۱۰ خرداد ۱۴۰۲

پهنه‌های باستانی ایران - تپه‌شغالی؛ همسانی‌های فرهنگی با تمدن سیلک

آنچه در «تپه‌شغالی» یافته ‌شده است به هزاره‌هایی برمی‌گردد که انسان پایه‌ریز تمدنی پیشرفته بود. نمونه‌ای از آن زندگی باشکوه را در سیلک کاشان نیز می‌توان یافت. تپه‌شغالی و مردمان تمدن‌ساز آن همپای سیلکی‌هایی بوده‌اند که بنیاد‌های تمدن خود را چنان ساخته بودند که الگویی برای انسان‌های پیشاتاریخی زمان خود بود. از این دید، تپه‌شغالی ارزش‌های بسیارِ باستانی و انسان‌شناختی دارد.‌

۹ خرداد ۱۴۰۲

تهدید شاهزاده و دسیسه های پشت آن - دکتر سعید احمدی

سازمان فرهنگی سياسی ايران پاد

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

پهنه‌های باستانی ایران - تپه گیان؛ راز گورخُمره‌های شش هزار ساله

همدان (هگمتانه‌ی دیرین) مالامال از تاریخی پُرفراز و نشیب است. در روزگاران باستانی ایران، این شهر و گستره‌ی آن رویدادهای پُرشماری را دید و جایگاهی برای فرمانروایان و شهریاران ایران بود. در روزگارانی دورتر نیز (پیشاتاریخی) آن پهنه جایی برای باشندگی مردمانی با تمدن‌هایی پیشرفته بوده است. یک نمونه از آن زندگی پیشاتاریخی را باید در «تپه گیان» یافت.

پهنه‌های باستانی ایران - زیویه؛ گنجینه‌ای یگانه با رازهایی ناگشوده

سرگذشت پیدا شدن گنجینه‌ای کم‌مانند در «زیویه» در 1325 خورشیدی، هنوز هم بر سر زبان‌هاست. باستان‌شناسان بیگانه‌ای که دست به کاوش در زیویه زده بودند، ادعا کردند که بومی‌ها گنجینه‌ی زیویه را تکه‌تکه و چپاول کردند! اما نشانه‌هایی در دست هست که چنین سخنی را دور از راستی نشان می‌دهد؛ به‌ویژه آن که آثار زیویه سر از موزه‌های بیرون از ایران و مجموعه‌های خصوصی درآورده بودند!

ziviyeh1

۷ خرداد ۱۴۰۲

ویدئوی کامل نشستِ «گفتمان پادشاهی ایرانی و استراتژی پیش رو» - اندیشکده کوروش بزرگ

خبرگزاری یونیکا

پهنه‌های باستانی ایران - گنج‌دره؛ لایه‌های تمدنی چندگانه

در شهرستان هرسین، در استان کرمانشاه، تاریخی ماندگار، دیرپایی داشته است. هر بخشی از آن گستره رد و نشانی از روزگاران کهن و هزاره‌ای را در دل خود دارد و گویای زندگی‌ها و تمدن‌هایی است که زمانی مانده‌اند، قلمرو خود را ساخته‌اند و سپس در کوران تاریخ از نگاه‌ها پنهان شده‌اند. «گنج‌دره» یکی از آن پهنه‌های تمدن‌ساز است.

ganjdareh

۶ خرداد ۱۴۰۲

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

تهدید به جان پادشاه یعنی تهدید به جان ملت بزرگ ایران
آدینه، 5 خرداد 2582 شاهنشاهی

زن ستیزان و فاشیست ها را بشناسیم - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

 

پهنه‌های باستانی ایران - چُغابَل؛ بزرگترین تپه‌ی باستانی باختر ایران

در باختر استان لرستان، در شهرستانی به نام رومشکان، بزرگترین تپه‌ی باستانی باختر ایران نمایان است. این تپه در درون پیکره‌ی خود آثاری از دوران چندهزار ساله‌ای را نهفته است. کاوش‌های باستان‌شناسی پرده از روی برخی از بخش‌های این پهنه‌ی دیرینه برداشته است. آن‌جا را «چُغابَل» می‌نامند. هنوز کاوش‌های باستان‌شناختی در چغابل به پایان نرسیده است و گمان اینکه در آنجا یافته‌های باستانی دیگری به‌دست بیاید، آرزویی‌ست که دور از دسترس نخواهد بود.

choghabal

۳ خرداد ۱۴۰۲

پهنه‌های باستانی ایران - تپه قلایچی؛ نشانه‌های تمدن مانایی

آگاهایی‌های باستان‌شناسان درباره‌ی قوم مانایی اندک است. آن‌ها در غبار تاریخ باستان کم‌پیدا هستند و نشانه‌های استواری از زندگی و کاروبارشان یافته نشده است. «تپه قلایچی» یکی از نشانه‌هایی است که روشنایی‌هایی بر آن تمدن کهن می‌افکند و آگاهایی فراهم می‌آورد که گواه تمدن درخشان مانایی‌ها است؛ هرچند آثار کشف شده گویای همه‌ی تمدن و فرهنگ مانایی نیست.

ghalaychi

۲ خرداد ۱۴۰۲

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

یعقوب یسنا: باید اتحادیه‌ی کشورهای پارسی‌زبان را برپا داشت

  • طبق واقعیت و شرایط موجود ما کشورهای فارسی‌زبان میراث‌دار زبان و فرهنگی استیم که چند صد سال پیش زبان و فرهنگ یگانه‌ ما بوده است، زیرا همه ایرانی بوده‌ایم، اما اکنون زبان فارسی و هویت ایرانی میراث مشترک ما است.

پهنه‌های باستانی ایران - تپه حسنلو؛ راز هزاره‌‌ها از جام زرین تا گور عاشقان

در نزدیکی شهر نقده، در استان آذربایجان غربی، تپه‌ای با دیرینگی هشت‌هزار ساله دیده می‌شود. آثار به‌دست آمده از این پهنه به عصر آهن بازمی‌گردد. چند لایه‌ی کشف شده گواه باشندگی چندگانه‌ی مردمان آن گستره است: از آغاز دوران سنگی تا دوران باستانی ایران و حتا روزگاران پس از آن. آنجا را «تپه حسنلو» می‌نامند.

hasanloo

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲

پهنه‌های باستانی ایران - پردیس؛ پدیدآورندگان چرخ سفالگری

 شهر کنونی تهران تاریخی کوتاه دارد، اما پیرامون آن نهفته از پهنه‌هایی باستانی و بسیار دیرینه است. یکی از آن گستره‌های کهن، تپه‌ی باستانی «پردیس» است؛ جایی که تمدن بسیار دور آن هزاره‌هاست که خاموش و بی‌صدا شده است، اما آثار پیدا شده از آن تمدن گویای جنب‌وجوش و سرشاری زندگی در آن روزگاران است.

tape pardis

۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲

شــاهنامه با هومر آبرامیان، بخش 10 - امام زمان از کجا آمد؟

حلاّج ؛ روح زمانۀ ما - دکتر علی میرفطروس

 * تجربۀ خونین سال های اخیر، شخصیّتِ حلاّج را از سایه سارِ اعصار بیرون کشیده و بازاندیشی در بارۀ زندگی، عقاید و قتل فجیعِ  وی را از اهمیّت تازه ای برخوردار کرده است.

* بعد از حملۀ تازیان، ایرانیان اگرچه در جغرافیای اسلام زیستند، امّا در جهان ایرانی (عصر ساسانی) نیز تنفّس کردند. آنهمه «ساقی‌نامه»ها و «رُباب نامه»ها متأثر از آئین‌های ایرانیِ پیش از اسلام اند که «روح اسلام» از آنها گریزان وُ بیزار است.

* عصر حلاّج  عصر شدیدترین منازعات فکرى و مجادلات مذهبى بود و آنهمه می توانست بر عقاید وی تأثیر داشته باشد.

پهنه‌های باستانی ایران - سنگ چخماق؛ کهن‌ترین روستای شمال خاوری فلات ایران

نزدیک به هشت‌هزار سال پیش در تپه‌های گستره‌ی بسطام، در استان سمنان، قومی روستانشین بسر می‌بردند. اکنون باستان‌شناسان نشانه‌هایی از گذران و شیوه‌ی زندگی آن‌ها یافته‌اند؛ در جایی که به آن «سنگ چخماق» می‌گویند.

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

روضه خوانی در دستگاه چپ - خسرو فروهر

نگرانی از فرجام گورستان نویافته‌ی اشکانی اهواز

میانه‌ی تیرماه سال گذشته (2581 شاهنشاهی) در عملیات حفاری نفتی، در شهر اهواز به یافتن یک گورستان نویافته تاریخی با داده‌های باستان‌شناسی در کوی فاز 4 کوروش، نزدیک‌به 150 متری ساحل کارون انجامید. 10 روز پس از آن خبر آمد که  نه تنها پروانه‌ای (:مجوزی) برای نجات‌بخشی این گستره‌ی نویافته صادر نشده است، بلکه گفته می‌شود 2 گورخمره از 3 گورخمره یافته‌شده، نابود شده‌اند.

۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲

دیگرسانی زبان، گویش، لهجه

کورش جنتی: آنچه به دنباله می‌آید نوشتاری کوتاه است برای بازشناسی زبان، گویش و لهجه. این نوشتار برپایه‌ی سخنرانی دکتر محمد دبیرمقدم فراهم شده است.

پهنه‌های باستانی ایران - تُل باکون؛ روستانشینیِ پیشرفته

نخستین نشانه‌های فرهنگی پیشاتاریخی فارس را باید در پهنه‌ی باستانی «تُل باکون» دید. کاوش‌های تپه‌های باکون هرچند همراه با رویدادی ناخوشایند بود و بسیاری از آثار آن از دست رفت، اما درخور توجه و از دید باستان‌شناسی باارزش است.

tol

۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۲

پهنه‌های باستانی ایران - سیلک؛ نخستین نشانه‌های شهرنشینی در جهان

کاشان با تمدن دیرینه‌اش نشانه‌های آشکاری از گذشته‌ای باشکوه دارد. در هر دوره‌ای از روزگاران ایران ردی از تاریخ در این گستره‌ی آباد می‌توان یافت. اما چه‌بسا سرآمد یافته‌های باستانی کاشان «تپه سیلک» باشد که آوازه‌ای جهانی دارد و یکی از زیستگاه‌های نخستین در فلات ایران بوده است.

تلویزیون ایران آریایی - گفتگوی تلفنی با هم میهنان

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲

پهنه‌های باستانی ایران - تُل ‌جِری؛ همسایه‌ی دیرپای تخت جمشید

پهنه‌ی باستانی «تُل جِری» یادگار دوره‌ای بسیار کهن از تاریخ دیرپای سرزمین ماست. کاوش‌های باستان‌شناسی در آن پهنه به یافته‌هایی انجامیده است که روشنگر گوشه‌ای دیگر از زندگی و سرنوشت مردمانی است که در دوره‌های ازیادرفته‌ی تاریخی زیسته‌اند و با تلاش و کوشش سنگ بنای تمدن خود و تمدن‌های آینده را گذاشته‌اند.

۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۲

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

چرا عقب مانده ایم؟ فریدون فرخزاد یا حسین زمان؟ - خسرو فروهر

پهنه‌های باستانی ایران - چغامیش؛ از نخستین‌های تمدنی فلات ایران

«چغامیش» با تمدنی چند هزار ساله، از شگفتی‌های روزگاران باستانی ایران است. جایی است که نخستین نشانه‌های خط و نوشتار در آن پیدا شد و آثاری از هزاره‌های بسیار دور به‌دست آمد تا آگاهی‌های انسان کنونی از تمدن‌های از یادرفته‌ی تاریخی فزونی بیش‌تری بگیرد و دریچه‌هایی به روی شناخت انسان باستانی فلات ایران گشوده شود.

choghamish

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۲

چرا «خدا زبان اهل جهان را مشوش ساخت تا سخن یکدیگر را نفهمند»؟! - هومر آبرامیان و مانی

پژوهشی در شاهنامه با هومر آبرامیان

رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی

اعدام دو ضد اسلام، چرا ساندیس خورها ی اینترنشنال میهن پرستان را فاشیست می نامند؟ - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

پهنه‌های باستانی ایران - مارلیک؛ جایگاه تمدنی از یادرفته

گیلان با تمدن دیرینه‌اش آکنده از پهنه‌های باستانی است. نام‌ونشان یکی از از پهنه‌ها را باید در رودبار گرفت و به تپه‌ای رسید که به آن «مارلیک» می‌گویند؛ جایی که در روزگارانی بسیار دور پایگاه تمدنی بوده است که در غبار تاریخ گم و ناپیدا شده‌ است. آثار به‌دست آمده از آن پهنه پرتوهایی بر تمدن دیرینش می‌افکند.

پهنه‌های باستانی ایران - ایران، گستره‌ای پهنه‌ور از نشانه‌های باستان‌شناختی

سرزمین ما ایران با تمدنی چند هزارساله، سرشار از یادمان‌های پیشاتاریخی و تاریخی است. از این‌رو شگفت‌آور نخواهد بود اگر در هر گوشه‌وکنار این خاک بتوان با کاوش‌های علمی و باستان‌شناسی به آثاری و نشانه‌هایی از تمدن‌ها و زندگی‌های مردمان پیشین دست یافت و پرتوهایی بر زندگی خاموش آن‌ها افکند. ایران یکی از چند گاهواره‌ی تمدنی جهان است. رشته‌نوشتارهای «پهنه‌های باستانی ایران» شناخت گذرایی از گستره‌های باستانی ایران خواهد بود.

iran1

۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲

بارگیری «گورانی، هَورامی و کُردی»

پارسی‌انجمن: در این پژوهش مهدیِ سجادی، دانش‌آموخته‌ی دکتریِ زبانشناسیِ دانشگاهِ تهران، پیوندِ زبان‌شناختیِ میانِ گورانی/ هورامی و کردی را بررسی کرده است.

۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲

دست اندازی اهریمن به تاریخ و فرهنگ ایران - دومین سازه‌ی خشتی جهان به حراج گذاشته شد

ارگ راین به عنوان دومین سازه‌ی خشتی جهان پس از ارگ بم قرار است به دست سرمایه‌گذار بخش خصوصی سپرده شود تا به آن کاربری اقامتی و پذیرایی بدهد درحالی‌که پژوهش‌های باستان شناسی آن به ‌پایان نرسیده است.

۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