۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰

سالروز پادشاهی پوراندخت

1391 سال پیش، در اردیبهشت سال 1189 شاهنشاهی (630 میلادی)، پوراندخت دختر خسروپرویز، پادشاه ایران شد.

پوراندخت چند هفته پس از قتل سپهبد شهربراز بر تخت پادشاهی ایران نشست. سپهبد شهربراز در تیسفون کشته شده بود. دوران پادشاهی پوراندخت بیش از 16 ماه به درازا نکشید.

پس از برکناری خسروپرویز و سپس کشتن او، در مدت چند سال، ده پادشاه بر ایران فرمانروایی کردند. با کشته شدن یزدگرد سوم دهمین پادشاه ایران، دوران آشفتگی دودمان ساسانی و همچنین فرمانروایی ایران باستان که دستخوش یورش تازیان قرار گرفته بود، به پایان رسید.

پوراندخت که بانویی لایق و با تدبیر بود، با اینکه دیگر خیلی دیر شده بود سیاست خارجی و داخلی تازه‌ای در پیش گرفته بود تا فرمانروایی ایران را نجات دهد.

وی در دی ماه سال 1190 شاهنشاهی با دولت روم شرقی قرارداد صلح امضاء کرد تا فرصت یابد دست به اصلاحات داخلی بزند. پوراندخت می‌دانست که ایرانیان از جامعه‌ی طبقاتی که به آنان تحمیل شده بود شدیدا ناخرسند هستند، داوران از داد و دادگری دور شده‌اند و سران ایالات برای خود اختیارات تازه‌ای خلق کرده و حتی سکه ضرب کرده‌اند.

برای یافتن چاره ای برای این گرفتاریها بود که پوراندخت با روم (بیزانس) قرارداد صلح امضاء کرد و دستور رعایت عدالت، بخشودن مالیات عقب افتاده، لغو برتری‌های طبقاتی و اختیارات اضافی فرمانداران را داده و سکه‌ی ملی واحد ضرب کرده بود.

پوراندخت تازش تازیان از عربستان را به قلمرو ایران پیش‌بینی کرده و به فرماندهان ارتش اندرز داده بود که اختلافات خود و جنگ قدرت را کنار بگذارند و آماده‌ی رویارویی باشند.

تازیان تا آن زمان بر سراسر جزیرة‌العرب چیره شده بودند. با وجود تصمیمات اصلاحی بسیار، حکومت پوراندخت هم، مانند سایر جانشینان خسرو پرویز، با اختلافات داخلی و درگیری بر سر قدرت در تیسفون ادامه یافت و ….

پس از پوراندخت، خواهر آذرمیدخت (آزرمی دخت ـ آزرمین دخت) دختر دیگر خسروپرویز پادشاه شده بود که زمان پادشاهی او نیز کوتاه بود.

دوران پادشاهی پوراندخت یکی از سخت‌‌ترین و تاریک‌ترین دوران ساسانیان است. اگرچه امپراتوری ساسانی در ظاهر همان امپراتوری سرسخت و قدرتمند بود ولی در داخل درگیر کشمکش‌های بزرگی بود و هم اینکه در آن زمان تازیان تاخت و تازهای خود را به مرزهای ایران آغاز کرده بودند چرا که خبرچینان خبر نزد ابوبکر برده بودند که ایرانیان دشمنان بزرگ تازیان، زنی را به پادشاهی برگزیده‌اند که این امر در دید ایشان پیروزی پیش از جنگ بود و به آنان امید پیروزی می‌داد.





امرداد

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر