۵ آبان ۱۴۰۱

تاریخ ایران - دست‌یابی به آرامگاه تومولوسی تپه نقاره‌چی نهاوند

برآیند کاوش‌ها در تپه نقاره‌چی نهاوند پیوند میان نیایشگاه لائودیسه و نقاره‌چی را افزایش داده و می‌تواند بسیاری از زاویه‌های تاریک تاریخ باختر (:غرب) کشور در دوران سلوکی را روشن کند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، محسن جانجان، سرپرست تیم باستان‌شناسی نهاوند در این‌باره گفت: دست‌یابی به «آرامگاه تومولوسی» در تپه نقاره‌چی گردشگری نهاوند را دگرگون می‌کند و برای آغاز فصل سوم کاوش در این گستره چشم‌براه فراهم‌شدن اعتبار هستیم.

محسن جانجان افزود: «تپه نقاره‌چی» با بلندای هشت‌متر در جنوب خاوری نهاوند و پیرامون باغ‌های این شهر جای دارد و در گزارش سفر «ناصرالدین شاه» از این تپه و آرامگاه یاد شده است.

وی ادامه داد: شهرستان نهاوند از شهرهای مهم در حکومت سلوکیان است و از سوی دیگر وجود «معبد لائودیسه» در این منطقه می‌تواند گواه این باشد که این آرامگاه از آنِ یک فرد مهم مانند یک سردار رده بالا یا ساتراپ (شهربان) و یا پادشاهی از دوران سلوکی باشد که ما درتلاش برای دست‌یابی به این گورهای سلطنتی هستیم.

جانجان در دنباله گفت: فصل نخستِ کاوش‌ها در ثبت تپه نقاره‌چی نهاوند شهریور ۹۸ برای یک‌ماه و فصل دوم هم از اردیبهشت تا خردادماه 1401 خورشیدی به پایان رسیده است و اکنون چشم‌براه فراهم‌شدن اعتبار برای آغاز فصل سوم و دست‌یافتن به پاسخ و پیچیدگی‌ها (:ابهامات) جامعه علمی کاوش‌گران و باستان‌شناسان در جهان و ایران هستیم.

وی یادآوری کرد: تاکنون نتایج این کاوش‌ها ارتباط میان نیایشگاه لائودیسه و نقاره‌چی را افزایش داده و هم‌اکنون به یک گور تومولوسی دوره‌ی سلوکی رسیده است که نخستین «آرامگاه تومولوسی» ایران در شهرستان نهاوند است و می‌تواند بسیاری از زاویه‌های تاریک تاریخ باختر کشور در دوران سلوکی را روشن کند.

سرپرست هیات باستان‌شناسی فصل دوم کاوش تپه نقاره‌چی افزود: در زمان پادشاهی آنتیخوس سوم، نهاوند یکی از شهرهای مهم این پادشاهی شد تا جایی که وی نیایشگاهی به نام «لائودیسه» را در آن ساخت و مردم را به پرستش آن فراخواند. برپایه‌ی یافته‌های تاریخی از دوره‌ی سلوکیان نامی شهرهایی مانند آنتوخیه، الکساندریا، آپولو و لائودیسه بر جا مانده است و لائودیسه همان نهاوند کنونی است که با توجه به اهمیت این شهر باستان‌شناسان به دنبال کشف گورستان آن بودند.

وی در ادامه گفت: در آرامگاهی که در تپه نقاره‌چی به‌دست آمد هیچ اثر تاریخی یا تابوت و استخوانی پیدا نشد چراکه در زمان ناصرالدین شاه، عبدالصمدمیرزا نام‌ور به عزالدوله به این آرامگاه رفته و آثار درون آن را بیرون آورده است. در گزارش‌ها آمده بود که عزالدوله حاکم وقت نهاوند در آن زمان وارد این آرامگاه شده و آثار درون تابوت را خارج کرده و شنیده شده که هنگامی‌که او از آرامگاه بیرون آمد دستمالی سفید و خنجری در دست داشته و با توجه به آن که گمان می‌رود این گور یک گور سلطنتی بوده، بی‌گمان آثار مهمی در آن وجود داشته است.

سرپرست کاوش‌ها افزود: حتا دکتر فوریه فرانسوی و محمدحسن‌خان اعتمادالسلطنه نیز برای کاوش به این محوطه رفتند از بالا کاوش کردند و بخشی از سقف آرامگاه را ویران کردند که البته قابل بازسازی است.

جانجان یادآور شد: آنچه در تپه نقاره‌چی به دست آمده از سوی رسانه‌های خارجی مورد توجه قرار گرفت و همین نقطه‌ی عطفی برای جذب گردشگر خارجی برای شهرستان به‌شمار می‌رود.

به گفته‌ی وی، اگر اعتباری برای فصل سوم کاوش تپه نقاره‌چی فراهم شود بی‌گمان جایگاه ویژه‌ای در گردشگری و جذب توریست برای نهاوند و استان همدان ایجاد خواهد کرد.

وی بیان کرد: با دست‌یابی به «مجموعه آرامگاهی» که در فصل سوم در جست‌وجوی آن خواهیم بود، یک پارک باستان‌شناسی یا سایت موزه ایجاد و راه‌اندازی خواهد شد که کمک درخور نگرشی به دستیابی به معبد لائودیسه خواهد داشت.

سرپرست کاوش‌ها گفت: با توجه به اهمیت معماری این محوطه و نزدیکی آن به شهر نهاوند و سراب گیان این منطقه مکانی ارزشمند برای بنا نهادن یک پارک باستان‌شناسی برای دوستداران تاریخ است و جایگاه ارزشمند این تپه که برای جامعه‌ی پژوهشگران اهمیت ویژه‌ای دارد، زمینه توانمندسازی بخش گردشگری و جذب گردشگر خارجی برای شهرستان را فراهم می‌کند.

* تومولوس یا گورپشته، تپه‌ای ساختگی‌ست که اتاق محل گورسپاری پادشاهان یا اشراف‌زادگان را در زیر خود پنهان دارد. در آرامگاه نهفته زیر تومولوس، پیکر فرد درگذشته به همراه پیشکش‌ها و جواهرهایش را در اتاقی م‌گذاشتند و با انبوهی از خاک روی آن‌را ه شکل تپه‌ای می‌پوشاندند.



خبرنگار امرداد: بامداد رستگار

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر