در هر گوشه از سرزمین ایرانشهر، آثار و نشانههای بسیاری از پیشینهی تاریخی مردم ایرانشهر وجود دارند که هر کدام از آنها داستانهای بسیاری برای گفتن دارند.
هر کدام از دژها (:قلعهها)، روزگاری جای حکمرانی، یا دژی سخت و نفوذناپذیر در برابر یورش دشمنان بودهاند که در درازای تاریخ خود، بسیاری از مردم را از گزند یورش بیگانگان در امان نگه داشتهاند و بهگونهای کارکرد اجتماعیشان ورای همهی ویژگیها خودنمایی میکند.
این دژها امروز در شماری از شهرهای کشور، به خواستگاهی (:مقصدی) جذاب و خاطرهانگیز برای سفر تبدیل شدهاند و در استان سمنان کمتر در این دید از آنها بهره برده شده است.
شهر سرخه در استان کویری سمنان، نیز به شوند جای داشتن در راه ارتباطی خاور به باختر، همواره در ایام گوناگونی مورد یورش دشمنان بوده است؛ از اینرو، مردم دژهای گوناگونی برای محافظت از خود ساخته بودند؛ همانند دژ «جهانآباد در جنوب شهر سرخه».
دژ تاریخی «جهانآباد» در روستایی به همین نام در جنوب سرخه جای دارد. این دژ با دارا بودن برج و باروهای زیبا و معماری ویژه پیرامون کویر با ساختمایههایی (:مصالحی) مانند خاک، گل و خشت ساخته شده و تا سه دههی گذشته از آن بهره برده میشده است.
کارشناسان میراث فرهنگی و گردشگری، دژ جهانآباد سرخه را «ارگ بم کوچک» میدانند و میگویند: این دژ شاهکار ناشناختهای است که از هرگونه آسیب باید در امان بماند. بخشهایی از این دژ در سالهای گذشته از رخدادهای طبیعی مانند بارشهای شدید ریزش کرده و ویران شده است.
کاوشگران و جستوجوگران گنج هم در سالیان گذشته جایجای این دژ را حفاری کردهاند و مسوولان بر این باورند که:«شایسته است این قلعه برای بازدید گردشگران محافظت شود».
دژ تاریخی جهانآباد سرخه میتواند یکی از سازههای مهم برای بازسازی باشد؛ این دژ تاریخی با سازههای درون آن یک مجموعه تاریخی جذاب در سرخه بوده که به شوند بیمهری و بیتوجهی در حال نابودی است.
آبحرالعلومی، مدیرکل پیشین میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان این دژ تاریخی را «ارگ بم کوچک» دانسته و گفته بود که این دژ شاهکاری ناشناخته بهشمار میرود. با بازسازی این دژ، یکی از جاذبههای ارزشمند استان سمنان و منطقهی سرخه میزبان گردشگران خواهد بود.
فرتــورها از مهدی بیرانوند روژمان
امرداد - مهدی بیرانوند روژمان
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر