۲ تیر ۱۴۰۰

آغاز فرمانروایی ساسانیان

1795 سال پیش در چنین روزی، 02 تیر سال 785 شاهنشاهی (226 میلادی)، اردشیر بابكان سردودمان ساسانیان در آتشکده‌ آناهید (آناهیتا) تاجگذاری كرد و پادشاه ایران شد.

شاهنشاهی ساسانی که مردم به آن ایرانشهر می‌گفتند پیش از یورش تازیان به ایران، به درازای 427 سال بر ایران فرمان راند.

این شاهنشاهی یک‌پارچه را اردشیر بابکان با شکست اردوان پنجم، واپسین شاهنشاه اشکانی، پایه‌گذاری کرد. وی پس از شکست اردوان پنجم در دشت هرمزدگان، دودمان اشکانی را برانداخت و پادشاهی ساسانی را بنیان گذاشت. اردشیر از آن پس خود را «شاهنشاه» نامید و پادشاهی بر سرزمینی را که ایرانشهر یا «ایران» می‌خواندش، آغاز کرد.

اردشیر بابکان پیش از این فرمانروای سرزمین پارس (فارس، كرمان و سیستان) و نگهبان آتشكده‌ی آن سرزمین بود. وی حكومت اشكانیان را كه بر اثر فساد داخلی رو به ضعف گذارده بود و در برابر رومیان كوتاه می‌آمد، برانداخت.

اردشیر كه بعدا رومیان را هم از مشرق زمین پَس راند، در آیین تاجگذاری خود، همانند داریوش بزرگ گفت كه به خواست اهورامزدا شاه ایرانیان (آریان) می‌شود كه مردمی نجیب و بزرگوار هستند و دروغ نمی‌گویند.

به نوشته‌ی برخی از تاریخ‌نویسان، اردشیر در این آیین ساتراپی‌های (بخش‌های شاهنشاهی) قلمرو خود از قفقاز شمالی تا دره سند و غرب فرات تا سیردریا را برشمرده و خراسان را ابرشهر (استان بزرگتر) خوانده بود.

در سنگ‌نبشته‌های دوران ساسانی، عُمان و مسقط بخشی از قلمرو ایران و «مزون شهر» خوانده می‌شدند. ایران‌زمین نیز ارانشهر یا ایرانشهر گفته می‌شد.

اردشیر بابکان آموزش‌های اشوزرتشت را که پیش از بنیاد دولت یکپارچه‌ی ایرانیان به دست کوروش بزرگ آیین آنان بود دین رسمی اعلام کرد. به باور پاره‌ای از تاریخ‌نگاران، آرمان اردشیر از این کار پایبندی به اجرای اخلاق یعنی قانونمندسازی سیاست بود.

اردشیر بابکان برآن بود که کرمان را پایتخت ایران کند. از این رو كرمانی ها در راستای نشان دادن خرسندی خود از پیروزی او بر اردوان و به شاهی رسیدنش، شهری را که او در آن استان، ساخته بود «اردشیر وه» نامگذاری كردند.

این شهر پیشتر روستای کوچکی بود که از سوی اردشیر بابکان آباد و گسترش داده شده و به شهر درآمده بود. با گذشت زمان نام این شهر «بردسیر» به زبان آورده شد.

نوسازی دژ نظامی کرمان برفراز تپه را که به «قلعه دختر» نامور شده و آثار آن اینک در دل شهر جا دارد با اردشیربابکان در پیوند می‌دانند.

شوربختانه این سالها بر فراز این تپه‌ی باستانی آنتن مخابراتی جاسازی کرده‌اند.




امرداد

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر