌آید.» 

۵ آذر ۱۳۹۶

امید، درنای تنهای سیبری سرانجام به ایران آمد

-«امید» تنها درنای سیبری به دلیل انقراض این گونه از پرندگان سال‌هاست که به تنهایی مهاجرت می‌کند.
-مدیر محیط زیست مازندران می‌گوید مردم این درنا را دوست دارند و برای همین ۶ محیط‌بان مسئولیت حفاظت از امید را به عهده دارند.

کیهان لندن - تک‌درنای سیبری شمال ایران به نام «امید» سرانجام پس از نزدیک به یک ماه تأخیر، امروز در تالاب فریدونکنار فرود آمد. این درناى نر آخرین بازمانده از جمعیت غربى درناى سیبرى است که به تنهایى مهاجرت می‌کند.
کوروش ربیعی، رئیس اداره حیات وحش محیط زیست استان مازندران اعلام کرد که «درنای سیبری معروف به امید صبح امروز چهارم آذرماه در دامگاه فریدونکنار مشاهده شد.»
با وجود اینکه پیش‌بینی می‌شد این پرنده مانند هر سال اوایل آبان‌ماه به این منطقه مهاجرت کند ولی هیچ خبری از او نبود و سرانجام پس از تأخیری تقریبا یک ماهه، امروز در فریدونکنار فرود آمد.
این درنا علاوه بر اینکه تنها بازمانده از جمعیت غربی درناهای سیبری است، به دلیل کوچ زمستانی هر ساله‌اش به ایران مورد توجه مردم قرار گرفته است.
به گفته کورش ربیعی، «این درنا معمولا تا اوایل اسفندماه در منطقه باقی می‌ماند اما امسال به دلیل شرایط آب و هوایی و مناطق طولانی‌تر که در مسیر برگشت وجود دارد و نیز وجود پاییز گرم‌تر، مهاجرت دیرتر صورت گرفت.»
آن‌گونه که ربیعی گفته، محیط زیست مازندران دستور حفاظت بیشتر از این پرنده را به محیط‌بانان داده‌ است.
وی افزود: «مردم درنا را دوست دارند و نباید تهدیدی برای زندگی این پرنده در تالاب ایجاد شود.»
رئیس اداره حیات وحش محیط زیست استان مازندران با بیان اینکه از گله غربی درنای سیبری همین یک پرنده باقی مانده، یادآور شد: «درنا از فریدونکنار به مناطق و یا حوضه آبی دیگر نمی‌رود، این پرنده طرفداران خوبی دارد و حدود ۶ محیطبان آن را حفاظت می‌کنند.»

۴ آذر ۱۳۹۶

کارشناسان ژاپنی در بیشابور

خبرنگار امرداد: سپینود جم
کارشناسان آژانس بین‌المللی جایکای ژاپن از مجموعه‌ی طبیعی و تاریخی بیشابور بازدید کردند.

عمارت کلاه فرنگی بندرعباس

تارنمای امرداد - یوسف ملایی
ویران کردن گور فرنگ در بندرعباس که گویی در دل شهر نیز به همین نام شناخته می‌شود نشانه‌ای از کم مهری  به جاذبه‌های گردش‌گری است. در خور گورسوزان این شهر، که جای سوزاندن لاشه‌ی «گورها» بوده است می‌شد نمادی نصب کرد و به توانایی‌های جذب گردشگران  یاری رساند. اینک این خور، با حجم زیادی فاضلاب گلوی جاذبه‌‌ی گردش‌گری ساحل و دریا را می‌فشارد و دریا از درد سرخ و کبود می‌شود اما کسی با آن هم‌دردی نمی‌کند.

کاخ خسرو از شگفتی‌های جهان

خبرنگار امرداد: مارال آریایی
 

به گزارش تارنمای امرداد در کنار شاه‌راه بزرگ خراسان پیش‌تر روستا و امروز شهر سرپل‌ذهاب قرار دارد که پیرامون آن آثار گوناگونی از روزگار ساسانیان به‌چشم می خورد؛ شوربختانه کاوش‌های باستان‌شناسی ریزبینانه‌ای بر روی آن‌ها‌ انجام نشده‌است و در زلزله اخیر هم تا اندازه‌ای آسیب وارد آمده‌است.

۳ آذر ۱۳۹۶

امدادرسانی در ایران از جمعیت شیر و خورشید سرخ تا هلال احمر

- برخلاف فعالیت‌‌ها و تلاش زیاد نیروهای هلال احمر همچنان کمبود امکانات و کندی انتقال خدمات به عنوان مشکلی حاد و جدی در این سازمان برجسته است.
- جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران که پیش از انقلاب شکل گرفته بود خدمات درخشانی در زمینه امدادرسانی و ایجاد زیرساخت‌های درمانی- حمایتی انجام می‌داد.
- پس از انقلاب، جمعیت شیر و خورشید به سازمان زیرمجموعه دولت تبدیل و اموال آن غصب شد و به مرور تحلیل رفت و نام عربی و عثمانی «هلال احمر» بر آن نهاده شد.

کیهان لندن، روشنک آسترکی – با وقوع زلزله استان کرمانشاه و دیگر حوادث غیرمترقبه مانند سیل و آتش‌سوزی، یکی از پررنگ‌ترین مسائل مورد بحث امدادرسانی در ساعات و روزهای پس از حادثه است که در سال‌های گذشته هم از شرایط مطلوب و رضایت‌بخشی برخوردار نبوده و مرتب تکرار شده است.

۲ آذر ۱۳۹۶

دستیابی به ساختار های ناشناخته‌ی پاسارگاد

خبرنگار امرداد: نگار جمشیدنژاد
دستیابی به دو ساختار تازه‌ی ناشناخته در چهارمین فصل کاوش محوطه جهانی  پاسارگاد دریچه‌ای نوین را به شناخت بیشتر این گستره‌ی باستانی گشود.
در چهارمین فصل از کاوش‌های باستان‌شناسی مشترک هیات ایران و فرانسه ساختارهای تازه‌ای در محوطه حفاظت شده‌ی میراث جهانی پاسارگاد به دست آمد.

۱ آذر ۱۳۹۶

انتشار چاپ پنجمِ کتاب «آسیب شناسی یک شکست»، در 700 صفحه، برای کمک به زلزله زدگانِ کرمانشاه

تارنمای دکتر علی میرفطروس - به دنبال درخواست بسیاری از دوستان و دوستداران تاریخ و فرهنگِ ایران در داخل کشور، بزودی چاپ پنجمِ کتاب «آسیب شناسی یک شکست» به صورت «P.D.F» دراختیار آنان قرارمی گیرد. ضرورت این کار بدان خاطر است که گذشته ازنشرِ متعدّدِ چاپ های نخست و ناقصِ این کتاب درایران، در برخی کتابفروشی های خارج ازکشور (خصوصاًدرلوس آنجلس) نیز چاپ نخستِ این کتاب – به طور غیرمُجاز - به فروش می رسد.
چاپ پنجمِ کتابِ «دکتر محمد مصدّق؛ آسیب شناسی یک شکست»- باالحاقات واضافات فراوان – در700صفحه منتشرمی شود، از دوستان و درخواست کنندگان این کتاب خواهشمندیم که بهاء آن را به حساب - یابه هرطریقی که خودتشخیص می دهند - برای کمک به زلزله زدگانِ استان کرمانشاه  ارسال دارند.
نشانی برای درخواست کتاب

farhangpublisher@videotron.ca

پوسترهای شاهنامه‌ای؛ داستان‌هایی که در قاب تصویر نشستند

خبرنگار امرداد: سپینود جم
 نخستین نمایشگاه گروهی پوستر با درونمایه‌ی داستان‌های شاهنامه با هدایت المیرا نیکنام، در گالری ایرانشهر خانه‌ی هنرمندان ایران برپا شد.
این نمایشگاه  با نمایش  50 پوستر برآیند هشت سال گردآوری، پژوهش و کوشش المیرا نیکنام در زمینه‌ی طراحی پوستر با موضوع شاهنامه‌ فردوسی است. درباره‌ی آرمان‌ برپایی این نمایشگاه از تشویق و راهنمایی طراحان جوان که علاقمند به طراحی‌هایی با درونمایه ی داستان‌ها و چهره‌های ایرانی هستند یاد شده است. در نخستین نمایشگاه گروهی پوستر با مضمون شاهنامه آثاری از مرتضی ممیز، قباد شیوا، ابراهیم حقیقی، داریوش مختاری، کورش پارسانژاد، بیژن جناب، بیژن صیفوری، میثم نامدار، حسن فوزی تهرانی و حمیدرضا وصاف به نمایش درآمده است.

۳۰ آبان ۱۳۹۶

روشنفکری در ایران، با نگاهی به ژاپن و جهان - خسرو فروهر


آزارهای جنسی گسترده در مدارس اسلامی پاکستان

  • سالانه بیش از هزاران پسر دانش آموز در مدارس اسلامی پاکستان مورد آزار و اذیت جنسی یا تجاوز قرار می‌گیرند.
  •  این مدارس عمدتا از سوی گروه‌های شبه نظامی اسلامی تندرو حمایت شده و ترس از آنان سبب عدم برخورد با این مسئله شده است.
  •  بیش از دو میلیون کودک پاکستانی در نزدیک به ۲۲ هزار مدرسه اسلامی در این کشور تحصیل می کنند که عمدتا از قشر فقیر جامعه هستند.
من و تو - گزارشات منتشر شده از مدارس اسلامی در پاکستان حکایت از وقوع آزار و سوء استفاده جنسی گسترده در این مدارس دارند.
تحقیقات خبرگزاری آسوشیتدپرس نشان می‌دهد پسران دانش آموز در این مدارس اسلامی به شکل گسترده‌ای مورد آزار و اذیت جنسی از سوی معلمان روحانی خود در این مدارس قرار می‌گیرند.

۲۹ آبان ۱۳۹۶

مذهبی بودن روشنفکران چپ و سیاسیون جبهه ملی مصدق، راهگشای حکومت خمینی

بر سر روشنفکری در ایران چه آمد؟
برنامه ای از خسرو فروهر

ویژگی‌های هنر ایرانی در پوسترهای شاهنامه‌ای

خبرنگار امرداد: سپینود جم
نخستین نمایشگاه گروهی پوستر با مضمون داستان‌های شاهنامه به سرپرستی المیرا نیکنام 20 آبان‌ماه 1396 خورشیدی در کافه گالری ایرانشهر در خانه‌ی هنرمندان ایران گشایش یافت. در این نمایشگاه نزدیک به 50 پوستر با مضمون شاهنامه از طراحان به نام ایران، استادان دانشگاه‌های هنر و دانشجویان گرافیک به نمایش درآمده است. این نمایشگاه که برآیند هشت سال گردآوری، پژوهش و رساندن(:انتقال) مفاهیم و رویکردهای پوسترها  به دانشجویان و نسل تازه‌ی طراحان از سوی المیرا نیکنام بوده است، تاریخ، فرهنگ و هنر ایران را به نمایش می‌گذارد. آرمان برگزاری این نمایشگاه نیرو بخشیدن به ویژگی‌های هنر ایرانی در طراحی پوسترعنوان شده است.

۲۸ آبان ۱۳۹۶

سامان طاهرپور؛ تولد: ۲۶ دی ۱۳۵۷؛ هنر: طراحی نمادهای پادشاهی

کیهان لندن - سامان طاهرپور طراح جوان شال، زیورآلات، مدال و اجناس لوکس و مدیر و موسس شرکت «کیانی کانسپت» است. وی به تازگی برای شرکت در نخستین برنامه «کانون دوستداران ایران در انگلستان» به لندن آمده بود. کیهان لندن با استفاده از این فرصت گفتگویی با وی داشته است.

تاج، طرحی از سامان طاهرپور

۲۷ آبان ۱۳۹۶

جنبش قادسیه – خسرو فروهر

پس از گامهایی که در راستای افشای جنایات تازیان، استادانی مانند شفا و انصاری به نیکی برداشتند، بر باور من و یارانم اکنون زمان آن فرا رسیده است که فاز جدیدی از روشنگری هدفمند در این راستا آغاز گردد!
به این دلیل هم پس از نزدیک به ۲۰ سال که در جلسات سیاسی، رادیو و تلویزیون ها و نیز در مقالات گوناگون در راستای جنایات تازیان سخن گفته و نوشته بودم، در هفته پس از جنبش هفت آبان، آغاز جنبش قادسیه را در برنامه های تلویزیونی خود اعلام کردم! 
هدف این جنبش ثبت جهانی جنایات تازیان و آخوندها در ایران به عنوان جنایت علیه بشریت میباشد زیرا بر این باورم که کشتار ایرانیان از همان قادسیه تا کنون ادامه داشته است و برای پایان دادن به این جنایات همازوری همه ایرانیان لازم است!
پس از اعلام آغاز جنبش، در چند هفته پیش همگام با حملات شدیدی که به من و یارانم انجام شد, دسته ای دیگر از مزدوران صادراتی نیزبا هدف بدنام کردن جنبش به کپی کردن آن دست زدند! از همین روی اعلام میکنم که من و یارانم هیچ همدلی با نژاد پرستان فاشیست نداشته و هواداران اپوزیسیون نمای نادان قاسم سلیمانی را نیز همانند آخوند ها دشمن ایران میدانیم!
با سپاس از همه یاران کوشا در تهیه این نماهنگ!



قوی ترین زلزله تاریخ ایران


کمیته نجات پاسارگاد - محمدعلی گلی

     آيا ميدانيد قويترين زلزله اى كه تا به حال در ايران آمده كدام زلزله و در چه سالى بوده؟

     بله درست تشخيص داديد. قويترين زلزله در 22 بهمن سال57 آمد. شدت زلزله به قدرى زياد بود كه هيچ پايگاه زلزله نگار . نتوانست آنرا ثبت كند
    در اين زلزله مخوف تمام زير ساخت هاى مملكت با خاك يكسان شد. تمام رود خانه ها خشك شدند و آب اكثر درياچه ها خيلى سريع بخار شد. به طوري كه درياچه اروميه با يك ميليون سال قدمت،ظرف سى سال خشك شد. زاينده رود،رود هيرمند،درياچه بختگان،درياچه هامون،درياچه نيريز، درياچه مهارلو،درياچه پريشان و خيلى ديگر از تالاب ها و درياچه ها و رودها سوختند و خشک شدند.
در اثر اين زلزله زير ساخت هاى معنوى مثل عاطفه، انسانيت، نوعدوستى، وطن پرستى، شرافت و ..... در خطر افتاد. .به طوري كه بسیارانی با خود و به هم بيگانه شدند.
    حيوانات هم از اين زلزله جان سالم به در نبردند مثلا يوز پلنگ ايرانى كه سه ميليون سال زاد و ولد كرده بود به ناگاه از بين رفت،  پرندگان استثنایی از ایران گریختند، و شیر ایران دست و پایش شکست. 
    جنگل ها هم در اثر اين زلزله رو به نابودى گذاشتند. اكو سيستم بهم ريخت و بخارات مسموم تحجر تمام فضاى مملكت را پر كرد
    زمان زلزله های شدید معمولا چند ثانیه است و با چند ساعت یا چند روز پس لرزه های خفیف. اما زلزله سال 57 ایران چندین سال بود با پس لرزه های شدید که هنوز و همچنان پس از چهل سال ادامه دارد.

۲۶ آبان ۱۳۹۶

حقایقی از ایران امروز – زلزله، دروغ، و فساد

خسرو فروهر

آبراهامیان سرگردان میان دو انقلاب؛ با ایده‌هایی «ناروشن، غیر دقیق ولی واقع‌نما» - بهمن زبردست

تارنمای دکتر علی میرفطروس
اشاره:
درهفته های پیش در «نقدی برکتابِ کودتا»، دربارهء تاریخنویسی دکتر یرواند آبراهامیان سخن گفته  و به یکی -دو اشتباهِ مهم وی درکتاب «ایران بین دوانقلاب» اشاره کرده ایم. مقالهء زیر، نقد دقیق وکارشناسانه دربارهء این کتاب است.
***
کتاب ایران بین دو انقلاب[1] نوشته دکتر يرواند آبراهاميان که با ترجمه‌هاى مختلف و ناشران جداگانه به چاپ‌هاى پیاپی رسیده، اندک اندک با گذشت زمان، به عنوان یکی از منابع پژوهشی پایه‌اى معتبر مورد استفاده گسترده قرار می گیرد. اما درکمال شگفتی، جدای یقین آبراهامیان که بدون ابراز تردیدی به هر آن چه می گوید باور دارد، و تصویر شماتیک و بسیار ساده شده ای که از واقعیات بغرنج تاریخی در نوشته هایش ارائه می کند، و نیز خودداری اش از ذکر واقعیات مغایر با نظراتش، اشتباهاتی دارد که زمانی که چاپ نخست آن را خواندم به شک ‌افتادم نکند به دلیل عجله در انتشار به این شکل طبع شده و در چاپ های بعدی اصلاح می شود. اما چاپ های بعدی هم همین بود. نادرستی‌ها چنان پرشمار است که به زحمت نسخه انگلیسی کتاب را به دست آوردم ولی بجز چند موردی که اشتباهات جزیی مترجمان بود، بقیه نادرستی ها عیناً در نسخه انگلیسی هم وجود دارد.

بیانیه ی حدود200 نویسنده و اهل قلم ایران و افغانستان در اعتراض به فارسی‌زداییِ رسانه اهریمنی، بی.بی.سی


تارنمای دکتر علی میرفطروس - فرهنگ‌مداران فارسی زبان در نامه‌ای اعتراضی به بی.بی.سی که روز گذشته به این سازمان ارسال شد، از مدیران بی.بی.سی خواستند اعتبار خود را با نقض اصل بیطرفی به خطر نیندازد. بی.بی.سی برای کشوری که مهد زبان فارسی است و بخش مهمی از خراسان بزرگ است و سلسله‌ای زرین از شاعران فارسی‌زبان را از سنایی غزنوی تا مولوی بلخی در خود پرورش داده است، نام «فارسی» را نمی‌پسندد و حذف می‌کند.

۲۴ آبان ۱۳۹۶

«ارتش ملّی» بی‎ادعا در کنار زلزله‎زدگان کرمانشاه ایستاده است

- استقرار چندین بیمارستان صحرایی و جراحان و پزشکان متخصص ارتش جان بسیاری از مردم را نجات داد.
- بسیاری از سربازان و درجه‎داران با دست خالی اجساد و مجروحان را از زیر آوار بیرون می‎کشند.
- بار اصلی فاجعه کرمانشاه به شانه‌ی ارتشی‏ است که نیروهای آن با بی‎توجهی عمیق مسوولان روبروست.
اعزام پرستار و پزشک زن به منطقه توسط ارتش کمک بزرگی به زنان و دختران مجروح بوده است.

کیهان لندن (+عکس) - در سومین شب پس از زلزله مهیبی که شامگاه یکشنبه، ۲۱ آبان، در استان کرمانشاه در غرب ایران به وقوع پیوست تعداد کشته‌شدگان که از زیر آوار بیرون کشیده شدند حدود ۴۵۰ نفر و شمار مجروحان به بیش از ۷۷۲۰ نفر رسید.
سربازان و درجه‌داران ارتش با کمترین امکانات کشته‌شدگان و مجروحان را از زیر آوار بیرون می‌کشند و روی دوش خود برای تدفین می‎برند

باز هم زلزله، باز هم به خاک و خون نشستن ملت ایران، باز هم ویرانی ایران

وبلاگ دکتر احمد پناهنده

 Bild könnte enthalten: eine oder mehrere Personen und im Freien

بعد از شنیدن این خبر دردناک، آنچنان در شوک و کابوس بسر می برم که قلم در دستم نمی چرخد و ذهنم برای بارش کلام، قفل شده است
آخر
خبر بسیار سنگین بود
به سنگینی البرز کوه
و سخت و دردناک بود

پیشه‌هایی که ریشه در تاریخ دارند

تارنمای امرداد - سوده حاجی‌کرم
بازار تبریز یکی از بزرگ‌ترین بازارهای سرپوشیده ایران است. این بازار در سال 1354 در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت و در سال 1389 به ثبت یونسکو رسیده است. پیشه‌های گوناگونی در این بازار وجود دارد؛ مانند سماورسازی، کفاشی و حجره‌های فرش‌فروشی و رفوی فرش.
نگاهی کوتاه می‌اندازیم به پیشه‌هایی که هم‌اکنون در این بازار تاریخی جای دارند.

پایداری ساختمانهای چند هزار ساله ایران در برابر سدها زمین لرزه و توفان


کمیته بین المللی نجات پاسارگاد - پس از یکی از مرگبارترین زلزله های جهان در کرمانشاه، و نابودی صدها تن از هموطنان مان، و زخمی شدن هزارها تن، و ویرانی صدها ساختمان نوساز، براساس بررسی‌های انجام شده، گفته می شود که ده بنای تاریخی در استان‌های کرمانشاه و ایلام در اثر زلزله اخیر آسیب دیده اند. این بناها عبارتند از: کاروانسرای شاه‌عباسی، عمارت خسرو و چارقاپی در قصر شیرین و قلعه یزدگرد در  دالاهو و زیج منیژه در سرپل ذهاب.    

