۹ آذر ۱۴۰۰

بازگشت جزایر سه‌گانه به ایران

50 سال پیش در چنین روزی، 09 آذر 2530 شاهنشاهی، نیروی دریایی ارتش شاهنشاهی ایران جزایر ایرانی بوموسا (ابوموسی)، تُنب بزرگ، و تُنب کوچک را به فرمانروایی ایران بازگرداند، و پرچم  شیر و خورشید نشان ایران بر فراز بلند‌ترین کوه بوموسا برافراشته شد.

در ساعت 6:15، یک روز پیش از ترک نیروهای متجاوز انگلیسی از خلیج پارس یگان‌های نیروی دریایی ایران در سه جزیره تنگه هرمز (تنب بزرگ، تنب کوچک، و بوموسا) پیاده شدند. نخستین پرچم ایران پس از گذشت کمتر از 35 دقیقه از آغاز عملیات بر نخستین جزیره افراشته شد و در ساعت 8:00 بامداد در هر سه جزیره پرچم ایران همراه با شلیک 21 گلوله توپ برافراشته شد. این گزارش را امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر دولت شاهنشاهی ایران، در جلسه علنی مجلس شورای ملی اعلام نموده اند.

بخشی از نیروهای ایرانی بر چهار گوشه بوموسا و بر فراز کوه حلوا به عنوان بلندترین نقطه جزیره پرچم سه رنگ ملی ایران را بر افراشتند.

بخش دیگری از نیروها نیز پس از اعزام به جزیره تنب بزرگ، که بدون حمل سلاح برای تحویل پاسگاه رفته بودند، به شوند ناهماهنگی میان شیخ شارجه با پلیس بومی جزیره تنب بزرگ، از داخل پاسگاه با تیراندازی روبرو شدند و ناجوانمردانه جان باختند. نام های سه جانسپار جاویدان راه میهن، سروان رضا سوزنچی، ناوی یکم حبیب‌الله کهریزی، و ناوی آیت ا.. خانی بوده است.

در جزيره بوموسا، برادر امير شارجه از یگان‌ها و مقامات ايرانی استقبال كرد. بدین ترتیب پس از نزدیک به 80 سال که سیاست استعمار انگلیس برخلاف حقوق مسلم تاریخى مانع اعمال فرمانروایی ایران بر این جزایر شده بود، پس از گفت‌وگوهاى پیگیر، بار دیگر این جزایر زیر فرمانروایی ایران قرار گرفت.

دولت ایران حتا در دوره قاجاریان و نیز در دوران رضا شاه بزرگ، بارها حق حاکمیت خود را بر جزیره‌های تنب و بوموسا اعلام کرد. از جمله در تاریخ 5 اسفند 2488 شاهنشاهی، وزارت خارجه دولت رضا شاه پهلوی، نامه اعتراضى را مبنى بر برافراشتن پرچم بریتانیا بر فراز جزیره های بوموسا و تنب بزرگ به وزیر مختار بریتانیا در تهران نگاشت.

جزاير ابوموسی، تنب بزرگ و تنب كوچک تا سال 2463 شاهنشاهی (۱۹۰۴ میلادی) كه برای نخستين بار ناوهای جنگی انگلستان در ساحل آنها پهلو گرفته بود، جزو خاک ايران و تحت اداره بندرلنگه از توابع استان فارس بودند. در اين سال، انگلستان اين جزاير را به اشغال خود درآورد و مورد اعتراض دولت وقت ايران قرار گرفت. 

ایران در دهه ۱۹۳۰ میلادی پس از خرید چند ناو از ایتالیا، توانست انگلیسی‌ها را از چند نقطه خلیج فارس ازجمله «باسعیدو» در قشم بیرون براند.

جزیره بوموسا با وسعت 12 کیلومتر مربع، تنب بزرگ با 11 کیلومتر مربع و تنب کوچک با 2 کیلومتر مربع مساحت همراه با دیگر جزایر ایرانى خلیج فارس، دنباله چین خوردگى هاى زاگرس در آب‌های کرانه‌ای ایران به‌شمار می‌رود.




امرداد

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر