۱۱ فروردین ۱۴۰۱
ایران زیبای من - راه اسالم به خلخال؛ راه چهارفصل ایران
یکی از جادههای چهارفصل ایران همان است که دو شهر اسالم و خلخال را به هم میرساند. این راه سراسر از دیدنیهایی است که گذر از آن برای هر مسافر و گردشگری دلانگیز خواهد بود. کوههای بلند و سبز در سبزی که در راه دیده میشوند و روستاهای زیبایی که پذیرای مسافران خواهند بود، از ویژگیهای این راه (جاده) است.
ایران زیبای من - راه چابهار به بِریس؛ گذر از کنار صخرههای هزار نقش
بِریس نام دهکدهای دیدنی در 60 کیلومتری خاور چابهار، در استان سیستان و بلوچستان است. از هر گونه که به این روستا و ساحل شگفتانگیز آن بنگریم، جز زیبایی چیزی نخواهیم دید. سراسر جادهای که از چابهار به بریس کشیده شده است، دیدنی است.
۱۰ فروردین ۱۴۰۱
در رثای ایران - راجر اسکروتن
راجر اسکروتن متفکر برجستۀ انگلیسی و استاد فلسفه در دانشگاه اکسفورد از معدود روشنفکران اروپائی بود که در سال1357/ 1979 علیه انقلاب اسلامی و قدرت گیری آیت الله خمینی موضعگیری کرده بود. در 6 نوامبر 1984 نیز اسکروتن در نشریۀ تایمز لندن با لحنی ایراندوستانه بر مواضع مخالف خود تأکید نمود.
این مقاله در واقع کیفر خواستی علیه روشنفکرانی است که با حمایت از انقلاب اسلامی راهگشای حکومتی قرون وسطائی و جبّار گردیدند؛ رهبران سیاسی و روشنفکرانی که به درستی «معماران تباهی امروز» نامیده شده اند.
راجر اسکروتن در سال ۱۲ ژانویه ۲۰۲۰ چشم از جهان فرو بست.
ایران زیبای من - راه شهرکُرد - ایذه؛ سرشار از زیباییهای بهار
راههای دلانگیز و خوشسفر ایران بسیارند. یکی از دیدنیترین آنها راهی است که از شهرکُرد، مرکز استان چهارمحال وبختیاری، تا ایذه، در استان خوزستان، کشیده شده است.
ایران زیبای من - زیباترین راه های (جادههای) ایران
زیبایی سفر تنها در رسیدن به خواستگاه (:مقصد) نیست، در گذر از جاده هم هست. بهویژه آنکه بسیاری از جادههای ایران سرشار از دیدنیها و تماشاییهایی هستند که سفر را دلخواهتر میسازند.
۸ فروردین ۱۴۰۱
۷ فروردین ۱۴۰۱
آوار کلاسهای ویرایش بر سر نثر فارسی
باید سپاسگزار همهی کسانی بود که درستنویسی را به فارسیزبانان و فارسینویسان میآموزند و در این راه گامی برمیدارند. زبان فارسی از دیرباز به شیرینی و خوشگواری نامبُردار بوده است و طوطیان هند با قند پارسی شکرشکن میشدند. اکنون جای آن است که بپرسیم: «زبان پارسی را چه شده است بدین لطیفی و خوبی که نثر پارهای از قلمفرسایانش را نمیتوان خواند و اگر بتوان خواند، نمیتوان دریافت؟»
نوروز در زمان ساسانیان
مردم در زمان ساسانیان نوروز را به شادمانی و استراحت میپرداختند و نوروز بزرگ در میان جشنهای فراوان ایران باستان به ویژه در آن دوره از سپندینگی ویژهای بهرهمند بوده است.
برپایی جشن نوروزگاه برای نخستینبار در همدان
فرهنگ دیرینهی ایران زمین سرشار از مفاهیم و مناسبتهای همراهشده با طبیعت است؛ تا هنگامی که سال به دو نیمهی تابستان و زمستان بخش میشد و برای هر نیمه و رسیدن خورشید و زمین به یکدیگر معنا و جشنی متصور میشدند و در گریزگاه زندگی تلاش در گرامیداشت این مناسبتها با شور و رنگ و شادی داشتند. نوروز یکی از سه جشن مهم ایرانیان باستان بود که هنگام برابری روزگار و روز و شب به شمار میآمد و در سرآغاز بهار کام و دل مردمان ایران زمین را شاد میکرد.
۶ فروردین ۱۴۰۱
۴ فروردین ۱۴۰۱
۲۸ اسفند ۱۴۰۰
نمایش مجازی گنجینهی بازگردانده شده از سوئیس
پنجاه و یک قطعه آجر لعابدار سههزارساله بازمانده از تمدن مانایی، که از سوئیس بازگردانده شده است، همزمان با نمایشگاهی که موزهی ملی ایران این روزها برای آن برپا کرده، به صورت «مجازی» نیز به نمایش گذاشته شده است.
۲۶ اسفند ۱۴۰۰
۲۴ اسفند ۱۴۰۰
آیینهای ایرانی
آیینها و سنتهایی در پهنهی ایران فرهنگی بهجا آورده میشود که ریشه در قدمت این سرزمین دارد. آیینهایی که همچون قطعات خوشآهنگ از یک سمفونی سترگ در کنار هم قرار دارند و در دلوجان مردمان این سرزمین نواخته میشوند. همانطور که در موسیقی ایرانی هر قطعه پیش درآمدی دارد، دور از انتظار نیست نوروز که دلنشینترین بخش این نغمه خوشآهنگ است با پیش درآمد آغاز گردد.
۲۱ اسفند ۱۴۰۰
جشنهای ایرانی
پارسیانجمن: «جشن» واژهای ایرانی است از ریشهی «یَز-»، به چِمِ «پرستیدن، ستودن و نیایش کردن». جشن در آغاز به چمِ «انجامِ آیینهای دینی» بوده، ولی اندکاندک گسترش چمِی پیدا کرده و به بزم و مهمانی و سور هم گفته شده است؛ چرا که در فرهنگِ ایران، انجامِ آیینِ دینی و نیایش و ستایشِ ایزد همان جشن و بزم و شادی و شادخواری بوده و شگفت این که «جشن» با واژههای «یزد» و «ایزد» هم همریشه است و به دیگر سخن، جشن و ایزد هر دو از یک ریشهاند. چنین، در فرهنگ زندگیسِتای ایرانِ باستان جشن کاری اهورایی و روشی برای مبارزه با اهریمن بوده و در برابر، سوگ و اندوه کنشی اهریمنی و سخت نکوهیده بوده است.
۱۹ اسفند ۱۴۰۰
۱۶ اسفند ۱۴۰۰
دشت آزو دماوند؛ هیاهوی آلالهها
دشت آزو در دامنههای رشتهکوه البرز پهنهی پُرمِهر خود را گشوده است و چشمانمان را از شادی بیپایانِ داشتن زیستبومی بدان زیبایی آکنده میسازد. آنجا رویشگاه گلهای زرد و سرخ است. گویی زمین تنپوشی از رنگ پوشیده است و سبزینهها در کنار گُلها، شوری تمامنشدنی بهپا کردهاند.
۱۵ اسفند ۱۴۰۰
نظریه «اتحادیهی قاره کهن ایران» در برابر مفهوم جغرافیای سیاسی «اوراسیا»
از زمان پیماننامه (:قرارداد) دربارهی سهم ایران از دریای کاسپین و سپس جنگ قرهباغ در مرزهای ایران، شوربختانه اکنون بیننده جنگی دیگر در مرزهای تمدنیمان در قفقاز- ایران شمالی هستیم.
۱۲ اسفند ۱۴۰۰
۱۱ اسفند ۱۴۰۰
شورای شهر واشنگتن «نوروز» در پایتخت آمریکا را به رسمیّت شناخت
شورای شهر واشنگتن، نهاد قانونگذار در پایتخت آمریکا، سه شنبه ۱۰ اسفند، یک قطعنامه پیشنهادی را که به موجب آن نوروز به عنوان یک رویداد «فرهنگی و تاریخی» شناخته میشود، تصویب کرد.
مسعود سپند، شاعر برجسته در گذشت
مسعود سپند، شاعر میهن پرست و مبارز پس از نبردی جانکاه با بیماری سرانجام در شنبه گذشته، چشم از جهان فروبست.