۸ فروردین ۱۳۹۸

فاجعه سیل در ایران و آنچه باید به آن توجه کرد – گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

تأملات بهنگام؛ این سیل دَمان پاسخ طبیعت است به غارت ایران

- واقعیت این است که اعضای ریز و درشت نظام جمهوری اسلامی، هیچگاه به ایران به چشم وطن نگاه نکرده‌اند و هیچوقت ایرانزمین را خانه‌ی همیشگی و ابدی خود ندانسته‌اند. از همین روست که طی این چهل سال سراسر نکبت، تمامی منابع و مواهب سرزمین ایران برای مافیای مذهبی حاکم، حُکم اموال به غنیمت گرفته شده را داشته که باید بنا به سنت غارتگران تا سرحد امکان از آنها بهره‌کشی کرد.
استان گلستان

نوروز نامِ محبوبِ ترکمن‌ها!

*پس از استقلال ترکمنستان، «نوروزنامه خیام» به زبان ترکمنی ترجمه شد.
نوروز نام محبوب ترکمن‌هاست

*اهمیّت بعضی اعیاد و روزها در بین مردم ترکمنستان آنقدر زیاد است که اگر ترکمن‌ها صاحب فرزند پسر شوند، وی را نوروز می‌نامند و به همین دلیل امروز افراد زیادی در ترکمنستان نامشان نوروز است.
در ترکمنستان طبق رسم قدیم و جدید، دو بار در سال جشن سال نو گرفته می‌شود. یکی از این جشن‌ها با استناد به تقویم میلادی است و دیگری عید نوروز به نشانه احیای دوباره آداب و رسوم دیرینه مردم ترکمنستان.

۳ فروردین ۱۳۹۸

«کهن»، «کهنه» نیست!

تكیه بر اختر شب دزد مكن، كین عیار
تاج كاووس ببرد و كمر كیخسرو
گفتم ای بخت بخسبیدی و اقبال دمید
گفت با این همه از سابقه نومید مشو
Image result for ‫نوروز در تخت جمشید‬‎

۲۹ اسفند ۱۳۹۷

هر روزتان نوروز، نوروزتان پیروز

نوروز، یادگار ماندگار
یادگار ماندگارهویت ملی، ملیت و ملت گفتمانی‌ایست تاریخی كه در گذر زمان و در چالش با رخدادهای تاریخی پدیدار می‌گردد، رشد می‌یابد و دگرگون می‌شود. زبان‌، سرزمین، آیین‌های مشترك فرهنگی و ریشه‌های تاریخی برخی از عوامل تشكیل دهنده ملیت است اما هیچ گروه مشخصی از آن‌ها را نمی‌توان به عنوان ویژگی و بن‌مایه هویت ملی و شناسه یك ملت در نظر گرفت چرا كه هر یك از این ویژگی‌ها در یك دوره تاریخی ارزش فراوان داشته‌، زمانی پهنه جغرافیایی یك سرزمین نشانه هویت ملی بوده و زمانی دیگر زبان مشترك، ملیت یك ملت را تشكیل داده و سیر رویدادهای تاریخی آن را دگرگون كرده است.

تأملات بهنگام؛ در ضرورتِ نوشیدن مِی به وقت بهار

- برای شاعران سبک خراسانی چون رودکی، فرخی، عنصری و بیش از همه منوچهری دامغانی، تحول طبیعت از افسردگی زمستانی به طراوت بهاری، نوید خوشباشی و شادخواری می‌داد.
- بهار برای فردوسی، موسم سرودن مدحیه و گرفتن صِله نیست. فردوسی، برآمدنِ بهار را به شکوهِ جسمانیِ زیستن پیوند می‌دهد و حتی در سخت‌ترین ایام زندگی و در اوج تنگدستی نیز با لحنی حماسی بهار را توصیف می‌کند.

پیدایی نوروز در اندیشه‌های گذشتگان

برپایی فرخنده روزهای جشن ملی نوروز بخشی از آیین‌های ناگسستنی مردمان ایران زمین بوده است. یکی از کتبی که نوروز و چرایی پیدایی آن را به روشنی بیان می‌کند آثار الباقیه ابوریحان بیرونی است. 

۲۸ اسفند ۱۳۹۷

جشن سوری با آتش افروزی همگانی

یک رشته از جشن‌های آریایی، جشن‌های آتش است. منظور از جشن‌های آتش جشن‌هایی است که با افروختن آتش برای سرور و شادمانی آغاز می‌شده است. از جمله جشن‌های آتش که باقیمانده جشن سوری در ایران، در پایان سال یا همان چهار‌شنبه سوری کنونی است.
Image result for ‫جشن سوری با آتش افروزی همگانی‬‎