آیا تپه ریوی محل آتشکده آذربرزین مهر در تپه گشتاسپان است؟


کمیته بین المللی نجات پاسارگاد - جواد مفرد کهلان، پژوهشگر استوره های ایرانی

«کشف شورانگیز نخستین کاخ هخامنشی در خراسان...در کاوش های باستان شناسی روزهای گذشته در منطقه ریوی خراسان شمالی شواهدی از یک کاخ هخامنشی که شامل یک تالار ستون دار و پایه ستون سنگی متعلق به دوره هخامنشیان کشف شد...این کشف شگفت انگیز برای اولین بار در شمال شرق ایران به وقوع پیوسته است و برای باستان شناسان بسیار حائز اهمیت است زیرا تا کنون هیچ اثری از دوره هخامنشی در شمال شرق ایران کشف نشده بود و برای همه باستان شناسان این یک ابهام بود که چرا از امپراطوری وسیع و قدرتمند هخامنشی حتی یک کاخ در شرق ایران خراسان دیده نمیشود...تالار ستون دار کشف شده، شاه نشین این کاخ هخانتشی بوده است و سرپرست کاوش های باستان شناسی ریوی اعلام کرد:« در ادامه کاوش ها ما با یک شهر هخامنشی مدفون در زیر خاک روبرو هستیم که به زودی سر از خاک بیرون خواهد آورد...»*

۲۳ آبان ۱۳۹۶

بیژن و منیژه، در سروده های فردوسی!

فردوسی امروز -  اردوان مفید
برو شاد باش، همیشه ز اندوه، آزاد باش!
 فکر می کردم اگر فیلم سینمایی و نوشتن یک سناریو با تمام دقایق حرکت دوربین و نور و تنظیم یک محل کاملاً مناسب مربوط به داستان قرار بود در دوران فردوسی تهیه و تولید شود. همانا لحظه باشکوه دیدار و آشنایی بیژن و منیژه در این داستان شور انگیز است. فردوسی با روحیه ی آفریننده و قلمی روان و واژگانی بجا توانسته است این صحنه را به صورت یک فیلم زیبا برای ما تجسم کند. آنهم از ورای هزار سال پیش... یکی از شگردهای این نویسنده در به تصویر کشیدن لحظات بسیار خصوصی بین شخصیت هاست و همین شگرد بارز بوده است که در طی این ده قرن توانسته است دست مایه ای در اختیار نقالان قرار دهد تا بتوانند تماشاگران خود را پای این داستانهای عشقی و حماسی و جنگی و پهلوانی بنشانند...
و اکنون این یک گزارش سینمائی است از یک افسانه ایرانی...

نقاش طبیعت نگارگر پاییز «شهرستانک»

تارنمای امرداد - سوده‌ حاجی‌کرم
شهرستانک پهنه‌‌ای زیبا و بسیار دیدنی در نزدیکی پایتخت است که در پاییز بیش از پیش مورد توجه گردشگران قرار می‌گیرد.
این روستا در دهستان آسارا در استان البرز جای دارد. شهرستانک باغ‌های گوناگونی را داراست که زیبایی آن در پاییز بیش از هر فصل دیگری چشم‌ها را می‌نوازد و از این‌رو به عنوان بخشی از جاذبه گردشگری ایران به شمار می‌آید. کوه‌های بلند، دیوارهای سنگی و کاه‌گلیِ باغ‌ها، آسمان آبی و رودخانه‌ای با آبی روان از دیگر جاذبه‌های این روستاست که دیدن آن در این روزها خالی از لطف نیست.
فرتورهایی از این طبیعت فریبنده را در ادامه می‌ببینید:

۲۲ آبان ۱۳۹۶

نفوذ لابیست های عربستان و امارات در میان اپوزیسیون و حمله آنها به ناسیونالیست ها، تاریخ و تمامیت ارضی ایران

خسرو فروهر

پاییز چشم‌نواز جنگل مرسی‌سی

تارنمای امرداد - سوده حاجی‌کرم
سرتاسر خاک ایران پر است از جاذبه‌های گردشگری؛ جاذبه‌های تاریخی و طبیعی. شمال ایران بسیاری از شگفت‌ترین جاذبه‌های طبیعی کشور را در دل خود دارد که از آن جمله می‌توان جنگل مرسی‌سی را نام برد.
جنگل «مرسی‌سی» یا «راش» یکی از زیباترین جاذبه‌های طبیعی گردشگری است. این جنگل در روستای سَنگِده در دامنه‌ی جنگلی قله‌ی خرونرو از توابع سوادکوه در استان مازندران است. پوشش گیاهی جنگل راش درختان کهن‌سال افرا، توسکا، سردار و راش است. بهترین زمان برای سفر به این جنگل دیدنی از آغاز بهار تا پایان پاییز است.
در دنباله گوشه‌ای از زیبایی‌های چشمگیر این بخش از ایران را از دریچه‌ی دوربین مژده شهریار می‌بینید.

۲۱ آبان ۱۳۹۶

عاشورا و حسین – حقایقی در راستای حسین – دزدی آخوند ها از یادگار زریران و شاهنامه برای عاشورا – خسرو فروهر


سازمان ملل حمایت خود از یوز ایرانی را قطع کرد

-معاون نماینده سازمان ملل: «دولت ایران به دلیل ظرفیت‌هایی که دارد، می‌تواند در صورت نبودن کمک‌های ما راسا به حفاظت از یوز کمک کند.»
-سازمان ملل در ابتدا رقمی معادل ۷۵۰ هزار دلار از منبع صندوق محیط زیست جهانی و ۹۰۰ هزار دلار از جانب برنامه عمران ملل متحد (UNDP) به این پروژه کمک کرده است.
-سیاست سازمان ملل تغییر کرده و دولت‌ها هم باید در پروژه‌ها همیاری کنند.

