۱۰ اسفند ۱۳۹۹

ﺣﻤﺎﺳﻪ‌ﻫﺎی رﺳﺘﻢ و ﺧﺎﻧﺪاﻧﺶ

آﻧﭽﻪ در اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘـﻪ اﺳـﺖ، ﺣﻤﺎﺳـﻪﻫـﺎی رﺳـﺘﻢ و ﺧﺎﻧﺪان اوﺳﺖ. ﻳﺎﻓﺘﻪﻫﺎی ﺗﺤﻘﻴﻖ ﻧﺸﺎن می‌دﻫند ﻛﻪ داستان رﺳﺘﻢ، بنیانی سکایی دارد و اﻳﻦ ﻓـﺮض، ﺑﺎ ﻧﺒﻮد ﻧﺎم رﺳﺘﻢ و زال در اوﺳﺘﺎ و ﻃﺮح ﺑﺴﻴﺎر ﻛﻤﺮﻧﮓ ﺣﻀﻮر اﻳﻦ ﭘﻬﻠﻮاﻧﺎن در ادﺑﻴﺎت ﭘﻬﻠﻮی، ﻫﺮﭼﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺗﻘﻮﻳﺖ ﻣﻲ‌ﺷﻮد.

۶ اسفند ۱۳۹۹

زیست بوم ایران - نابودی 4 هزار گونه بلوط در اصفهان

درختان ارزشمند ذخیره‌گاه‌های جنگلی فریدون‌شهر از قهر آتش‌سوزی امسال رهایی یافتند اما آتش سوداگری بلای جان آن‌ها شده تا یکی از سرمایه‌های ارزشمند رویشگاه جنگلی زاگرس برای همیشه با ساخت جاده روستایی از دست برود، اقدامی که هرچه زودتر باید جلوی آن را گرفت.

۴ اسفند ۱۳۹۹

شکست قوم «آوار» از ارتش ایران در روزگار ساسانیان

1461 سال پیش، در اسپند سال 1118 شاهنشاهی (560 میلادی)، در یک جنگ یک روزه، یگان‌های مرزبانی ایران قوم «آوار»، قوم خویشاوند مغولان را وادار به گریز کرد.

۲ اسفند ۱۳۹۹

شاهزاده رضا پهلوی: امیراصلان افشار خلاق و خدمتگزار شایسته‌ی ایران بود

آگاه شدم که امیراصلان افشار با زندگی وداع گفت و با نامی نیک چشم از جهان فرو بست.

دکتر امیر اصلان افشار درگذشت - دکتر علی میرفطروس

 

دكتر امير اصلان افشار دولتمرد برجسته و  آخرين رئيس كلّ تشريفات دربار شاهنشاهی بر اثر بیماری کرونا  چشم از جهان  فرو بست.

دکتر امیر اصلان افشار  از رجال خوشنام دوران پهلوی و از خدمتگذارانِ صدیق ایران بود که در بیش از 50 سال خدمت   باعث خوشنامی و سرفرازی نام ایران در محافل بین المللی گردید.

شیوه‌ی مدیریت ایران ساسانی، پایه‌گذار دانش نوین

89 سال پیش، در اسفند سال 2490 شاهنشاهی (1932 میلادی)، «تاراپور J. Tarapore» در شهر بمبئی هند، «آیین مدیریت و نامه‌نگاری دولتی ایران» در دوران ساسانیان را از روی یک نسخه اصل دوباره‌نویسی و چاپ کرد.

۱ اسفند ۱۳۹۹

امضای قرارداد ننگین ترکمن‌چای

193 سال پیش در چنین روزی، یکم اسفند سال 2386 شاهنشاهی (1828 میلادی)، عهدنامه ننگین ترکمن‌چای میان ایران قاجاری و روسیه تزاری امضا شد.

۲۹ بهمن ۱۳۹۹

روزی که سرود «ای ایران»، میهن‌گراترین سرود شناخته شد

67 سال پیش، در بهمن سال 2512 شاهنشاهی (1954 میلادی)، نشست بین‌المللی کارشناسان بررسی سرودهای ملی در شهر وین، سرود «ای ایران» را از دید محتوا و آهنگ، بسیار میهنی و مهیج اعلام داشت و تاکید کرد که «ای ایران» تا این زمان، موثرترین ـ برانگیزاننده‌ترین و میهن‌گراترین سرود ملی کشورها است که هر ایرانی با شنیدن آن برانگیخته و آماده فداکاری برای میهن می‌شود.

۲۷ بهمن ۱۳۹۹

سنگ‌نگاره‌ی «سَرمشهد»، نمود توانمندی شاهنشاه ساسانی

سنگ‌نگاره‌ی نامدار به «سَرمشهد» در شهرستان کازرون را باید بیانگر توانمندی و نیرومندی شاهنشاه ساسانی، بهرام دوم، دانست که شکوه، بزرگی و هنر ایرانی را به نمایش گذاشته است.

۲۵ بهمن ۱۳۹۹

آرامگاه «گور دختر»، میراث ارزشمند پارسیان

آرامگاه نامدار به «گور دختر» در دشتِ پُشت پَرِ تَنگِ اِرم در استان بوشهر یکی از یادگارهای ارزشمند فرهنگی و تاریخی کشور است که میراث نیک پارسیان پس از دوره‌ی تاریخی و شکوهمند هخامنشیان به‌شمار می‌آید و هم‌چنان استوار و پایدار چشم‌نوازی و خودنمایی می‌کند.

۲۳ بهمن ۱۳۹۹

سیاهکل و انقلاب اسلامی: اشاره ای به زمینه های نظریِ دو رویداد - دکتر علی میرفطروس

 * طنزِ تلخِ تاریخ این بود که چند روز بعد از سخنرانی هُشدار دهندۀ شاه مبنی براینکه: «بین ما و امپریالیست ها  برخوردی روی می دهد»، مبارزۀ مسلّحانه در «سیاهکل» علیه شاه آغاز شد!

* «مبارزه مسلحانه: هم استراتژی، هم تاكتیک» -در واقع - تیرِ خلاصی بود بر پیكرِ نیمه جانِ اندیشه و تعقّل سیاسی در ایران.

* تاریخ اجتماعیِ ایران، تاریخ دردناکِ گسست ها و انقطاع های مرگبار است و انقلاب اسلامی  انقطاعِ تازه ای در رَوَندِ تکامل اجتماعی ایران.

گزارشی گمان شکن، ویژه ۲۲ بهمن - خسرو فروهر

۲۱ بهمن ۱۳۹۹

بارگیریِ «زبانهای باستانی آذربایجان» - کاتبی

پارسی‌انجمن:  گواهیها و پژوهشهای دانشمندان به استواری نشان می‌دهند که پیشینه‌ی زبانِ ترکی در آذربایجان و ترک‌زبان شدن مردمانِ آن به کمتر از چهار سده می‌رسد، و پیش از ترکی، گویشِ پارسیِ آذری تا نیمه‌ی سده‌ی یازدهمِ مَهی(قمری) (دستِ کم تا زمانِ شاهِ عباسِ صفوی) در همه‌ی آذربایجان روایی داشته است.

۲۰ بهمن ۱۳۹۹

پیدا شدن دروازه کوروش در نزدیکی تخت‌جمشید

گروه مشترک ایرانی ایتالیایی پس از 10 سال و در واپسین فصل از کاوش‌های باستان‌شناسی، توانستند ثابت کنند که کوروش  بزرگ، بنیانگذار شاهنشاهی هخامنشی، فرمان ساخت دروازه‌ی پردیس پارسه را داده است و این دروازه باشکوه در دوره فرزندش کمبوجیه به بهره‌برداری رسیده است.

آزادسازی ایران خاوری از چنگ تازیان با دلاوری یعقوب لیث

1154 سال پیش در چنین روزی، 20 بهمن‌ سال 1425 شاهنشاهی (867 میلادی)، یعقوب لیث سیستانی (صفّار)، قهرمان ملّی و مبارز خستگی‌ناپذیر برای یکپارچگی ایران‌زمین، کار آزادکردن هرات، بامیان، بلخ، کابل، غزنه، و بُست از دست تازیان را پایان بخشید.

۱۳ بهمن ۱۳۹۹

بارگیریِ «نامهای ایرانیِ» فره‌وشی

«ای پسر! اگر فرزندی آیدَت اول باید که نامِ نیکو نهی که از جمله حق فرزندان بر پدران آن است که نامِ خوب نهند» قابوس‌نامه، درِ ۲۷.

نبیگ؛ نامهای ایرانی؛ از انتشارات شورای مرکزیِ جشنِ شاهنشاهیِ ایران است که از سوی هرامِ فره‌وشی فراهم آمده است.