۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰

پیدا شدن غار تاریخی دیگری در نزدیکی غار هوتو

در کاوش تیم باستان‌شناسی دانشگاه تهران در غار هوتو  بهشهر، یک غار باستانی تازه در نزدیکی این غار پیدا شد.

فرزانه، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران در این‌باره به ایرنا گفت: غار تازه را تیم باستان‌شناسی دانشگاه تهران به سرپرستی دکتر حسن فاضلی نشلی در کاوش‌های باستان‌شناسی خود که با  آرمان چگونگی گذار از عصر غارنشینی به دوره‌ی کشاورزی و روستانشینی به شیوه‌ی نوین در غار هوتو انجام می‌دهد، پیدا کرد.

وی با اعلام اینکه غار تازه پیدا شده از سوی گروه باستان‌شناسی «شال» نامگذاری شده، گفت که سراسر دهانه‌ی غار پوشیده از آثار فرهنگی است.

مدیرکل میراث فرهنگی مازندران گفت که تیم باستان‌شناسی به دلیل پیدا شدن جمجمه‌ی دو شغال در لایه‌های بالایی غار، آن را به نام شال ثبت کردند. شال، در زبان مازندرانی به شغال گفته می‌شود.

وی یادآوری کرد: تا پیش از پیدا کردن غار شال، فقط یک بخش کوچک از محفظه‌ی غار پیدا بود، اما پس از خاک‌برداری روشن شد که این غار دست‌کم ۱۰ متر درازا (:طول) دارد که با خاک‌برداری همه‌ی سطوح فوقانی ژرفا (:عمق) و ابعاد آن روشن خواهد شد.

فرزانه با بیان اینکه پیدا شدن این غار می‌تواند به بسیاری از پرسش‌های جهانی در ارتباط با دوران غارنشینی و آغاز روستانشینی در مازندران پاسخ دهد، یادآور شد: نتایج این کاوش‌ها برای درک چگونگی و دلایل روستانشینی و آغاز کشاورزی در مازندران اهمیت بسیاری دارد. کاوش‌های لایه‌نگاری که تاکنون انجام شده نشان‌ دهنده‌ی غنای غار هوتو از دوره‌ی اشکانیان تا نزدیک‌ به ۱۳ هزار سال پیش است.

غار هوتو و کمربند از نام‌ورترین غارهای باستانی ایرانی هستند که در نزدیکی بهشهر و همسایگی روستای تروجن بر دامنه‌ی کوه البرز و رو به باختر (:غرب) در آغاز ورودی شهر بهشهر جای گرفته‌اند.

این غارها نخستین‌‌بار در سال 2508 شاهنشاهی (1949 زایشی) از سوی گروه باستان‌شناسی آمریکایی از دانشگاه پنسیلوانیا به سرپرستی کارلتون کُن کاوش و کشف شدند. اهمیت این غارها در این است که بیانگر سکونت واپسین غارنشینان ایران در آغاز دوران روستانشینی هستند. هوتو و کمربند لایه‌هایی از دوره‌ی فراپارینه‌سنگی، نوسنگی، مس و سنگ، آهن و اشکانی دارند.




خبرنگار امرداد: بامداد رستگار

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر