۴ تیر ۱۳۹۸

برنامه‌ی شنیداریِ «واپسین مردانِ تات»

پارسی‌انجمن: تیره‌ی ایرانیِ تات در گستره‌‌ای گسترده از ایران‌زمین، که یک‌سویِ آن دربند و داغستانِ روسیه است و سویِ دگرش تا همدان و از آنجا تا خراسان، پراکنده‌اند و در این میان، بیشترِ ایشان در آذربایجان می‌زیند.

۳۱ خرداد ۱۳۹۸

یهودیان ایرانی ساکن اسرائیل با رؤیای بازگشت به «بهشت ایران» زندگی می‌کنند

- به راستی میان نزدیک به 250 هزار یهودی ایرانی ساکن اسرائیل با سایر مهاجران تفاوتی تعیین‌کننده وجود دارد. آنها نه تنها سرزمین مادری خود را دوست دارند، بلکه آماده‌اند هر زمانی به آن بازگردند. به ندرت یک شهروند اسرائیل بطور جدی به این فکر می‌کند که به یمن، اتیوپی یا لیبی بازگردد. اما یهودیان ایرانی روی این حساب می‌کنند که روحانیون شیعی روزی در ایران سقوط کنند. به این دلیل از نتانیاهو و ترامپ پشتیبانی می‌کنند که آشکارا روی تغییر رژیم در ایران کار می‌کنند. اورلی کهن وقتی از ایران صحبت می‌کند، واژه «وطن» را با لطافت و شوق فراوان بر زبان می‌آورد، در حالی که دوست نزدیک او از کشورش لیبی به عنوان «سرزمین فاجعه» نام می‌برد!
الهام رکنی در گالری خود در تل‌آویو (عکس PD)

۲۹ خرداد ۱۳۹۸

ایران من - کردستان جغرافیایی آمیخته با تاریخ

کردستان از استان‌های باختری ایران است که با دارا بودن گیرایی‌های (:جاذبه‌های) و زیبایی‌هایی طبیعی همچنین یادمان‌های باستانی و تاریخیِ گوناگون گردشگران بسیاری را به سوی خود می‌کشد. این استان با گستره‌ای‌ نزدیک به  29 ‌هزار کیلومتر مربع در بخش باختری ایران جای دارد و از شمال به استان آذربایجان‌غربی و بخشی از زنجان از خاور (:شرق) به استان همدان و بخش دیگری از استان زنجان و از جنوب به استان ‌کرمانشاه می‌رسد، همچنین از باختر با ‌کشور عراق (استان ‌کردنشین سلیمانیه) هم‌مرز است.

۲۷ خرداد ۱۳۹۸

سمرقند یکی از کهن‌ترین شهرهای جهان ساخته شده به دست ایرانیان

Related image
بر سمرقند اگر بگذری، ای باد سحر
نامه‌ی اهل خراسان به بر خاقان بر
نامه‌ای مطلع آن: رنج تن و آفت جان
نامه‌ای مقطع آن: درد دل و سوز جگر

پیدا شدن دروازه‌ی هزارساله‌ی رودبار در شهر توس

دروازه‌ی رودبار، یکی از دروازه‌های اصلی شهر تابرانِ توس بوده که به سبب نزدیکی به کَشَف‌رود به این نام خوانده شده است. دیرینگی نام این دروازه نزدیک به 900 سال پیش برپایه‌ی نوشته‌های «نظامی عروضی» همین بوده؛ به‌گونه‌ای که وی در کتاب چهارمقاله (نگارش 550 هجری قمری) نوشته است: «وقتی صله‌ی سلطان محمود برای فردوسی از دروازه‌ی رودبار وارد شهر می‌شد، جنازه‌ی شاعر را از دروازه‌ی رَزان بیرون می‌بردند ...»

۲۱ خرداد ۱۳۹۸

شهر سوخته، شهر پیشرفته‌ی جهان باستان

شهر سوخته نام شهری باستانی است در ۵۶ کیلومتری زابل در استان سیستان و بلوچستان و پیرامون راه زابل به زاهدان. این شهر ۳۲۰۰ سال پیش از میلاد پایه‌گذاری شده و مردم این شهر در چهار دوره در سال‌های ۳۲۰۰ تا ۱۸۰۰ پیش از میلاد در آن سکونت داشته‌اند.
شهر سوخته، شهر پیشرفته‌ی جهان باستان

ایران من - گزارش تصویری از دریاچه شگفت‌انگیز اُوان قزوین

در فصل بهار، فصل زیبایی طبیعت و جذابیت‌های رنگارنگ زمین،در ماه‌های فروردین و اردیبهشت، گردشگری یکی از سرگرمی‌های دلچسب  است. سفر به دریاچه‌ها و کوهستان‌های ایران نیز همواره یکی از لذت‌بخش‌ترین کارهای ایرانگردان و جهانگردان ایران‌دوست بوده و به نظر می‌رسد، دریاچه‌ی اُوان همچون بسیاری از مقصدهای گردشگری پیرامون تهران، برای پایتخت‌نشینان گردشگاهی شناخته شده نباشد.
دریاچه اوان استان قزوین از چشمه ها تغذیه میشود

۲۰ خرداد ۱۳۹۸

یادداشت نور پهلوی در دفاع از حقوق زنان صدای اصلاح‌طلب و اصولگرا را درآورد!

- چرا صدای زنان ایران و فرح خواهر کوچک نور پهلوی، صدای استمرارطلبان و مدافعان چپگرای آنها را درآورد؟!
- پهلوی‌ها در تاریخ معاصر ایران مظهر تجدد بوده‌اند و عملکرد آنها در خدمت گسترش دانایی و توانایی جامعه و برخورداری از رفاه و امنیت به مثابه مهمترین بستر حرکت به سوی دموکراسی بوده است. بستری که با انقلاب اسلامی مسدود شد بدون آنکه نیروهای آزادیخواه کشور لحظه‌ای از تلاش برای لایروبی آن باز ایستاده باشند.
شاهدخت نور پهلوی در کنار شهبانو فرح

۱۸ خرداد ۱۳۹۸

بارگیریِ «لغت‌نامه‌ی دهخدا» در ۱۶ پوشینه

پارسی‌انجمن: فرهنگِ دهخدا یکی از ارزشمندترین فرهنگهای زبانِ پارسی است که چمِ(معنیِ) واژه‌های پارسی و انیرانی و نیز گزارشی از آن واژه‌ها به همراهِ گواههایی از نوشته‌های گذشتگان و شیوه‌ی خوانشِ هر واژه را به دست می‌دهد. این فرهنگ، افزون بر واژه‌ها به دستورِ زبانِ پارسی، کس‌نامها، جای‌نامها و … نیز می‌پردازد.

۱۷ خرداد ۱۳۹۸

تیمره، نگارخانه‌ای به دیرینگی زمان

تیمره‌ی خمین پهنه‌ای از اصالت اندیشه و دانش و تجربه‌ی انسان‌های نخستین است که به گونه‌ی نمادهای نقش‌بسته در صخره‌های سنگی جای گرفته و این مجموعه آگاهی‌های ارزشمند از زندگی، شکار، حفاظت و اعلام خبر، آیین و رسم‌ها، دریچه‌ی فکری و شیوه‌ی‌ی زیست انسانی را پدیدار می‌کند.

۱۶ خرداد ۱۳۹۸

مهرپادین، دژی در میانه‌ی خندق

دژ (:قلعه) مهرپادین در جنوب باختری (:غربی) کوی مهرپادین در دل کشتزارهای گستره جای گرفته است و از باشكوه‌ترین و ارزشمندترین دژهای گستره‌ی مهریز است.

۱۵ خرداد ۱۳۹۸

نخستین اپرای ایرانی

نخستین اپرای ایرانی پرده بالا می‌رود و تماشاچیان ویرانه‌ معظمی را كه یكی از عمارات سلطنتی ویران دربار شهریاران ساسانی در مداین است می‌بینند: چند گور در زمین، ستون‌های درست و نیمه‌مانده و تندیس‌ها در آن دیده می‌شود؛ خلاصه منظره‌ی‌ آن پرده بسیار اسرارانگیز به چشم می‌آید! میرزاده‌ عشقی وارد شده با كمال شگفتی در كار تماشای پرده و در حال تاثر و آه كشیدن است! و با آهنگ مثنوی می‌خواند:
این در و دیوار و دربار خراب/ چیست یارب وین ستون بی حساب؟
. . . این بود گهواره‌ی ساسانیان/ بنگه تاریخی ایرانیان
قدرت و علمش چنان آباد كرد/ ضعف و جهلش اینچنین بر باد كرد
ای مداین از تو این قصر خراب/ باید ایرانی زخجلت گرد آب

۱۳ خرداد ۱۳۹۸

ایران من - آبشارهای ایلام دست افشان در دل طبیعت

استان ایلام یکی از استان‌های ایران است که در باختر (:غرب) کشور جای گرفته است. این استان با گستره‌ای کوهستانی در شمال و دشت‌های گسترده در جنوب، دارای چشم‌اندازهای طبیعی، باستانی و تاریخی بسیاری است که کمابیش ناشناخته مانده است.
آبشار سرطاف از جلوه‌های زیبای طبیعت ایلام است

۱۱ خرداد ۱۳۹۸

آتشکوه نیم‌ور؛ سازه‌ای در دل طبیعت

آتشکده‌ی آتشکوه از یادمان‌های برجای مانده از روزگار ساسانیان است که در نزدیکی شهر نیم‌ور در استان مرکزی جای دارد. بنای چهار طاقی این آتشکده دارای ستون‌های سنگی استوانه‌ای شکل است که بر روی هم استوار شده‌اند. این سازه دارای اتاق‌های سرپوشیده و جایی برای برافروختن آتش بوده ‌است. پیرامون آتشکده را طبیعتی سبز دربرگرفته است.
آتشکده‌ی آتشکوه در سال 1317 به شماره‌ی 311 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است