۱۸ خرداد ۱۳۹۸

بارگیریِ «لغت‌نامه‌ی دهخدا» در ۱۶ پوشینه

پارسی‌انجمن: فرهنگِ دهخدا یکی از ارزشمندترین فرهنگهای زبانِ پارسی است که چمِ(معنیِ) واژه‌های پارسی و انیرانی و نیز گزارشی از آن واژه‌ها به همراهِ گواههایی از نوشته‌های گذشتگان و شیوه‌ی خوانشِ هر واژه را به دست می‌دهد. این فرهنگ، افزون بر واژه‌ها به دستورِ زبانِ پارسی، کس‌نامها، جای‌نامها و … نیز می‌پردازد.

دهخدا بیش از چهل از سال از زندگیِ خود بر این کار گذاشت و نزدیکِ سد تن نیز در کارِ این فرهنگ با وی همکاریِ نزدیک داشته‌اند. او، خود، در یکی از یادداشتهای پراکنده‌اش، چنین نویسد: «همه‌ی لغاتِ فارسی‌زبانان تاکنون احیا و در جایی جمع‌آوری نشده و چه بسا لغاتِ زیادی است که در کتبِ دیگر، خصوصاً در اشعار، آمده ‌است که ما آنها را در اینجا نقل کرده‌ایم؛ ولی از سویِ دیگر هزاران لغتِ فارسی و غیرِ فارسی در تداول به کار می‌رود که تا کنون کسی آنها را گرد نیاورده یا اگر گرد آورده به چاپ نرسانیده ‌است. ما بسیاری از این لغات را به تدریج از حافظه، نقل و سپس آنها را الفبایی کرده‌ایم؛ ولی باید دانست که برای به خاطر آوردن چندین هزار کلمه و الفبایی کردنِ آنها عمرِ هفت کرکس می‌باید… و این کار به هیچ فصل و قطعی، بیرون از بیماریِ صعبِ چند روزه و دو روز رحلتِ مادرم ـ رحمه الله علیها ـ تعطیل نشد و به جز اتلافِ دقایقی چند برای ضروریاتِ حیات در روز، می‌توانم گفت که بسیار شبها نیز در خواب و میان نوم و یقظه در این کار بودم. چه بارها که در شب از بستر برمی‌خاستم و پلیته می‌کردم و چیز می‌نوشتم.»
این چاپِ فرهنگِ دهخدا در ۱۶ پوشینه است، در اندازه‌ی بزرگ و ۲۳ هزار و ۹۱۲ رویه‌ی سه ستونی با واتهای(حروفِ) ریز. هر پوشینه را می‌توانید در نشانیهای زیر بارگیرید:
—————————————————

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر