۹ اسفند ۱۴۰۰

راز مهندسی ساخت سدهای هخامنشی

کاوش باستان‌شناسی بند هخامنشی دیدگان (بستان خانی) بخش مشهد مرغاب که نمونه‌ای بی‌همتا از سازه‌های معماری دوران هخامنشی به شمار می‌آید با آرمان شناسایی و پژوهش بخش‌های گوناگون این سد مانند ساختارهای معماری سنگی آن انجام شد.

۷ اسفند ۱۴۰۰

رویدادهای روز، و آینده سیاسی ایران و جهان - ویژه برنامه از خسرو فروهر و آرتین پرتویان

زبان پارسی زبان مادری ایرانیان

دکتر حمید احمدی (استاد دانشگاه تهران): سالهاست که جریان‌های قوم‌گرا و کشورها و رسانه‌های بیگانه پشتیبان آنها، روز جهانی زبان مادری در ٢١ فوریه (دوم اسفند) را تفسیر به رای کرده و با مصادره آن، به عنوان روز زبانهای محلی و قومی، کارزار شریرانه‌ای علیه زبان فارسی، زبان ملی و مادری، همه ایرانیان به راه انداخته‌اند.

۶ اسفند ۱۴۰۰

۳ اسفند ۱۴۰۰

حکومت رضاشاه و «دستِ انگلیسی ها»! - دکتر علی ميرفطروس

      پژوهش های اخیر نشان می دهند که در کودتای سوّم اسفند 1299 و روی کار آمدن رضاخان، دولت انگلیس نه تنها نقشی نداشت، بلکه بسیاری از دولتمردان انگلیس از وقوع کودتا دچار حیرت شده بودند.

وزیر مختار وقتِ انگلیس در ایران: «رضا خان، میهن پرست تر از آن بود که هرگز آلت دستی سرسپرده شود».

در آن دوران، همه در انتظار یک «شهسوارِ ناجی» بودند تا آرامش و امنیّت و آبادانی را در مملکت مستقر کند و در این «انتظار» -البتّه- از استقرارِ آزادی و دموکراسی سخنی نبود.

*(سیاستِ انگلیس و پادشاهی رضاشاه، نوشتۀ دکتر هوشنگ صباحی، ترجمۀ پروانۀ ستاری، نشر گُفتار، تهران، 1379، 366 صفحه)

۱ اسفند ۱۴۰۰

تاریخ ایران - پیمان‌نامه‌ی ننگین ترکمنچای

194 سال پیش در چنین روزی، 01 اسپند 2386 شاهنشاهی، پیمان‌نامه‌ی ترکمانچای، در پی جنگ‌های ایران و روسیه در دوره قاجار، میان دو کشور در روستای ترکمانچای امضا شد که ننگین تر از پیمان‌نامه‌ی گلستان بود.

۳۰ بهمن ۱۴۰۰

جنایات اسلام فروشان از جلال آل احمد، …، موسوی، و دلالان واشنگتنی - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

 

درباره‌ی «زبان مادری» در ایران و آموزش آن

پارسی‌انجمن: این سخنرانی آگاهاننده‌ی «عباس سلیمی آنگیل»، در پنجم آذرماه در آیین بزرگداشت زنده‌یاد مجتبی عبدالله‌نژاد، بر دو بنیاد استوار است.

مادر بی‌مرگ نیکو پیکرم: سخنی درباره‌ی ارج و جایگاه زبان پارسی

زبان شکرّین و هنرین فارسی تنها نامش را از بخشی از ایران به نام فارس می‌گیرد، نه تباری به نام فارس.

۲۹ بهمن ۱۴۰۰

ما و قندِ پارسی - دکتر علی میرفطروس

با وجود حاکمیّت 900 سالهِ سلسله های ترک زبان، چرا زبان ترکی نتوانست زبان رايج و رسمی ايرانیان گردد؟

شکّر شکن شوند همه طوطیان هند

زین قند پارسی که به بنگاله می‌رود (حافظ)

اسپندگان جشن پاسداشت زن، زمين، زايش، و زندگی

از هزاران سال پيش، در آن هنگامه‌ای كه ديگران زن را تنها يک رتبه بالاتر از برده می‌دانستند، حتا در آن روزگاری كه ديگران،‌ دخترانشان را زنده به‌گور می‌كردند، ايرانی زن را كدبانو می‌خواند و ارج می‌گذاشت.

