۱۲ آذر ۱۳۹۹

بیرون راندن رومیان از گستره ایران

1661 سال پیش در چنین روزی، 12 آذر سال 918 شاهنشاهی (359 میلادی)، امپراتور روم، نامه‌ی تندی از شاهپور دوم پادشاه ایران دریافت کرد. پادشاه ساسانی ایران چشم به راه پاسخ نماند و برای بیرون راندن رومیان از گستره‌ی ایران دست به‌کار شد.

نامه‌ی فرستاده شده چنین بود: «پس از درود …، آگاه باش که برپایه‌ی گواهی‌ها و نوشته‌های تاریخ‌نگاران، سرزمین‌های آن سوی رودخانه استرومون که در تراکیه جریان دارد و به دریای اژه می ریزد تا مرز مقدونیه از آنٍ ایران بوده است. آن امپراتور باید آنجا را از نیروهای جنگی خود خالی کند تا گماردگان ما بتوانند در آن سرزمین به گردآوری مالیات و راه‌اندازی امور بپردازند. اگر فرستاده من ـ آورنده این یادداشت، دست خالی باز گردد، پس از پایان زمستان دستور خواهم داد که ارتش این سرزمین‌ها را به زور پس بگیرد».

شاهپور دوم پیش‌تر و در همین سال با شکست دادن نیروهای رومی، سوریه را به دست آورده بود و آماده پیشروی در دست گرفته‌ی روم در آناتولی غربی بود. کنستانتیوس دوم Constantius II امپراتور روم که درگیر دشواری های داخلی و نافرمانی برخی از سردارانش بود پاسخ نامه شاهپور دوم را به رایزنی با سنای روم سپرد.

شاهپور دوم منتظر پاسخ روم نماند و در بهار سال 919 شاهنشاهی دست به یورش نظامی زد و پس از به دست آوردن «بزابده» به پیشروی خود ادامه داد. کنستانتیوس دوم امپراتور وقت دست به گردآوری نیرو زد که بیمار شد و تب شدید وی را از پای در آورد.

جانشین او «ژولیان دوم» که در همان سان فلسفه‌دان و نویسنده بود برای جنگ با ایران نه تنها نیروهای رومی را آماده کرد بلکه به مزدبگیر کردن جنگجوی مزدور از قوم فرانک ساکن شمال فرانسه، در آن زمان سرزمین گُلGaul و قوم ایلری ساکن غرب یوگوسلاوی ـ کروات‌های امروز، دست زد و دو سال به درازا انجامید تا برای لشکرکشی به شرق آماده شود. قوم آلمانی Alamanni مردمی که در مرز فرانسه و آلمان زندگی می‌کردند، مردم منطقه راین و فرانسویان به همین شوند همه ژرمن‌ها را آلمانی و کشورشان را آلمان می‌خوانند، حاضر به همکاری و جنگ با ایرانیان نشدند.

سرانجام، این لشکرکشی در سال 922 شاهنشاهی با نیرویی که از شمار و آزمودگی بی نظیر بود آغاز شد. شاهپور دوم که از کم و کیف این نیرو آگاه بود تصمیم گرفت به جای سرحد، در ژرف خاک ایران با آن رو‌به‌رو شود. نیروهای انبوه ژولیان پس از این که به محل مورد نظر شاهپور دوم که فاصله ای زیاد از تیسفون نداشت رسیدند خودرا در دورگیری یگان‌های ارتش ایران یافتند و در جنگی که روی داد شکست خوردند.

یک سوار پارسی ژولیانِ در حال فرار را با پرتاب زوبین شدیدا مجروح کرد که همان شب درگذشت. وی سه سال امپراتور روم بود.





امرداد

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر