۱۶ آذر ۱۳۹۶

چوگان به نام ایران جهانی شد

خبرنگار امرداد: سپینود جم
چوگان‌بازی سوار بر اسب همراه با روایتگری و موسیقی» و «هنر ساختن و نواختن کمانچه»،  پنجشنبه ۱۶ آذرماه 1396 خورشیدی در دوازدهمین نشست کمیته یونسکو در کره‌جنوبی به ثبت رسید.
به گزارش ایسنا، چوگان‌بازی سوار بر اسب همراه با روایتگری و موسیقی به‌نام ایران و همچنین پرونده‌ی مهارت ساختن و نواختن کمانچه، مشترک با جمهوری آذربایجان که از مراحل ارزیابی فنی برای ثبت در فهرست معرف عناصر میراث ناملموس یونسکو گذشته  بود با بیشترین آرا مورد تایید هموندان (:اعضای) ستاد میراث جهانی ناملموس قرار گرفت.

این دو عنصر مانند دیگر عناصر نامملوس ثبت‌شده در فهرست میراث جهانی؛ همه‌ی ارزش‌های درج شده در کنوانسیون ۲۰۰۳ به‌عنوان شاهکار جهانی را دارا بوده‌اند و نماینده‌ی تنوع فرهنگی بشری هستند. بنابراین ایران همواره تلاش کرده است تا روح صلح‌طلبانه و بشردوستانه این کنوانسیون را از راه‌های گوناگون نمایان کند.
رییس سازمان میراث فرهنگی، چوگان را بخشی از جهان‌بینی ایرانی دانست که توانسته گوناگونی‌های فرهنگی و هنری در میان تیره‌های (:اقوام) گوناگون را در چارچوب یک بازی آیینی ارایه کند.
او ارتباط میان انسان، طبیعت، اسب در چارچوب بازی، نمایش و خنیاگری را از توانایی این بازی آیینی برشمرد و گفت: این بازی آیینی از روزگار ساسانی تا امروز همیشه مورد پشتیبانی فرمانروایان ایرانی و مردم قرار داشته است. از جمله اهمیت‌های این بازی، تاثیر آن بر هنر، اقتصاد هنر، خنیاگری، ادبیات، نگارگری، مینیاتور و روایتگری است.
رییس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کمانچه را نیز یکی از کهن‌ترین و گسترده‌ترین ابزار خنیاگری در منطقه به‌ویژه ایران و آذربایجان که در اجرای خنیاگری کلاسیک و فولکوریک مورد بهره قرار می‌گیرد دانست و گفت: امکانات گسترده و گوناگون صوتی کمانچه باعث شده که در بیشتر نقاط شهری و روستایی در ایران در بیشتر مراسم که نیاز به همنوایی با مردم احساس شود از این ساز بهره برده شود.
وی افزود: هر یک از یادمان‌های ثبت‌شده افزون‌بر سویه‌های گوناگون فرهنگی بیانگر بخشی از فرهنگ انسان‌دوستانه ایرانیانی است که درازای تاریخ آموخته‌اند که با اقوام و ملت‌ها، با سرزمین خود و محیط‌زیست رفتاری پرستارانه و بر پایه‌ی مدارا داشته باشند.
میراث‌فرهنگی ایران برای جهانیان دارای پیام مهم و برجسته‌ی جهانی یاد شده است و نشان از شکوه فرهنگ ایرانی در درازای تاریخ دارد.
روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری؛ شمار آثار ثبت‌شده ایران در فهرست میراث ناملموس جهانی را ۱۳ اثر اعلام کرد و افزود: سه اثر از این فهرست، از جمله نوروز، مهارت پخت نان تخت و کمانچه، میراث مشترک چندملیتی است. معرفی و ثبت این آثار در فهرست میراث جهانی، شناسنامه‌‌ی تاریخ، فرهنگ پربار، گسترده و گوناگون ایران در سطح جهانی است.
بر پایه‌ی همین گزارش امروز همچنین پرونده‌ی مهارت ساختن و نواختن کمانچه، به گونه‌ی میراث مشترک با جمهوری آذربایجان به ثبت جهانی رسید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر