۱۰ دی ۱۳۹۹

ایران تنهای من - جاده‌سازی، گستره‌ی پنج‌هزار ساله‌ی جوبجی را از میان بُرد

ترانشه‌های باز لایه‌های تاریخی «جوبَجی» هشتم دی‌ماه در تاخت‌وتاز جاده‌سازان قرار گرفت و دو ترانشه از آن ویران شد. مدیرکل میراث فرهنگی می‌گوید پرونده‌هایی حقوقی، قضایی و کیفری را علیه سنگ‌شکن‌دار و فرماندار رامهرمز به سبب این ویرانی‌ها آماده کرده است.

۹ دی ۱۳۹۹

ایران تنهای من - پل جهانی فیروزآباد زباله‌دانی شد

پل ساسانی و جهانی فیروزآباد که در عَرصه‌ی شهر باستانی گُور جای دارد به جایگاهی برای زباله‌های خانگی و صنعتی و پسماندهای ساختمانی تبدیل شده و چهره‌ی زشت و زننده‌ای را به نمایش گذاشته است.

۷ دی ۱۳۹۹

قتل های مخوف مارکسیستی در ایران - گذری در تاریخ از خسرو فروهر

دست اندازی به سنگ‌نبشته‌ی جهانی پُل «مِهرنَرسهِ» فیروزآباد

 سنگ‌نبشته‌ی پهلوی ساسانی نامدار به پُل «مِهرنَرسه» در رودخانه‌ی تنگاب فیروزآباد که جزوی از پرونده‌ی جهانی منظر باستان‌شناسی ساسانی پارس است از سوی افراد ناشناس و نابخرد مورد دست‌اندازی جای گرفته و آسیب دیده است.

کاخ اَردشیر بابکان شاهکار مِهرازی و هنر ایران

 کاخ اَردشیر بابکان در شهرستان فیروزآباد با آنکه دو سال پیش به ثبت سازمان یونسکو رسیده است و باید نگاهی جهانی به آن داشته باشیم، ولی همچنان با مدیریت بومی اداره می‌شود و روزگار ناخوشایندی را پشت سر می‌گذارد.

۵ دی ۱۳۹۹

«مانژه» برابرنهاده‌ای برای «ایده»

کورش جنتی: واژۀ «ایده» یکی از واژه‌هایی است که در چند دهۀ اخیر در میان پارسی‌زبانان کاربرد گسترده‌ای یافته است. به نگر می‌رسد تا پیش از آشنا شدن گستردۀ پارسی‌زبانان با واژۀ «ایده»، بسته به بافت سخن، وام‌واژه‌های عربی «فکر» و «نظر» این بار معنایی را بر دوش می‌کشیده‌اند: فکری به ذهنم رسید؛ نظری ندارم. با این همه، به نگر می‌رسد با گذر زمان و زیر هَنایش(تاثیر) زبان انگلیسی، همچنین سایۀ‌ معنایی‌داشتنِ وام‌واژه‌های «فکر» و «نظر» در زبان ‌پارسی، گرایش و چشایی زبانی پارسی‌زبانان به سود کاربرد گسترده‌تر وام‌واژۀ انگلیسی «ایده» بوده است.

۱ دی ۱۳۹۹

آغاز پادشاهی تیرداد یکم؛ دومین پادشاه اشکانی

1773 سال پیش در چنین روزی، 01 دی سال 806 شاهنشاهی (247 میلادی)، تیرداد یکم، دومین پادشاه ایران از دودمان اشکانیان در شهر صد دروازه‌ی (دامغان) بر تخت پادشاهی نشست.

۲۹ آذر ۱۳۹۹

ایرن تنهای من - ویران‌کردن 6 هزارسال تاریخ چگاسفلی برای راه‌اندازی فاضلاب

عباس مقدم، باستان‌شناس و سرپرست کاوش‌های پروژه پیش از تاریخ «چگاسفلی»، از دو روز حفاری غیرمجاز در این محوطه با دیرینگی پیش از تاریخ، گفت. این حفاری توسط دهیاری روستا برای ساخت کانال فاضلاب انجام شده و به بافت و آثار شش‌هزار ساله‌ی آن آسیب چشم‌گیری وارد کرده است.

۲۸ آذر ۱۳۹۹

فروغی در ظلمات (بخش سوم و پایانی) - دکتر علی میرفطروس

 به مناسبت سالگردِ خاموشیِ محمدعلی فروغی  

* روابط نزدیکِ حسین گل گلاب و کلنل علینقی وزیری با فروغی این گمان را تقویت می کند که فروغی از تدوین و تنظیمِ سرودِ «ای ایران» باخبر بود.

* جایگاه محمدعلی فروغی درتاریخ و فرهنگ ایران چنان والا است که درآینده، دانشگاه ها و دانشکده ها  به نام فروغی  نامگذاری خواهند شد.

* فروغی، فرهنگمَرد و سیاستمدار بزرگی بود که پیروزی اش پس از مرگ بوده است.

ایران تنهای من - تعرض به عرصه و حریم تپه‌ی پاسارگاد

ساخت‌و‌ساز در حریم درجه‌ی یک و چسبیده به تپه‌ی رحمت‌آباد و پدیداری مخزن آب بر روی عَرصه‌ی آن در سال‌های گذشته و زمانی ناروشن که بدون آگاهی از اداره‌ی کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان انجام شده، دست‌اَندازی به یادگار ملی است و تخلفی آشکار به‌شمار می‌آید.

ایران تنهای من - داستان غم‌انگیز تپه‌ی باستانی چگاسفلی

خبری که از چندگا‌ه پیش شنیده می‌شد، سرانجام در این هفته پایانی تلخ گرفت و یکی از گستره‌های جهانی و کم‌مانند باستان‌شناسی ایران و جهان، به دَم تیغ لودرها سپرده شد. آنجا «تُل چگاسفلی» بود، با هزاران نشانه‌ی یگانه‌ی تاریخی؛ که اکنون گستره‌ای است که بخش بزرگی از آن برای همیشه از دست رفته است.

۲۶ آذر ۱۳۹۹

سلطان رجب نوعثمانی، تبریز را می‌خواهد!

شعرخوانی اردوغان در رژه‌ی پیروزی نظامی ارتش ترکیه و باکو، آن‌هم در آستانه‌ی هفتادوچهارمین سالگرد نجات آذربایجان از تجزیه و بیرون انداختن مزدوران شوروی به باکو در 21 آذر بی‌تردید اتفاقی و بی‌برنامه نبوده و آنانی که سرودن شعر متداول میان تجزیه‌طلبان پان‌ترکیست ایران ازسوی بالاترین مقام فرماندهی پان‌ترکیست‌های جهان را تصادفی و بی‌اهمیت و یا سوء‌تفاهم؟! معرفی می‌کنند، قطعا یا از پیشینه‌ی دسیسه‌چینی‌های متعدد و متنوع ترکیه ۹۷ ساله برای تجزیه‌ی آذربایجان چندهزارساله ایران نا‌آگاهند یا خود را به ناآگاهی می‌زنند!

۲۵ آذر ۱۳۹۹

نام تاریخی قره‌باغ در ساختار اداری ساسانیان

قره‌باغ (آرتساخ) یکی از استان‌های ارمنستان تاریخی است که در دوره‌ی باستان و از سده‌ی ششم پیش از میلاد، زیر نظر فرمانروایان ایرانی تباری چون آرتاشسیان (2م- 189 پ.م) و اشکانیان یا اینکه به طور مستقیم زیر فرمانروایی شاهنشاهی‌های هخامنشی و ساسانی بوده ‌است.

۲۴ آذر ۱۳۹۹

«زردشت‌نامه»، سروده‌ای به پارسی سره، چاپ شد

پارسی‌انجمن: «زردشت‌نامه»، سروده‌ی «مهراسپند آتبیان»، دانشمند تاجیکستانی، به پارسی سره چاپ شد.

مهراسپند آتبیان در پیشگفتار، درباره‌ی جایگاهِ زردشت در دانش و اندیشه‌ی جهانیان، نوشته است:

۲۳ آذر ۱۳۹۹

سازماندهی و ساختار ارتش ایران در فرمانروایی ساسانیان

1618 سال پیش در چنین روزی، 23 آذر سال 961 شاهنشاهی (402 میلادی)، یزدگرد یکم از دودمان ساسانی، پس از دو سال پژوهش و بررسی، بر بازنگری در ساختار و سازماندهی ارتش ایران گواهی داد.

۲۲ آذر ۱۳۹۹

فروغی در ظلمات (بخش دوم) - دکتر علی میرفطروس

 * کمال آتاتورک: «من تاکنون مردی به جامعیّت و وطن‌پرستیِ فروغی ندیده ام. کاش مملکت من هم یک فروغی داشت».

* فروغی پیوندگاهِ فرهنگ و ادبیّاتِ فاخرِ ایران و فرهنگ پویای غرب بود و این دو را چنان در خود هضم وُ جذب کرده بود که فاقد برتری جوئی های قومی یا احساس حقارت در مقابل غرب بود.

* در آن «زمستانِ بی برگی»، فروغی اعتقاد داشت که فردوسی با سرودنِ شاهنامه  نه تنها «ملّیّت ایرانی را إحیا کرده» بلکه «قباله و سندِ نجابتِ ملّت ایران را تنظیم فرموده است».

زبان فارسی و هویّت نوین ایرانی در اندیشه‌های محمدعلی فروغی - علی اصغر حقدار

زبان‌ فارسی‌ و بازسازی‌ آن‌ به‌ گونه‌ای‌ که‌ بتواند بازگوکننده‌ی‌ مسائل‌ زمانه‌ی‌ جدید باشد، یکی‌ از دغدغه‌های‌ اصلی‌ محمد علی‌ فروغی‌ بود؛ چرا که‌ فروغی‌ زبان‌ را آیینه‌ی‌ روح‌ هر قوم‌ و بهترین‌ وسیله‌ی‌ اظهار افکار و احساسات‌ می‌دانست‌ و در شرایط‌ جدید که‌ امر ترجمه‌ را برای‌ اخذ معارف‌ و علوم‌ از اروپاییان‌ و دنیای‌ نوین‌ ضرورت‌ داده‌ بود، زبان‌ در رابطه‌ی‌ تنگاتنگ‌ و ارگانیک‌ با هویت‌ قرار می‌گرفت‌.

ایران‌ستیزی با اسلحۀ زبان

 محمد محبی: ستیز با زبان پارسی خطرناک‌تر و رذیلانه‌تر از ستیز با یکپارچگی سرزمینی ایران است. نگاهداشت زبان فارسی از نگاهداشت یکپارچگی سرزمینی ایران مهم‌تر است. دلیل آن کاملاً روشن است: ایران کشوری درهم‌تنیده و تجزیه‌ناپذیر است. تنها راه برای خط کشیدن میان مردم ایران و تکه‌تکه کردن کشور ایران، جدایی زبانی میان مردم و تضعیف زبان فارسی در مناطق و نواحی ایران است. کسانی که علیه زبان فارسی شمشیر کشیده‌اند، بنای ستیز علیه موجودیت ایران را دارند. هیچ انگیزه‌ای غیر از این نمی‌توانند داشته باشند.

۲۱ آذر ۱۳۹۹

چه آذرها به جان از عشق آذربایجان دارم

سالگرد ۲۱ آذر، روزِ نجاتِ آذربایجان، با شعرِ شورانگیز «عارفِ قزوینی» گرامی باد!

در گذشتِ رهنورد زریاب نویسندۀ بزرگ افغان

به گزارش خانۀ ادبیات افغانستان: محمداعظم رهنورد زریاب، نویسندۀ نامدار افغانستان، در سن 76 سالگی چشم از جهان فرو بست. او یکی از نویسندگان برجسته در راهِ همبستگی و تفاهم بین فارسی زبانان همۀ کشورها و آرزومند ایجادِ «بازارِ مشترکِ فارسی زبانان» بود که طی آن، به قول آن شاعر افغانستانی:

-«مرزها دیگر اساسِ دوریِ ما نیستند».

دیوار گرگان؛ شکوه تاریخی تکرارناپذیر

دیوار گرگان یکی از یادگارهای معماری ارزشمند و منحصر به‌فرد ایران است که در استان گلستان جای دارد. این دیوار به نام‌های سدسکندر، سد فیروز، سد نوشیروان، قزل آلانگ، قزل آلان ودیوار دفاعی معروف است. این اثر تاریخی یکی از گزینه‌های پیشنهاد ثبت در فهرست آثار جهانی است. آنچه در ادامه‌ی گزارش می‌آید معرفی کوتاه از شگرف‌ترین اثر تاریخی استان گلستان است.

زیست بوم ایران - جنگل‌های هیرکانی زیر خاکستر بی‌تدبیری

سالانه ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های هیرکانی گلستان در آتش بی‌تدبیری خاکستر می‌شوند. کارشناسان باور دارند تا زمانی که «مدیریت سنتی» مناطق حفاظت‌شده ادامه دارد، امیدی به پایان ویرانی و آتش‌سوزی نیست.

۱۷ آذر ۱۳۹۹

پیدا شدن مجموعه‌ای از نقش‌نگاره‌های صخره‌ای در الیگودرز لرستان

مجموعه‌‌ی تازه‌ای از سنگ‌نگاره‌های صخره‌ای در شهرستان الیگودرز لرستان یافته شد.

با یافته‌شدن این مجموعه تاکنون سه مجموعه نقش‌نگاره‌‌ی صخره‌ای در شهرستان الیگودرز به‌دست آمده است. لرستان را باید سکونت‌گاه انسان‌های نخستین بنامیم. سرزمین پیوند تاریخ و طبیعت.

۱۵ آذر ۱۳۹۹

گذری در تاریخ: کارل مارکس پیامبر دروغین - خسرو فروهر

 

پویه‌ی پایای پارسی - استاد میرجلال‌الدین کزازی

 گزیده‌ی سخن:

  • گاه می‌اندیشند و می‌پرسند که چرا زبان پارسی دری، در درازای هزار سالی که زبان دانش و ادب شده است، دگرگونیهایی بنیادین و آشکار نیافته است. آیا این ویژگی در پارسی دری که کهنی است نو و دوری است نزدیک، از آن است که این زبان، در درازنای زمان، زبانی فرومانده و ایستا بوده است؛ و بدور از پویایی و نوشوندگی؟

ایران تنهای من - تاراج‌گران گوردَخمه‌ای را در مَرودشت شکستند

تاراج گران اَموال تاریخی و فرهنگی به بهانه‌های پوچ و خیال‌اَنگیز یافتن گنج، گوردَخمه‌ای ارزشمند و بی‌همتا را در یکی از روستاهای شهر مَرودَشت شکسته و خُرده‌سنگ‌های گوردَخمه را در کنار آن و بر روی زمین ریخته که همچنان آثار این دست‌اَندازی‌ها نمایان است.

۱۲ آذر ۱۳۹۹

بیرون راندن رومیان از گستره ایران

1661 سال پیش در چنین روزی، 12 آذر سال 918 شاهنشاهی (359 میلادی)، امپراتور روم، نامه‌ی تندی از شاهپور دوم پادشاه ایران دریافت کرد. پادشاه ساسانی ایران چشم به راه پاسخ نماند و برای بیرون راندن رومیان از گستره‌ی ایران دست به‌کار شد.

۱۱ آذر ۱۳۹۹

پیروزی مردآویز زیاری، بزرگ‌‌ مرد تاریخ ایران

1089 سال پیش در چنین روزی، 11 آذر سال 1490 شاهنشاهی (931 میلادی)، مرداویز زیاری، که «تاریخ» از او به عنوان یک ایران‌دوست بزرگ نام می‌برد، پس از بیرون راندن نظامیان خلیفه‌ی عباسی از شهرهای مرکزی ایران و درهم کوبیدن آنان وارد اصفهان شد و آن را پایتخت همه‌ی ایران خواند.