۲۶ اسفند ۱۳۹۷

رضا شاه بزرگ و آینده ایران - خسرو فروهر مهمان برنامه زینا تهرانی

هفت‌سین، هفت‌شین، هفت‌چین کدام یک؟

در فرهنگ ایرانی «هفت»، «همه چیز» و «كامل بودن» را می‌رساند و نه شماره و تعداد را. «هفت آسمان» نشانه‌ای از همه آسمان‌هاست. «هفت كشور» نشانه‌ای از همه‌ی سرزمین‌ها و كشورهاست. نمونه‌های بسیار دیگری مانند «هفت شهر عشق» و ... در فرهنگ ایرانی دیده می‌شود.
هفت‌سین، هفت‌شین، هفت‌چین کدام یک؟

۲۵ اسفند ۱۳۹۷

۲۳ اسفند ۱۳۹۷

بارگیریِ «فرهنگِ تاتی و تالشیِ» عبدلی

پارسی‌انجمن: تاتیان و تالشیان دو تیره‌ی ایرانی‌اند که بیشتر در کناره‌های دریای کاسپین و آذربایجان می‌زیند.
بر پایه‌ی گواههای استوار و روشنِ تاریخی و زبان‌شناختی، زبانی که تاتیان بدان سخن می‌گویند تا چهارسد سالِ پیش (تا زمانِ صفویان) زبانِ همه‌ی آذربایجانیان بود که گستره‌اش تا به قزوین نیز می‌رسید، لیک با ترک‌تازیِ زبانِ ترکی زبانِ تاتی اندک‌اندک از میان برفت و تنها باشندگانِ چند آبادی این زبان را نگه بداشتند و تا به امروز رساندند.

۲۱ اسفند ۱۳۹۷

نوروز و سنگِ خارای ایران - دکتر علی میرفطروس

* نوروز به سان یک سنگر وُ سایه بان،هماره سر پناهِ ملّت ما بوده و مارا ازگذشته به حال و ازحال به آینده منتقل کرده است.
* درتوفان های سهمگین تاریخی، ما ـ بعنوان ایرانی-تنها در سه چیز  خودمان را از مسلمان های دیگر جدا کردیم.
*باوجودِ سرسختیِ حکومت ها،«سنگِ خارای ایران» پایدارخواهدماندمگراینکه این حکومت ها خودراباخواست ها و علایق ملّی ایرانیان  سازگار سازند.
***

خسرو فروهر – بزرگترین پرونده اختلاس جمهوری اسلامی و مرجان شیخ الاسلامی، و ارتباطش با صادراتی هایی مانند مسیح علینژاد

۲۰ اسفند ۱۳۹۷

ایوان کسرا از شاهکارهای معماری ایرانی بار دیگر دچار ریزش شده است!

ایوان کسرا از شاهکارهای معماری ایرانی و نماد شکوهمند تمدن ایران بار دیگر دچار ریزش شده و بیم ویرانی بیشتر در دیگر بخش‌های این کاخ می‌رود.
طاق کسرا

۱۹ اسفند ۱۳۹۷

هرمز؛ جزیره‌ی رنگ‌های در هم تنیده

جزیره‌ی زیبای هرمز با ساحل دلفریب و بی‌مانندش بر کرانه‌ی خلیج همیشه فارس آرمیده است. ساحل سرخ این جزیره دامن به آبی بیکران دریا گسترده و موج‌های سرخ و آبی‌ را در هم تنیده است.

۱۶ اسفند ۱۳۹۷

افشاگری های خسرو فروهر در تلوزیون اسرائل پارس درباره صادراتی های حلقه کیان – درباره روح الله زم – درباره سروش – درباره جلسات مخفی که خواهان حذف زبان پارسی هستند

جشن زادروز استاد کزازی همراه با رونمایی کتاب شگرف و شگفت

جشن هفتادمین زادروز استاد میرجلال‌الدین کزازی همراه با آیین رونمایی کتاب «شگرف و شگفت» از واپسین نوشته‌های وی از سوی انجمن سرو سایه‌فکن و با همکاری خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی و کانون رهروان آگاهی برگزار شد.
استاد جلال الدین کزازی

کسی که فارسی را لهجه‌ای از عربی می‌داند دارای حماقت علمی است

در هشتمین نشست کارگروه تاریخ انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا که با موضوع بررسی جایگاه زبان فارسی در هویت ملی برگزار شد حامد صافی گفت: زبان‌شناسان همه‌ی زبان‌های دنیا را براساس نام‌های جغرافیایی به دو دسته‌ی کلی هندواروپایی و آفروآسیایی (آفریقایی، آسیایی) تقسیم‌بندی می‌کنند.
حامد صافی استاد دانشگاه شهیدچمران اهواز ضمن ابراز شگفتی از افرادی که می‌گویند زبان فارسی یک لهجه‌ای از زبان عربی است عنوان کرد: کسی که می‌گوید زبان فارسی لهجه‌ای از زبان عربی است در واقع حرف مضحکی را زده و بیشتر ناآگاهی علمی خود را نشان داده است زیرا این فرد به علت اینکه هنوز نتوانسته است فرق بین سه اصطلاح کاملا متفاوت لهجه، گویش و زبان را درک کند متاسفانه به محمل‌بافی پناه آورده است.