نبرد پارتیزانی؛ نوآوری پارتی

خبرنگار امرداد: فرزانه خسروی
 پارتیان چگونه تیراندازانی بودند؟ و در میدان کارزار چه شیوه‌ای برای نبرد داشتند؟ ریشه‌ی تاریخی نبردهای پارتیزانی کجا است؟ و نخستین بار کدام مردمان با چنین شیوه‌ی‌ چیره دستانه‌ای می‌جنگیدند؟
نبردهای چریکی یا همان پارتیزانی روشی ویژه‌ از نبرد با سپاهیان دشمن است که امروزه به سخنی دربرگیرنده‌ی همان شیوه‌های جنگ‌های نامنظم است. در جهان امروز غیر نظامیانی که در زمان جنگ جهانی دوم در کشورهای اشغال‌شده به دست آلمان نازی با اشغالگران می‌جنگیدند، چنین شیوه‌ای را پیشه‌ی خود ساخته بودند.
پارتیان دارای توانایی تیراندازی از پشت سر بودند. آنان کمان‌های تازه‌ای ساخته بودند که با آن‌ها می‌توانستند پای پیادگان رومی را که با سپرهای بزرگ در برابر آنان و برای نگهبانی از سواران دژ درست کرده بودند، به زمین بدوزند. ایرانیان دارای زوبین‌های دوکی‌گون بودند که با دستگاه کاملا تازه‌ای تا فاصله دور پرتاب می‌شد. شمشیرهای آنان شکننده نبود.

کشف یک کاخ هخامنشی در خراسان شمالی

  •  این کاخ در محوطه باستانی تپه‌های ریوی کشف شده و شامل یک شهر خشتی و یک کاخ هخامنشی است.
  •  «در این منطقه تاکنون هیچ نشانه‌ای از هخامنشیان در شمال شرق ایران یافته نشده بود.»
  •  تپه‌های ریوی در خراسان شمالی از مهمترین محوطه‌های باستانی و تاریخی در شمال شرق ایران هستند.
کشف یک کاخ هخامنشی در خراسان شمالی

۲۰ آبان ۱۳۹۶

اسنادی در راستای حسین فاطمی - خسرو فروهر

در راستای سالروز اعدام حسین فاطمی, 
یکی از لمپنترین فحاشان سیاسی,
سردبیر نشریه بدنام سیاسی باختر امروز, 
معاون و سخنگوی دولت مصدق,
کسی که شهبانوی ایران بانو ثریا را در برابر خبرنگاران داخلی و خارجی فاحشه خواند, 
در باختر امروز خواهان اعدام مخالفین مصدق شده بود، و در امرداد سال ۳۲ در کنار حزب توده اعلام جمهوری سوسیالیستی خلقی کرد.

۱۹ آبان ۱۳۹۶

افشای عربستان و تجزیه طلبان، افشای آخوند ها و چپ های ۵۷ - مستند و با برهان، برنامه ای از خسرو فروهر


فرق بین مجاهدین و آخوندهای اسلامی

وبلاگ دکتر احمد پناهنده

Bild könnte enthalten: 1 Person, steht

دوستی در یک مهمانی، وقتی که صحبت از موضوعات روز پیش آمد، از من پرسش کرد که از نگاه شما:
فرق بین مجاهدین اسلامی و آخوندهای اسلامی در چیست؟

چون می دانست که من مجاهدین اسلامی را خوب می شناسم.

پیش از آنکه پاسخی بدهم ابتدا درنگی کردم و در چشمش نگاه شدم و با آگاهی کامل گفتم:

نوشتاری پیرامون خلیج فارس در روزنامه لس‌آنجلس تایمز

خبرنگار امرداد: آریا جوانمردی
خسرو مهرفر کنشگر زرتشتی که در آمریکا زندگی می‌کند نوشتاری را دوشنبه ۱۵ آبانماه ۱۳۹۶ برابر با ششم نوامبر ۲۰۱۷ میلادی در روزنامه‌ی لس‌آنجلس تایمز پیرامون خلیج فارس نوشته است که برگردان آن را در ادامه می‌خوانید.
سیاست‌مداران و مسوولان اجرایی می‌آیند و می‌روند اما این تنها تاریخ است که باقی می‌ماند. سیاست‌ها به دست گذر زمان ناپدید خواهند شد مگر این‌که ریشه در اشتراکات ما که همان «انسانیت» است، داشته باشند.

۱۸ آبان ۱۳۹۶

«امید» آخرین درنای سیبری هنوز به ایران نیامده

-این درنا معمولا اوایل آبان ماه به ایران می‌رسید ولی امسال هنوز اثری از او نیست.
-در صورتی که «امید» به ایران نیاید، احتمال اینکه مرده باشد زیاد است.
-این پرنده ۹ سال مسیر سفر طولانی به ایران را به تنهایی طی کرده است.

«امید» آخرین بازمانده درناهای سیبری که به ایران مهاجرت می‌کنند، هنوز نیامده است. در صورتی که این درنا مرده باشد، جمعیت غربی درناهای سیبری منقرض خواهد شد و ایران رنگ این درناها را نخواهد دید.
کیهان لندن - نیمه اول آبان دوستداران محیط زیست و تالاب فریدونکنار در انتظار آمدن «امید» تنها بازمانده درناهای سیبری هستند. این آخرین، درنای سیبری برای گذراندن زمستان به ایران می‌آید. درنایی که در صورت مرگش، جمعیت غربی درناهای سیبری منقرض خواهند شد و دیگر ایران رنگ این درناها را نخواهد دید.

