۴ تیر ۱۳۹۸

برنامه‌ی شنیداریِ «واپسین مردانِ تات»

پارسی‌انجمن: تیره‌ی ایرانیِ تات در گستره‌‌ای گسترده از ایران‌زمین، که یک‌سویِ آن دربند و داغستانِ روسیه است و سویِ دگرش تا همدان و از آنجا تا خراسان، پراکنده‌اند و در این میان، بیشترِ ایشان در آذربایجان می‌زیند.

بر پایه‌ی گواههای استوار و روشنِ تاریخی و زبان‌شناختی، زبانی که تاتیانِ امروز بدان سخن می‌گویند تا چهارسد سالِ پیش (تا زمانِ صفویان) زبانِ همه‌ی آذربایجانیان بود، لیک با ترک‌تازیِ زبانِ ترکی، زبانِ تاتی اندک‌اندک از میان برفت و تنها باشندگانِ چند آبادی این زبان را نگه بداشتند و تا به امروز رساندند.
زبانِ تاتی گویشهایی گوناگون دارد و خود بازمانده‌ی زبانِ آذری، زبانِ کهنِ آذربایجان، است که گویشی از زبانِ پارسیگ (پهلوی) بوده است. هم‌اکنون نیز گویشورانِ این زبان به زبانِ خود نه تاتی که «فُرسی» می‌گویند.
برنامه‌ی «واپسین مردانِ تات» به بررسیِ زبانِ تاتی و مردم‌شناسیِ این زبان و نیز گفت‌وگویی با یکی از واپسین گویشورانِ این زبان در روستای گلین قیه‌ی آذربایجان می‌پردازد.
نویسنده‌ی این برنامه که از رادیو تبریز پخش شده، بهروز جعفری است و گویندگیِ آن نیز بر دوشِ افسانه کمال کاظمی. کارشناسِ باشنده در این برنامه نیز دکتر احمد اصغری نام دارد.
«واپسین مردانِ تات» را از «اینجا» بشنوید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر