۱۱ دی ۱۳۹۹
۱۰ دی ۱۳۹۹
ایران تنهای من - جادهسازی، گسترهی پنجهزار سالهی جوبجی را از میان بُرد
ترانشههای باز لایههای تاریخی «جوبَجی» هشتم دیماه در تاختوتاز جادهسازان قرار گرفت و دو ترانشه از آن ویران شد. مدیرکل میراث فرهنگی میگوید پروندههایی حقوقی، قضایی و کیفری را علیه سنگشکندار و فرماندار رامهرمز به سبب این ویرانیها آماده کرده است.
۹ دی ۱۳۹۹
ایران تنهای من - پل جهانی فیروزآباد زبالهدانی شد
پل ساسانی و جهانی فیروزآباد که در عَرصهی شهر باستانی گُور جای دارد به جایگاهی برای زبالههای خانگی و صنعتی و پسماندهای ساختمانی تبدیل شده و چهرهی زشت و زنندهای را به نمایش گذاشته است.
۷ دی ۱۳۹۹
دست اندازی به سنگنبشتهی جهانی پُل «مِهرنَرسهِ» فیروزآباد
سنگنبشتهی پهلوی ساسانی نامدار به پُل «مِهرنَرسه» در رودخانهی تنگاب فیروزآباد که جزوی از پروندهی جهانی منظر باستانشناسی ساسانی پارس است از سوی افراد ناشناس و نابخرد مورد دستاندازی جای گرفته و آسیب دیده است.
کاخ اَردشیر بابکان شاهکار مِهرازی و هنر ایران
کاخ اَردشیر بابکان در شهرستان فیروزآباد با آنکه دو سال پیش به ثبت سازمان یونسکو رسیده است و باید نگاهی جهانی به آن داشته باشیم، ولی همچنان با مدیریت بومی اداره میشود و روزگار ناخوشایندی را پشت سر میگذارد.
۵ دی ۱۳۹۹
«مانژه» برابرنهادهای برای «ایده»
کورش جنتی: واژۀ «ایده» یکی از واژههایی است که در چند دهۀ اخیر در میان پارسیزبانان کاربرد گستردهای یافته است. به نگر میرسد تا پیش از آشنا شدن گستردۀ پارسیزبانان با واژۀ «ایده»، بسته به بافت سخن، وامواژههای عربی «فکر» و «نظر» این بار معنایی را بر دوش میکشیدهاند: فکری به ذهنم رسید؛ نظری ندارم. با این همه، به نگر میرسد با گذر زمان و زیر هَنایش(تاثیر) زبان انگلیسی، همچنین سایۀ معناییداشتنِ وامواژههای «فکر» و «نظر» در زبان پارسی، گرایش و چشایی زبانی پارسیزبانان به سود کاربرد گستردهتر وامواژۀ انگلیسی «ایده» بوده است.
۴ دی ۱۳۹۹
۱ دی ۱۳۹۹
آغاز پادشاهی تیرداد یکم؛ دومین پادشاه اشکانی
۲۹ آذر ۱۳۹۹
ایرن تنهای من - ویرانکردن 6 هزارسال تاریخ چگاسفلی برای راهاندازی فاضلاب
عباس مقدم، باستانشناس و سرپرست کاوشهای پروژه پیش از تاریخ «چگاسفلی»، از دو روز حفاری غیرمجاز در این محوطه با دیرینگی پیش از تاریخ، گفت. این حفاری توسط دهیاری روستا برای ساخت کانال فاضلاب انجام شده و به بافت و آثار ششهزار سالهی آن آسیب چشمگیری وارد کرده است.
۲۸ آذر ۱۳۹۹
فروغی در ظلمات (بخش سوم و پایانی) - دکتر علی میرفطروس
به مناسبت سالگردِ خاموشیِ محمدعلی فروغی
* جایگاه محمدعلی فروغی درتاریخ و فرهنگ ایران چنان والا است که درآینده، دانشگاه ها و دانشکده ها به نام فروغی نامگذاری خواهند شد.
* فروغی، فرهنگمَرد و سیاستمدار بزرگی بود که پیروزی اش پس از مرگ بوده است.
ایران تنهای من - تعرض به عرصه و حریم تپهی پاسارگاد
ایران تنهای من - داستان غمانگیز تپهی باستانی چگاسفلی
۲۷ آذر ۱۳۹۹
۲۶ آذر ۱۳۹۹
سلطان رجب نوعثمانی، تبریز را میخواهد!
۲۵ آذر ۱۳۹۹
نام تاریخی قرهباغ در ساختار اداری ساسانیان
۲۴ آذر ۱۳۹۹
«زردشتنامه»، سرودهای به پارسی سره، چاپ شد
مهراسپند آتبیان در پیشگفتار، دربارهی جایگاهِ زردشت در دانش و اندیشهی جهانیان، نوشته است:
۲۳ آذر ۱۳۹۹
سازماندهی و ساختار ارتش ایران در فرمانروایی ساسانیان
۲۲ آذر ۱۳۹۹
فروغی در ظلمات (بخش دوم) - دکتر علی میرفطروس
* فروغی پیوندگاهِ فرهنگ و ادبیّاتِ فاخرِ ایران و فرهنگ پویای غرب بود و این دو را چنان در خود هضم وُ جذب کرده بود که فاقد برتری جوئی های قومی یا احساس حقارت در مقابل غرب بود.
* در آن «زمستانِ بی برگی»، فروغی اعتقاد داشت که فردوسی با سرودنِ شاهنامه نه تنها «ملّیّت ایرانی را إحیا کرده» بلکه «قباله و سندِ نجابتِ ملّت ایران را تنظیم فرموده است».
زبان فارسی و هویّت نوین ایرانی در اندیشههای محمدعلی فروغی - علی اصغر حقدار
ایرانستیزی با اسلحۀ زبان
۲۱ آذر ۱۳۹۹
در گذشتِ رهنورد زریاب نویسندۀ بزرگ افغان
-«مرزها دیگر اساسِ دوریِ ما نیستند».
دیوار گرگان؛ شکوه تاریخی تکرارناپذیر
دیوار گرگان یکی از یادگارهای معماری ارزشمند و منحصر بهفرد ایران است که در استان گلستان جای دارد. این دیوار به نامهای سدسکندر، سد فیروز، سد نوشیروان، قزل آلانگ، قزل آلان ودیوار دفاعی معروف است. این اثر تاریخی یکی از گزینههای پیشنهاد ثبت در فهرست آثار جهانی است. آنچه در ادامهی گزارش میآید معرفی کوتاه از شگرفترین اثر تاریخی استان گلستان است.
زیست بوم ایران - جنگلهای هیرکانی زیر خاکستر بیتدبیری
سالانه ۲۰۰ هکتار از جنگلهای هیرکانی گلستان در آتش بیتدبیری خاکستر میشوند. کارشناسان باور دارند تا زمانی که «مدیریت سنتی» مناطق حفاظتشده ادامه دارد، امیدی به پایان ویرانی و آتشسوزی نیست.
۱۷ آذر ۱۳۹۹
پیدا شدن مجموعهای از نقشنگارههای صخرهای در الیگودرز لرستان
مجموعهی تازهای از سنگنگارههای صخرهای در شهرستان الیگودرز لرستان یافته شد.
با یافتهشدن این مجموعه تاکنون سه مجموعه نقشنگارهی صخرهای در شهرستان الیگودرز بهدست آمده است. لرستان را باید سکونتگاه انسانهای نخستین بنامیم. سرزمین پیوند تاریخ و طبیعت.
۱۵ آذر ۱۳۹۹
پویهی پایای پارسی - استاد میرجلالالدین کزازی
گزیدهی سخن:
- گاه میاندیشند و میپرسند که چرا زبان پارسی دری، در درازای هزار سالی که زبان دانش و ادب شده است، دگرگونیهایی بنیادین و آشکار نیافته است. آیا این ویژگی در پارسی دری که کهنی است نو و دوری است نزدیک، از آن است که این زبان، در درازنای زمان، زبانی فرومانده و ایستا بوده است؛ و بدور از پویایی و نوشوندگی؟
ایران تنهای من - تاراجگران گوردَخمهای را در مَرودشت شکستند
تاراج گران اَموال تاریخی و فرهنگی به بهانههای پوچ و خیالاَنگیز یافتن گنج، گوردَخمهای ارزشمند و بیهمتا را در یکی از روستاهای شهر مَرودَشت شکسته و خُردهسنگهای گوردَخمه را در کنار آن و بر روی زمین ریخته که همچنان آثار این دستاَندازیها نمایان است.