نقدی بر کتابِ «کودتا»، نوشتهء دکتر یرواند آبراهامیان (بخش سوم)، علی میرفطروس

تارنمای دکتر علی میرفطروس
*دکترآبراهامیان- در اظهارنظری حیرت انگیز- معتقد است کهدرروز28مرداد«سرلشکرزاهدی به فرماندهی 35 تانک شرمن ،اقامتگاه مصدّق را محاصره کردو پس از9ساعت نبرد،مصدّق را بازداشت کرد»!
*برخلاف نظر آبراهامیان -مبنی براینکه:«حزب توده، مُسلّح نبود»و«برنامه ای برای تصرفِ قدرت سیاسی نداشت»-برنامه ها وبیانیه های رهبران حزب توده نشان می دهندکه آنان، حزب توده را «تجلّی ارادهء ملّت ایران» می‌دانستند و «حزب ما» را مترادفِ«ملّت ما»بشمار می‌آوردند.در پائیز سال 1331 حزب توده با انتشار «برنامه»ای،رسماً خواستار برانداختنِ نظام سلطنتی،تغییر قانون اساسی و استقرار «دموكراسی توده‌ای» شده بود.
* عرصهء تاریخ،عرصهء«پُرسش»است نه جایگاه«پَرَستش».مهم ترین «میراث 28مرداد32» این بود که جامعهء سیاسی و روشنفکری ایران دچارنوعی«امتناع تفکر»شد و«عقل نقّال»جایگزینِ«عقل نقّاد»گردیدبه طوری که عموم رهبران سیاسی وروشنفکران مابه جای اندیشیدن،«نقل قول» می کردند.
***

البحر فارس

فردوسی امروز - دکتر ناصر انقطاع
در پایان نوشته ی شماره پیش هفه نامه فردوسی پیمان نهادم که در دنباله تاریخ دراز «نام خلیج فارس» یا «پارس» به برگه ها و کتابهای پس از اسلام در زمینه این شاخابه بپردازم. اینک دنباله سخن:
«ابوبکر احمد، پسر محمد، پسر اسحاق» که در نوشته های کهن او را «اِبن فَقیه» نامیده اند، و از پژوهندگان نامور زمان آغازین اسلام است، در کتاب خود به نام «مختصرالبلدان» که در سده سوم هجری نوشته می گوید:

۱۷ آبان ۱۳۹۶

جنبش قادسیه – با هدف ثبت جهانی جنایات تازیان و آخوند ها در ایران به عنوان جنایت علیه بشریت

دربارهء بیتی از شاهنامهء فردوسی - مازیارقویدل

نام فرزند زال و رودابه چیست؟: «رُستم»؟ يا «رَستم»؟


اشاره:
شاهنامه ء استاد سخن، اگرچه از نوشتار و زبانی  زیبا و گويا برخورداراست،امّا رونوشت هايی که تا کنون به دست ما رسيده اند، دارای  پیچیدگی هائی هستند  که خواندنشاهنامه را گاه دشوارمی کنند،ازجمله: نداشتنِ نشانه گذاری ها (“زير” وُ “زَبَر” وُ “پيش”، يا کَسره، فَتحه وُ ضَمّه).دربیت های زیرچند نمونه ازاین دشواری ها آورده می شوند:

برج شهیاد میزبان جشن "روز مازندران"

خبرنگار امرداد: فرزانه خسروی
 آیین «تیرما سیزه شو» و  روز مازندران با همکاری بنیاد فرهنگی هنری رودکی در سالن همایش‌های برج آزادی برگزار شد.
فرهود جلالی، مدیرعامل مرکز فرهنگی هنری پارپیرار درباره‌ی این رویداد گفت: 14 آبان برابر با روز ورود علویان به مازندارن به نام روز مازندارن نامگذاری شده است؛ برگزاری برنامه‌های روز مازنداران از سال 1387 آغاز شده و برنامه‌های این روز در جای جای مازندارن گسترش پیدا کرده است
.

۱۶ آبان ۱۳۹۶

جنبش قادسیه و کشتار ایرانیان - اسنادی از جنایات دانشجویان کمونیست در زمان شاه در پاسخ به مینا احدی

خسرو فروهر

باغ اراج ازگل تهران: اداره اوقاف اجازه آبیاری باغ را نمی‌دهد

-اداره اوقاف قصد دارد این باغ را تخریب و در آن ساختمان‌سازی کند.
-این باغ بیش از ۱۴ هزار درخت داشته ولی اکنون آماری از درختان در دست نیست.

کیهان لندن - عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران می‌گوید مالک باغ ۳ هکتاری اراج را به عمد خشک کرده است. اداره اوقاف مالکیت این باغ در منطقه ازگل تهران را در دست دارد و در سال ۱۳۹۴ نیز یک‌بار آن را به آتش کشیده بود!

۱۵ آبان ۱۳۹۶

کاوه را به میدان آزادی بازگردانید

خبرنگار امرداد: مهرناز شهباز
بیش از ده سال است که تندیس کاوه آهنگر به دنبال ساخت ایستگاه مترو از میدان آزادی اصفهان برداشته شده و اکنون  پس از  پایان ساخت ایستگاه مترو هنوز به جای اصلی  خود بازنگشته است. در همین راستا، انجمن دوستداران اصفهان، در نامه ای به فریدون الهیاری، مدیر کل اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان خواستار پیگری بازگشت تندیس کاوه آهنگر به میدان آزادی شده است.

