۹ تیر ۱۴۰۰
هفت خان 50، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان
۸ تیر ۱۴۰۰
هفت خان 49، دانشگاه کورش بزرگ - هومر آبرامیان
۷ تیر ۱۴۰۰
۶ تیر ۱۴۰۰
دربارهی پیشینهی تاریخیِ «آذری»
در جستارِ زیر «حسین نوین رنگرز»، استادِ دانشکدهی زبان و ادبیاتِ پارسی دانشگاهِ محققِ اردبیلی، نویسنده و پژوهشگرِ زبان و تاریخ، به پیشینهی تاریخیِ «آذری» پرداخته است.
سازههای آبی شوشتر، سازههای تاریخی از دوران هخامنشیان تا ساسانیان
سازههای آبی شوشتر را میتوان از بیمانندترین شاهکارهای مهرازی (:معماری) و صنعتی ایران و جهان بهشمار آورد. بیش از یک دهه از ثبت جهانی این یادمان ارزشمند میگذرد اما آنچنان که شایسته و بایسته است به آن توجه نشده است.
۵ تیر ۱۴۰۰
داماش و سوسن چلچراغ
نامش سوسن چلچراغ است، رویشگاهش زیستبوم سرسبز داماش در استان گیلان، در دل جنگلهای دیرپای هیرکانی. بهراستی چشمنواز است ودلفریب. زیر تابش آفتاب و درخشندگی مهتاب دلرباییها میکند.
قوچان؛ با کوههای سبز و چشمه های روان
قوچان و مردمانش را باید با نقشونگار گلیمها و جاجیمهایش شناخت. آنجاست که هنر و چیرهدستی مردمان آن چشمها را به خود خیره میسازد. نقشهایی که از کوههای سبز و چشمهساران جاری و بوتهها و درختان هوشرُبای قوچان الهام گرفتهاند و جان را تازگی میبخشند.
۴ تیر ۱۴۰۰
۳ تیر ۱۴۰۰
تیرگان؛ جشن رهایی و ماندگاری ایران
یکی از بنیادیترین اندیشههای فلسفی ایرانی، باور به نبرد همیشگی میان خوبی و بدی است. ایرانیان همواره خواهان جهانی آباد و آرام به دور از بداندیشی بودهاند و این آرزو را در آیینها، جشنها، استورهها، چکامهها و نگرشهای دینی خود دنبال کردهاند. چنانکه سخن خردمندانهی گفتار، کردار و اندیشهینیک بر این پایه از دل این فرهنگ برخاسته است.
۲ تیر ۱۴۰۰
آغاز فرمانروایی ساسانیان
1795 سال پیش در چنین روزی، 02 تیر سال 785 شاهنشاهی (226 میلادی)، اردشیر بابكان سردودمان ساسانیان در آتشکده آناهید (آناهیتا) تاجگذاری كرد و پادشاه ایران شد.
۱ تیر ۱۴۰۰
آرشهای ایران
چشمداشت دور و درازی نیست اگر آرزو کنیم در گوشهگوشهی ایران تندیسهای آرش کمانگیر قد برافرازد و کودکان و نوجوانان سرزمین ما با او و سرگذشت شگفتانگیزش آشنایی بیشتری بیابند.
۳۱ خرداد ۱۴۰۰
نخستین آتشکدهی ساسانی در تپهکلا ارفهده سوادکوه سر از خاک برآورد
در تازهترین کاوشهای پژوهشی پایگاه میراث ملی غار تاریخی اسپهبد خورشید و آثار وابسته به آن، در تپه کلا ارفه ده شهرستان سوادکوه، یک آتشکدهی چهارطاقی ساسانی بهدست آمد.
رودبار، متنوعترین گستره در گیلان
شهرستان رودبار بهتنهایی شن وماسه وسنگ گیلان و حتا استانهای پیرامون را تامین میکند که نشان ازمعادن و منابع طبیعی پرشمار است. این شهرستان به تنهایی آب کشاورزی وآب آشامیدنی گیلان را تامین میکند.
۳۰ خرداد ۱۴۰۰
درگذشت نادرشاه افشار
274 سال پیش در چنین روزی، 30 خورداد 2306 شاهنشاهی، نادرشاه، نامور به تهماسب قلیخان، بنیادگذار و سردودمان افشاریه از خاندان افشار خراسان، در قوچان درگذشت.
۲۹ خرداد ۱۴۰۰
۲۸ خرداد ۱۴۰۰
۲۷ خرداد ۱۴۰۰
۲۶ خرداد ۱۴۰۰
۲۵ خرداد ۱۴۰۰
۲۴ خرداد ۱۴۰۰
۲۳ خرداد ۱۴۰۰
بارگیریِ «دستورِ دبیرهی پارسیِ تاجیکستان»
پارسیانجمن: تا زمانی که دبیرهی پارسی به تاجیکستان بازگردد، بازگشتی که آرزوی پارسیزبانانِ جهان است، چارهای جز سامان دادن به دبیرهی سیریلیکِ کنونی که پارسیِ فرارود را با آن نویسند نیست.
۲۲ خرداد ۱۴۰۰
قصر آیینه؛ جلوهای دیگر از تاریخ ایرانزمین
قصر آیینه یا قصر دختر، در هشت کیلومتری بخش رستاق شهرستان داراب فارس و در جنوب خاوری آن جای دارد. این قصر که به گفتهای از دورهی ساسانی برجای مانده و در درهای ژرف جای دارد، با سه کوه دربَر گرفته شده است.
۲۱ خرداد ۱۴۰۰
۲۰ خرداد ۱۴۰۰
۱۹ خرداد ۱۴۰۰
۱۸ خرداد ۱۴۰۰
۱۶ خرداد ۱۴۰۰
سیسخت؛ سرزمین تاکستان، آبشار و بلوط، در آغوش دنا
تا آنجا که بازگشت به گذشتههای دور تاریخی شدنی است و میتوان جهان استورهها را نگریست، شهر «سیسخت» همواره نامی آشنا بوده است. سیسختیها میگویند زمانی که کیخسرو، شهریار فرهمند ایران، از جهان کناره گرفت و سی تَن از نامدارترین پهلوانان ایران او را در واپسین سفر خود همراهی کردند، از سیسخت گذشتند.
۱۵ خرداد ۱۴۰۰
۱۴ خرداد ۱۴۰۰
۱۳ خرداد ۱۴۰۰
درگذشت یعقوب لیث صفاری؛ دلاور ایرانزمین
1177 سال پیش در چنین روزی، 13 خورداد سال 1403 شاهنشاهی، یعقوب لیث صفاری، بنیادگذار دودمان صفاریان در ایران، در گندی شاپور، از شهرهای کهن و تاریخی ایران، درگذشت.