۲۷ بهمن ۱۴۰۰

آن لمبتون جاسوس انگلیس، و اسنادی از همکاری شاگردان مصدق با بیگانگان برعلیه پهلوی ها، با سخنانی از استاد احسان یارشاطر! - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

این برنامه در آذرماه 2573 شاهنشاهی (دسامبر 2014 زایشی) در تلویزیون اندیشه انجام شده بود که آن را از یوتیوب و دیگر آرشیوها «حذف» کردند!

اکنون دوباره از سوی خسرو فروهر آپلود شده است!

 

اردکان سرزمین کاریزها و بادگیرها

اردکان از بزرگترین شهرهای استان یزد است و در میان دیگر شهرستان‌های این استان گستردگی بیشتری دارد. گستره آن به 24 هزار کیلومتر مربع می‌رسد و در میانه‌ی کویر مرکزی ایران، همانند نگینی درخشان، جلوه‌گری‌ می‌کند.

۲۵ بهمن ۱۴۰۰

تاریخ و فرهنگ ایران - سالروز کشتار ایرانیان به دست تازیان ددمنش

1380 سال پیش در چنین روزی، 25 بهمن‌ سال 1200 شاهنشاهی، در یورش ددمنشانه (وحشیانه) تازیان به ایران، نبرد سختی در منطقه‌ کوهستانی نزدیک نهاوند همدان رخ داد. در این جنگ خونین سه روزه شمار بالایی از نیاکانمان به دست مسلمانان درنده خو کشته شده اند.

۲۳ بهمن ۱۴۰۰

اسناد محرمانه بریتانیای حقیر و آنچه که درباره ایران افشا میکنند - گذری در تاریخ با خسرو فروهر

در جست‌وجوی نیاکان کردها

نخستین‌باری که از واژه‌ی کرد در تاریخ یاد شده است، به نامه‌ی اردوان پنجم به اردشیر بابکان بازمی‌گردد و در آن اردوان، اردشیر را کرد خوانده است.

النا پانایوتووا، کارگردان بلغارستانی نمایش «داستان زال»: هزارمین سال سرایش شاهنامه توجه ما را به فردوسی جلب کرد

النا پانایوتووا، کارگردان بلغارستانی نمایش «داستان زال» می‌گوید: با توجه به آن‌چه در مورد زندگی، اثر بزرگ و مرگ فردوسی خواند، متوجه شد «شاهنامه» بود که توانست زبان فارسی را حفظ کند و اگر «شاهنامه» نبود شاید زبان فارسی از بین می‌رفت.

۲۲ بهمن ۱۴۰۰

بارگیریِ «نامه‌ی سیرجان»

پارسی‌انجمن: سیرجان شهری دیرینه‌سال، و پیوندگاهِ چهار شهرِ کرمان، یزد، بندرعباس، و شیراز است. سیرگان نامِ کهنِ سیرجان است و پیش‌تر تختگاهِ استانِ کرمان به شمار می‌رفته است.

۱۵ بهمن ۱۴۰۰

زیست بوم ایران - بزرگترین باغ گردوی جهان در شهمیرزاد

استان سمنان و شهرهای زیبای آن، از یک‌سو به دامنه‌های البرز راه می‌بَرند، و از سوی دیگر راه به سوی جنگل‌های سرسبز و انبوه مازندران می‌کِشند. در این پهنه‌ی دل‌انگیز، کویر سمنان نیز دیدن‌ها دارد و سرشار از گیرایی‌هایی است که دل‌پسند گردشگران خواهد بود. بی‌سبب نیست که گردشگران بیگانه می‌کوشند در سفر به ایران دیدن کویر سمنان و شهرهای آن را از دست ندهند.

۱۳ بهمن ۱۴۰۰

پانزدهمین سالروز درگذشت پرویز یاحقی؛ نوازنده چیره‌دست ویولون

۱۳ بهمن‌ماه، پانزدهمین سالگرد درگذشت پرویز یاحقی موسیقیدان، آهنگساز و نوازنده چیره‌دست ویولون است. او را به عنوان نابغه موسیقی و چهره‌ای اثرگذار و صاحب سبک در این حوزه می شناسند. وی توانست با پنجه‌های بی‌همتای خود زیباترین قطعات موسیقی ایران را پدید آورد.