1601 سال پیش در چنین روزی، 27 آبان 979 شاهنشاهی (420 میلادی)، بهرام پسر کوچکتر یزدگرد یکم پادشاه ساسانی، در پی کشته شدن پدر، به شهریاری ایرانشهر رسید.
بهرام پنجم یا وهرام پنجم، شناختهشده به بهرام گور، پانزدهمین شاهنشاه ایران و انیران از دودمان ساسانی بود که در سال 980 شاهنشاهی بهجای پدر، خود را بهرام پنجم شاهنشاه ایران خواند.
یزدگرد یکم، بهرام گور پادشاه باهوش و با ارادهای بود که کمابیش همهی امور ایرانشهر را سازماندهی میکرد. طبری تاریخنگار نامی ایران (زادهی آمل مازندران) از بهرام پنجم به عنوان پادشاهی آبادگر نام برده که هرجا که توانسته بود باغ ملی (بوستان عمومی) و ساختمان دولتی پدید آورده بود. کاخ ساسانیان در سروستان (استان فارس) از یادگارهای دوران بهرام پنجم است.
شاهپور برادر بزرگ بهرام پیش از این در یک درگیری کشته شده بود و «نرسی» برادر میانی، پادشاهی را نمیپذیرفت. بهرام پس از نشستن برتخت پادشاهی، به خواست موبدان به آذربایجان رفت و نسبت به آتشکده «آذرگشنسپ» جاگرفته در سرزمین گزن (جزن) ادای احترام کرد.
بهرام که 17 سال و چند ماه پادشاهی کرد، خودمختاری تاریخی ارمنستان (از زمان داریوش بزرگ) را برهم زد و آن را به یک ساتراپی (استان) درآورد. بیشتر ارمنیان از دیرزمان مسیحی شده بودند.
بهرام، رومیان را هم که در تلاش پشتیبانی از مسیحیان در گسترهی ایرانزمین برآمده بودند، در جنگ شکست سخت داد و هپتالها را از مرزهای شمال شرقی ایران بیرون راند.
بهرام در سال997 شاهنشاهی در جریان شکار «گور» ناپدید شد و ایرانیان نزدیک به دو سال او را زنده میپنداشتند و پادشاه تازه برنگزیدند.
برخی از مورخان بر این گمان بودند که به باتلاقهای زاینده رود فرو رفته باشد. داستان شکار بهرام گور در آثار هنری ایران بهویژه فرش نمود پیدا کرده است. این دستبافتها در موزه فرش ایران نهگداری میشود.
حکیم عمرخیام دربارهی مرگ بهرام گفته:
آن قصر که جمشید در او جام گرفت
آهو بچه کرد و روبه آرام گرفت
بهرام که گور میگرفتی همه عمر
دیدی که چگونه گور بهرام گرفت
امرداد
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر