۱۰ خرداد ۱۴۰۰

هفت خان 20، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان

سخنانی که هر ایرانی باید آن را بشنود!

پیدا شدن اسکلت 12 هزارساله‌ی یک کودک در تازه‌ترین کاوش‌های غار هوتو

کاوش‌های‌ نوین گستره‌ی غار هوتو در بهشهر مازندران، به تازگی به کشف غار تاریخی دیگری به نام شال در نزدیکی آن انجامید. در ادامه‌ی کاوش‌های غار هوتو اکنون اسکلت ۱۲هزار ساله‌ی کودکی که به‌گونه‌ی نشسته گورسپاری (:دفن) شده است به‌دست آمد.

۶ خرداد ۱۴۰۰

هفت خان 16، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان

سخنانی که هر ایرانی باید آن را بشنود!

اسلام و مارکسیسم در ایران، با نگاهی به اسماعیل خویی و سعید سلطانپور – گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

روزی که چاپ اسكناس ايران از دست بانک انگلیسی خارج شد

91 سال پیش در چنین روزی، ششم خوردادماه سال 2489 شاهنشاهی، در دوره رضا شاه بزرگ، لغو قانون اجازه چاپ و انتشار اسكناس در بانک انگلیسی به تصویب مجلس شواری ملی رسید. انحصار چاپ اسکناس ایران به مدت چهل سال از دوره ناصرالدین شاه قاجار به بانک انگلیسی واگذار شده بود.

۴ خرداد ۱۴۰۰

هفت خان 14، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان

سخنانی که هر ایرانی باید آن را بشنود!

ستم بر زرتشتیان از آغاز یورش اسلام - خسرو فروهر

 

نشست کانال‌های زبان و ادب فارسی دربارهٔ جایگاه و نقش فرهنگستان

چهارشنبه پسین، بیست‌ونهم اردیبهشت، نخستین نشست کانال‌های زبان و ادب فارسی به‌میزبانی چشم‌وچراغ برگزار شد. این نشست، با باشندگی مدیران و نمایندگان کانال‌های «پارسی‌انجمن»، «پارسی در برابر فارسی»، «خانهٔ ویراستار»، «فرهنگ‌ور» و «ویراویراست» برگزار شد و باشندگان در گفت‌وگو با اداره‌کنندگان کانال چشم‌وچراغ دربارهٔ جایگاه و نقش فرهنگستان زبان و ادب فارسی رایزنی کردند.

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰

«هسته و وابسته» یا نام‌واژگانِ «هسته‌بنیاد»

جاوید اشکانی: زبان پارسی از شاخه زبانهای هندواروپایی است که سه دوره باستان، میانه و نو را پشت سر گذاشته است. زبان پارسی یکی از گنجینه‌های بر جای مانده ارزشمند جهان است که هم توان واژه‌سازی دارد و هم دارای دستگاه دستوری روشن است. با همه‌ی این، بسیاری از دستورنویسان ایرانی، آگاهانه، با همان شیوه گذشته به دستور نگریسته، نامهای پارسی را نادیده گرفته، به جای آنها نامهای دستور عربی را در نوشتار خود می‌آورند.

هفت خان 11، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان

سخنانی که هر ایرانی باید آن را بشنود!

سالروز پادشاهی پوراندخت

1391 سال پیش، در اردیبهشت سال 1189 شاهنشاهی (630 میلادی)، پوراندخت دختر خسروپرویز، پادشاه ایران شد.

۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰

بیش از هشتاد سال از ساخت تونل کندوان می‌گذرد، ولی همچنان شاه راه است

83 سال پیش در چنین روزی، 27 اردیبهشت 2497 شاهنشاهی برابر با 17 می 1938 میلادی، تونل کندوان که ساخت آن در سال 2494 شاهنشاهی آغاز شده بود، از سوی رضا شاه بزرگ گشایش یافت. کار ساخت این تونل با ابزارهای آن دوران، تنها سه سال به درازا کشید.

هفت خان 8، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان

سخنانی که هر ایرانی باید آن را بشنود!

۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰

هفت خان 7، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان

سخنانی که هر ایرانی باید آن را بشنود!

ایران را دریابیم - واگذاری جنگل‌های «هیرکانی» به سپاه پاسداران و بسیج!

- «ارتقای ضریب حفاظت و صیانت از جنگل‌های هیرکانی و جلوگیری از قطع و حمل غیر مجاز درختان جنگلی و جلوگیری از تخریب و تصرف اراضی ملی» از جمله اهدافی است که در این توافق‌نامه به آن اشاره شده است.

- این توافقنامه به معنای سپردن منابع طبیعی کشور به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای بسیج به عنوان نهادهای نظامی و شبه نظامی است، آنهم در شرایطی‌که این نهادها خود به عنوان متهمان اصلی قاچاق و دخل و تصرف در اراضی طبیعی کشور شناخته می‌شوند و کارنامه سیاهی در تخریب کشور با اجرای پروژه‌های «عمرانی» ناکارآمد و آتش‌سوزی‌های عمدی به قصد زمین‌خواری، جنگل‌خواری، معدن‌خواری و کوه‌خواری دارند.


130 هکتار جنگل‌های هیرکانی سه روزه سوخت

پاسخی به ریشخندکنندگان واژه‌های فرهنگستان زبان پارسی

کورش جنتی: بارها دیده‌ایم که برخی واژه‌های زبان پارسی و به ویژه شماری از نوواژه‌ها را دستاویز خنده وسرگرمی قرار می‌دهند. بی‌گمان کسی که از جایگاه و ارزش زبان پارسی و نقش برجستۀ آن در نگاهداشت فرهنگ ایرانشهری و یکپارچگی سرزمینی ایران آگاه باشد، روی خوشی به چنین شوخی‌هایی نشان نمی‌دهد. به دیگر سخن حتی پذیرفتن ضعف‌ها و کاستی‌های راستینِ چیزی یا کسی که آدمی به‌ژرفی دلبستۀ آن است، آسان نیست، چه رسد به ریشخند کردن آن.

۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰

هفت خان 6، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان

سخنانی که هر ایرانی باید آن را بشنود!

ایلخانان مغول و پیروی آنان از فرهنگ ایرانی

تاریخ ایران‌زمین پس از شکست ساسانیان و فروپاشی دودمان ایشان، همواره با یورش و ورود مردمانی کوچ‌رو و بیایان‌گرد همراه بوده است. بسیاری از این مردمان پس از برانداختن دودمان پیشین و کشتار فراوان در شهرها و روستاهای ایران، سرانجام در فلات حاصل‌خیز و ثروتمند ایران ساکن می‌شدند.

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۰

زیست بوم ایران - خشکسالی، و کشوری که شیره جانش کشیده می‌شود؛ «تهی‌سازی سرزمین» و وضعیت بحرانی روستاییان و عشایر!

- طبق پیش‌بینی کارشناسان محیط‌ زیست، خشکسالی به ویژه در مناطقی چون جنوب فارس، هرمزگان، بوشهر و سیستان و بلوچستان به وضعیت خطرناکی رسیده و بیش از پیش به منشاء بروز شدید ریزگردها تبدیل می‌شود.

- انتقادهای جدی به کشاورزی آب‌بر محصولاتی چون هندوانه و استفاده از سفره‌های آب زیرزمینی برای تولید محصولاتی چون فولاد وجود دارد. چنانکه گفته می‌شود برای تولید هر کیلو فولاد ۳۰هزار لیتر آب مصرف می‌شود و هر دانه هندوانه ۸ لیتر آب مصرف می‌کند.
- وزارت راه، وزارت نیرو، شرکت نفت و بطور خاص بخش معدن جزو بخش‌هایی هستند که فعالیت آنها بیشــترین تخریب را متوجه منابع طبیعی و محیط زیست کشور می‌کند اما بالاترین رتبه تخریب در این میان متعلق به بخش معدن است.

هفت خان 5، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان

سخنانی که هر ایرانی باید آن را بشنود!

بررسی خبرهای روز با خسرو فروهر و رخسان گنجی

اخباری از جنگ اطلاعاتی در آمریکا، چین و ایران - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

 

۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰

در حاشیۀ «ایران باید صدا داشته باشد» - دکتر علی میرفطروس

* در این روزهای حسّاس و سرنوشت ساز، چشمانِ بازِ «ندا»ها و «نوید»ها منتظرِ عزم و ارادۀ همۀ ما است، ولی مسئولیّت های شاهزاده رضا پهلوی -بخاطر موقعیّتِ ممتازِ  وی در عرصۀ  ملّی و بین المللی- از همه بیشتر  است.

* چهل سال «گفتگو» و انتشارِ «منشورهای پُرشور» بهترین سال های زندگی مبارزان ایرانی را  برباد داده است بی آنکه بتوانند آلترناتیوِ ملّی و موجّهی ارائه کنند!

رضا شاه، علی دشتی، و احمد کسروی - بخش دهم

 

۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۰

بارگیریِ نامه‌ی فرهنگستان ۱ (سالِ نخست و دوم، ۳-۱۳۲۲)، و فرهنگستان ۲ (سالِ سوم، چهارم، و پنجم، ۶-۱۳۲۴)

پارسی‌انجمن: نامه‌ی فرهنگستان گاهنامه‌ی فرهنگستانِ ایران بود؛ فرهنگستانی که در ۲۹ اردیبهشت‌ماهِ ۱۳۱۴ به فرمانِ رضاشاه در راستای پاسداری و پالایشِ زبان و دبیره‌ی پارسی بنیاد گذاشته شد و تا سالِ ۱۳۳۳ کوششهای خود را دنبال ‌کرد.

۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰

ایرانشهری چیست؟ معمای شاه برای مصدق، لنین، و شاگردانشان

 

رضا شاه، علی دشتی، و احمد کسروی - بخش نهم

هنگامی‌که برای نخستین‌بار نام خلیج‌فارس به سر زبان‌ها افتاد

نزدیک‌به سال ۵۰۰ پیش از میلاد و همزمان با قدرت‌گیری فرمانروایی هخامنشیان برای نخستین‌بار نویسنده‌ای اهل آسیای صغیر با نام «هکاتئوس» از عنوان Persikos Kolpos یا همان «خلیج فارس» برای نامیدن پهنه‌ی آبی جنوب فلات ایران استفاده کرد و بارها از سوی دیگر جغرافیدانان و نویسندگان یونانی این نام استفاده و محبوبیت پیدا کرد.

نقشه جهان اراتوستن مربوط به سده سوم پیش از میلاد (قدمت بیش از 2200 سال) و اشاره به نام خلیج فارس