۱۰ خرداد ۱۴۰۰
پیدا شدن اسکلت 12 هزارسالهی یک کودک در تازهترین کاوشهای غار هوتو
کاوشهای نوین گسترهی غار هوتو در بهشهر مازندران، به تازگی به کشف غار تاریخی دیگری به نام شال در نزدیکی آن انجامید. در ادامهی کاوشهای غار هوتو اکنون اسکلت ۱۲هزار سالهی کودکی که بهگونهی نشسته گورسپاری (:دفن) شده است بهدست آمد.
۹ خرداد ۱۴۰۰
۸ خرداد ۱۴۰۰
۷ خرداد ۱۴۰۰
۶ خرداد ۱۴۰۰
روزی که چاپ اسكناس ايران از دست بانک انگلیسی خارج شد
91 سال پیش در چنین روزی، ششم خوردادماه سال 2489 شاهنشاهی، در دوره رضا شاه بزرگ، لغو قانون اجازه چاپ و انتشار اسكناس در بانک انگلیسی به تصویب مجلس شواری ملی رسید. انحصار چاپ اسکناس ایران به مدت چهل سال از دوره ناصرالدین شاه قاجار به بانک انگلیسی واگذار شده بود.
۵ خرداد ۱۴۰۰
۴ خرداد ۱۴۰۰
نشست کانالهای زبان و ادب فارسی دربارهٔ جایگاه و نقش فرهنگستان
چهارشنبه پسین، بیستونهم اردیبهشت، نخستین نشست کانالهای زبان و ادب فارسی بهمیزبانی چشموچراغ برگزار شد. این نشست، با باشندگی مدیران و نمایندگان کانالهای «پارسیانجمن»، «پارسی در برابر فارسی»، «خانهٔ ویراستار»، «فرهنگور» و «ویراویراست» برگزار شد و باشندگان در گفتوگو با ادارهکنندگان کانال چشموچراغ دربارهٔ جایگاه و نقش فرهنگستان زبان و ادب فارسی رایزنی کردند.
۲ خرداد ۱۴۰۰
۱ خرداد ۱۴۰۰
۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰
«هسته و وابسته» یا نامواژگانِ «هستهبنیاد»
۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰
پیدا شدن غار تاریخی دیگری در نزدیکی غار هوتو
در کاوش تیم باستانشناسی دانشگاه تهران در غار هوتو بهشهر، یک غار باستانی تازه در نزدیکی این غار پیدا شد.
۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰
بیش از هشتاد سال از ساخت تونل کندوان میگذرد، ولی همچنان شاه راه است
83 سال پیش در چنین روزی، 27 اردیبهشت 2497 شاهنشاهی برابر با 17 می 1938 میلادی، تونل کندوان که ساخت آن در سال 2494 شاهنشاهی آغاز شده بود، از سوی رضا شاه بزرگ گشایش یافت. کار ساخت این تونل با ابزارهای آن دوران، تنها سه سال به درازا کشید.
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰
ایران را دریابیم - واگذاری جنگلهای «هیرکانی» به سپاه پاسداران و بسیج!
- «ارتقای ضریب حفاظت و صیانت از جنگلهای هیرکانی و جلوگیری از قطع و حمل غیر مجاز درختان جنگلی و جلوگیری از تخریب و تصرف اراضی ملی» از جمله اهدافی است که در این توافقنامه به آن اشاره شده است.
- این توافقنامه به معنای سپردن منابع طبیعی کشور به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای بسیج به عنوان نهادهای نظامی و شبه نظامی است، آنهم در شرایطیکه این نهادها خود به عنوان متهمان اصلی قاچاق و دخل و تصرف در اراضی طبیعی کشور شناخته میشوند و کارنامه سیاهی در تخریب کشور با اجرای پروژههای «عمرانی» ناکارآمد و آتشسوزیهای عمدی به قصد زمینخواری، جنگلخواری، معدنخواری و کوهخواری دارند.
پاسخی به ریشخندکنندگان واژههای فرهنگستان زبان پارسی
۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰
ایلخانان مغول و پیروی آنان از فرهنگ ایرانی
۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۰
زیست بوم ایران - خشکسالی، و کشوری که شیره جانش کشیده میشود؛ «تهیسازی سرزمین» و وضعیت بحرانی روستاییان و عشایر!
- طبق پیشبینی کارشناسان محیط زیست، خشکسالی به ویژه در مناطقی چون جنوب فارس، هرمزگان، بوشهر و سیستان و بلوچستان به وضعیت خطرناکی رسیده و بیش از پیش به منشاء بروز شدید ریزگردها تبدیل میشود.
- انتقادهای جدی به کشاورزی آببر محصولاتی چون هندوانه و استفاده از سفرههای آب زیرزمینی برای تولید محصولاتی چون فولاد وجود دارد. چنانکه گفته میشود برای تولید هر کیلو فولاد ۳۰هزار لیتر آب مصرف میشود و هر دانه هندوانه ۸ لیتر آب مصرف میکند.
- وزارت راه، وزارت نیرو، شرکت نفت و بطور خاص بخش معدن جزو بخشهایی هستند که فعالیت آنها بیشــترین تخریب را متوجه منابع طبیعی و محیط زیست کشور میکند اما بالاترین رتبه تخریب در این میان متعلق به بخش معدن است.
۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰
۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰
۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰
۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۰
۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰
در حاشیۀ «ایران باید صدا داشته باشد» - دکتر علی میرفطروس
* چهل سال «گفتگو» و انتشارِ «منشورهای پُرشور» بهترین سال های زندگی مبارزان ایرانی را برباد داده است بی آنکه بتوانند آلترناتیوِ ملّی و موجّهی ارائه کنند!
۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۰
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۰
بارگیریِ نامهی فرهنگستان ۱ (سالِ نخست و دوم، ۳-۱۳۲۲)، و فرهنگستان ۲ (سالِ سوم، چهارم، و پنجم، ۶-۱۳۲۴)
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰
هنگامیکه برای نخستینبار نام خلیجفارس به سر زبانها افتاد
نزدیکبه سال ۵۰۰ پیش از میلاد و همزمان با قدرتگیری فرمانروایی هخامنشیان برای نخستینبار نویسندهای اهل آسیای صغیر با نام «هکاتئوس» از عنوان Persikos Kolpos یا همان «خلیج فارس» برای نامیدن پهنهی آبی جنوب فلات ایران استفاده کرد و بارها از سوی دیگر جغرافیدانان و نویسندگان یونانی این نام استفاده و محبوبیت پیدا کرد.