۹ تیر ۱۴۰۱

نام ایران در کهن‌ترین کتیبه دولت عثمانی در شهر استانبول با قدمت ۵۶۳ سال - وحید بهمن

جشن تیرگان، داستان‌ها و آیین‌ها

جشن‌های ایرانی بیشتر به دلیل دیرینگی با چندین روایت در پیوند هستند و هر یک آداب ویژه‌ای را نیز در بردارند. این جشن‌ها بیشتر با طبیعت یا رویدادی استوره‌ای در پیوند هستند. جشن تیرگان را باید یکی از جشن‌هایی دانست که با چند روایت و آداب در پیوند است که همین بر اهمیت آن می‌افزاید.

۶ تیر ۱۴۰۱

سروده ای برای بابک خُرّمدین - با صدای دکتر علی میرفطروس

قصیده‌ای برای بابک خُرّمدین، سردار دلیر ایران - الهۀ رهرو نیا (نو شاد)

 

        مستِ ترانه در جام، پیچَد نوای بابک 

در تار وُ پود شعرم زنده ندای بابک 

 

گرچه فتاده‌ام دور فرسنگ‌ها ز میهن 
      هرگز نبردم از یاد رسمِ وفای بابک 


در بستر خیالم می‌بینمش خروشان 

مفتون مهر وُ خشم وُ حال وُ هوای بابک  

جان‌بخشی آرش و رهایی ایران

دست روی کتاب می‌کشیدم و حس می‌کردم نوک انگشتانم از گرمای آتش داغ است. کمی دورتر، کنار بچه‌ها و شعله‌های آتش، پیرمردی نشسته بود. موهای سفیدش صاف و یک‌دست روی شانه‌هایش ریخته و چشم‌هایش لبریز از فروغ و روشنی‌ بود.

۱ تیر ۱۴۰۱

روز ملی دماوند

تا به یاد داریم دماوند، با آن چکاد (قله) بلند و شُکوهمندش، همواره نگرنده‌ی روزگار نیک‌وبد ما بوده است. گاه خشنود از سرافرازی و بالندگی تاریخمان و گاه اندوهناک و دردمند از تلخی و تیرگی روزگارانی که بر ایران رفته است.

۳۰ خرداد ۱۴۰۱

فرهنگستان و زبان مردم: نگاهی گذرا به کارکرد چند کارگروه فرهنگستان

عباس سلیمی آنگیل (دبیر کارگروه آسیب‌شناسی پارسی‌انجمن): فرهنگستان زبان و ادب فارسی از مهم‌ترین نهادهای فرهنگی یک سده‌ی اخیر است و به اندازه‌ی اهمیتش دشمنان آگاه و ناآگاه، باسواد و بی‌سواد و دل‌سوز و غرض‌ورز داشته است. از سویی، صادق هدایت برابریابی‌ها و واژه‌گزینی‌های فرهنگستان را دست انداخت و یا دست‌‌کم با آن مخالفت کرد و از سوی دیگر، تجزیه‌طلبان و دشمنان زبان فارسی بر این نهاد خنجر آخته‌اند.

دست‌یابی به گونه‌های بی‌مانند سفال‌ در بندر سیراف

باستان‌شناسان در بندر سیراف، به گونه‌های بی‌مانندی از سفال‌های نوک اژدری‌شکل را که ویژه‌ی جابه‌جایی مایعات از خلیج‌فارس به دیگر جاهای جهان بوده است، دست پیدا کردند.

۲۷ خرداد ۱۴۰۱

بررسی ادعای خروج جواهرات ملی از ایران توسط شاهان پهلوی - وحید بهمن

فرهنگستان و وام‌واژه‌های عربی

کورش جنتی: پادکام(به‌رغم) همۀ کوشش‌هایی که به ویژه در یک صد سال گذشته در زمینه پالایش زبان پارسی از وام‌واژه‌های بیگانه انجام شده است، همچنان وام‌واژه‌های بسیاری در زبان پارسی وجود دارد. بخش بزرگی از وام‌واژه‌های زبان پارسی، واژه‌های عربی‌ای هستند که پس از تازش تازیان به ایران به گستردگی در زبان پارسی کاربرد یافته‌اند.

