۱۲ فروردین ۱۳۹۹

جمهوری اسلامی و آخوندها، پاسخ نادره افشاری به اسلامیون، و یادی از قتل احمد کسروی – گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

روزی که ریال ایران بین‌المللی شد

42 سال پیش، در هفتم فروردین سال 2537 شاهنشاهی برابر با 27 مارس 1978 میلادی، صندوق بین المللی پول در جریان نشست عمومی خود، «ریال ایران» را وارد گروه 16 پول مهم جهان کرد. صندوق بین المللی پول اعلام داشت که از دوازدهم فروردین‌ماه (یکم آوریل) این سال، «ریال ایران» وارد مجموعه‌ی «حق برداشت ویژه» خواهد شد.

ایران زیبای من - آبشار گنج‌نامه، همراهی تاریخ و زیست‌بوم

در میان آبشارهای ایران، جایی را نمی‌شناسیم که همانند آبشار گنج‌نامه، جغرافیا و تاریخ در کنار و دوشادوش هم گستره‌ای را ساخته باشند که افزون بر ارزش‌های زیست‌بومی، دربردارنده‌ی یکی از یادبودهای مهم تاریخ ایران باشد. از این‌رو، گنج‌نامه نه تنها یکی از نشانه‌های دیرینگی تاریخ ایران را سده‌ها نگاه داشته است بلکه برخوردار از طبیعتی زیبا و افسون‌گر نیز هست. بی‌سبب نیست که هر سال شمار بسیاری از گردشگران و بازدیدکنندگان، رو به سوی دره‌های سرسبزی می‌آورند که آبشار گنج‌نامه و سنگ‌نبشته‌ای (:کتیبه‌ی) تاریخی آن را در دل خود جای داده است.

۱۱ فروردین ۱۳۹۹

ایران زیبای من - آبشار سنگان؛ آبشاری سترگ و خروشان

سهم استان تهران از آبشارها اندک نیست. بیشتر آن‌ها را باید در در دارآباد، درکه و دربندِ شمیران یا در فشم و طالقان یافت. لواسانات نیز آبشارهای پرشماری دارد. اما یکی از نام آشناترین آن‌ها به نام «آبشار سنگان» در کن و سولقان جای دارد.

۱۰ فروردین ۱۳۹۹

ایران زیبای من - آبشار سمیرم؛ آبشاری موسمی

شهرستان سمیرم را «بام ایران» نامیده‌اند. از آن‌رو که بلندای آن از سطح دریا به بیش از 2400 متر می‌رسد. در این شهرستان، چشمه‌ها و آبشارهای پُرشماری را می‌توان دید. گویا سمیرم پُرآب‌ترین بخش استان اصفهان است. اما در میان پدیده‌های طبیعی سمیرم آن که زبانزد است، آبشار سمیرم است؛ آبشاری زیبا و دمان و دلخواه گردشگران!

۹ فروردین ۱۳۹۹

ایران زیبای من - آبشار کبودوال، آبشار سراسر خزه‌ای

استان سرسبز گلستان مالامال از آبشارهای کوچک و بزرگ است. در این استان بیش از 60 آبشار هست که آن‌ها را باید در کنار بیش از دو هزار جاذبه‌ی گردشگری دیگر استان گذاشت. آبشار کبودوال یکی از آن گردشگاه‌های دیدنی و یگانه‌ی استان گلستان است. کبودوال تنها آبشار سراسر خزه‌ای ایران، و شاید جهان، شناخته می‌شود.

ایران تنهای من - «اسپهبد خورشید» در محاصره‌ی کمربند انفجاری

سال‌هاست که خبرهای ناخوشایندی از دست‌یازی به حریم غار اسپهبد خورشید که دیرگاهی دژی استوار در برابر یورش و تازش تازیان بود، و اینک به میدان تاخت‌وتاز شرکت‌های معدنی تبدیل شده است، به گوش می‌رسد. اکنون به گزارش ایسنا شرکت‌های معدنی فعال در سواد کوه مازندران، نخستین روز از فروردین‌ماه سال ۱۳۹۹ خورشیدی را انتخاب کردند تا معادن سنگ‌شان در عرصه و حریم غار اسپهبد خورشید را برای منافع‌شان منفجر کنند و حالا تنها خبر موجود ریزش بخشی از کوه در عرصه‌ی این محوطه‌ی تاریخی است، البته اگر آسیب‌های وارد شده به روستای منطقه را در نظر نگیریم.

۸ فروردین ۱۳۹۹

ایران من - آبشار شِوی، زلال و روان از رشته کوه‌های زاگرس

یکی از زیباترین آبشارهای کوهستانی و آب شیرین سرزمین ما در روستای «شِوی» است. این آبشار نامش را از همان روستا گرفته است. شِوی، آبشاری زلال و جاری است؛ گردشگران را از دیداری به یاد ماندنی سیراب می‌کند و یادش در ذهن پایدار می‌ماند. هر چند برای رسیدن به آن باید سختی‌ها کشید و راهی دشوار را پیمود.

۷ فروردین ۱۳۹۹

کرونا، تئوری توطئه و حمله لولو خورخوره! - گزارش گمان شکن از خسرو فروهر

ایران من - آبشار لاتون، ارمغان طبیعت در کنار ردپای تاریخ

زیست‌بوم ایران افزون بر زیبایی‌های بسیارش، آمیختگی شگفتی با رویدادهای تاریخی این مرز و بوم دارد. در جای جای ایران، درکنار طبیعتی دل‌انگیز، ردپای تاریخ را به آسانی می‌توان یافت. نه تنها از آن‌رو که جغرافیای ما جایی برای زیستن مردم این سرزمین بوده است، بلکه از آن دید که رویدادهای بسیاری را از سر گذرانده است. آبشار لاتون یکی از آن پدیده‌های زیست‌بوم ایران است که نگرنده‌ی رویدادی شگفت در سده‌های پیشین بوده است: کمی آن سوتر از فرازنای آبشار، دژی هست که زمانی بابک خرمدین و همراهانش در آن جا پناه گرفته بودند.

۶ فروردین ۱۳۹۹

جنگیری خامنه ای و لامپ بهشت، و یادی از شیر زنی به نام نادره افشاری – خسرو فروهر

ایران من - آبشار مارگون، بلندترین آبشار چشمه‌ای جهان

زیست‌بوم ایران سرشار از شگفتی‌هاست. در این جا پدیده‌هایی طبیعی پیدا می‌شود که نمونه‌هایش در جهان بسیار نیست. یکی از آن شگفتی‌ها، آبشار مارگون است. این آبشار زیبا در بلندی همانندی در میان آبشار چشمه‌های جهان ندارد. افزون بر اینکه پوشش گیاهی و صخره‌ای که آب از آن سرازیر می‌شود، بسیار زیبا است.

۵ فروردین ۱۳۹۹

۴ فروردین ۱۳۹۹

ایران من - آبشار زیبا و خروشان بیشه

استان لرستان را «پایتخت آبشارهای ایران» نامیده‌اند. شمار چشمگیر آبشارهای این استان چنان است که رنگ‌و‌رویی دیگرسان به زیست‌بوم زیبای آن بخشیده است. در این میان، آبشار بیشه در دلربایی خیره‌کننده است و چشم‌نواز.

۳ فروردین ۱۳۹۹

گاه‌شماری ایرانی یا اسلامی، و نکاتی درباره نوروز – گذری در تاریخ با خسرو فروهر

«نوروز» از باشکوه‌ترین یادگارهای ایرانشهریان است

جشنِ «نوروز» در نخستین روزِ بهار از باشکوه‌ترین و برجسته‌ترین یادگارهای ایرانشهریان است که سالهایی فراوان را پشتِ سر نهاده و یکی از کهن‌ترین جشنهای جهان به شمار می‌رود. 

نوروز یکی از نشانه‌های ملیت ماست

  • تقدیر چنان بود که ایرانیان نگهبان فروغ ایزدی، یعنی دانش و فرهنگ، باشند. میان جهان روشنی که فرهنگ و تمدن در آن پرورش می‌یافت و عالم تیرگی که در آن کین و ستیز می‌رویید سّدی شوند و نیروی یزدان را از گزند اهریمن نگهدارند. پدران ما، از همان آغاز کار، وظیفه‌ی سترگ خود را دریافتند. زردشت از میان گروه برخاست و مأموریت قوم ایرانی را درست و روشن معین کرد و فرمود که باید به یاری یزدان با اهریمن بجنگند تا آنگاه که آن دشمن بدکنش از پا درآید.

هرجا نوروز هست، آنجا ایرانشهر است

مسعود لقمان: نوروز پیر یگانه‌ای است که ایرانیان او را در تیره‌ترین شب‌های میهنشان نیز پاس داشته‌اند و با آن نه‌تنها شادی نو را به خانه‌هایشان آورده‌اند، که به نبرد دشمنانِ تاریخ و فرهنگ و هویت ملی‌شان نیز رفته‌اند.
آن‌هنگام‌که نوروز را ارج می‌نهیم، خویشتن را از فراز سال‌ها، دهه‌ها، سده‌ها و هزاره‌ها در کنار نیاکانمان می‌یابیم که نوروز را در شادترین و غم‌بارترین روزهای این کهنْ‌دیار گرامی ‌داشته‌اند. تو گویی که در این هنگام، تاریخ را به چشم‌برهم‌زدنی درمی‌نوردیم و حضور خود را در همۀ این سال‌ها و حضور نیاکان را در این سال کنار خویشتن می‌یابیم.

۲۹ اسفند ۱۳۹۸

با اين‌ همه غم در خانهِ دل، اندکی شادی بايد که گاهِ نوروز است

نوروز جمشیدی و سال نوی 2579 شاهنشاهی، بر همگان خجسته باد!

با آرزوی اینکه در این سال،
ققنوس ایران از خاکستر خود برخیزد و دست اهریمنان از سرزمین ایران کوتاه گردد.

با آرزوی اینکه در این سال،
غبار تیره و تار از آسمان ایران زمین رخت بر بندد و خورشید جهان تاب پهنهِ ایران را نورافشان کند.

با آرزوی اینکه در این سال،
شیر غمگین و خفتهِ ایران غرشی دوباره کند، شادی و شور به این سرزمین باز گردد، و هر آنچه را که مردم دراین سالها از دست داده اند، بازپس گیرند.

هر روزتان نوروز
                نوروزتان پیروز



۲۶ اسفند ۱۳۹۸

بارگیری «فرهنگستان»

درباره‌ی واژه‌ی «فرهنگستان»


پارسی‌انجمن: «فرهنگستان» نوشته‌ی استادِ زنده‌یاد ابراهیم پورداود است.

استاد پورداود در این جُستار واژه‌ی فرهنگستان را به «فر»، «هنگ»، و «ستان» شکافته، درباره‌ی هر بهر سخن گفته، و نیز پیشینه‌ی این واژه را در پارسیگ (پهلوی) برنموده است.

۲۵ اسفند ۱۳۹۸

بهاری دیگر در راه است!

اگرچه، این روزها حال و هوای کوچه‌ها، خیابان‌ها، و شهرها نشان از بیم و هراس و ناامیدی دارد، و اسفند امسال مانند سال‌های پیش سپری نمی‌شود.

میرنوروزی، آیین باستانی پیشواز نوروز (بخش سوم)

میرنوروزی، نمونه‌ای از نمایش ایرانی بوده که ریشه در آیین‌های کهن داشته است. این نمایش زیبا و کهن ایرانیان از جمله آیین‌های باستانی در پیشانی نوروز و بهار است که در درازای سده‌ها و هزاره‌ها ماندگار شده است.
به گزارش اَمرداد، با نزدیک شدن به جشن جهانی نوروز و فرا رسیدن بهاری دیگر، طبیعت نیز رنگ‌و‌رو و بوی دیگری به خود گرفته و به گفته‌ای «نو خواهد شد» و این نو شدن، همان راز ماندگاری نوروز است.

کارنامک اردشیر پاپکان، بازتاب شهریگری پیشرفته 18 سده پیشِ ایرانیان


کار گردآوری کارهای روزمره اردشیر پاپکان، بنیادگذار دودمان ساسانیان، در یک کتاب با نام «کارنامک اردشیر پاپکان» در اسپند سال 858 شاهنشاهی (مارس سال 300 میلادی) پایان یافت. پس از چند روز، نسخه‌ی اصلی آن به مناسبت نوروز در تالار پذیرایی کاخ پادشاهی در تیسفون (جنوب بغداد) قرار گرفت.

میرنوروزی، آیین باستانی پیشواز نوروز (بخش دوم)

میرنوروزی، نمونه‌ای از نمایش ایرانی بوده که ریشه در آیین‌های کهن داشته است. این نمایش زیبا و کهن ایرانیان از جمله آیین‌های باستانی در پیشانی نوروز و بهار است که در درازای سده‌ها و هزاره‌ها ماندگار شده است.

یافتن نام شهری از یزد در گل‌نبشته‌های تخت‌جمشید

گِل‌نبشته‌هایی که در تخت‌جمشید به دست آمده است، انبوهی از آگاهی‌های کم‌مانند تاریخی را درباره‌ی روزگار هخامنشیان پیش روی پژوهندگان می‌گذارد. هنوز پژوهش و بررسی گِل‌نبشته‌ها به پایان نرسیده است و چنین به گمان می‌رسد که بررسی همه‌ی آن‌ها نیاز به سال‌ها پژوهش و کار پیوسته دارد. با این همه، هر آگاهی‌ای از آن اسناد تاریخی به دست بیاید راهگشا و نویدبخش است. و شناخت افزون تر تاریخ و فرهنگ هخامنشیان را در پی دارد.

گذری در تاریخ - دزدی و غارت های پس از قادسیه ۳ - خسرو فروهر

۲۳ اسفند ۱۳۹۸

تأملات بهنگام - رضاشاه بزرگ، نیاز ماندگار زمانه‌ی ما

رضاشاه پهلوی از معدود فرمانرایان پانصد سال اخیر ایران است که دوران فرمانروایی او را می‌توان به نام او شناخت و آن را «عصر رضاشاه» نامید. این خصوصیت شاید بیشتر به این دلیل است که از زمان تشکیل پادشاهی صفوی تا دوران معاصر، تنها سه پادشاه ایرانی توانسته‌اند چنان حضور مؤثر و خدمات نمایانی داشته باشند که حافظه تاریخی ملت ایران، شمایل آنها را به وضوح در خود حفظ کند. این سه فرمانروای بزرگ، شاه‌عباس اول صفوی، نادرشاه افشار و رضاشاه پهلوی هستند. این هر سه، در روزگار خود، سرزمینی در حال اضمحلال و ملتی شکست‌خورده را تحویل گرفتند و آنها را از نو پروردند.

۲۰ اسفند ۱۳۹۸

نوروز: سنگر وُ سایبانِ ملّی - دکتر علی میرفطروس

* در توفان های سهمگین تاریخی، ما -بعنوان ایرانی- تنها در سه چیز  خودمان را از مسلمان های دیگر جدا کردیم.
* شاهنامه آئینه ای بود که ایرانیان با نگاه به آن، هویّتِ ملّی و تاریخیِ شان را بخاطر می آوردند. بنابر این، شاهنامه، حافظِ حافظهء ملّی ما است!
* با وجود تلاش وُ تحمیلِ حکومت ها، شاهنامه های اسلامی-شیعی نتوانستند درمیان مردم ما مقام و منزلتی بیابند.
***

میرنوروزی، آیین باستانی پیشواز نوروز ایران (بخش یکم)

میرنوروزی، نمونه‌ای از نمایش ایرانی بوده که ریشه در آیین‌های کهن داشته است. این نمایش زیبا و کهن ایرانیان از جمله آیین‌های باستانی در پیشانی نوروز و بهار است که در درازای سده‌ها و هزاره‌ها ماندگار شده است.

به زیست بوم کشور آسیب نرسانیم

کسی نمی‌داند از چه زمانی گروهی به فکر افتادند که «سمندر لرستانی» را به سفره‌ی هفت‌سین بیافزایند! اگر از آن‌هایی که چنین می‌کنند بپرسیم سمندر لرستانی چه پیوندی با نوروز و آیین‌های نوروزی دارد؟ شاید تنها پاسخی که بشنویم چیزی همانند این باشد که: «نام این دوزیست (:سمندر) با «سین» آغاز می‌شود»! چه این سخن را خنده‌آور بدانیم چه شگفت‌انگیز، گروهی چنین می‌کنند و این گونه‌ی جانوری نایاب را به‌جایی رسانده‌اند که اکنون شمار این جانور زیبا به کمتر از هزار رسیده است و همین شمار اندک نیز در آستانه‌ی از میان رفتن‌ است.

۱۹ اسفند ۱۳۹۸

روزی که کار ساختن تاق کسرا به پایان رسید

1469 سال پیش در چنین روزی، 19 اسپند سال 1109 شاهنشاهی برابر با 09 مارس سال 551 میلادی، کار ساختن تالار تازه در کاخ پادشاهی تیسفون که به تاق کسرا (ایوان مدائن) آوازه است با شتاب به پایان رسانده شد تا برای آیین‌های نوروزی آن سال آماده باشد. این کاخ که بخش هایی از آن همچنان پا برجاست در 36 کیلومتری جنوب بغداد ساخته شد و برای 772 سال پایتخت ایران بوده است.

۱۸ اسفند ۱۳۹۸

بارگیریِ «چند سخن که دبیران در قلم آرند» از بیهقی


پارسی‌انجمن: از ابوالفضل بیهقی نویسنده‌ی «تاریخِ بیهقی» (درگذشته‌ در سالِ ۴۷۰ مهی) نامه‌ای بازمانده که در آن برایِ ۳۷۳ «سخن» که بیشترِ آنها پارسی است برابرِ عربی داده شده است!

۱۶ اسفند ۱۳۹۸

روزی که سالنمای ایرانیان ساخته شد

941 سال پیش در چنین روزی، 16 اسپند سال 1637 شاهنشاهی برابر با ششم مارس 1079 میلادی، کار شمارش (محاسبه) و ساخت سالنمای خورشیدی ایرانیان از سوی عمر خیام نیشابوری به سر انجام رسید. این سالنما که به گاهشمار جلالی آوازه است، در زمان جلال الدین ملکشاه سلجوقی تنظیم شده است.

۱۲ اسفند ۱۳۹۸

روزی که انگلیس متجاوز هرات را از مام میهن جدا، و افغانستان را مستقل کرد

163 سال پیش در چنین روزی، 12 اسپند 2415 شاهنشاهی برابر با 02 مارس 1857 میلادی، پس از دومین نبرد انگلیس متجاورز با ایران، پیمان پاریس برای سرزمین هرات، میان دو کشور در پاریس بسته شد.