۱۴ آبان ۱۳۹۶

آهنگساز آمریکایی از شعرهای فروغ فرخزاد الهام می‌گیرد

کیهان لندن - اوایل سال میلادی آینده، سه اثر بدیع موسیقی با آواز دسته‌جمعی الهام گرفته از یکی از شعرای مشهور ایران، فروغ فرخزاد (۱۹۶۷ــ ۱۹۳۵) که به وسیله‌ی مارتی اپشتاین یکی از آهنگسازان بنام آمریکایی ساخته شده برای نخستین بار در بوستون، ایالت ماساچوست، اجرا خواهد شد.
گروه کُر «کاپلا کلوزور» که بیشتر در زمینه‌ی موسیقی آوای زنان فعالیت می‌کند، میزبان این کنسرت در ۲۷ و ۲۸ ژانویه ۲۰۱۸خواهد بود.

پوسترهای شاهنامه‌ای به نمایش در می‌آیند

خبرنگار امرداد: سپینود جم
نخستین نمایشگاه گروهی پوستر با درونمایه‌ی داستان‌های شاهنامه با هدایت المیرا نیکنام، بر پا می‌شود.
این نمایشگاه برآیند هشت سال گردآوری، پژوهش و کوشش المیرا نیکنام در زمینه‌ی طراحی پوستر با موضوع شاهنامه و فردوسی است. درباره‌ی آرمان‌ برپایی این نمایشگاه از تشویق و راهنمایی طراحان جوان که علاقمند به طراحی‌هایی با درونمایه ی داستان‌ها و چهره‌های ایرانی هستند یاد شده است. نخستین نمایشگاه گروهی پوستر با مضمون شاهنامه با نمایش آثاری از مرتضی ممیز، قباد شیوا، ابراهیم حقیقی، داریوش مختاری، کورش پارسانژاد، بیژن جناب، بیژن صیفوری، میثم نامدار، حسن فوزی تهرانی و حمیدرضا وصاف همراه خواهد بود.

۱۳ آبان ۱۳۹۶

آیت الله بی بی سی و سانسور هواداران پادشاهی، مسخره کردن روز کوروش بزرگ و پخش تبلیغات اسلامی!

– هنگامی که عطاء الله مهاجرانی از دولتمردان حکومت آخوندی که سالها در سرکوب ملی گرایان در ایران سهیم بوده است و اکنون طبق اسناد معتبر حقوق بگیر عربستان نیز شده است، سخنگوی بی بی سی در روز کورش بزرگ میشود،
– هنگامی که در بخش عمده برنامه مربوطه بدون حتی یک پرسش انتقادی از سوی مصاحبه گر بی بی سی وی حتی آخوند مطهری کسی که ایرانیان ملی گرا را وحشی و احمق نامید، را ناجی وحدت ملی مینامد،
– هنگامی که با لبخند های مهاجرانی همزمان مجری بی بی سی در برنامه مربوط به کوروش بزرگ، هوادارای از پادشاهی را در یک جمله با نژاد پرستی مطرح میکند، نباید لقب آیت لله را به بی بی سی داد؟؟
در ضمن متاسفم که بگویم که در بین لیست دوستان من، نزدیک به ۱۰۰۰ نفر صفحه آیت الله بی بی سی را لایک کرده اند، در صورتی که برای دیدن آن سایت نیازی به این کار نداشتند!
خسرو فروهر

خلیل ملکی: چهرهء انسانیِ سوسیالیسم ایرانی، گفتگو با دکتر همایون کاتوزیان

تارنمای علی میرفطروس
خلیل ملکی یکی ازچهره های برجسته و تأثیرگذار درفرهنگ سیاسی ایران معاصراست.هرچندکه به خاطرتبلیغات دیرپای حزب توده،شخصّیت و جایگاهِ فکری ملکی هنوز ناشناخه است،امّابافروریختن دیوارهای ایدئولوژیک و به همّت دکترهمایون کاتوزیان،اینک ما بهتر و روشن تر می توانیم چهرهء شریف و شجاعِ وی را بشناسیم.ما درکتاب«دکترمحمدمصدّق؛آسیب شناسی یک شکست»(چاپ چهارم،صص459-483) و نیز درمقالات «خلیل ملکی وتراژدیِ روشنفکرانِ تنها!» و «نقدی برکتابِ کودتا،نوشتهء دکتریرواندآبراهامیان»ازاو یادکرده و ملکی را ازقربانیانِ«حمّامِ فینِ حزب توده» به شمارآورده ایم.
در آستانهء صدمین سالگرد انقلاب اکتبر روسیه، همایون کاتوزیان مورّخ و استاد اقتصاد سیاسی، کتابی را به زبان انگلیسی با عنوان «خلیل ملکی:سیمای انسانی سوسیالیسم ایرانی» به دست ناشر سپرده است.متن زیر،برگزیده ای است ازگفتگوی «رادیوفردا»بادکترکاتوزیان دربارهء همین کتاب.
آقای همایون کاتوزیان، در کنفرانس منچستر که متمرکز بود بر بحثهای درونی سوسیالیسم ایرانی، گفتار شما تحت عنوان «از گناهان خلیل ملکی» با اختلاف نظر در حزب توده بر سر تشکیل فرقه دموکرات آذربایجان آغاز شد. از اینجا آغاز کنیم که نظر خلیل ملکی درباره تقاضای امتیاز نفت شمال (در دهه ۱۳۲۰) توسط شوروی چه بود؟