۲۴ خرداد ۱۴۰۱

سنگهای تخت جمشید از کجا آمده؟

قنات از عجایب شهرهای کویری

روانسر؛ دروازه‌ی اورامانات

شهر روانسر را «دروازه‌ی اورامانات» و «شهر آب‌ها» نامیده‌اند. اورامانات همان‌جای دل‌انگیزی است که در زیبایی و فراوانی کوه‌های برافراشته و رودهای جاری، همتای چندانی ندارد. آب‌ها نیز راه‌سپار شهر و دیار روانسر هستند و آن سرزمین مهربانی و کوشندگی را از جاری زلال خود ‌آکنده می‌کنند. از زمان‌های کهن تاریخی که روانسر را «نیکور» می‌نامیدند، هماره آن پهنه از ایران ما سرشار از آب‌های زندگی‌بخش وبرخوردار از  زیست‌بومی بخشنده بوده است.

۱۸ خرداد ۱۴۰۱

خسرو فروهر در گفتگو با رسانه بیان: حکومت جمهوری، ایران را به امنیت نمی‌رساند

باغستان قزوین، قربانگاه درختان

ماجرای اجرای طرح کمربندی شهر قزوین و تهدید از میان رفتن بخشی از باغستان قزوین، سال‌هاست دغدغه‌ی دوست‌داران زیست‌بوم و کارشناسان حوزه‌ی محیط زیست کشور شده است.

نگاره‌های پیشاتاریخ در روستای دوان کازرون

قطعه سنگی با نگاره‌های پیش از تاریخ در چند روز گذشته در نزدیکی روستای دوان شهرستان کازرون در استان فارس یافته شده است.

۱۷ خرداد ۱۴۰۱

پاسخ به جعلیات دولت باکو، بخش یکم: ادعای اشغال آذربایجان توسط ایران - وحید بهمن

فرهنگستان و وام‌واژه‌های عربی

پادکام(به‌رغم) همه کوشش‌هایی که به ویژه در یک صد سال گذشته در زمینه پالایش زبان پارسی از وام‌واژه‌های بیگانه انجام شده است؛ همچنان وام‌واژه‌های بسیاری در زبان پارسی وجود دارد. بخش بزرگی از وام‌واژه‌های زبان پارسی، واژه‌های عربی‌ای هستند که پس از تازش تازیان به ایران به گستردگی در زبان پارسی کاربرد یافته‌اند.

یافته‌هایی از وجود مدیریت اداری و حسابداری ۶ هزار ساله

یافته‌های باستان‌شناسی نشان از وجود مدیریت اداری و حسابداری ۶ هزار ساله در کله‌کوب آیسک، شهرستان سرایان دارند.

۱۶ خرداد ۱۴۰۱

بارگیریِ «نخستین دستور» - نوشته پرتو

پارسی‌انجمن: «نخستین دستور» نوشته‌ی ابوالقاسم پرتو است که پارسی‌دوستان او را با نبیگِ سه پوشینه‌ای «واژه‌یاب» می‌شناسند.

۱۱ خرداد ۱۴۰۱

ز تورفان تا تیسفون (بخش 25 و پایانی) - دبیره، آفریده ایرانی (بهروز تابش، آمریکا)

دانشگاه جهانی کورش بزرگ

ز تورفان تا تیسفون (بخش 24) - خط فارسی، نه عربی (علی اکبر صمدی، ایران)

دانشگاه جهانی کورش بزرگ

ز تورفان تا تیسفون (بخش 23) - پارسی گویی و پارسی نویسی، چونان نماد همبستگی ایرانی و دستور رضاخانی (دکتر فرشید دلشاد، امریکا)

دانشگاه جهانی کورش بزرگ

ز تورفان تا تیسفون (بخش 21 و 22) - نقش پسوند " وًِرٌ , دان " در واژه سازی زبان یغنابی (پروفسور سیف الدین میرزایوف، آموزشگاه زبان و ادبیات رودکی، تاجیکستان)

دانشگاه جهانی کورش بزرگ